XXI. századi űrverseny - A Szojuzok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Pontosan. Vagyis még jó 10-15 év, amíg "utólérik" a fejlõdõ országok õket. A kérdés, hogy ez idõ alatt mit csinálnak az oroszok, a következõ cikk részben errõl írok. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Most nincsenek elmaradva, de a helyzet 5 éven belül gyökeresen változhat. A kínaiak most készítik elõ az ûrhajók ipari mértékû termelését (kb. 2 indítás évente), jövõre pedig ûrállomást állítanak pályára. India kb. 2015-re tervezi az elsõ emberes ûrrepülést, és addigra az Orionnak is repülnie kell. Magyarul néhány év konjunktúra után a következõ évtizedben megszûnik az Oroszok monopóliuma az emberes ürrepülésben, és azután már valami újat kell felmutatni (fõleg 2020 után, amikor már az ISS-re sem kell menetrendszerint járni...).

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

[NST]Cifu
A "ruszkik" fejlesztenek, de nem kapkodósak (lásd késõbbi részek). Viszont hogy "elhúznának" tõlük, az erõs túlzás. A NASA-nak jelenleg van egy megoldatlan problémája, miszerint vagy 2010 után is üzemelteti az ûrsiklókat, vagy legalább 4-5 évig nem küld önerõbõl embert a világûrbe, mert az Orion elõbb aligha lesz kész.

Kína eleddig 3 ûrhajót küldött fel, és átlag 2 évente indít egy-egy emberes missziót jelenleg. India várhatóan a következõ évtized közepén küldhet embert az ûrbe.

Ezekhez képest jelenleg a Szojuz ûrhajójával, évi 2-3 indítással egyáltalán nincsenek elmaradva senkitõl...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Vicces hogy minimális módosításokkal holdkörüli útra is képes, vagy egy holdraszállást is lehetne rá alapozni (míg ez az ûrsiklóról nem mondható el). A ruszkiknak azért fejleszteniük kell, mert különben Kína és India is lehagyja õket, nem beszélve az USA-ról.

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

valamit
Nagyon frankók ezek a képek.

http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f

NEXUS6
Csatlakozom!<#eplus2>

A cikk pedig tényleg jó lett. A Szojuz T-15 repülése azért nem semmi lehetett.

Szal kiforrta magát a technika, ez az Orion, meg Orionszkij sajna talán nem is lenne akkora elõre lépés, hogy annyira eröltetni kéne!😊

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Kiváló cikk,Cifu,ahogy megszoktuk tõled! Gratulálok.
Két kép:
Szojuz TMA-mûszerfal:
kikapcsolva
Szojuz TMA mûszerfal:
bekapcsolva(a gyakorló szimulátorban)

Nagyon jó az aláírásod, grat!
Köszi! Jöhetnek még ilyen írások!

Ha cigánynak lenni hungarikum, ha zsidónak lenni jó, ha melegnek lenni büszkeség akkor MAGYARNAK lenni miért rasszizmus ?

Teppik Amon
Jó cikk és jó képek Cifu! <#eljen>
Még sok ilyet 😊

Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok

Hát igen. Kétségtelen, hogy az SG-n Cifu írja a legszínvonalasabb cikkeket, a többiek csak messze, nagyon messze lemaradva követik.
Az adat jó.
Az elõd TM is csak kb 150-200 kg-t tudott, mert több cucc már nem fért be az orbitális kabinba. A TMA-nál a NASA által kért nagyobb biztonsági ráhagyások miatt csökkent 100 kg-ra.

Az egész Szojuz TMA csak 7,2 tonna (ebbõl 900kg üzemanyag), A hordozórakéta indulótömege meg kb. 305t.

Ez nem egy kategória a max. kb. 115-128 tonnás indulótömegû Shuttle Orbiterrel - ahol 78t üres tömeg, 22t az üzemanyag, alacsony (250km)pályára max. 27,4t hasznos teher, ami az ISS-hez már csak 16,8 t-ra csökken.
Az egész STS rendszer indulótömege meg kb 2000 tonna.
DrRadon
KösziCifumegintjólett!

Azért az a nagyonnagy Szojuz kép tanulságos. Mennyi minden ketyerét meg kell építeni a hajóhoz, aztán hagyni elégni a légkörben. Viszont az az elõnyük megvan, hogy csak egszer kell jól mûködniük.

Drukkolok az oroszoknak, fõként a mérnökeik miatt. Láttam egy dokumentum filmet annak idején, a 90-es évek orosz ûrkutatásárol. A mérnökök alig-alig kaptak fizetést, de bejártak dolgozni, mivel ez volt az életük. Piros melegítõs, kócos, de vidám tekintetû mérnök volt éppen a filmen, munkába menet. Mellette persze valamibõl meg kellett élniük így az utcán árulgattak ezt-azt (nem ûrhajó technológiákat). Jellemzõ az akkori pénztelenségre, hogy a MIR ellátmányokból is eltüntek dolgok, még a földön kiloptak ezt-azt.

Ez megint egy Cifus cikk le se lehetne tagadni! <#worship><#wave>

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Molnibalage
Viszont az õsörget sem kéne annak beállítani sokszor annak ami nem az. Lásd azokat akik folyamatosan az ébredõ orosz haderõrõl fantáziálgatnak.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Sanyix
sts jóval drágább is és nagyobb. Egy szojuz kb elférne egy ûrsikló rakterében...

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Ha erre a megbízható és strapabíró ûrhajóra érted, akkor igen. Nem kell mindig a csillogó gagyit modernnek tekinteni.

Ahh... a jó öreg traktor technika...

Molnibalage
A kettõs dokkolást az valóban nem semmi teljeseítmény.

Nem gépelési hiba az, hogy 100kg (!!) hasznos terhet vihet fel a cucc? Mert ha igen, ez azért elég meredek. Az SST tonnákat vitt fel nem?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM