Eredeti játékaink klub

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Javasolnám erre a szabályzat visszatételét a bannerbe (ahogy annak idején is én kértem), de gondolom, jó okkal került ki onnan. Mindegy, ez már déja vu, nem az én dolgom.

@Genndy: Köszönöm, a jövőben eszerint járok el, ha nem gurul el túl messzire a Cavintonom.
genndy
Eredeti (dobozos) játékról kép elfér spoiler nélkül is, HA kisebb mint 300 kB, minden más spoilerbe.
Van egyébként a bannerben link (Honlapjaink-Szabályok), de nem igazán működik, meg szerintem ilyen egyértelműen ott sem volt leírva. Ez a legegyszerűbb és tuti megoldás amire Imy sem haragszik meg.

Csak akkor szólj, ha úgy érzed, hogy amit mondani szeretnél jobb, mint a csend.

IMYke2.0.0.0
Nincs ott lekezelés. Tényközlés van. A végén az indoklással. Ennyi.

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

Nézd, néha hetekig nem nézek, máskor egy hónapot is kihagytam. Közben képek alig vannak, és nem mindneki ugyanúgy használja őket, máskor meg azt látom, hogy TBalint azzal a felhanggal balhézik, hogy az ő képeit spoiler mögül is törlik. Jelenleg nincs elérhető szabályzat (vagy nem találom), a bannerban olvasható pedig vonatkozhat akár a felsorolásra is, hiszen meme-eket is szoktak bedobni spoilerben és videót is. Egy új érkező pláne képnek lehet így.

Elnézést kérek azért, mert egy tudatlan idióta vagyok, aki nem érdemli meg a tartalmi választ (ezúttal sem), csak a lekezelést.
Moby
A jelenlegi, nem túl szimpatikus modell is pontosan ezt teszi. Emellett opciót biztosít arra, hogy kevesebb pénzért, egy mégis kvázi teljesként élvezhető szeletét kapd meg, olcsóbban.
És még egyéb módokon is tudom csomagolni. Egyiknek sem fogsz örülni, mégis tényszerűen mind a valóságot fogja kifejezni.

Adversus solem ne loquitor

IMYke2.0.0.0
Nem tehetek róla, ha nehéz megjegyezned a "szabályokat". Évek óta kitárgyaltuk, és minden évben legalább 12-15x ki is tárgyaljuk. Belefáradtam.

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

Dzsini
Ha egy kiadó adja neked a pénzt, és azt mondja, hogy "most" adjuk ki, akkor most lesz kiadva. És igen, ki lesz belőle vágva egy csomó minden, és igen, ezek DLC-ként fognak megjelenni. Mert nekik így éri meg.

Ha nem egy kiadó adja a pénzt, mehetsz kalapozni a Kickstarterre, és ígérhetsz eget-földet, hátha támogatnak. Előre. Akár évekkel a megjelenés előtt.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Te képes vagy rá? Muti!
Sajnos már lejárt a szerkesztési idő, ha valaki képes rá, és nem fáradság, nyugodtan orvosolhatja a problémát. Játékkép mehet spoiler nélkül, vagy az is spoilerbe, ha véletlenül tennék be? (Komolyan kérdezem, ahogy az alábbi kommentben is így tettem, mert régebben szabályzat szerint mehetett, aztán a gyakorlat nem egységes és a digitalizálódás miatt alig létező mostanság.)
Tinman
Ha játékfejlesztésbe vágnék is teljes terméket adnék ki a kezeim közül. Más is képes erre.

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Erről beszéltem, amikor azt írtam, hogy komoly tartalmat várok el. Van arra is példa ezeknél is, és a komolytalanokra is. A kész játékra kevésbé, de az nem is reális. Azt meg tudjuk, hogy a DLC-habzsolókra könnyebb modellt építeni a nyereségességhez, ha az enkünk nem is túl rokonszenves. Cserébe jönnek játékok, sok új tartalommal és javítással is (ami a régi Microprose-féle X-COM-okra is ráfért volna, hiszen mai szemmel is vállalhatatlan állapotban jelentek meg, ahogy arról a minap máshol is szó volt).
Dzsini
Nem rosszul, nem jól. Másképp. És más pályán játszol, más munkát végzel, mint ők, amit másképp fizetnek, mint téged. Össze lehet hasonlítani (mint mindent), de nincs értelme.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

IMYke2.0.0.0
Fordítva kellett volna. Képet spoilerbe, (felesleges-beszólós) kommentárt elé.

Tinman
"Fireaxis, a Paradox vagy a Creative Assembly játékai "

Ezekhez sem kellene ám 600 dlc, mert sokszor 2 db. A4-es oldalra sem férne ki.

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

zorrobomber
Akkor te megteszel minden tőled telhetőt <#eljen> Nem éri meg az embernek ilyeneken idegesítenie magát, de mondom, megértem, hiszen a DS széria által saját kezeden tapasztalod a "szivatást", ami valójában sima áremelés, amihez bárkinek szíve joga. A géming nem jog, hanem pénzzel kiváltott szórakozás.

Moby
Én itt(és máshol sem, interneten), komolyan biztosan nem hozakodnék olyannal elő, hogy ketté kellene ezt a kérdést bontani úgy, mint pénzügyi/piaci kontextus, és hogy mennyire bassza az igazságérzetemet/elveimet. Már csak azért sem, mert rettentő könnyű helyzetben vagyok: az utóbbiakkal nem rendelkezem 😄

Tinman
Akkor rosszul neveltek. Mindig azt érzem, ha valami nem fullos, amit kiadok a kezeim közül, akkor az engem minősít, az én szégyenem. Manapság ezt díjazzák, sőt pénzt kapnak az utólagos munkáért. Csodás.

darkSectorxxx
Vagy így van, vagy nem 😉

Ryzen 1600AF+32GB DDR4+RTX2060 / Xbox 360 / PS3 / XBox One /Xbox One X / PS4 / PS4 Pro / Xbox SS / Xbox SX / PS5 "Kicsi a patkány, de erös!" :D "Ingyen sor, nem sor!" :D Twitch: darkSectorHT

Ez a jelen modellek miatt van. Manapság az emberek mindenet pár kattintással akcióban vesznek. Na meg a DLC-ket el lehet adni akár még VGA-k mellé, előfizetéshez vagy más formában beetetősen osztott játékokhoz is.

Én is azt szoktam mondani a témában amúgy, amit Moby, éppen a stratégiai játékok kapcsán. A Fireaxis, a Paradox vagy a Creative Assembly játékai nem lennének úgy a jelen gyakorlat mellett nyereségesek, ha egyben egyszer kiadnák, és jó napot. Az akciózós digitális világban ez így nem megy. A méregdrága étegstratégiák is tök drágán jönnek, külön kampányok csorognak hozzájuk, azokat sem lehet az elképzelt ideális modellel fenntartani. Ez van.

És ez nem arról szól, hogy a kiadók bevételéért aggódom, hanem arról, hogy bizonyos játékokból akkor kaphatok folytatást, egyáltalán a műfaj akkor maradhat fenn, ha rentábilisek tudnak maradni.

Egyébként az egész DLC-fejelesztés kérdését leegyszerűsítve nézi a többség, lásd ez a képet (linkeltem már ide korábban):

Spoiler (katt a megjelenítéshez)
300 KB alatt van, a témához kapcsolóüdik, ha nem is doboz, ugye OK így?

Nem szeretem a DLC-ket, pláne az átverőseket, eredeti játékot herélőseket, komoly tartalmakat várok el, de nem minden fekete vagy fehér.
Dzsini
Te megvennéd 100 pénzért. Megveszed 40+40+20-ért is, végül ugyanannyit fizetsz érte.
Rajtad kívül lesznek csomóan, akik megveszik csak 40-ért. Vagy 40+20-ért. Ők a plusz bevétel a 100-ért is vásárlókon felül.
És ők azok, akik nem foglalkoznak azzal, hogy "kimaradtak", mert nem úgy vannak drótozva mint te, hogy ha valami kell, akkor az A-Z-ig kell, mindenestül.

Tinman
Sok esetben történet alapú DLC-ről van szó, sőt úgy tűnik most is. Ergo már most lehet vele kalkulálni, hogy ha az egész DaS 3 törtnét érdekel veszed a SP-t is, holott a DLC-k hossza, tartalma mindig az alapjáték töredéke, mégis magas áron kínálják. Abs. nem fair.

Dzsini
Alternatív megoldásként most itt vannak a közösségi pénz-összekalapozások (Kickstarter és társai) - az mostanában alakul és formálódik, és még mindig nem látni egy-két ritka példától eltekintve, hogy mennyire versenyképes a kiadói istállórendszerrel.

Tinman
Nem érted.

Nem az a bajom, hogy 34k lesz a DaS 3 CE és már hónapok óta elő van rendelve. Nem ez a baj. Az a baj, hogy egy meg sem jelent tartalomhoz már most további fizetős DLC-kről beszélnek. Értsd jól: Nagyon is jól tudják, hogy mit fognak azok a DLC-k tartalmazni. Egy szép világban ezek a játék részei lennének Day 1. Nem a DaS 3-hoz van szükség további fisemfos tartalomra (lsd. DaS 2 DLC-k minősége), hanem jöhetnek az új IP-k és arra megint szavazunk nagy összeggel.

Vagy, tessék kiadni valódi expansiont! Lásd Throne of Bhaal a BG2-höz. Az tartalom volt, azért lehet tőlem legombolni ezreseket... nótaszóval adom!

Igen, nem kell megvenni a DLC-ket. Viszont ha nem veszed meg a kedvenc címedhez, akkor úgy fogod érezni, hogy valamiből kimaradtál, lehet, hogy a sztorit is tovább bővíti.

darkSectorxxx
De ha nem veszed meg a season-t akkor hátrány ér, kevesebbet fog érni az alapjáték?

Ryzen 1600AF+32GB DDR4+RTX2060 / Xbox 360 / PS3 / XBox One /Xbox One X / PS4 / PS4 Pro / Xbox SS / Xbox SX / PS5 "Kicsi a patkány, de erös!" :D "Ingyen sor, nem sor!" :D Twitch: darkSectorHT

Moby
De, és nagyon sok művész mond nemet erre a termelésközpontú modellre. Belőlük lesznek bárzongoristák, utcai portérajzolók, moziplakát dizájnerek, és fogászati modellezők. Jobban ők sem járnak, és pusztán csak azért nem, mert a problémák kántálása még soha nem hozott megoldást. Ahhoz alternatív megoldások kellenek, a problémákat amúgy évek, évtizedek óta látja mindenki. Az már fényesre van polírozva.

Tinman
Értelek, egyet is értek.

Csak annyit fűznék hozzá, hogy ezzel a forgácsolással, darabolással, egyéb patkánykodással a saját termékük értékét viszik le villámgyorsan a putri szintre. Abból úgy mennyire térülnek meg a költségek? Nem lenne nívósabb kész és minőségi produktumokat legyártani drágán, melyek aztán még az értékük is tartják?

Dzsini
Ő már egy éve jól járt, amikor a terjesztő megvette tőle a legyártott sokezer darabot, onnantól nem foglalkozik azzal, hogy a terjesztő mekkora árréssel adja el viszonteladónak, kiskereskedőnek, és azok hogy próbálnak tőle megszabadulni egy idő után, hogy ne a raktárukban porosodjon.

Moby
Tízből tizenegy stúdió saját lábán, alanyi jogon nem élné túl egy AAA+++ projektet a tervezési fázistól a piacra jutásig tartó időszakot. Ezen nem sajnálkozni kell, én ezt nem sugallom sehol, de ez egy megoldandó, tényként kimondható, fennálló helyzet. Még azt sem állítom evvel, hogy a kiadókra szükség van, de jelenleg a legtöbb piacra "termelő" művészeti ágban ez az alkalmazott modell.

Tinman
Ami engem igazán érdekel azt nem Day1 szoktam megvenni darabokban, hanem lehetőleg egyben. Ez alól egyetlen kivétel a Souls téma. A többi fisemfos az jön bundlikból, vagy jóárasítva occsón'. Szavazok jah, arra, hogy olcsón érdekel a vackuk, drágán le sem szarom.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.02.16. 09:50:22

Tinman
Ha én egy 30 ezres CE-t megveszek leárazva 8k-ért, melyben benne a 27% áfa azzal nem tudom mennyire jár jól a kis kínai...

Tinman
Egyetlen 1 játékból veszem a szobros verzát: Souls. Ha valamilyen másik játékból veszek CE-t, az rommá kell legyen árazva és még ráadásul erősen érdekelnie is kell.

Hidd el nem én támogatom a szobros fétist, ellenben ez a fétis ezerszer jobb és hasznosabb, mint fizetni lópáncélért, lehetőleg előre. Miért? Mert egy igényes kiadás az szó szerint a gamer kuckód dísze, ráadásul egy szavazat az igényes kiadványokra nem utolsósorban pedig ha meghalsz eladható és a családod még egy kis pénzt is viszontlát belőle. Ezzel szemben a még meg sem jelent játékhoz DLC-t és SP-t bejelenteni egy olyan cégtől, melyt pontosan a mainstream-el szemben ment nem kicsit gáz. Persze a lé őket is elnyeli...

Moby
Nagyjából mindent bojkottálni kellene ami nem jó, és ilyenformában a DLC-ket is, de ez még önmagában nem oldja meg. Valami olyan egyezményes megoldás kellene, amiben minden érintett, akinek feltétlenül szerepet kell játszani a láncban, elegendő pénzhez jusson. Ebben természetesen benne van annak lehetősége is, hogy akinek nem feltétlen kell jelen lennie, azt akár ki is lehetne vonni az egyenletből.
Tinman képregénye ott hibádzik, hogy nincs egy olyan pontja a sztorinak, ahol ez megtörténne, hogy kitalálják, és ott úsznak a pénzben. Inkább csak valami öröklődő rossz/hibás modell gerjeszti a helyzetet, és ebben bőven bennevan a játékos oldali megcsontosodott nézetek. Vannak jó, pozitív példák, afelé kellene terelni az egész piacot.

IMYke2.0.0.0
" de a szomorú valóság az, hogy a szoftverárak időtlen idők óta alig változtak, miközben az előállításukhoz szükséges büdzsé időközben a sokszorosára ugrott. Persze többet is lehet eladni belőle, amihez viszont marketingelni kell, ami szintén nem olcsó, és ott már jönnek az újabb problémák, hogy mikor mit és mire kéne költeni"

Kontextusban már pedig ez az.

Moby
>Épp az írásod sugallta, hogy most akkor nagyon sajnáljuk a kiadókat

Ezzel én nem tudok mit kezdeni. A kiadó szó nullaszor szerepel a posztomban, szemben a játékkészítéssel. Ami nem a kiadó. Egyébként sem sugall az írásom semmi olyat, hogy bárkit sajnálni kellene. Tessen elolvasni rendesen.

Voltan
Ez egy elég korrekt leírás. <#eljen>

Senki nem nagy fanja a DLC-knek, de most ilyen a piac, és ez nem fog változni, legalábbis az kizárt, hogy visszatérjenek a régi szép idők.

Amúgy a DLC-t meg a Season Pass-t nem kötelező megvenni, az esetek többségében a hiánya semmit nem von le a játék élvezeti értékéből.
Én is csak azokat veszem meg, amik gazdag tartalmat kínálnak, és inkább expansiön-ök, mint DLC-k, lásd The Following a Dying Light-hoz, vagy a Withcer 3 DLC-i.

Aki meg ilyen lópáncél szarokat is megvesz, hát lelke rajta, de sírni felesleges ezen.

Amit viszont szigorúan bojkottálni kellene, és esetleg ez vezethet pozitív változásokhoz is, az a Pre-order. Na, azt nem szabad, soha, semmilyen formában.

"Utána mintha jajszó szállna. Félig mély csönd, és félig lárma"

IMYke2.0.0.0
Visszakérdezés.

Épp az írásod sugallta, hogy most akkor nagyon sajnáljuk a kiadókat, hogy nominál értéken a játékok árai nem emelkedtek - francokat nem!!!, hát még reál értéken! -, miközben ez-meg-az a kiadás hogy megnőtt... utóbbit is kétségbe vonom, az internet korában a Fércbúúk, és más szociális, meg a Juhtyúk olyan hirdetési felület, a megfizetett, meg-nem-fizetett online újságok mellett, hogy a papírmasé figurák, szendvicsemberkék, és a repülőgépről szórt lapok kora ezer éve lejárt...
Újságokban hirdetni meg azért ciki, mert lassan, de biztosan kihalnak.

IMYke2.0.0.0
Ott a pofon az írásodban... "Vagy letöltesz egy 3d nyomtató sablon" --- ez ugyanis = a tömeg gyártottal. Így Tinmannek és a többi gyűjtőnek joggal van igaza. Mi a francnak járjon utána (plusz költségek), mikor a gyártók meglepik egy gyűjtőivel.

Épp az lenne a lényeg, ha lenne egy saját 3D nyomtatónk - elméleti sík!!! -, hogy valamelyik 3D-szakink a mí kényünknek-kedvünknek megfelelően készítene el egy Dark Souls IV figurát... színes-szagos lenne. És egyedi. Nem tömeg gyártott konfekciós.

Azért más, nem? S akkor nem kellene szapulni Tinmant sem.

zorrobomber
Megint csak oda jutottunk hogy a legegyszerűbben úgy lehet a dolgot megoldani, ha látatlanban nem támogatsz semmit a pénztárcáddal. Próbáljon az egyszeri gamer tájékozódni, videókat nézni, fórumon nézelődni, és utána "szavazni", lehetőleg a megjelenés után...! Persze értem én, Tinman igazán szakértő DS témában, és nyilván érzi, hogy egyre drágább neki a kontent, de minden mással így van ez. Kedvenc hamburgerezőm árai az évek alatt szolidan a duplájára emelkedtek, legutóbb azt mondtam hogy irgum-burgum, és többet nem megyek oda, max szökőévente. Mást nem tudok csinálni, írhatnék én petíciót, verhetném a seggem a földhöz, akkor sem lesz újra 1000 ft az angus sajtburi.

3d nyomtatás disclaimer: ismerős csinálja
Utoljára szerkesztette: zorrobomber, 2016.02.16. 09:33:56

Moby
Nemtudom. Kell?

Dzsini
Ja úgy 😊 az stimmel, megoldható. Vagy letöltesz egy 3d nyomtató sablont, és valamelyik budget helyen kinyomtattatod magadnak. Valószínűleg olcsóbban kijön, mint egy maró és a formák, vagy akár egy saját 3d nyomtató plusz alapanyag.

benőmenő
Csinálják úgy, ahogyan az Artorias dlc-t prevgenen, vagy mint a Bloodborne dlc-t és semmi gond nincs.
Az egész DaS 2 fiaskó után Season Pass-ért kuncsorogni viszont pofátlanság. De legalább most szóltak előre, hogy felesleges megvenni day1.
IMYke2.0.0.0
Miért is kell sajnálnunk a kiadókat?

IMYke2.0.0.0
Ezért dobjuk össze magunknak egy gépet, és valamelyik szaki közülünk elkészíti a nekünk tetsző szobrot, kiegészítőt, és legyártjuk = habzsi-dőzsi örömbódottá szép-lassan-olcsóbban-mint-a-tömeggyártott-gyűjtőik.

Moby
Igen, ezt könnyű rádobni, meg még igazságtartalma is van, de a szomorú valóság az, hogy a szoftverárak időtlen idők óta alig változtak, miközben az előállításukhoz szükséges büdzsé időközben a sokszorosára ugrott. Persze többet is lehet eladni belőle, amihez viszont marketingelni kell, ami szintén nem olcsó, és ott már jönnek az újabb problémák, hogy mikor mit és mire kéne költeni. Másrészt meg ha oda vezetne, hogy minőségi produktumok készülnének, akkor én is azt mondanám, hogy igenis legyen NAGYON jó üzlet játékot csinálni, de ennek a mondatnak jelenleg minden pontja és aspektusa problémás.Egy biztos, az egész kérdéskör nem annyira egyszerű, amit egyetlen profán kifejezéssel le lehetne írni.

/szerk: mondjuk azt azért sejteni vélem, hogyha a játékkészítés kifejezetten rossz üzletté válik, amire van reális esély, nos az jóhoz biztos nem fog közelebb vinni. Azt is értem, hogy nem erről van szó, de a racionalizálást nem evvel kell kezdeni.
Utoljára szerkesztette: Moby, 2016.02.16. 09:28:26

zorrobomber
Mondani akartam hogy nem vagy konstruktív, és csak rinyálsz... DE a fejedre tetoválás egy zseniális ötlet, másnap benne lennél a Fókuszban, harmadnap 9gag, buzzfeed, egy hét múlva Conan O'Brian, és végül az összes kiadó elhatárolódna a DLC-ktől. <#eljen> De tényleg, azon kívül mit tudsz csinálni hogy nem veszed meg? Kényszeresen mindent meg akarsz venni, és utána magadat ütöd ököllel, hogy most ezzel a köcsög kiadókat támogattad? Néha ez az érzésem...

Dzsini
Az a baj, hogy ezekkel nem a gyártók, hanem a viszonteladók járnak jól. Kínai óccógyár legyártja 3-ért, kap érte 5-öt, Tinman megveszi 25-ért.

IMYke2.0.0.0
Dobjunk össze pénzt fröccsöntőre, és CNC-gépre!

//Szerk.: De vehetünk egy drága, minőségi 3D nyomtatót is.
Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2016.02.16. 09:22:02

Dzsini
Belőlük él a piac. Meg belőled, aki gyűjtői tömeggyártott szobrokat is megveszed. Mindenki a maga kedvére költekezik.

Tinman
Jó vicc. Mi lesz a több millió birkával, akik lópáncélért is hajlandóak fizetni early accessben úgy, hogy első körben csak a lópáncél vázát kapot meg, DLC-ként majd a textúrákat is.

A fejemre tetováltatom:

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.02.16. 09:16:38

Tinman
Meg sem jelent a játék, már 2 db. DLC-ről beszélnek hozzá, meg persze Season Pass-ról.

Ez teljesen normális ugye? Nem lehetne, hogy esetleg egyben kiadjunk valamit a kezeink közül? Majd ha jössz hozzánk gépet venni én is adok neked egy gépházba szerelt lapot, procival, SSD-vel, memóriát, meg tápot majd DLC-ként vehetsz bele tőle a gép árának úgy 60%-ért. Jó lesz?