311803
  • MerlinW
    OFF
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    politika off
    [spoiler]Biztos el akarod olvasni? :D
    [spoiler]Egyébként azért tart ott a Magyar ahol. Nem teszünk semmi ellen, inkább találékonyan kiskapukat keresünk és játsszuk ki a rendszert. Ha tennénk érte, akkor nem kellene kijátszani a rendszert:) Más országokban ilyen kormány mellett már felgyújtotta volna a nép a fővárost:)
    [/spoiler][/spoiler]
  • Dzsini
    Hát, én nem örülnék annak, ha egyformák lennének az árak. Legyen jobban kialakítva a régiózás, közelebb az átlagos fizetésekhez, és ne Németországgal legyünk egy kategóriában, hanem Oroszországgal.
    Akkor nem kellene a 50-90%-os leárazásokra várni, hanem esetleg a SimCityn kívül lenne más is, amit megveszek megjelenéskor.
  • Sir Quno Jedi
    mind1, le vagyunk mink szarva, bantuniggerek vagyunk ezeknek és mindig is azok leszünk... nembaj... alkalmazkodunk...
  • IMYke2.0.0.0
    "Az meg csak hab a tortán, hogy 90%-ban amerikai földön számolják a bevételt, a többi kontinensről érkező pénzt csak bónusz kategóriába sorolják."

Ez végképp alátámasztja azt az elvárást, hogy legyenek egyformák az árak, hiszen, az amerikaiak (akik eddig is elég sokan vásároltak ahhoz, hogy az elmúlt 30 évben, a növekvő költségeket, és marketing címén elvert milliókat "finanszírozzák") pénzét számolják - a többi meg ráadás.

Remélem, érthetően fogalmaztam meg a hozzászólásodban lévő ellentmondást :)
  • MerlinW
    Ha mindenhol annyiért árulnák a játékokat, sosem játszanál $50-$100 milliós játékokkal. Így is 5-10 millió példányban kell eladni, hogy megtérüljön a projekt, ha olcsóbb lenne, 10-20-30 millió példányt kellene eladni. Arra is gondolni kell, hogy a "gamer" bázis sem végtelen, a bolygó lakosságának maximum 2-3 ezreléke játszik videojátékokkal. Az meg csak hab a tortán, hogy 90%-ban amerikai földön számolják a bevételt, a többi kontinensről érkező pénzt csak bónusz kategóriába sorolják.
  • grebber
    Witcher 3 nál ha nincs mögötte semmi Ru/Cis és egyéb baromság attól még régiózárassá tehetik és bebukhatom a vérbe?
    (12 euroért hozzá tudnék jutni)

Meg hát az se mindegy hogy ebben ott figyel-e majd vajon a magyar nyelv vagy amolyan Dishonored féle barom megoldás hogy csak itt csak nálunk van benne magyar nyelv?
    Nem szívesen buknék 12 eurot az ilyen "apróságokon" :(
  • IMYke2.0.0.0
    Persze, nyugodtan.
  • genndy
    A Micimackós sebtapaszos bundlét kellett volna választanod. Az most jobb áron megy a Piacon, mert KÁRTYÁS!
  • ZsZso
    Adtak hozzá egy csomag rózsaszín sebtapaszt, nem tudom az bundlinak számít -e.
  • genndy
    De nyugtass meg hogy bundléban vetted, 1 dollárért. Esetleg BTA még belefér. Máskülönben kiközösítünk a hörcsögtársadalomból
  • ZsZso
    Jó, én voltam a hülye, most már belátom. Szánom - bánom, hogy akkora tahó voltam, hogy bátorítottam a Botondot. Megyek aztán véresre verem a hátam miatta, úgyse volt még alkalmam kipróbálni a 3 napja beszerzett szöges ostorom.
  • IMYke2.0.0.0
    Senki sem mondta, hogy nem tekinthető humorosnak.
  • ZsZso
    Viccelt. Arty -t ismerve veszi a lapot, én pedig jót nevettem. Ha nekem mondta volna, akkkor is ezt tettem volna, mert humoros volt.
    Utoljára szerkesztette: ZsZso, 2014.08.25. 14:44:52
  • IMYke2.0.0.0
    Nem kéne bátorítani senkit ilyesmiben és ilyesmire...
  • ZsZso
    Ez az odaszúrások netovábbja. Botond, leborulok előtted! :D
  • Botond #222524
    Aki uplayen barátokat gyűjt, annak nincs meg a morális alapja semmilyen kritika megfogalmazására. :D
  • arty
    Kosz, h tamogatod az Artisjusmaffiat :((
  • arty
    :DDD
  • Botond #222521
    Rhianna cd kézikönyv nélkül meg Beyonce meg ilyenek. Asszonyt meg akarod lepni vmi zenével a kocsiba, akkor nem 5-7k, csak 2k. A maradékot megelvered steamen. Win-win.
    Utoljára szerkesztette: Botond, 2014.08.25. 14:20:06
  • zorrobomber
    Magyar szinkronos Backstreet Boys kazi? :)
  • Botond #222519
    És zenei cd-ből is van ilyen. Jóság!
  • Dzsini
    Ezért szoktak megjelenni (sajnos elég ritkán) lokalizált, kelet-európai változatok a játékból. Példaként ott van a SimCity (amit én is megvettem) - az Originen megjelenéskor 60 euro volt, boltból dobozosan 25 euroért vettem (átszámolva) - lengyel, orosz, magyar nyelvű régiósan zárt változatot.
    Az átlag fizetéseket számolva így is egy kicsit drágább volt, mint mondjuk a németeknek, de nagyjából ezt lehet tenni. Erről szól a régiózás, erről szólnak az orosz/brazil/mittudoménmilyen korlátozások. Nem a világ többi részét szivatják.
  • zorrobomber
    Tudom, és?
  • ratgab
    Hát igen. Ez az ami marhára nem fair. De hát kis piac vagyunk, így magasról le is vagyunk pottyantva.

Pedig szívesebben vásárolnék én is itthonról, mint így, de ha rákényszerítenek ám legyen.
  • zorrobomber
    Erről jut eszembe. Van egy oldal(Show Me the Games), ahol nem számolnak fel forgalmazási díjat, tehát minden fillért a(z indie) fejlesztők kapnak abból amit fizetsz. És mellesleg most akcióznak is: The Dirty Dozen Discount
  • ratgab
    Én kérem ki magamnak Sir Quno helyében még a gyanúját is, hogy warezzal gyanúsítod. Ő az egyike azoknak, akik a legtöbb 0 day játékot veszik szerintem innen a topikból.
  • Dzsini
    Nem a kalózkodásról szól.
    Az oroszoknál az ottani átlagos fizetéshez (kb. 620 euro/hó) képest "normális" áron vannak a játékok. Ahogy a Steam EU árai is a nyugat-európai árakhoz és fizetéshez (kb. 2000 euro/hó) képest normális áron vannak. Az Egyesült Államokban olcsóbb minden arányában. Hasonló okokból vannak a brazil árak is jóval alacsonyabban.

Mi pedig megszívjuk (kb. 500 euro/hó) együtt a bolgárokkal (330 euro/hó), a lengyelekkel (680), a románokkal (400), és a többi volt keleti blokk országgal, mert a fizetések az orosz szinthez mérhetőek, az árak viszont az EU-ban egységesek.
  • ratgab
    Ha oroszokhoz hasonló áron adnák itthon is és Európa többi részén is az itt is visszaszorítaná a warezt ebben biztos vagyok.
  • ratgab
    Nem is akarom pontosan kiszámolni. Nekem annyi számít, hogy míg itthon 15 000 Ft-ot elkérnek (ha úgy tetszik 50 eurót) egy 0 day játékért, addig oroszoknál, ukránoknál gyakran 5-6000-ért megvehető ugyanez a játék, úgy hogy az két kézen megy át és nem direkt a steamstore-ból veszed.

Ergó lehetne olcsóbban adni (Valve-nak is megérné, meg a kiadónak, sőt még a fejlesztőnek... Nem gondolom, hogy az oroszok két szép szeméért adják hozzánk képest durván ár alatt a játékokat), csak akkor nem lenne rajta akkora haszon.
  • zorrobomber
    Bullshit, mindig csak a bullshit... Tudod mit, akkor már inkább most kezdd el a warezolást, és akkor lehet tiplizni a topikból is ;) Deal?

(még nem történt semmi, de már most előre eldöntötted hogy te warezolni fogsz, "kissé" bűzlik ez nekem...főleg hogy akciók továbbra is lesznek, max nem 5 euróért, hanem 6ért fogod kapni)
  • Sir Quno Jedi
    Nembaj, akkor marad majd a warez. Én úgy vélem 60-100eurót nem ér meg SEMMILYEN játék sem. Pont.
  • zorrobomber
    Nem mert itt hiányzik ehhez a vásárlótömeg.
  • Sir Quno Jedi
    Ebből az következik, hogy idehaza is mindenkinek mindent le kéne warezolni (de még a csecsemőknek is) és akkor olcsóbban kapnánk utána a szoftvert?!?!?
  • genndy
    Nem csak az adózás miatti a különbség. Oroszoknál az iszonyú mértékű warez miatt adják jóval olcsóbban. Akkora nagy piac, hogy nem veszíthetik el az ottani profitot a warez miatt, de ha csak harmad áron is megveszik ahelyett hogy lewarezolnák, már megéri a kiadóknak. Én így tudom.
  • Dzsini
    Mennyi egy játékszoftver "előállítási költsége"? Mennyi a forgalmazási költség? Mi az, hogy minimális nyereség? Az általad fizetett ár 30%-a helyből a Valve-é, ha tőlük vásároltad. Ők fenntartanak egy szerverparkot, egy szolgáltatásrendszert, stb. A pénz maradéka megy a program kiadójához, akiknek szintén van költsége, és onnan megy tovább valamennyi a program készítőihez...

Nem tudod igazából kiszámolni (és megtippelni se nagyon), hogy nyernek-e, és ha igen kik és mennyit a szoftvereladáson. Az valószínű, hogy a forgalmazóknak jó üzlet. De hogy mennyire?
  • Dzsini
    Igen, csak úgy olvastam, hogy náluk az elektronikus szolgáltatások (pl. e-könyvek is) a kedvezményes kulcsba tartoznak, mert azt minden ország maga dönti el, hogy milyen termékekre ad adókedvezményt. 2015-től egyébként az alapkulcsuk is 17%-ra emelkedik.
  • ratgab
    Megfordult a fejemben a gondolat, hogy nem csak az adózás lehet a különbség az orosz és a magyar régió között. Az a 3 % nem elegendő ahhoz, hogy egy termék akár 4x olyan olcsó legyen oroszban, mint itthon.

Ha ott el tudják annyi azon az áron amennyiért, akkor azon a terméken vagy buknak vagy ami valószínűbb, hogy még olyan áron is minimálisan de nyereségük van. Ergó minden más régióban keményen megy a vásárlók megvezetése.
  • Dzsini
    Igen, szerintem is ez várható, ha az árak nagy mértékben különbözni fognak régión belül. Plusz a lejjebb említett dobozos változatok is versenyképesebbek lesznek (amik sokszor régiózártak).

De ezt a Valve is pontosan tudja, és bizonyára ki fog alakítani valamilyen módszert arra, hogy az ilyen óriási árkülönbségek legalább régión belül ne legyenek meg.
  • MerlinW
    Megjegyzem a 3%-os adó Luxemburgban is a kedvezményes kulcs (15% a normál ÁFA ott), ami nálunk is 5%. Tehát elvileg 2%-al lesz drágább a dolog.

forgalmi adók az EU-ban
  • Dzsini
    Kuala Lumpur nem az EU tagja, tehát kívülről te az ottani adónak megfelelő árat fizeted érte (és szállításkor a vámhatóság fizetteti ki veled az Áfa/vámértéket). Elektronikus vásárlásnál természetesen ez nem működhet, mert nincs jogegyezmény velük az adózás módjáról - ezért korlátozza pl. az Amazon a digitális termékek vásárlását lakhely szerint, mert nem fog minden egyes országgal külön elszórakozni, és az Amazon.eu nem árul digitális termékeket, csak mobileszközökre egyelőre.
    A Valve-nál viszont egy EU-s forrásból EU-s ország lakójaként vásárolsz, ennek fog megváltozni az adózási módja (és ugyanígy pl. a szlovák magyar nyelvű webshopoknál, a romániában bejegyzett tévétársaságoknál, stb.)