11
  • AgentKis
    #11
    Jók ezek az időnként új, olcsó napelemekről szóló hírek. Azonban az árak nem ezt mutatják. 5 éve is 1w napelem 1000 Ft volt, ma is kb. annyi. Pedig az előállítási költség már vagy 10x feleződött azóta (legalábbis elméletben)

    És hogy egy napelemes rendszernek árban csak kb. fele a napelem, azt már mondanom sem kell....
  • AgentKis
    #10
    Van már ilyen ÁFÁ-nak és artusjus-nak hívják, csak nem arra költik amire kellene.
  • Garrett27
    #9
    Akármilyen vaskezekkel tartják is vissza a megújuló energia-kutatásokat, végre ilyen hírekről is hallani, remélem még több hasonló kutatási eredményekről hallunk majd.
  • orkaman
    #8
    szép-szép.
    de addig egyik alternatív "vacak" sem életképes, amíg anyagilag nem jövedelmezőbb mint a hagyományos.

    Pl. ha 500eFt + 30eFt boiler 20 évre elég melegvizet ad, addig ki a fene költ 500e, hogy közel ingyen legyen.

    szvsz. ha az egész világon hasonló szabályozások lennének, és minden terméknek tartalmazni kell egy +egészségvédelmi és +környezetvédelmi díjat akkor sokkal jobban megérné.

    pl. egészségbiztosító adatai alapján
    1 csoki + X Ft egészségkárosítás miatti díj, és Y Ft körny. károsítás.
    a környzeti pedig állna: minden előállítához/szállításhoz használt nem megújjuló energia + vízfelhasználás. stb.

    Önmagában a különbözet elég lenne a helyes irányba való haladáshoz, de ha visszaforgatják (támogatni a körny.barát megoldásokat, fejlesztéseket) akkor még inkább.

    csak egy gondolat, ami sose lesz kivitelezve, mert elájulnánk hogy az 5-10eFt-os ócsó DVD lejátszó voltaképpen 30eFt lenne.



  • USAMEN POWER
    #7
    Enyhe tévedésben vagy ! A szaporító reaktor nem környezetszennyező ?
    Az tulajdonképpen a Nukleáris energia felhasználásában egy reaktortípus, ami annyival jobb hogy (A legtöbb reaktor az urán hasadóképes izotópját (235U)-t használja üzemanyagként. A természetes urán mindössze 0,7 százalékát alkotja ez az izotóp, nagyobb részét (238U) teszi ki.) az energiatermelés mellett (238U)-ból olyan izotópot állít elő, ami már fűtőanyagként használható.

    Ez tulajdonképpen csak annyival jobb, hogy ritkábban kell üríteni a Nukleáris szemetet az Atomerőművekből !

    És milyen érdekes, nem a zöldek okolhatók, hogy ez a reaktortípus nem terjedt el az Atomerőművekben.

    "A technológia költséges, a reaktorok üzemeltetése nehézkes. A technológia használatát elsősorban nem a hangoztatott energetikai előnyök, hanem a nyilvánvaló haditechnikai vonatkozások indokolják. Mindezek miatt a technológia nem terjedt el: a világon mindössze két szaporító reaktor üzemel (Phenix, Franciaország; BN-600, Oroszország), kettő áll építés alatt (PFBR, India; BN-800, Oroszország). Hatot (Franciaország, Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország) hosszabb-rövidebb üzemelés után bezártak, a japán Monju alig négy hónapnyi működés után, 1995 decembere óta áll, hivatalosan ideiglenesen."
  • bmw
    #6
    Te elhiszed, hogy a zoldek dontik el? Ne legyel naiv....
  • Frayer
    #5
    Már minden állat, növény jogait védik, csak az emberi jogot nem védi még senki.

    Lenne egy olyan energia forrásunk, már régóta, ami szinte kifogyhatatlan, újra termelődő energiát jelent, bőséggel. De nem lehet használni a szaporító reaktorokat, mert a zöldek úgy döntöttek, hogy inkább nem. Teljesen környezet szennyezés mentes. De nem, helyette égessük az olajat, és gázt. Mérgező gázok tonnáit nyomatjuk a levegőnkbe.
  • csibra
    #4
    Meglátjátok jönnek majd a növény- meg állatvédők, és lefújják a kovamoszatok jogainak sárbatiprása és kínzása miatt.
  • hodobaj
    #3
    tök jó fotonból titánium nah nekem kell egy ilyen otthonra de akkor aranyat csináljon fotonból.
  • nickb
    #2
    "Conventional thin-film, photo-synthesizing dyes also take photons from sunlight and transfer it to titanium dioxide, creating electricity," Rorrer said.

    Nem titán-dioxiddá alakítják inkább titán-dioxidra viszik át lenne a helyes fordítás. Titán, nem titánium. Ha valaki ért hozzá, tud jobbat, írja le kommentben.