28
  • IcE TeE
    xNoodlex te cs-s kocka, te férfi állat ^^¸
  • Sir Ny
    ???
  • xNoodlex
    Köszi, ezzel el is eldöntötted a "vitát".
  • Sir Ny
    hogyha minden este kint fekszik a fűben, és nézi a Jupiter együtállását az Uránusszal, akkor szerintem egyértelmű, hogy fejlődnek a reflexei. tudod milyen gyorsan mozognak ezek? olyan iszonyat gyorsan, hogy nem tudod elképzelni sem. és ha a szemével folyamatosan követi őket, és nézi, megpróbálja kivenni, ahogy mozognak, akkor olyan iszonyatos türelme lesz, hogy hetekig is tud majd várni, amíg meg nem nyomja a gombot.
  • n0k0m
    Ezt a "MAGADHOZ képest lettél gyorsabb" dolgot minnel jobban probalom megerteni, annal kevesbe megy.

Ha naponta 5 orat rangatod a kepernyo szelen felbukkano katonakra a celkeresztet, egyertelmu, hogy fejlodnek az efele reflexeid. Amikor elkezdett jatszani nyilvan lassabban reagalt ezekre, aztan par honap alatt eleri az ember azt, amire fizikailag meg eppen kepes. Utanna mar igen lassu a fejlodes es elkezd mas erzekekre egyre jobban hagyakozni: hallasra, idozitesre, gondolkozasra (hogy pl. eppen hol jarhat az ellen, vagy hova erdemes fedezekbe vonulni).

Inkabb az a kerdes, hogy ezek a reflexek a valo eletben is ugyanugy megjelennek e, ha pl. hozzaddobnak egy labdat, vagy ha kihajtanak eled kocsival.
  • Sir Ny
    nincs ebben semmi ellentmondás. azt írta, hogy ez nem bizonyíték, hogy a többiekhez képest jobb, mert lehet, hogy eleve jobb volt, előtte nem mérték a reflexét.
    és ebben hol a flame? most mégis, szerinted azért rakták ki a hozzászólás lehetőségét a cikkekhez, hogy mindenki leírja, hogy tökéletesen egyetért a cikkel, vagy mi?
  • Sir Ny
    szerintem itt az ok-okozat van felcserélődve. ő eleve gyorsabb volt mint a többiek, ezért FPS-ezett, hiszen sikerélménye volt. ha nem lett volna sikerélménye, akkor nem FPS-ezett volna.
  • Lalee1
    A cikk címe: Képességeket javítanak a számítógépes játékok. Erre te "Nem tudom mi nem világos abban,hogy ezek miatt max MAGADHOZ képest lettél gyorsabb", előtte pedig "Érdekes logikai következtetés...azért voltál gyorsabb,mert korábban FPS-eztél meg CS-ztél...vagy mert épp a Jupiter együttállása volt az Uránusszal...az is ilyen szintü érv". Tarts ki az álláspontod mellett azt javaslom, így magadnak is ellentmondtál, flame meg nem kell.
  • xNoodlex
    Felesleges kiforgatni a szavaimat. A 10-20an-al azt akartam érzékeltetni, hogy még jó páran rajtam kívül, de neked muszáj volt belekötnöd.
    Igen, FPS-ekből tanultam az angolt, de az is lehet, hogy ezzel a tudással születtem...
  • cateran
    Nem tudom mi nem világos abban,hogy ezek miatt max MAGADHOZ képest lettél gyorsabb...a többiekhez képest vitatható,hiszen nem volt korábban tesztelve..mi van ha már akkor gyorsabb voltál mindenkinél,amikor még nem fpseztél_
  • Lalee1
    Nem tudom számodra mi nem követhető abban amit leírtak. Én nem játszom rendszeresen neten Fps-t, de azért azt könnyen lehet látni, hogy a single-el ellentétben multiban nincs fél perced becélozni egy adott ellenfelet. Innen pedig teljesen logikus, hogy egyre gyorsabban reagálsz, gyorsabb a reflex, fejlődés szempontjából mintha a kommentben említett piros gombot nyomoganá és ettől fejlődne(gondolom azt nem tagadod, hogy gyakorlással fejleszthető valamilyen tulajdonság) csak szórakoztatóbb. Semmi köze ehhez a Jupiternek meg Uránusznak.
  • cateran
    Érdekes logikai következtetés...azért voltál gyorsabb,mert korábban FPS-eztél meg CS-ztél...vagy mert épp a Jupiter együttállása volt az Uránusszal...az is ilyen szintü érv:) Másrészt 10-20-an? Most 10-en vagy 20-an? Alig nagy a különbség...
    Az angolt is FPSekből tanultad?
  • n0k0m
    De pont ezt mondom, hogy az olvasas a lexikalis tudast fejleszti, ami a mai vilagban szinte hasznalhatatlan. Mig minden ami mozgatja az agyad az elosegiti a logikai keszseget ami a gepektol kulonboztet meg minket.

Bizonyos jatekok, barkacsolas, elmeletek elkeszitese a logikai tudast fejleszti. Az hogy egy konyvet hogyan irsz at fejbe, az maximum fantazia, egyreszt kreativitas.
  • xNoodlex
    Két téren biztosan mondhatod, hogy fejlesztette a képességeimet a játék.
    Egyik a reflex. Régebben elég sokat játszottam FPS-ekkel (főleg CS) és nemrég voltunk az osztállyal Pesten a Millenáris Parkban, aztán ott volt (azt hiszem a Csodák Palotájában) egy reflex időt mérő készülék. (Piros gomb előtted és amikor meglátsz egy villámot, megnyomod. 10 lenyomásból átlagolja az időt.) 10-20-an kipróbáltuk és több mint 2 század másodperccel jobb lett az én időm bárki másénál. Nekem 0,9 az utánam lévők 1,1 és fölötte. Kevésnek tűnik, de több mint 20% a különbség.
    A másik a nyelvtanulás. A gimnázium előtt soha egy szót nem tanultam angolul, míg a többiek általános elsőtől kezdték. Én a harmadik évtől kezdtem el tanulni (addig német) és egy év tanulás után már megírtam 90%-ra a középszintű érettségit, míg akik addigra 11(!) évig tanulták, olyan 80-85-re írták átlagban.
  • tomcsa4
    Azért ezzel vitatkoznék. Mindegy, hogy Pottert olvas valaki vagy tankönyvet. Sőt, meg fogsz lepődni, de az előbbi többet használ. De a legjobb, ha mindkettőt olvasgatja az ember.

Családtagjaim között is van olyan, akik állandóan éltanulók voltak és közben meg hiányoztak belőlük a természetes logika, fantázia.
  • tttttom
    ja a HoI-hoz még annyit hozzáfűznék, hogy a hadseregekből miféle fegyvernemek voltak az egységeknél még. :DDD
  • tttttom
    Strat. gamából van 1-2 amiből nekem a történelmi ismeremtem lett jobb...Pl.:Hearts of Iron 2 DD(Total Realism Project MOD) által, ahol megtanultam miféle páncélosok voltak a németeknél meg a ruszkiknál és a stb. nemzetnél. :D

Ja meg a Company of Heroes. :)

Most is azzal fogok kockulni :PPP
  • Vogel
    Valóban, nyelvet segít tanítani, többet tanultam játékokból, mint iskolában:) Szerintem, ha jó játékot választottál, akkor út érdeklődési témákat vet eléd. Pl stalker számomra; elötte tudtam már pár dolgot de amikor játszottam real moddal vele akkor utánanéztem a fegyvereknek, dokumentum filmeket töltöttem le a katasztrófáról, megnéztem az eredeti filmet, stb. De írhattam volna il-2 sturmovik repülőszimulátort is, de ehhez gondolom nem kell leírnom, hogy mennyi háttértudás felé vezető utat nyitott számomra.
    De többségben vannak azok a játékok amikre időt pazaroltam fölöslegesen és nem kaptam semmi háttértudást, nem tanítottak, nem keltették fel az érdeklődésem semmi olyasmi iránt ami hasznos lehet az életben. Pl diablo és az RPG-k. Visszatekintve sajnálom a kidobott időt :(
  • n0k0m
    Ami kimaradt:

Konyvekbol maximum a lexikalis tudasod fejleszted, amitol okosnak tunhetsz, hogy fejbol vagod az evszamokat, de a logika szerintem mindig is nagyobb ereny volt. Mert evszamokat ki google-zhatod a logikus gondolkodast nem.

Egyebkent meg aki olvas, se mindegy hogy tankonyvet, vagy Harry Pottert. Filmbe se mindegy, hogy Mernoki mutargyak vagy Baratok kozt.
  • n0k0m
    Vilag eletembe az egesz napot gep elott toltottem. Jelenleg is egyetemen tanulok reklámgrafikát (2d/3d).

Nemtudom a gep mennyit segitett, de pl. erettsegire egy percet nem tanultam,
    azelott is csak amit oran megjegyeztem es elnoki dicserettel, szinotos lett az erettsegi.

Usd vagd, zombis stb. jatekokat sose szerettem.

Van eleg sok jatek, ami folyamatos gondolkozasra kesztet. Amikor ugy ulsz le jatszani, hogy negyzetracsos fuzet, szamologep stb. Ilyenek az urszimulatorok vagy az EVE online. Kereskedelmi utak tervezese, flottabovites, arak folyamatos figyelese, mindez osszekoordinalasa pl. egy haveroddal, aki ugyszinten jatszik, csak o pl. az altalad kibanyaszott erc elszallitasaert a felelos.

Vagy ami nagyon megfogott az a garry mod half life 2-hoz. Aki nem ismerne, itt a lenyeg az, hogy a jatekban levo (vagy altalad keszitett) targyakat tudod osszeszogelni, osszekotozni, rakni ra kereket, motort stb. Cel nincs, csak amit eppen felallitasz magadnak, mondjuk, hogy epitesz egy katapultot. Orakon keresztul kepes gondolkozasra birni, probalgatsz dolgokat, ha nemsikerul, akkor megnezed mi nem volt jo. Amolyan digitalis ezermesterkedes.

De a sokak altal istenitett strategiai jatekok zome szerintem semmilyen taktikai kepzettseget nem ad. Mondjuk a starcraft/warcraft tipikusan olyan, ahol elore betanulod a lepeseket. Nem mondom, hogy teljesen agyatlan, de joreszt minden jatekban ugyanazt csinalod. Egy supreme commanderben mindig mas a felallas. Ott mar igencsak leizzad az ember agya a jatek vegere.

Persze ez csak 1-2 pelda volt, de a lenyeg remelem lejott.
  • tomcsa4
    Igen ez is igaz. De az is, hogy ha valaki csak játszik, bizony buta marad. Meg kell nézni a helyesírást* (most nem az elgépeléseket értem, az természetes), a szókincset.

*Helyesírás papíron! Nem gépnél.
  • Julius Caesar
    a töri amúgy is könnyű. és érdekes. főleg az ókori idők, aztán középkor megint szar, de 1700-tól már megint nagyon jó!

amúgy angol nyelvet tényleg nagyon jól fejleszti. igazi szituációkban használjuk, anyanyelvűekkel (jobb esetben).

viszont vogel rendesen rámutatott, hogy a mai játékok annyira egysíkúak, gyorsan kitanulhatóak és egyszer végigviszed oszt annyi. pl crysis is ilyen, akármilyen szép, egyszer végigtolod (lesed az FPS-ed, nehogy 25 alá menjen) és elfelejted. 3 év múlva sehol nem lesz...
  • fft580
    Én heti 70-ről (értsd nyári szünetben) szinte koppra mentem :D eladtam xbox, letöröltem CS-t és olvasásban meg információgyűjtésben élem ki a szenvedélyemet, és amúgy tényleg sokat fejlesztenek, mert most 4,5-ös átlagom van gimiben, osztályelső vagyok, és itthon nem tanulok semmit (a sulira) :D És sok irányban nyitja fel az ember szemét a játék. :D Volt hogy 5-ös töri tz-t írtam 2.vh-ból, pedig csak áttoltam a cod2-t előtte 3x és már fejből ismertem a pályákat évszámmal és helyszínnel, meg hogy ki ki ellen és ki győzött :D mellé megjegyeztem egy kis politikát az órán háttérinformációnak :)
  • tomcsa4
    Nekem is ugyanaz a tapasztalatom, mint neked. Megéri-e? Nehéz kérdés. De kezdek kinőni a játékokból (heti 10 óra már).
  • Szemjuel
    én amikor aktívan játszottam (CS), értsd 6-7 óra naponta, nem okozott gondot, hogy egy olvasás után megtanuljam az éppen aktuális leckét. ha szavakat kellett tanulni az is pillanatok alatt megvolt. most, hogy már 2 éve 'tiszta' vagyok -és kb ugyan annyit tanulok xD- rohadt nehéz volt megtanulni a német szavakat, és már 3-4 olvasás kell ahhoz, hogy megjegyezzem!
    szóval igen is, hasznos! a kérdés viszont az, hogy megéri e :)
  • dronkZero
    Nem mellesleg angolul is kurvaegyszerű megtanulni játékokkal. Bár gondolom a britek/amcsik nem játékkal tanulnak angolul... :D

Bár igencsak divat lett a szar magyarításokért rinyálni, meg addig nem játszani játékkal, amíg ki nem jön magyarul...
  • Vogel
    Igen, játsszál fiam napi 3-4 órát gép előtt, az tuti segít megtanulni az anyagot. Fejleszti a látást? :O Reflexek javítása? Nane, ennek nem dőlök be. A gondolkodásmódot viszont mozgathatja valamilyen irányba szerintem, bár a mostani egysíkú gyors sikerélményt garantáló játékok szerintem csak butítanak.
  • cateran
    "A megkérdezettek 25 százaléka válaszolta azt, hogy a tanulmányaikban elért sikereikhez, illetve a szakmai fejlődésükhöz szükséges képességeiket kifejezetten a számítógépes játékokon keresztül polírozták."
    Ez megmagyarázza,miért van annyi "jóképességű szakember" manapság....