60
A gőzkorszak híres óceánjáró hajói
  • Willenbrock
    #60
    Persze,nyugodtan kifejtheted a véleményed senkit nem fog zavarni.Sok mítosz kering a hajóról,kapcsolatba hozták már egyébként jezsuita összeesküvőkkel és biztosítási csalókkal is.Mindent el szoktam olvasni a hajóról de leginkább a tecnikai oldala érdekel.
  • Saintgerman
    #59
    Az NWO vezetett ide a topikodra, nem tudom annak a vizsgálata, hogy mi céllal épült a Titanic, ide tartozik-e ?
  • Desiderata #58
    Új expedíció indul a Titanichoz
  • Willenbrock
    #57
    A gépi lóerő teljesítményről itt van egy jó alapos cikk.
  • Willenbrock
    #56
    Azt hiszem annyi.Én arra a régi definícióra emlékszem hogy az a teljesítmény ami 1 sec alatt 1 méter magasra húz fel egy 60 kilós tömeget.
  • polarka
    #55
    1 LE ≈ 745 W?
  • Yulcsa
    #54
    Azért az gáz lenne, ha a másolat is elsüllyedne :S Elvégre is a történelem ismétli önmagát...
  • Willenbrock
    #53
    Modern utasszállítók vannak de azok már nem sokban hasonlítanak ezekhez a klasszikus gőzgépes óceánjárókhoz.Ma a Queen Mary talán az utolsó darab ezek közül,ma Long Beachben szálloda és konferenciaközpont,de karbantartása így is olyan költséges hogy többször is le akarták bontani-de szerencsére mindíg voltak akik ezt megakadályozták.A hajó 1936-ban épült-nagyobb a Titanicnál kb 30000 BRT-val.Sebessége pedig ritka nagy volt,ma csak a hadihajók képesek ekkorára:31 kts.4 gőzturbinája 210000 LE-s volt együttvéve.
  • Freeda Krueger
    #52
    Mindenesetre kár hogy nincs túl sok ilyen,tán egy sem amit meg lehet nézni.
    Egy dokumentum filmben azt mondták hogy volt egy alkalmazott aki mindhárom hajón szolgált amikor azokat gond érte.A Titanic on,Olympic on és a Britannic on is ott volt.
    Remélhetőleg lessz valami előrelépés,szép lenne egy ilyen hajó.
  • Willenbrock
    #51
    Á semmi merészség nem kéne hozzá.Az hogy elsüllyedt nem a hajó technikai minőségétől függött-csak szerencsétlen véletlenek vezettek a balesethez,ma is vannak hasonlóak és mindíg is lesznek.
  • Willenbrock
    #50
    Itt egy kis látványterv az újjáépítésről.Állítólag egy Dél afrikai milliárdos tervezi az újjépítést. link
  • Freeda Krueger
    #49
    Nem tudom fel mernék e szállni rá,ha tudom hogy esetleg ki is fut.
    De megnézném.
  • Willenbrock
    #48
    Most látom hogy az utolsó túlélő-aki akkor még csecsemő volt-rettenetes szégyennek tartja az újjáépítés tervét.Látható hogy megoszlanak a vélemények a témáról.Szerintem a kegyeletnek nincs köze egy újjáépítéshez.
  • Willenbrock
    #47
    Itt olvasható angolul egy cikk az újjáépítés ügyéről.Arra hivatkoznak hogy az 1912-es szabványok ma nem elfogadhatóak a hajózási hatóságoknak stb.Jó hát a széntüzelés nyilván nem menne dehát a történelmi replikák külön kategóriát képeznek,autóban,repülőben,vasútban is,sőt kisebb hajók is léteznek ilyenek.Meg arra is hivatkoznak itt hogy a szállásolás 3 osztályon a mai igényeknek nem felel meg.Szerintem meg a többség a nosztalgia kedvéért hajlandó lenne 3.osztályú kabinba aludni ha kevesebbe kerülne oda a jegy.
  • Willenbrock
    #46
    Megvannak az eredeti hajógyári tervrajzok-illetve lehet hogy másolatok,de az a lényeg hogy minden rajz létezik ami szükséges lenne a megépítéshez.2000 körül azt olvastam hogy egy társaság meg is vette őket és levédték hogy mások ne férhessenek hozzá,állítólag ezek akarták újjáépíteni a Titanicot.A hajóról szóló dokumentumfilmeken is sokszor látni több méter hosszú rendkívül részletes tervrajzokat,úgyhogy gondolom ma már elég sok másolat létezhet az eredetiekről.
  • Freeda Krueger
    #45
    Tényleg érdekes lenne,de talán elég lenne egy statikus,bejárható hajó is valamelyik kikötőben.
    A tervek vajon megvannak még?Akkor el lehetne kerülni a hibákat.
  • Willenbrock
    #44
    Mostanában nem nagyon hallani róla.Pedig ha akkorra be akarják fejezni akkor nemsokára el kéne kezdeni.Olyat is hallottam hogy építenek valami modern hajót és elnevezik Titanic 2-nek.Ez nem lenne az igazi szerintem,ha már 100 éves évforduló meg újraépítés akkor legyen egy az egyben az erdeti tervek szerint újraépítve.Legfeljebb radart meg egy-két mára elengedhetetlen berendezést adják csak hozzá amit muszály.Azt is úgy hogy ne legyen észrevehető.Így lenne érdekes csak ez az újjáépítés dolog.
  • Yulcsa
    #43
    Én ara leszek kíváncsi, hogy valóban megépítik-e 2012-ben újra a Titanicot, vagyis annak mását. (100 éves évfordulóra)
  • Willenbrock
    #42
    Íme a Bismarckból lett Majestic képeslapokon.
  • Willenbrock
    #41
    Német cikk a három hajóról.Mindhárom 50000 BRT-nál nagyobb volt-ennél nagyobbat csak a 30-as években építettek.(Normandie 1935 és Queen Mary 1936-ezek 80000 BRT-sak voltak egyébként.Illetve a Queen Mary ma is ott áll Long Beachben,Californiában.)
  • Willenbrock
    #40
    Van ezekről egy nagy német könyv is,tele műszaki rajzokkal,fotókkal-már gondolkodtam a megrendelésén csak drága.A három óriást Hamburgban építették az első világháború előtt,a Bismarck-ot alatta fejezték be.A hajók neve:Imperator,Vaterland,Bismarck volt,a világ legnagyobb és legdrágább hajói voltak akkoriban.A Normandie volt az első 1935-ben ami nagyobb volt náluk.Mindhárom hadi jóvátételként a szövetségesek tulajdona lett és mindet lebontották a 30-as években.Az Imperatorból angol Berengaria lett, a Vaterlendból amerikai Leviathan,a Bismarckot az angol White Star Line kapta meg mely a Titanic tulajdonosa volt korábban.
  • Freeda Krueger
    #39
    Nincs mit.
  • Willenbrock
    #38
    Kösz a linket,ezekről a katsztrófákról nem tudtam,kivéve a Wilhel Gustloffról-nagyon durva balesetek ezek.
  • Freeda Krueger
    #37
    Nem hajót,csak mást.
    Érdekesek ezek az amerikai hajók amiket a németek építettek.ezekből sem maradt fenn?
  • Willenbrock
    #36
    Úgy mondanám hogy el szoktam kezdeni a modellépítést,aztán sajnos idő és türelem hiánya miatt félbe szoktam hagyni.De tervezem hogy egyszer befejezek egyet.Te modellezel?
  • Freeda Krueger
    #35
    Nem akarja az igazat nálam.
  • Willenbrock
    #34
    Oldalnézeti ábra szintén a Lusitaniáról.
  • Freeda Krueger
    #33
    A második oldalon vannak a több áldozatosak.
    Épiteni is szoktál,vagy csak tetszenek ezen hajók?
  • Willenbrock
    #32
    Ez érdekes kijelentés mert amiket alább felsorolnak ott mindenhol kevesebb az emberáldozat mint a Titanicnál.Az Empress of Irelandet pedig háborúban torpedózták meg,amellett ott is 500-zal kevesebben haltak meg mint a Titanicon.Azért alátámaszthatták volna ezt a kijelentésüket valami tényszerűvel.Én csak egyetlen katasztrófáról tudok amely méreteiben nagyobb volt:a Wilhelm Gustloffé de az szintén háború alatt történt.
  • Willenbrock
    #31
    Az Imperator(1913) orrdísze a hatalmas bronzsas a glóbuszon.
  • Freeda Krueger
    #30
    Hajókatasztrófák

    A Mult-Kor -on volt egy cikk róluk,némelyik háborús de nem mind.
    A Mauretánia képet be is állítom talán háttérnek,nagyon szép.
  • Willenbrock
    #29
    Találtam hajógyári képeket is a Lusitániáról-Skóciában épült a John Brown hajógyárban,1904-ben kezdték építeni és 1907-ben készült el.A vízrebocsátásés a végszerelés.Itt a próbaút látható.
  • Willenbrock
    #28
    Ez meg egy elég ritka kép jó felbontásban:A Lusitania áll a Liverpooli anyakikötőjéban-még a világháború előtti állapot.
  • Willenbrock
    #27
    Még több képet belinkelek ide a Lusitaniáról,ezek főleg az első útján készültek.A megérkezés.
  • Willenbrock
    #26
    A Lusitania első útján befut a New Yorki kikötőbe.(1907)Látható hogy ez sem volt egy kis példány.A Titanicnál kisebb,de kb. 20000 LE-vel erősebb gépei voltak és 3 csomóval gyorsabb is volt annál.1907 és 11 között a Mauretaniával együtt a világ legnagyobbjai voltak(kb. 30000 BRT)
  • Willenbrock
    #25
    Hogy legyen Mauretania is.Szép hajó volt ez is és 20 évig a Kék Szalag tulajdonosa ráadásul.Emellett eleve felfegyverezhetőnek építették hogy háborúban kisegítő cirkáló lehessen,de a világháborúban kórházhajó lett.De hogy békeidőben lett volna nagyobb hajókatasztrófa a Titanicénál arról nem hallottam,linket tudsz adni hozzá?
  • Freeda Krueger
    #24
    Pedig volt ...
    Az egyik Titanic os oldal szerint a Titanic csak az 5. legnagyobb katasztrófa,bár nem mind gőzhajós.
    A Mauretania is szép hajó volt,a Lusitania testvére.Lebontották:(
  • Willenbrock
    #23
    Az Imperatorról itt található egy nagyon jó oldal.Látható hogy ez a hajó luxusban és méretekben még a Titanicot is felűlmúlta.1913-ra tehát Németország már képes volt túlszárnyalni az Brit hajóépítészet eredményeit.A hamarosan kitörő világháború azonban ideiglenesen véget vetett a kerskedelmi hajótársaságok közti rivalizálásnak.
  • Willenbrock
    #22
    Valószínűleg kevesen ismerik ezt a hajót,1912-ben bocsátották vízre Hamburgban,alig valamivel a Titanic elkészülte után.A két hajó szinte egyidőben készült de az Imperator csak 1913-ban indulhatott első útjára mivel stabilítási problémái voltak.6000 BRT-val nagyobb volt a Titanicnál és még fényűzőbb volt a berendezése.A fő lépcsőházban-ahol a Titanicon egy díszes antik óra volt beépítve-itt a német császár kb 3 méteres egészalakos festménye állt.A hajó orrát hatalmas bronz sas ékesítette mely a Glóbuszt markolta.Ez a felirat állt alatta:Meine Feld ist die Welt.(Az én mezőm a világ)A hajó az imperialista Német Császárság nemzetközi propagandája lett.II. Vilmosnak külön lakosztálya volt rajta. Itt van róla néhány kép és leírás.A hajó a háborúban az USA haditengerészetének fennhatósága alá került mivel a New Yorki kikötőben tartották a háború kitörésekor.Az USA a belépése után lefoglalta és csapatszállítóvá alakította.1919-ben az angol Cunard Line megkapta jóvátételként és Berengaria néven szolgált 1937-ig.
  • Willenbrock
    #21
    Békeidőben én nem ismerek ennél nagyobb hajókatasztrófát.A legnagyobb áldozattal járó katasztrófa a német Wilhelm Gustloffot érte ami a 30-as években egy nagyon modern szerkezetű üdülőhajó volt, a náci párt munkásszervezete építette (Kraft durch Freude).Minden évben fillérekért tehettek vele Földközi-tengeri körutakat a német munkások.A háború alatt 1944-ben a Szovjet hadsereg által bekerített baltikumból mentette ki a civil lakosságot Németország felé amikor egy szovjet tengeralattjáró megtorpedózta.Kb.7000 ember fulladt meg,rendkívül sok volt a nő és gyerek.Ezenkívül még a Lusitania katasztrófája volt igen sok áldozattal járó,ebben 1203 ember veszett oda.Ez alig marad el a Titanic áldozatainak számától.A Lusitania története egy külön fejezet-Nagy Britannia saját állampolgárainak az életével hazárdírozott amikor veszélyes hadi rakományokat csempésztek ezzel a hajóval az USA-ból,civil hajónak álcázva.Az angol kormány amíg lehetett tagadta a rakomány létét és a rakománybevallásokat rendszeresen hamisították.