311803
  • Zóanagyvarázsló
    Én csak azt mondom, hogy ez a jelenség nem preorder-exkluzív. Megjelenés után is lehet a hype hatására rossz játékot venni, a demó is lehet átverés (engem gyakran inkább lebezsélni szoktak jó játékokról, de komolyan), ha egyáltalán van. Bizonyos tények persze idővel éppúgy kiderülnek, mint ahogy a felszínre bukó véleményhalomból is lehet válogatni, a spórolásról nem is beszélve.

A "legracionálisabb" nyilván az, hogy a semmit nem érő őskövületen játsszon az ember a bundle-szökevényeivel. Néha mégis jól eshet kicsit bizseregni, kipróbálni valamit frissen (amikor még tutira pezseg a multi), támogatni az adott érdemes terméket stb. Mindenki eldöntheti, hogy neki mi éri emg, és időnként jó eséllyel tévedni is fog. Én aztán fontosnak tartom a racionalitást, de néha jobb elszakadni a szikár számszerűsítéstől.

Nagy vonalakban amúgy egyetértek a hype-ra és puszira vásárolásról, de nem vetíteném ki konkrét egyéni esetekre mindenáron. (Végül is ebből indult ki.) Tulajdonképpen a pénzgyűjtés is a szórakozással vagy a kulturális fogyasztással szemben is csak hörcsögölés, ha egyébként vígan megél a család. Másoktól pedig (pl. Imy) az a relatíve kevés is irracionális költekezés, amire sort kerít. Eleve nagyon relatív az egész.

Korábban nagyjából összefoglaltam, hogy miylen elvi és preferenciális alapokon adok szívesebben előre pénzt, és nyilván lehetne azt is sorolni, hogy miylen alapon pedig miért nem (sokat). Nem rendeltem elő amúgy sem a Witcher 2-t, sem a 3-at (még?), talán az emiatti bűntudat is beszél belőlem :) Mindenesetre éppen azt kellene előrendelni szemben a más termékekkel, melyek más trendet képviselő akolból származnak. Ez is pozitív szavazat a pénztárcával szerintem. (Pl. The Witcher szemben a Bioware RPG-ivel a DLC-k miatt, Valkyria Chronicles szemben a FFXIII-mal a normális PC-s port miatt stb.)
    Utoljára szerkesztette: Zóanagyvarázsló, 2014.11.11. 15:32:18
  • zorrobomber
    Persze, egy pillanatra sem mondtam hogy rosszul teszik amit tesznek, én is hozok ilyen irracionális döntéseket(legutóbb: South Park, Obsidian, konzerv májkrém*(magyarázatot lásd lentebb)), csak próbáltam rávilágítani a másik oldalra, hogy ha néha kicsit hátrébb lépünk, és átgondoljuk mit veszünk meg előre, annak lehetnek más, hasznosabb következményei is(demo, nagyobb figyelem a minőségre), mint egy piros ingame kapucni, vagy pár dollárral alacsonyabb ár. Mert igenis van sok kiadó, aki akarva-akaratlanul, de valamilyen mértékben kihasználja ezt a "kiskaput" (Duke Nukem Forever, Colonial Marines, pénzfejő sorozatok), és igazából jobb lenne ha bezárulna, és nem lenne ilyen intézmény. Persze nem vagyok naív, tudom hogy ez egy darabig még így lesz, de ne védjük ezt az intézményt, és ne próbáljuk úgy beállítani, hogy a preorder logikus döntés, mert inkább káros a dolog, mint nem. Szerintem.

*Kajás analógia:
    Ha mindenki látatlanban venne kaját(és ugye sok ilyen ember van, hogy pl. csak az árat nézi, a címkét már nem), akkor még több szemetet, szóját, nátrium glutamátot, stb. sóznának ránk, csak azért mert ha megveszik ezt is akkor jó az(!!!!profit!!!!)! Ott is probléma a tájékoztatás, tájékozódás nélküli vásárlás hiánya. Mindegy, csak olcsó és nagyjából finom legyen(most akciós és van benne extra túrókrém(DLC), akkor nosza vegyük megfele).
  • Zóanagyvarázsló
    Örülök, hogy megosztottad a tapasztalatodat, tényleg nem zavar, de az én felvetésem nem arról szólt, hogy itt konkrétan kinek tetszett és kinek nem. Ebből - de csak ebből - a szemszögből irreleváns a megjegyzésed, erre próbáltam rámutatni.
  • MerlinW
    Szubj véleményem, hogy az Absolution a leggyengébb tagja a sorozatnak. Persze ízlések...
  • Zóanagyvarázsló
    Sokan szerették, más meg már Blood Money-t is szidta, mert valamit máshogy csináltak, mint a korábbi kedvencében. Én ebben nem tudok és nem akarok állást foglalni, az Absolution videói tetszettek, de inkább kritikus voltam vele.

Személy szerint kifejezetten gyűlölöm a különböző boltokhoz vagy parasztvakításhoz kötődő pre-order tartalmakat, de még a CE-k ingame extráit is. A Shogun 2 esetében például egy évig csak a CE-t, LE-t vásárlók férhettek hozzá a Hattori Clan Packhez, pedig nindzsaklánként és a nagasinói csata miatt érdekes tartalomról van szó. Szerencsére idővel megjött az eszük.

Szóval azt emeltem ki, hogy vannak ilyenek, nem azért, mert én szeretem őket.

Tiszta sor, hogy jobban megéri kivárni, de ebbe a topikba járnak játék- és sorgyűjtők is, eleve egy hobbi téma, ezért kár a racionális jelszavával lesöpörni akar a megjelenéskor való játszást, akár a fémtokot. Ajándéknak is mennyivel más lehet egy eslőnapos CE valakinek a kedvenc játékából, mint egy 10 éves játék Humble-féle linkje. (Az élmény más kérdés, az kit érdekel! :)

Én azt veszem meg drágábban, amit támogatni akarok és amiben megbízok. Előrendelni pedig szinte csak dobozosat rendeltem elő, és akkor már szebb kiadást, mert vagyonokért nem fogok venni bithalmazt akkor sem, ha már szinte csak letöltős játékoakt vásárolok. Érted, ha már házasodásra adom a fejemet, akkor nem egy szál fecskében megyek el az esküvőre :)
  • zorrobomber
    Részleteznéd miben?
  • Shep
    Szerintem az Absolution sokkal jobb, mint a BM.
  • Shep
    Na de én saját tapasztalatból beszélek, nekem ugyanis megvan.
  • zorrobomber
    Értem, de ezzel együtt pont véletlenül ellenpélda is, mert feltételezem sok előrendelő szívta a fogát, hogy ő nem erre a lóra vett jegyet :)
  • Zóanagyvarázsló
    Mindenre be lehet írni azt, hogy az eneked nem kell vagy nem tetszik. A lényeg az, hogy a korábban általad lefektetett kritériumokon túli példa.
  • Zóanagyvarázsló
    Nem játszom ilyesmikkel, de eddig csak jót hallottam róla, nem köntös, sőt nem vehető meg külön 1 dolcsiért.
  • zorrobomber
    Ki van többségben szerinted a Hitman Absolution előrendelők között? Az aki boldog Sniper Challenge tulajdonos, vagy az, aki szomorú, mert igazából egy Blood Money 2-t várt? :)
    Utoljára szerkesztette: zorrobomber, 2014.11.11. 14:36:22
  • Shep
    5 perc gameplay, semmit nem veszít aki kihagyja. Persze bele lehet ölni napokat is, de minek? Vannak sokkal jobb sniper játékok.
  • Zóanagyvarázsló
    A Htiman: Sniper Challenge eredetileg pre-order bónusz volt az Absolutionhöz, sajnos a mai napig csak drágán lehet külön megvenni (DLC-pakkal együtt), pedig dicsérik.
  • Rony94
    A United Offensive az egyik legnagyobb CoD-os élményem volt. Nagyon sajnálom hogy nem tetszett neked. :(
  • Shep
    Szerintem Pocok nem olyan demora gondolt :) Origine meg csak előrendelés esetén, viszont mondjuk így ténylegesen ki tudod próbálni a játékot, nem kell warezolnod. Mondjuk engem a DA nem igazán hat meg.
    Utoljára szerkesztette: Shep, 2014.11.11. 13:57:25
  • zorrobomber
    Xbox One-on EA Access(nem tudom mi ez) tagoknak lesz, máshol nem. Ha Originen vásárolod direktben, akkor elindítás után 24 órán belül kérhetsz refund-ot.
  • Shep
    Már ha lesz egyáltalán demo.
  • Fpocok
    Most néztem új Dragon Age video review-t és WOW... teljesen lenyűgözött, pedig nem is szeretem a franchiset. Kár, hogy a lehető legrosszabbkor jön ki, így ha érdekelne és pénzem is lenne sem lenne időm, szóval majd talán később belenézek a demóba.
  • zorrobomber
    Az a baj, hogy ezek nem előnyök, hanem csak irracionális érvek(egy része - nem véletlenül - a kiadó által mesterségesen generált):

- Steam korában boltba rohangálni? Egyébként tudtommal a legtöbb dobozos példányt 1-2 nappal élesítés előtt már átveheted.
    - a fémtok porfogó
    - az ingame kabátka jelentéktelen, általában nem ad semmit a játékhoz, ha ad, akkor meg ugye jön az hogy a többiektől lett elvéve a kontent :)
    - ha a review példányokat 1 héttel előbb kiküldik, akkor a 0day nagyon nem ugyanaz mint a preorder
    - egy ideig olcsóbb a beszerezhetőség: ez lehetne akár igaz is, de egyrészt: szerintem nem az nagyon türelmes, aki vár egy hetet, hanem az nagyon türelmetlen, aki nem bír várni, persze ez nézőpont kérdése :) Másrészt pedig a kulcs resellerek, traderek idejében nem nagyon van már olyan hogy valami olcsó, aztán drágul.

Nálam ezek az "előnyök" a kanyarban sincsenek ahhoz képest, amikor veszek egy játékot, amiről már tudom, hogy baromi jó lesz. Sokkal izgatottabban várom, hogy mikor lesz végre időm Vampire the Masquarade Bloodlines-t tolni(ott vár feltelepítve, peccselve, sweetfx-elve), mint az akármilyen random, jónak tűnő játék jövőbeni megjelenését. A jelenben kell élni!
    Utoljára szerkesztette: zorrobomber, 2014.11.11. 13:18:32
  • wantonly
    Ingyen The Culling of the Cows az IndieGala-n twitter+fb fiók ellenében.
  • wantonly
    Bár én nem vagyok nagy pre-orderes, de előnyök:

- A megjelenés napján nem kell a boltba rohangálni, hogy - ideális esetben - a megjelenéskor játszhass a játékkal.
    - Előrendelői bónuszok (fémtok, exkluzív ajándékok, stb.)
    - Általában egy ideig olcsóbb a beszerezhetőség, mintha megjelenés után vennéd közvetlenül.

Ha valamivel úgy vagy, hogy előrendelésen gondolkozol, akkor a megjelenéskor úgyis megveszed 0-day, az meg már majdnem ugyanaz. Ha vársz egy hetet az "értékelésekre", akkor a játék vagy nem érdekel annyira, vagy nagyon türelmes típus vagy. De, ha a kedvenc játékunkról van szó, akkor nyilván kevésbé adunk más véleményére, így a kritikák sem érdekelnek, kell és kész. Majd mi eldöntjük jó-e.

Egy új cím esetén már életszerűbb a zsákbamacska, még akkor is, ha sok róla a videó, kép, kritika.
  • grebber
    Számomra az egy 2. részhez képest is ég ég föld a többit már nem is merem megemlítene vele egy lapon.
    Még jó hogy most toltam végig őket újra így friss az élmény.

Cod 1 lagymatag szar kb 0 akció aztán jön a 2. rész ahol már az induló trailer is földbedöngöli az egész Cod 1 kampányt.
  • IMYke2.0.0.0
    Az 1. rész egy nulla?!
    Jézusom... Peti.

szerk.: Csak hogy tisztázzuk: "Call of Duty" + "Call of Duty: United Offensive" (kiegészítő). Én erre gondoltam, azonnal.
    Még hogy ez "nulla"...
    Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2014.11.11. 12:46:36
  • zorrobomber
    Oké akkor az egyet fikáztad, whatever... belátom most már hogy mindenben igazad van! :D
  • grebber
    Minek a második részét? COD-ból? Tanulj meg olvasni.

Nemrég toltam végig egybe 4 részt és már akkor is konstatáltam,hogy az 1 és a 3 egy nulla a többi istenkirály.
    Ez az AW sem szar,de már közel sem olyan pörgős mint az előzőek.... kb mindenhol ugyanezt írtam.
  • zorrobomber
    Most fikáztad nemrég a második részt, ebből is látszik hogy csak egy troll vagy. Szerencsére nincs ezzel baj, a hsz-eim önmagukban is értelmezhetőek a többiek számára.
    Utoljára szerkesztette: zorrobomber, 2014.11.11. 12:15:26
  • Zóanagyvarázsló
    Ha nem lenne pre-order, akkor is fogyna a CoD, mint a cukor. Nem azért sikeres, mert jó előre át tudják vele verni az embert, hogy később jól meglepődjenek.

Mondjuk a Wasteland 2 "pre-order" (értsd Kickstarter) elég jó volt: 50%-os áron két példányt is kaptam. A Deus Ex: Human Revolutiont is nagyon kedvező áron rendeltem annak idején elő. Egy csomó CE esetében pedig később nem jutott volna, olcsóbban semmiképp. Manapság bevett, hogy 10-20-kal olcsóbban tudsz előprendelni játékokat, igaz a kuponok és a gyors áresés mellett még mindig nem ez a legjobb módszer spórolásra.
  • grebber
    Nekem ezeket hiába mondod.Én mindig képek/videók alapján töltök le/veszek meg játékokat. Eddig soha nem csalódtam ezekben.
    A Cod fikázást meg nekem pláne nyomhatod mindegyik (kivéve ez elsőt és a 3-at) istenkirály fps. Igaz most az utolsónál már alábbhagyott az eddigi lendület de még mindig nem battlefield fos singleben.

De vicces amúgy ami itt zajlik ,mert kb cigány vagyok ha nem veszek game-et, cigány vagyok ha előrendelek valamit, köcsög aki 0 day vesz game-et most akkor mivanmár? Kb te se tudod.
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2014.11.11. 12:09:45
  • zorrobomber
    Oké tehát nincs előnye a preordernek, ezt sikerült belátnod. Tapasztalataid szerint ha jó videókat látsz egy játékról, akkor 98% eséllyel jó is lesz. Tehát minden előny nélkül bevállalsz 2% esélynyi szopást, csak mert ööö, csak mert. Cserében a kiadók stabil bevételt kapnak, és szarabb játékokat is ugyanolyan vagy hasonló volumennel adnak el mint a jobbakat(CoD széria), nincs demó, és nincsenek is akkora mértékben rászorulva a jó, innovatív és érdekes játék kiadására. Ne extrém mértékekben gondolkozz, (persze hogy van olyan aki "megérdemli" valamennyire a támogatást) hanem a tendenciákat nézd. És mindez csak azért mert belőled még van pármillió a világban.
    Utoljára szerkesztette: zorrobomber, 2014.11.11. 12:06:19
  • grebber
    Senki sem az előnyök miatt vesz pre-ordert (szerintem)
    Fasza game lesz jó kell. (És olcsó volt) Az más kérdés,hogy most valószínűleg benyaltam és majd csak évek múltán lesz eredeti Witcher 3-am,dehát ez van.

"Ha szerinted egy (reklám!)videó ugyanaz mint amikor a te gépeden fut valami, akkor nincs miről tovább beszélnünk... "

Eddig a Far Cry 3 és a Faliens fiaskón kívül igen ugyanaz volt a gépemen is.
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2014.11.11. 11:50:43
  • zorrobomber
    Ha szerinted egy (reklám!)videó ugyanaz mint amikor a te gépeden fut valami, akkor nincs miről tovább beszélnünk... illetve bocs, még mindig nem írtad le neked milyen előnyöd származik a preorderből. És most a spéci oroszból okosba beszerzek valamit olcsón és hasonló témaköröket kerüljük ki mert nem releváns. A kapok két piros kabátot a játékbéli bábumra is inkább a vicc kategória, szóval én azzal sem hozakodnék fel a helyedben, mert inkább ciki mint menő.
  • Zóanagyvarázsló
    Vagy pre-orderrel csak és kizárólag azokat támogatnák, akik arra érdemesnek bizonyultak. Például:

- eddig minőségi játékokat tettek el az asztalra;
    - nem erőltetnek rá népnyúzó DRM-et a népre;
    - nem fizetős DLC-áradattal és apróbb felújításokkal húztak el újabb bőrt a vásárlóról, hanem ingyenes fejelsztésekkel és tartalmakkal;
    - megfelelő szintű terméktámogatást nyújtanak;
    - esetleg még az sem árt, ha a játék tartalmas, hosszú, újrajátszható;
    - továbbá minden jel arra mutat, hogy a fentebbiekben továbbra is lehet bízni.

Sok céget és játékszériát tudnék modnnai, mely szinte az összes pontnál elvérzik, de a CD Projekt és a The Witcher elég jól teljesít. Másnak persze lehetnek más szempontjai, többek között a korábban megjelenéskor tapasztalt állapot is lehet a konkrét esetben ellenérv (bár minél nem?), de szerintem lehet különbséget tenni pre-order és pre-order között, és szerintem ezúttal ez a lényeg, hiszen máris a lefestett "általános igazságra" kínál kibúvót.

Egyébként meg nyilván a CD Projekt esetében is részben marketing a jófejség, vagy legalábbis az arra való rájátszás. Most hogy ingyen DLC-áradat való, aminek 90%-a lópáncél, inkább emgmosolyogtató, még akkor is, ha másnál ezért fizetni kell, és lesz valódi tartalom is. Nem feltételezem, hogy minden ki lesz vágva, csak ezúttal ingyen (ahogy fizetősöknél sem igaz minden esetben, ha gyorsan jönnek is), és nyilván valahogy el kell adnia terméket, tehát elfogadom, csak nem ájuldozom.

Került már nyilvánosságra magát többé kevsébé belsősnek kijelentő informátor megnyilvánulása, hogy nagy a gáz a játékkal, és ne rendeljük elő (főleg konzolra ne), de kevés hitelt adok a sértett szavak sugallta tanulságnak. (Azt persze elhiszem, hogy sok a túlóra, nem volt egy nagy meglepetés ez az információ.)
  • grebber
    Általánosságban is igaz amit mondtam megjelenés előtt hónapokkal orrba szájba promoznak johogy nem már végigjátszás videok kerülnek fel a játékokról így nincs semmiféle zsákbamacska.
    Demo meg lol olyan amit régen képviselt már kb nem is létezik.
  • zorrobomber
    Dragon Age: Inquisition review - 87/100

Ez is egy tök jó példa arra, hogy mi van ha nincs pre-order, mert le merném fogadni, hogy jóval kevesebb ember vette meg előre, mint a Dragon Age 2-t, és ezzel számoltak is előre az öltönyösök. Hát, az van hogy csináltak egy jó játékot...
  • zorrobomber
    Én általánosságban beszéltem, te meg azzal védekezel hogy a Witcher 3 milyen jó, meg hogy "Tolják a reklámot" :D , hát izé, nem tudom kettőnk közül ki él álomvilágban :) Pont ez a lényeg, hogy a való életben öltönyös emberek nézik a számokat és röhögnek rajtad hogy megvetted a zsákbamacskát, EZ a valóság.

Ha senki sem venne preordert, az arra késztetné a kiadókat, hogy jobb játékokat csináljanak, és azt még jóval kiadás előtt odaadják az újságoknak, hogy jókat írjanak róla. Ehelyett mostanában sok játéknál launch dayig senki sem reviewzhat (pl. Mordor)... Emellett jóval több játékból lenne demo is. SEMMI előnyöd nem származik a preorderből, ez csakis a kiadóknak jó.
    Utoljára szerkesztette: zorrobomber, 2014.11.11. 11:27:25
  • zorrobomber
    Pedig kétszer is megmagyaráztam :D
  • grebber
    Egyáltalán nem rossz dolog. Nem is értem miért mondod.

Kétszer elmagyaráztad?

". Általánosságban állítottam hogy a preorder nem jó, még egyszer mondom, ezzel azt mondod a kiadónak, hogy leszarod milyen játékot kapsz. Megnézik a statisztikát, 200ezer ember előrendelte, na akkor van ennyi birkánk akiknek végső esetben eladunk egy dobozba csomagolt kődarabot. Rossz üzenet."

Ez magyarázat? Ez csak a te álomvilágodba van.
    Ki szarja le milyen game-et adnak? Witcher 3-ról kb már mindent tudunk ezer éve senki se zsákbamacskát rendelt elő. Tolják a reklámot ezer éve.

Szóval továbbra sem értem miért lenne rossz.
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2014.11.11. 11:15:12
  • zorrobomber
    Oké akkor ezt kibeszéltük, most beszéljünk a hüve... arról hogy a preorder rossz dolog. :) (1 db preorderem volt eddig, Obsidian, csórik és jók, nem bántam meg)
    Utoljára szerkesztette: zorrobomber, 2014.11.11. 11:11:44
  • wesker24
    Igy van utólag rakták rá de aki még nyáron megvette annak nem kell aggódni aki csak jóval később vette meg na az aggódhat ! :D