311803
  • Voltan
    Pontosan így vagyok én is. Az exkluzivitás akkor zavar, ha hardverhez kötött, nem véletlenül vettem PS4-et, az ottani ragyogó exklukat kár kihagyni. Ugyanakkor szarba az öklük, hogy nem adják ki PC-re, ahová egyébként való lenne, és amit megérdemelne az a sok cím (ezzel totál egyetértek Tinman-nel.)
    De az, hogy valami kliens exkluzív? Hát az igazából semmilyen szinten nem tud érdekelni.
  • MerlinW
    A botrány azért volt, mert ha a cégek mindent bevetve tolják a preored meg 0day marketinget, majd day1 felezik az árat, az konkrétan átverés. Jogokat sért, piacot rombol, stb. Nem emlékszem már a gazdaságtanra, majd valaki megmondja jól, de van valami elavulási vagy amortizációs üteme minden terméknek, vagy valamilyen írott vagy íratlan szabály arra hogy milyen ütemben szabad árat csökkenteni.
  • MerlinW
    A játékeladások azért sokat dobnak. Minden 30€-s (legyen az átlag) játék, amiből eladnak fél milliót, 5 millió dollár a Valve-nak. Egy száraz hónapban elad a Steam 5-10 millió játékpéldányt, az év végi release időszakban 2-3x annyit. Persze sokat dob az apró is, nem vitatom. Részemről egyébként full respect a Valve irányában, egyszerűen zseniális az üzleti terv :)
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2019.09.22. 22:40:01
  • Moby
    Én még mindig nem látom, hogy a kiadókat nagyon izgatná a jelenleg is eladható módon megjelentett játékai, és erre továbbra sem hozott senki azonkívül semmit, hogy ő miként képzeli, szemben a mindennapi valósággal, ahol ez mindig is így ment, és nem halt bele senki. Nem dőlt bele az iparág, mitöbb, nagyon úgy fest, hogy ott ezzel együtt is többet keresnek.
    Sőt, mondok mást: az eladható játék simán lehet, hogy nagyobb day1 forgalmat generál, cserébe kisebb bundlizott filléres eladást, és attól sem biztos, hogy kirázna a hideg bárkit is. De ez már ismét csak elméleti. A gyakorlat van, létezik. Nem zavar senkit és semmit. Megy, működik, egy ki s százalék él vele, a többi leszarja. Ha nem így lenne, nem csökkenne a lemezes eladás konzolon. De már jóval többet adnak el digitben, mint lemezen.
  • grebber
    Azért a semmiért elég szép a 150 euro és kb még 500 játékomból ki se játszottam a kártyákat...És igen 0.01 0.02 meg ilyen árakon tolom el őket..
    150 eurot a büdös életbe nem költenék semmire de mivel ez free money jöhet pár db jóság persze csak ha 2-3 eurora csökken bármi ára
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2019.09.22. 21:43:43
  • Xsillione #307906
    Nézzük, pár kártyám statjait:
    10 éves ultraréteg játék: 20+ vár eladásra
    5 éves enyhén réteg játék: 150+
    Tavalyi réteg játék: 30+
    Pár éves népszerű: 400+
    Dota: 40'000+
    És ez mind per kártya, játéktól függően 10 vagy akár 100 a szorzó, azaz akad pár ember, aki ebbe a filléres szarakodásba belemegy, és nem, nem ebből lesz pénze senkinek, ám van aki ettől még veszettül tolja, miközben vélhetően utcasepréssel is többet keresne.

És igen, ahogy jeleztem, dollár alatt lenne a legtöbb gáma eladási ára, ez a másik, ami miatt kirázza majd a hideg a kiadókat, a 40-60-100 dodos játékokat első héten féláron, első hónapban tizedéért, fél év távlatában centekért árulják, miközben a multkori epic saját árcsökkentésére berágtak, mert a leértékelt játéknak már nincs hitele meg értéke. A boltokat nem nagyyon izgatná, a steam napok alatt tenné a saját boltját erre is alkalmassá, és a maga %-át ebből is lehúzná, aztán csók, ám a kiadók és fejlesztők már kevésbé örülnének ennek.
  • grebber
    LOL de belelovalta magát ebbe a szarba mindenki. Ugyse lesz ilyen majd a valve meg a kiadók pont fogják engedni hogy senki se tőlük hanem egymástól vegyen mindent...Aha én meg holnap bicóval megyek a marsra. Kb előbb fog ez megvalósulni..
  • Zóanagyvarázsló
    Azok a fejlesztők járnának kevésbé rosszul vagy akár jól is, akiknek tartósabban igénylik a játékaikat, akár szentimentális okokból, akár a tervezett újrajátszás, akár a multi miatt kevésbé szívesen adják el. Ugyanakkor mivel az eladhatóság miatt a letudód játékokból visszafolyó pénzből több hasznosulhatna náluk. Persze a hagyományos single játékok mellett ez is erősíthetné a multiorientáltságot és a games as service hozzáállást.

Elég sokféleképpen hathatnak a különböző lehetséges modellek.
  • Palinko
    Én is olvasgatom a véleményeket, mérlegelek, de tényleg nehéz megjósolni. Egyelőre inkább azon az állásponton vagyok hogy nagyon is beindulna az eladás, egyszerűen most a 3 centes kártyákban is nagy a konkurencia, én is ha kaptam valami ingyen játékot kifarmoltam idleben a kártyát és próbáltam eladni, valamelyek rögtön elmentek valamire meg így fél-1 év múlva jönnek a mailek hogy eladtam valamit a marketen én meg már nem is emlékszem mi lehetett az. Szerintem sok fiatalnak megoldás lenne hogy 10 játékot amit már biztos nem vesznek soha elő becserélnének 1 újra, mert Tinmannek biztos igaza van hogy drasztikusan gyorsan esnének az árak, bár senki sem akar olcsón szabadulni a cuccoktól szóval sztem a steamhez áraznának a népek és mindig 1-5$-al lenne a hivatalos ár alatt, persze napi pár tüskével mikor a türelmetlenek, vagy valakinek valamire nagyon kell és jóval ár alatt eladja. Most is hányan adnak el steam fiókokat mert csak úgy tudják eladni a rajta lévő játékokat, ez mind legalizálva lenne és nem kéne így megkerülni.

Így viszont előfordulhat hogy a kulcsos oldalak sem szopják be mert azok még olcsóbbak lennének a steames áraktól, most is a skin áruházak olcsóbban adják a skineket mint steamen marketben... Szóval ismét csak a fejlesztők szívták meg akiknek jó pár ezer-százezer copy kiesett.
  • Evoluti0N
    Bayonetta 1, 2-t pótold mielőbb. Mindkettő nagyon jó, de a második egy remekmű. Egyik kedvenc játékom evör és ha választanom kéne, h melyik a kedvenc Platinum Games játékom, akkor a Bayo 2 és a Nier Automata között nem tudnék dönteni. Ja és Bayonetta minden idők örök kedvenc női videojáték főhősnőm. Nagyon bírom a csajt.
  • Zóanagyvarázsló
    Nyilván nem a Steam lenne köteles visszavásárolni a játékokat, hanem az eladhatóságát kellene biztosítania a piacon. Végül is náluk erre ott a market, az Epic kissé jobban le van maradva.

A Switch mindenképp túlzó példa ide, és ha eleve a Steam-generáció és -bázis tudna pár kattintással adni-venni, annak szerintem sokkal nagyobb lenne a hatása, mint a kézzel fogható Zelda eladhatóságának. A gyorsabb és kényelmesebb eladási módozat ahhoz is hozzájárulna, hogy kevesebb eredeti kópia vásárlása elég legyen ugyanannyi "fillérbaszó" kiszolgálására. A kulcsos oldalaknak fájhatna ez a legjobban, ha a Steam még szedhetne jutalékot is az infrastuktúra biztosítása miatt, ők még jól is járhatnának vele. A DRM-mentes játékoknál viszont felmerül így pár kérdés, de azokkal eddig is vissza lehetett élni.

Számomra a fizikai cserebere macerássága egyértelműen visszatartó tényező.
  • Dzsini
    "Amit nem ott vettél, de a Steam-en aktiváltad be, azért a Steam nyilván nem fog tartozni neked semmivel, ha el akarod adni. " - Az üzleti szoftvereknél is teljesen mindegy, hogy hol vásároltad, ha az jogszerűen történt, eltávolíthatod és eladhatod. Ott egyértelműen meg van határozva, hogy a vásárlás forrásától független ez a jog.
  • Tinman #307899
    A Steam kártyázás csak egy apró csepp a tengerben.

Itt a ládák, skinek, ingame itemek termelik a nagy lét a Valve-nak és abban van a nagy pénz. Van olyan ismerősöm (magyar!), akinek több, mint 1m Ft értékű a Steam inventory-ja, csak mindig azzal szenved, hogy abból valódi pénzt nem olyan egyszerű neki csinálni veszteségmentesen. Nyilván szó sincs esetében sem kártyákról.

Nézz meg engem... 4.1k körüli játék és kb. 400€ ha kijött belőle az évek alatt. Ez nem egy olyan tétel, amiből Balira ugrálunk... még a Balcsira se.
  • Tinman #307898
    Abszolút nem lehetetlen. A MS is tűzzel-vassal küzdött a téma ellen, de be kellett, hogy hajoljanak.

De én ettől nem tartanék ennyire, mint MerlinW. Rengeteg ember egyszerűen nem fog ebbe időt beletoszni, hogy 1€-ért eladja a 10€-ért vett játékát. Mert ugyanis ez lenne! Senki ne gondolja komolyan, hogy majd itt 30-40€-ért elad bármilyen digitális játékát. Max úgy, ha Day10-re letolta az 50€-s cuccot és azt passzolja le 35€-t.

A másik pedig, hogy a Steam-en egyértelműen LÁTSZIK, hogy mit vettél onnan és mit nem! Amit nem ott vettél, de a Steam-en aktiváltad be, azért a Steam nyilván nem fog tartozni neked semmivel, ha el akarod adni. Ergo ez nem lesz akkora pukkanás, mint amit sokan vizionálnak...
  • Tinman #307897
    +1

Engem sem zavar ez, sőt, nem szeretem ha Uplay-es játék Steam-es, mert a Steam-en semmi extrát nem kap, csak meghívja a Uplay klienst. Akko' meg minek Steam-es.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2019.09.22. 17:59:30
  • Tinman #307896
    Na jó, de ha 1 ember bosszankodik egy keveset rajta, az nem rage, ahhoz azért több ember kéne. A topik álláspontja az Epic ingyen játékaival kapcsolatban egyértelműen az, hogy oké, aha, legyen, jöjjön, szuper... és innentől ágazik el egy picit, mert én is azt mondom, hogy jönnek és oké, de minek. Helyette a lé mehet a kliens fejlesztésébe. Ennyi elbaxott pénzből a lass 1 év alatt olyan klienst lehetett volna kifejleszteni, ami űrtechnika... mittomén default hangvezérléses is.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2019.09.22. 17:58:10
  • Moby
    Valóban olyan sokan adnak el kártyákat? Mondjuk százezres léptékben?
    Én amikor rámegyek egy-egy kártyára, nagyon aprócska számokat látok, de sosem néztem utána, hogy ez milyen merítésből jön össze.
  • Xsillione #307894
    Azért meglepő, mert az 5-10 cent értékű steam kártyákat is veszettül adják el az emberek, és hajlandóak fél meg egy dolláros játékokat megvenni, ha van hozzá kártyá, hátha sikerül pár cent hasznot kihozni belőle. És a steam könyvtáram felét simán kidobnám egy dollár alatt per darab ha lenne rá lehetőség, most viszont csak ott van és nem tesz semmit.
  • Moby
    Az ár nem probléma, nem is gondolom, hogy lusták, egyszerűen nem így szocializálódnak. Zenecédét, meg filmeket sem nagyon adtak-vettek korábban még abban a világban, amikor ezek léteztek, valahogy ez nincs is meg fejben. Nem mondanak le a "tulajdonlásról" akkor sem, amikor igazán már nem veszik hasznát.
    Nyilván a platformholderek-kiadók is tisztában vannak ezzel, különösebben nincs ezzel gondjuk. Itt talán keveseknek van meg, hogy az MS ezt a generációt azzal indította, hogy a lemezeket is a userhez kötötte volna. Nem lehetett volna szabadon kereskedni velük (bár leadni le lehetett volna), cserébe egy csomó előnyt kínált. Olyan népharag lett belőle, hogy mire a konzol megjelent, kihátráltak inkább az egészből. Nagy szerepe volt ebben a sonynak, akik látva ezt, meglovagolták a haraghullámot, és gyönyörűen széttrollkodták az egészet egy videóval.
    És mi történt? Semmi. Agyonba keresik magukat mind a hárman. Még az ms is, akire a sereghajtó szerep jutott, kiénekelték a falatot a szájából, de a végére mégis úgy tűnik, hogy igen-igen jól fog lakni. Nincs a használt játék kereskedelemnek komoly, piacformáló szerepe, maximum akkor, ha el akarják venni az ezzel kapcsolatos jogokat->ms.
  • Xsillione #307892
    Na ez meglepő, ennyire nem adnak jó árat a vevők, vagy ennyire lusta a játékosállomány, hogy nem akarja a következő gámáját olcsóbban venni?
  • Moby
    Ehhez képest a fizikaira óriási kereslet volna, kínálat viszont nincs. Érdemes benézni a switch használtjáték topikokba, mindenki játékot keres.
    A day1 vett játékaim a megjelenés után 2-3 héttel úgy mennek el 3 perc alatt, hogy sokszor meg sem kell hirdetnem.
    Az emberek az eladható játékot sem adják el. Csak viszonylag kevesen. Ezen nem fog változtatni sokat az sem, hogy nem kell a dobozt postára adni. Nem ezért nem adják el.

/ráadásul gondolom egy esetleges kényszerített rendszerben sem fogják a szolgáltatók megkönnyíteni az eladást.
    Utoljára szerkesztette: Moby, 2019.09.22. 16:02:15
  • Xsillione #307890
    Fizikai termék esetében van szállítása költség, plusz a fizikai elem kopása, doboz felbontott állapota, stb. Ezek miatt biztosan csökkentett értékű termék a másodkézből való (vagy működik vagy nem, vagy koszos vagy nem), ellenben a másodkézből vett steam játék és a frissen vett steam játék közt zéro eltérés lesz, ami drasztikusan megdobja a hajlandóságot, plusz ha nincs régiókódolás, akkor pont ugyan olyan könnyen vehetek a világ bármely részéről kódot, mint a szomszédból. Nagy eltérés, hogy az géped kényelméből megy ez, vagy az eladónak és vevőnek találkoznia kell, vagy postáznia.
  • Fpocok
    The Surge 2 behúzva. Remélem legalább olyan nehéz lesz mint az első rész! Nem szoktam acsit maxolni, de első résznél kiütöttem mindegyiket.
    Utoljára szerkesztette: Fpocok, 2019.09.22. 15:24:59
  • Moby
    Lassabban, de az jól látszik, hogy csak azért, mert a lehetőség adott az eladásra, csak nagyon kevesen élnek vele(főleg switchen pl). Nincs meghatározó szerepe iparági méretekben.
  • MerlinW
    A fizikai termék lassabban mozog, mint a digitális. Tudtommal konzolon csak lemez/kártya cserélhető, de lehet rosszul tudom.
  • Moby
    Én nem látom, hogy a konzoloknál haldoklana bármi is az eladható játékot miatt. Még switchen sem, ahol a digit aránya alacsonyabb a relative drága memkártya miatt.
  • Dzsini
    Külön mókás lesz, ha ez valaha is eljut valameddig, akkor a konzolokon is - a mostani lemezes használtpiac mellett - megjelenik a digitális használtpiac is, de csak az EU-ban. Újabb mókás lehetőség a régiós határok kiépítéséhez, megerősítéséhez.
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.09.22. 09:59:40
  • IMYke2.0.0.0
    Jogos
  • MerlinW
    Vegyük figyelembe, hogy te meg én kb a 10-15% vagyunk. A maradék casual, ők az esetek 80%-ban végig sem játszanak semmit. Ez a probléma, pont ők lesznek azok akik játszanak valamivel 4-5 órát majd eladják, hogy játszhassanak az újabbal 4-5 órát, stb. Vagy a családosok, ahol a gyerek percenként un meg dolgokat. Ez minket nem érint, de hatalmas anyagi kiesés, ha ezek a népek egymástól veszik apróért a játékot.
  • Evoluti0N
    Ez így igaz. Plusz az egyik háznál a közepe felé van egy döntés, ahol elágazik a sztori. Szal simán bele lehet vinni 4 végigjátszást, 4 különböző befejezéssel, eltérésékkel a különböző fontos sztori pontokon és teljesen más csapattársakkal. Nem fogok rögtön újból nekikezdeni. Megvárom, h kijöjjön az összes DLC és utána következik a második végigjátszás.

Szerk: Én is imádtam az Astral Chaint. Kb. 1 hete fejeztem be. Addig szüneteltettem a FE-t, ameddig az AC-t játszottam. Ha nem lenne FE, akkor valszeg az AC lenne a GOTY számomra idén. Így nagyon szoros második helyezett.
    Utoljára szerkesztette: Evoluti0N, 2019.09.22. 01:12:37
  • MerlinW
    Ez is csak a dilettánsok hülyesége, fogalmuk sincs hogy működik jelenleg a játékipar. Alapvetően a single player játékok halálát eredményezné, online játékok esetében meg ott van pl. a követhetetlenség (cheater, rosszhírű, vagy bannolt kulcsok terjesztése, nem lehet rendes játékos statisztikákat, felméréseket készíteni, stb), agyonbonyolított account szerverek, stb. Az esportról meg ne is beszéljünk. Ezek mind megint a fejlesztést fogja nehezíteni, hosszabbítani, ezer új dologra kell koncentrálni a játékfejlesztés helyett.

Ha be is következik ez virágéletű lesz, hiszen a játékipar többet hoz mindenki konyhájára, mint a filmipar és pontosan látni fogják az okos politikusok, hogy hiányzik pár milliárd a kasszából. Miattuk.
  • Xsillione #307880
    A gond, hogy a korábbi kör (MS progik licenszeladása) esetében kimondták, hiába nevezi bárminek is a terjesztő, az bizony termékvásárlás amit továbbadható formában kell elkövetni. Akkor a játékok és zenék meg filmek megúszták, mert mint művészeti alkotást is értékelték őket (muhaha), és ekként nem vonatkozott rájük, most úgy fest ezekre is megérkezhet a móka, és akkor tényleg érdekes megoldást kell kigörcsölniük (vélhetően online serverhez kötnek majd mindent és ott kell előfizetést vásárolnod majd valamilyen formában), vagy jön a kereskedés, és az eddig is rövid hasznos élettartam (12-24 hónap) hetekre fog rövidülni, utána már lesz elég másodkézből való példány a piacon, hogy senki ne vegyen frisset. Ami a nagy kiadóknak probléma, a kicsiknek meg halál lehet.
  • Palinko
    Néztem tegnap Linus streamjét és ott hallottam erről először, de szerintem teljességgel lehetetlen hogy ez bekövetkezzen és nem csak a steam de a fejlesztők szívnák be igazán. A steam még simán hozzáadna egy cd kulcs részt a markethez és a 30%-át bezsebelné ő onnan is, de a fejlesztők nagyon beszívnák :D

Szóval vagy nem vinne senki semmit steamhez, de ami valószínűbb, hogy simán változik egyet az EULA és nem licenszelésnek hívják majd a játék vásárlást, hanem többszörösen végigjátszható nem továbbadható játék élménynek vagy tudom is én majd megcsavarják a szavakat és onnantól marad minden a régiben csak más szavak alatt.
  • Rony94
    Nem tudom mennyire igaz, mert még nem játszottam ki (épp hogy csak belekezdtem), de állítólag mindhárom ház más és más élményt ad.

Én egyelőre az Astral Chain-t nyüstölöm. Mit mondhatnék? Tipikus Platinum játék....imádom. A legelején megijedtem hogy ilyen kevés támadási lehetőség van, aztán lement egy fejezet és hoppá, több támadási forma, aztán még egy fejezet lement és még több új mozdulatot kaptam. És akkor a többi Legion-ről még nem is beszéltem. Na mindegy, imádom a Platinumot. Az egyik kedvenc fejlesztő csapatom. Imádtam a Metal Gear Rising-ot meg a Nier Automatát is. A Bayonetta 1-2-t még pótolnom kell, de szerintem kivárom a 3. rész megjelenését és az előtt kijátszom majd őket.

Akinek van Switche, tegyen egy próbát az Astral Chain-el. Egy nagyon jó hangulatú akció-hack'n'slash. :)
  • darkSectorxxx #307877
    Egyformán promoz mindent, a free játékot is....
    Humble se a játékokat promózza, hiszen nem szándékos a játék válogatás.
    Utoljára szerkesztette: darkSectorxxx, 2019.09.21. 19:13:49
  • grebber
    Igen ám csak az epic nem a kiadókat promozza hanem a saját ótvarját próbálja nyomni...

"Egyformán promoz mindent, a free játékot is....
    Humble se a játékokat promózza, hiszen nem szándékos a játék válogatás."

A 10 éves játékot ami szarrá volt bundlezva és árazva annak semmiféle promo nem kell. Az epic ezt saját maga miatt csinálja.
    A humble meg nem promoz semmit mivel oda csak azok mennek akik részt akarnak a humble csak egy eszköz hozzá.
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2019.09.21. 19:19:07
  • darkSectorxxx #307875
    Ez is promo. :) Csak itt ugye többet kap a fejlesztő. :)
  • grebber
    Ki bmegg ? Maga a kiadó aki oda teszi a játékokat. Amikor valami az utolsókat rúgja nem veszik vedd az alapot azt úgyis muszáj lesz megvenned hozzá a season passt ugyanannyiért mint maga a game TELJES ÁRON, vagy akár promo jelleggel ,mert jön valaminek a folytatása... stb
  • darkSectorxxx #307873
    :)
  • darkSectorxxx #307872
    Nem rosszból, de Humble játékok miért olyan olcsók? Azokat ki fizeti ki, vagy ki támogatja? ;>