Eredeti játékaink klub
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
1. Wizard of Wor (1981). Bár multiplatform játékról van szó, olyan szinten azonosítottam vele a C64-et, mint a Mariót Nintendóval. Ugyan egyszerű, mint a bot, de még a 2000-es évekb elején is csapattuk az egyetemi koleszban.
2. Clyde Radcliffe Exterminates All The Unfriendly Repulsive Earth-ridden Slime, azaz Creatures (1990). A kínzós, kivégzős pályái legendásak voltak, és bár ezekből a második rész tartalmazott többet és jobbat, az első találkozás Clyde Radcliffe-fel sosem merülhet feledésbe!
3. Sim City (1985). Lehet, hogy a C64-es port grafikája vetekszik a Dwarf Fortressével, az pedig tény, hogy azóta sokszorosan túlhaladták, de máig nem játszottam egy városépítős játékkal sem annyit, mint ezzel hajdanán. Mert nincs is annál szebb, amikor mentés nélkül egy fél napig építesz egy várost, hogy a végén a porral tedd egyenlővé!
4. A kastély (1993). Az első eredetiben élvezett játék, így volt szerencsém olvasni a hozzátartozó novellát is. Nem az évezred játéka ez könnyed kalandjáték/RPG hybrid, ahhoz kissé kései, hogy játéktörténelmi jelentőségű lehessen, de számomra meghatározóvá vált, ha nagyíon sajnálom, hogy sokkal nagyobb klasszikusokat szorít ki.
5. Super Mario Bros. (1985). Bizony rajta nőttem fel, és olyan minőséget képvisel minden más korábbi platformerhez képest, hogy elképesztő. Úgy aránylik hozzájuk, mint a Top Spin 4 a Ponghoz, a Donkey Konghoz és a Mario Bros.-hoz is (ugye ezekben is Mario a hős, illetve a DK2-ben a főellenség).
6. Contra (1987). Elképesztő volt NES-en a grafikája, úgy ütött, mint később az NFS III vagy a Crysis. Legalább. És a játék is király volt, a co-op lehetőségéről nem is beszélve.
7. WarCraft II: Tides of Darkness (1997). 16 évesen potom 134 ezer forintomba került a játék (jó, kaptam bele egy kis támogatást, de a nagyja az én pénzem volt), mert miatta vettem PC-t. Az évezred üzlete volt.
8. Doom + Doom II: Hell on Earth (1993-94). Nem sok értelme van szétszedni a két játékot, különösen, ha nagyjából egyszerre játszotta őket az ember. Máig észvesztően jó benne hentelni, sőt a mai mezőnyből szinte jobban kiemelkedik, mint a régiből, amikor csak a nagyokat klónozták...
9. Duke Nukem 3D (1996). A WarCraft II mellett szintén fontos szerepe volt a PC-vásárlásomban. Tulajdonképpen elmondható róla az, ami a WarCraft II-nél és a StarCraftnál.
10. Carmageddon (1997). Már a játék címéből sejthető, hogy mire számíthatunk, és pontosan azt hozza. Egyébként csúnyácska volt maga idejében is, de a vezetési modell és törések meglepően élvezetesek voltak, a vérgőzösség akármennyire is lényege volt a játéknak, nem csak egy a botránnnyal felfújt lufiról van szó.
11. UFO: Enemy Unknown (a.k.a. X-COM: UFO Defense - 1994). Amikor még azt hittem, hogy nem lehet küldetés közben menteni, és így találkoztam először az embereinkbe belepetéző, őket zombivá változtató chryssalidokkal, akkor úgy összecsináltam a bokám, mint egyébként a játék szinte minden velőt rázó pillantában.
12. Heroes of Might and Magic 1-3 (1995-99). Az X-COM mellett a másik legenda, amely miatt a körökre osztottság számomra életformává vált.
13. Dungeon Keeper (1997). Az első saját, nem kölcsönkért 576 KByte-om címlapján szerpelt a játék (az 1997-es nyári duplaszámról van szó), 98%-ot kapott a játék, a számban mellette többek között még olyan játékok szerpeltek, mint a Blood, a Carmageddon, a The Last Express és a Little Big Adventure). Milliószor elolvastam a cikket, és olyan elvárásokat támasztottam vele szemben, hogy a Szent Grálként vártam rá. Aztán úgy felmosta velem a padlót, hogy szinte szégyelltem magam, a visszafogottságom miatt.
14. StarCraft + Brood War (1998-99). Az RTS, a single-ben és multiban is fantasztikus volt. Később az első eredeti játékom lett, amelyet gyorsan több száz és eBay-láz követett.
15. Outcast (1999). Az egyik első akció-kaland, amelyben a stíluskavalkád jól működött, sőt külön-külön is megállta volna a helyét. No meg az a víz '99-ben!
16. Shogun: Total War + Mongol Invasion (2000-01). Sokezres seregeket kommandírozni valós időben, ahol minden egyes embered önállóan harcol? Ezt valósította meg a Creative Assembly bravúrosan, azaz a legtöbb stratéga nedves álmát.
17. Gothic II (2002). Elmondhatatlan élmény volt, amikor szinte megjelenéskor, új korában játszottam. Talán a legújabb a játék, amelyből RIP-pel találkoztam. Azóta persze már többszörösen megvettem, és még kétszer végigjátszottam a vanillát (ebből egyszer az utolsó fél órát mondjuk kihagytam, tehát nem stáblistáig vittem), majd egyszer a NotR-t. Újra elő kellene venni, már nem tudnám fejből lerajzolni falevélre pontosan az egész játékot.
18. Deus Ex (2000). Cyberpunk FPS-RPG játékisten a gépen. Sok szempontból rosszul öregedett, és ahogy FPS-nek kicsit nehézkes volt, úgy lopakodós játékként nem nyomta le a Thiefet, de mégis kiemelkedő alkotás a mai napig. Miért is? Mert Warren Spector filozófiáját tükrözi, ami arról szól, hogy hagyja a játékost játszani, mégpedig úgy, ahogyan az szeretné.
19. Sanitarium (1998). Egy bitang jó kalandjátékról van szó, azonban nem kedvencség okán kerül említésre, bár előkelő helyen lenne azon a listán is. Viszont ez a játék győzött meg arról, hogy újra érdemes próbálkoznom a műfajjal, és mivel miatta játszottam végig utána klasszikusok sorát, közvetetten kevés játéknak köszönhetek több élményt.
20. Psychonauts (2005). A 3D platformer, amely miatt az egész műfaj a kedvencemmé vált, konzolokba is fektettem miattuk. És amelyhez fogható humorú vagy sztorijú alig akad. Most amúgy éppen a Ratchet & Clanket gyűröm első végigjátszás után azonnal újrakezdtem - hogy másnap inkább újracsináljam az utolsó pályát, és megint az elejéről kezdjem - nagyon frankó, de nincs ezen a szinten nálam.
21. Braid (2008). A közhelyként puffogtatott zseniális jelzőt talán erre a játékra érdemes tartogatni. Zseniális játékmenet, zseniális sztori, zseniális audiovizuális élmény.
22. Wizardry 8 (2001). Az utolsó AAA oldschool RPG. Szenzációs a karakterfejlesztés, a mágiarendszer, és a harc is kiváló, csak sok és hosszú.
23. Jagged Alliance 2 (1998). Igazi hardcore TBS, rengeteg RPG-elemmel, hatalmas szabadsággal, rengeteg apró részlettel. Emellett erős humor és stílus jellemzi, a kézzel rajzolt animációi pedig a legjobbak közé tartoznak.
Sok más mellett az alábbiak csúsztak le a listáról: Test Drive, Maniac Mansion, Monkey Island 1-3, Panzer General, Alone in the Dark, Blackthorne, Command & Conquer: Red Alert, Incubation: Time is Running Out, Grim Fandango, Age of Empires II: Age of Kings, Neverwinter Nights (bár nem nagy szám, de fontos élmény volt számomra), WarCraft III: Reign of Chaos + The Frozen Throne, Star Wars: Knights of the Old Republic, Warhammer 40,000: Dawn of War + kiegészítők, Rome: Total War + Barbarian Invasion, Civilization IV + Beyond the Sword, FlatOut 2, Mirror’s Edge.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
A 7850 a játékok 80%-át még mindig derekasan elfuttatja, meg még fogja is pár évig, csak az a fránya maximalizmus :-D
Az embernek sajna -ha belefér a keretbe- egy idő után már ábrándjai vannak... 1080p, 60FPS, Vsync, AA, anizó, aztán akkor van ugye az, hogy egyre több kompromisszumot kell kötni, aztán szépen besokall a gémör és cserél :-)
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
[merlinw.org]
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

ASUS Prime Z370-P | i5-8400 2.80GHz | CORSAIR 16GB Vengeance LPX | ASUS Dual GeForce GTX 1060 (6GB) | WD 1TB Caviar Blue | FSP Aurum S Gold 500W | CORSAIR Carbide Series 200R
Oscar Wilde: Az egyszer? gyönyörök a bonyolult ember utolsó menedéke. Eredeti Bölcs: Légy rossz, a jókkal úgyis mindig csak kibaxnak.
Btw. hamarosan várható egy Mafia 3 hír! 😊 Kép
Utoljára szerkesztette: Rony94, 2015.01.07. 19:40:59
ASUS Prime Z370-P | i5-8400 2.80GHz | CORSAIR 16GB Vengeance LPX | ASUS Dual GeForce GTX 1060 (6GB) | WD 1TB Caviar Blue | FSP Aurum S Gold 500W | CORSAIR Carbide Series 200R
Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.01.07. 19:36:49
Maala | Shyuri i7-8700K@5GHz, Asrock Taichi, 16GB DDR4 3000MHz, MSI Gaming X GTX 1080 Ti, Acer XB271HU
"...a labda mindenhol gömböly?, a focisták mindenhol kenhet?ek, a bírók meg mindenütt befújják a kamu büntet?t" Játszd körbe coin+concede kombóval!
Oscar Wilde: Az egyszer? gyönyörök a bonyolult ember utolsó menedéke. Eredeti Bölcs: Légy rossz, a jókkal úgyis mindig csak kibaxnak.
(egy kicsit hosszúra sikeredett, elnézést emiatt)
Half-Life 2 - Talán ez volt az első olyan játék ami úgy igazán tetszett és végig lekötött. Instant az egyik kedvencemmé vált.
Left 4 Dead - Még a nagy kooperáció őrület előtt (mikor még ritka volt a coop gamma), nem is tudom miért vettem meg, de megvettem (ami mellesleg az első játékvásárlásom volt, itt kezdtem el a világos oldal felé hajlani 😄), aztán az unokatesóm is megvette és együtt játszottunk és daráltuk a fertőzötteket. Nagyon király volt. Sőt, ezen keresztül léptem kapcsolatba 2 másik magyar játékostársammal és nagyon faja meneteket toltunk le és a hangulat nagyon ott volt. Legjobb coop élményeimet ehhez a játékhoz tudnám kötni.
Call of Duty 4 - Modern Warfare - Hoppácska, egy CoD játék a listában...OH MY GOD...OH MY GOD! Na de viccet félretéve itt tetszett meg igazán a multiplayer játékmód. Ez előtt volt már CoD 2 multi, de ez tetszett meg a legjobban. Nagyon sokat toltam ezzel is, közel 200 órát és hát...bevallom, ezt a tört verzióval értem el.
F.E.A.R. - Sokan nem szeretik, a legtöbben arra panaszkodnak hogy ez nem is horror, hát még szép hogy nem az, ez csak akció-horror. Emlékszem, anno a grafika lenyűgöző volt, a fizikáról nem is beszélve. Első végigjátszásnál még elég fiatal voltam, bevallom, egy-két helyen meg is ijedtem és féltem is. 😊 De nem is ez a lényeg, hanem hogy miközben játszottam, elkapott a remek hangulata (itt kezdtem rájönni hogy a hangulat a játék egyik része) és a mai napig megállja a helyét szerintem és még a történet is korrekt. Egy igazi akció lövölde horror elemekkel. Ínyencség.
Amnesia - The Dark Descent - Erről nem nagyon kell szerintem beszélnem. Igazi, kőkemény horror ami nem szórakozik veled. Félni akarsz? Akkor ez a Te játékod! Nem mondom azt hogy rosszakat álmodtam tőle, de sokszor nem tudtam egyhuzamban játszani, volt hogy fél óráig mentem, aztán léptem is ki. Első komoly horror amitől TÉNYLEG be tudtam szarni.
Silent Hill 2 - Na? Nem meglepő hogy ez itt van, mi? 😊 Őszintén szólva ez mindenkinek a listájában ott kéne virítania, vagy legalább is szeretném hogy mindenkinél ott legyen. Ezzel a játékkal JÁTSZANI KELL. Mikor eljutottam a credits-ig, csak pislogni tudtam, de még azt is alig és napokig ezen kattogott az agyam. Nagyon meg tud hatni a története és míg számomra a legrosszabb szerelmi történet a Twilight, addig a legjobb az ez. Minden alkalommal mikor köddel találkozok a szabadban, azonnal SH-val játszanék és azon belül is a 2-vel.
GRID - Igazából ezt is hasra ütésre vásároltam meg. A doboz hátulján van egy szöveg: "Azt hitted, játszottál már izgalmas autóversenyt? Tévedtél!". Először persze azt hittem hogy ez nagyon bullshit szagú, de aztán kipróbáltam és wow! Nagyon le tudott kötni és a versenyek tényleg nagyon izgalmasak voltak. Később eszembe jutott hogy ki kéne próbálni a multit és így eljutottam egy Prohardveres GRID közösséghez. Velük multiztam egy ideig és szintén azt kell mondjam, pazar idők voltak. Még bajnokságokat is rendeztünk meg ilyenek, nagyon muris volt! Természetesen a kedvenc kocsis játékommá vált. 😊
Dark Souls - Hú, gyerekek. Na most van ez az ember, lehet ismeritek, úgy hívják hogy Tinman Úr. Ennek az embernek van egy YouTube csatornája. Anno olvastam egy cikket ami a Dark Souls c. játékról szólt. Na néztem is róla videókat hogy milyen fajta játék is ez és fel is keltette az érdeklődésemet egy kicsikét. Ezeken a videókon keresztül jutottam el ennek az Úrnak a csatornájához. Belekezdtem a Dark Souls végigjátszásába és az első pár rész után hagytam is őket, mert annyira megtetszett a játék a videók alapján és első kézből akarom átélni a játék minden szegletét és történését. Ami egy kicsit ciki hogy már nem emlékszem hogy honnan szereztem be eredetin, de a lényeg hogy beszereztem és mai napig ott csücsül a Steam profilomon több mint 200 órával. Elkezdtem játszani, meghaltam. Újrakezdtem, megint meghaltam. Ezt a tendenciát folytattam, és észbe se kapok, már a credits megy. Igen, nem egy egyszerű játékról van szó, de akkor sem mondanám nehéznek. Csupán bele kell tanulni, mint az életbe. Meghaltál? Nem baj, kezdd újra és másképp küzdj meg a szörnnyel. Elmentél egy helyre ahol nagyon szívós ellenfél van és lehetetlenség megölni és mire pislognál már megint megöltek? Nem baj, menj egy másik irányba és ott gyengébb ellenfelek várnak rád. Igen, szívat néha a játék, de ettől ez még nem szemétség, mert meghálálja ha győzedelmeskedsz. A bossok, a helyszínek, a látvány, a zenék, a lore, mind-mind fantasztikus és soha el nem felejtem őket. Dark Souls is love, Dark Souls is life. PRAISE THE SUN!
S.T.A.L.K.E.R. - És el is jutottunk ehhez a drágasághoz. Kicsit visszatérnék a FEAR-es részhez ahol ugye azt mondtam hogy a hangulat fontos része egy játéknak. Na a fejlesztők fogták a játékot és TELIS-TELE töltötték hangulattal. Ezt úgy képzeljétek el hogy pl. sétálok a sztalkeremmel a sötétben, elkezd esni az eső, folyamatosan villámlik, egyszer egy tizedmásodpercre rohadt világos van, egyszer pedig full sötét, az egyik villámlásnál meglátok egy szaladgáló mutánst, ezután hirtelen sikolyokat és vad lövöldözéseket hallok, a nagy távolban lehet is látni a lövöldét, aztán hirtelen felbukkan mögöttem egy bloodseeker és úgy felhuppanok a széken mint soha máskor. Ez a STALKER hangulat és ezzel teljesen megvettek. Felidézem magamban a STALKER-t és már attól libabőrös leszek. Igen, már 2007-es játékhoz képest sem korszerű és igen, van benne "pár" bug, de ez akkor is a legeslegkedvencebb játékom ever, úgyhogy bárki szájára veszi, megemlegeti! <#boxer>#boxer>
Ryzen 1600AF+32GB DDR4+RTX2060 / Xbox 360 / PS3 / XBox One /Xbox One X / PS4 / PS4 Pro / Xbox SS / Xbox SX / PS5 "Kicsi a patkány, de erös!" :D "Ingyen sor, nem sor!" :D Twitch: darkSectorHT
Ryzen 1600AF+32GB DDR4+RTX2060 / Xbox 360 / PS3 / XBox One /Xbox One X / PS4 / PS4 Pro / Xbox SS / Xbox SX / PS5 "Kicsi a patkány, de erös!" :D "Ingyen sor, nem sor!" :D Twitch: darkSectorHT
CPU: Core 2 Duo E8200 2.66GHz or Phenom II X2 545
GPU: GeForce GT 530
RAM: 4GB
HDD Space: 20GB
RECOMMENDED:
CPU Core i5-2500T 2.3GHz or Phenom II X4 975
GPU: GeForce GTX 480 or Radeon HD 6970
RAM: 6GB
HDD Space: 20GB
forrás
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2015.01.07. 18:39:56
[merlinw.org]
X360, PS3, X1, PS4
"...a labda mindenhol gömböly?, a focisták mindenhol kenhet?ek, a bírók meg mindenütt befújják a kamu büntet?t" Játszd körbe coin+concede kombóval!
Soha nem támogatnám az NV kamupisixes, szemétláda, hátba támadós köcsögségeit. Egyszerűen nem érdemlik meg. Az én pénzemből nem fognak szemétkedni, meg hazudgálni és megvezetni az embereket... AMD soha nem csinált olyat, mint amiket az NV az elmúlt években véghezvitt...
Továbbá az AMD ár/érték aránya mindig is mérföldekkel az NV előtt járt.
Ryzen 5 3600X | ASUS RX570 OC | MasterLiquid Lite 240 | DELL U2312HM In theory, there is no difference between theory and practice. But, in practice, there is. /Jan L. A. van de Snepscheut/
[merlinw.org]
Ryzen 5 3600X | ASUS RX570 OC | MasterLiquid Lite 240 | DELL U2312HM In theory, there is no difference between theory and practice. But, in practice, there is. /Jan L. A. van de Snepscheut/
Persze az évente-kétévente szókapcsolatból kiragadhatod az első darabkát, de azzal se tudok mit kezdeni.
Fenti oktfejtéssel szemben az előző gépem kb. 5 évet bírt ki a kötelező meghibásodások orvoslása melletti cserékkel. 2013-ban raktam összes a mostanit az akkori erős középkategóriás alkatrészekből... 2015-re eljutottunk oda, hogy a VGA minimum alatti, a proci éppen eléri a minimum követelményeket....
ASUS R9290-DC2OC-4GD5 R9 290 4GB GDDR5 PCIE - 92.220 Ft
KINGSTON 4GB DDR3 1333MHz CL9 KVR1333D3N9/4G - 11.618 Ft
Összesen: 152.255Ft
Ha a bőröm alatt is pénz lenne, akkor miért ne? Így azonban semmi késztetést nem érzek, kizárt, hogy ennyit költsek a közeljövőben. Viszont szomorú sem vagyok emiatt, mert - szerencsére - így is bőven van mivel játszani.
Utoljára szerkesztette: wantonly, 2015.01.07. 18:00:03
Utoljára szerkesztette: Rapid81, 2015.01.07. 17:52:20
Álom kategória a számomra.
S garantálom, hogy vagyunk így egy páran.
//Nem kell módszertan, tudom, hogy hogyan csinálják a nagyok. Csakhogy az INDULÓ és versenygépes hardverhez is - mint mindenhez, ami pénzért kapható - tőke kell, méghozzá nem kevés, és aztán a hajlandóság és a lehetőség a csereberére, kipótlásra.
//Szóval: nem panaszkodhatsz. S tényleg nem ez ez átlagos manapság.
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
"Emlékszel mikor évente-kétévente gépet kell cserélni, hogy játszhass.....Nagyon úgy néz ki, hogy az az időszak jön el újra"
Én ezt úgy értelmezem, ahogy le van írva. Ha mást akartál ezzel mondani, akkor azt írd, mert rejtjelolvasásban nem vagyok jó...
'96 óta van saját gépem. 3 évnél sűrűbben sosem cseréltem, mégis mindig mindennel játszottam, ami kijött.
Utoljára szerkesztette: ratgab, 2015.01.07. 17:19:59
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
Prince Of Persia
Micro Machines
Prehistoric
Golden Axe
Wolfenstein 3D
Doom 1-2
Quake 1-2-3
Half Life 1
Need For Speed II SE
Age of Empires
Settlers III
A végére hagytam pár olyan címet amik már újabbak, főleg multik és nosztalgikus emlékek merülnek fel bennem ha csak rájuk gondolok, több olyan emberrel akik közül a többséggel már ugyan nem nagyon tartom kapcsolatot, de régebben napi szinten együtt töltöttem rengeteg időt, és jókat szórakoztunk (emiatt nekem többet jelentenek mint az előbb felsoroltak):
Unreal Tournament 2004 (eleinte warezban toltam ott ismerkedtem meg pár sráccal (majd később mindannyian megvettük a játékot) akikkel végül klánoztunk is clanbase-n is indultunk)
Red Orchestra Ostfront 41-45 (az UT-nak volt total conversioja innen az ismertség)
Trackmania Nations (fizetősen United) (ez volt az UT után a második játék amit komolyan toltam még sokkal több időt beleölve, az itteni klán társaimmal mondhatni barátaimmal sok sok éjszakát TS-eztünk át, indultunk minden kupán amin lehetett, volt több napos klán találkozónk is és vasárnaponként a Nascar futamokat máig csinálom 😄 (szóval nekem ez a játék adta a legtöbbet mind közül)
Innentől jön pár játék amikkel a Trackmanias klán társaimmal sokat multiztunk még:
Killing Floor
Team Fortress 2
Left 4 Dead 1-2
Amit nagyon várok főleg nosztalgia miatt:
Killing Floor 2
Unreal Tournament
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Nem véletlen, hogy Unity-nak is ekkora a gépigénye és most a Witchernek is (GTA 5 valaki?....Szerintem az is ekkora vasat fog igényelni). Ennyi véletlen márpedig nincs.
Utoljára szerkesztette: Shep, 2015.01.07. 16:53:34