146
  • Molnibalage
    Na most gondolj bele, hogy az emberek hogy reagálnának, ha mondjuk nem 1-2 felhőkarcoló, meg néhány ezer ember, hanem egy 10 milliós nagyváros gyak megszünne létezni,

Csak ez nem következhetne be. Hiroshimában a beton épületek 600 méteren kívűl állva maradtak. A mai épületek pöttyett masszívabbak. Egyszerűen nincse elég tűzerő még atommal sem ehhez. Termonukleáris fegyver meg aztán végképp nincs nekik.
  • Doktor Kotász
    Van benne igazság, amit mondasz, de a mai válság alapvetően a háborús kiadások horribilis összege miatt alakult ki. A Bush amúgy is sok hülyeséget csinált otthon, de úgy, hogy évente majd 1000 milliárd dollárt kidobott az ablakon egy háborúra, amit hitelből (állampapírok) finanszírozott. Ez kihatott a kamatokra, az a nem háborús iparágak forráshoz jutásának költségeire, és ez recessziót, hitelbedőléseket eredményezett.
  • Doktor Kotász
    911-nek nem a biztonságérzet elvesztése miatt lett a következménye a mai válság, hanem az azt követő katonai kiadások.

Ellenben ha a KNDK rádobna egy atomot New Yorkra, akkor volt Wall Street, nincs Wall Street. Tudod, ott van a tőzsde, meg az összes bank székhelye. Ha nem érted, hogy ez mekkora gazdasági káoszt okozna, akkor pulóvert kell kötnöd, nem geopolitikai kérdésekkel foglalkoznod...
  • Doktor Kotász
    Ez bizonyos hiányosságokra utal szellemi téren, és ezt nem sértésnek szántam.
    Ha atom robbanna New Yorkaban, és eltűnne a Wall Street, akkor az olyan gazdasági káoszt okozna, amit a világ nem látott.
  • NEXUS6
    Itt arról van szó, hogy a világgazdaság hogy reagál rá. Konkrétan az embereknek mit és mennyire van kedvük vásárolni, fogyasztani.

A 2001. 09. 11-et követő felfokozott háborús hisztéria alapvetően nem tett jót a gazdaságnak, ki akar autót venni, ha a következő héten ráomolhat egy felhőkarcoló, vagy ki akar ingatlant venni, ha a következő héten rázuhan egy repülő?

A Bush kormányzat ezt látva gyakorlatilag elkezdett pénzt osztogatni, nevezetesen olyan kamatfeltételekkel adtak a bankok kölcsönt akármire, hogy az emberek elfelejtették azt a veszélyt amit szintén a Bush kormányzat mesterségesen magas szinten mutatott be. Így aztán az emberek mégiscsak vettek autót, házat, sőt a légiközlekedés bővülése is szinte töretlenül folytatódott érdekes módon. Amit viszont most látsz a Világban az az az állapot, amit egy háborús hisztériának ki kellett volna azonnal váltani a gazdaságból, de amit ezekkel a bizonyos manőverekkel végül is sikerült elodázni.

Na most gondolj bele, hogy az emberek hogy reagálnának, ha mondjuk nem 1-2 felhőkarcoló, meg néhány ezer ember, hanem egy 10 milliós nagyváros gyak megszünne létezni, és egy valós (nem olyan operett jellegű mint az iraki) háború venné kezdetét. A világgazdaság leállna, max mindenki kaját meg aranyat venne és kuksolna a kis kuckójában várva hogy mi lesz. A háborús hisztéria az háborús hisztéria, tök mindegy a határtól milyen távol van az ellenség.
    Amerika egyben bízhatna, hogy kiszélesedik a háború és mint a II. VH alatt majd mindenki tőle vesz fegyvert.

Amúgy nem én állítom hogy van összefüggés 9/11 és a jelenlegi krízis között, hanem pl. Soros György a főgeci spekuláns, gondolom ő azért csak tudja.
  • Alvarez999
    Ne gondold. Ezzel az erővel sokezer más eseményt is beilleszthettél volna 9/11 helyére és ugyanolyan joggal állíthatnád, hogy fennáll az összefüggés, mert valamilyen összefüggés nyilván van.

Az érvelésed legnagyobb hibája az, hogy 9/11 az USA belső biztonságába vetett hitet rendítette meg, ami azért volt tragikus, mert addig azt hitték, hogy otthonról, belülről nem fenyeget veszély. Egyébként ennek is volt előzménye, az oklahomai robbantás. Ezzel szemben egy Észak-Korea részéről indított támadás egyértelműen külső támadás lenne, ezért a nyilvánvalóan súlyos következmények nem lennének olyan jellegűek.
  • NEXUS6
    Kár.
  • Molnibalage
    Nem látom be, hogy egy város elleni atomtámadás hogyan jön ahhoz ami te leírtál.
  • NEXUS6
    Én meg várnám, hogy ha nem is több, de kb ua legyen a fizum, mint tavaly, a bótosok, meg várnák, hogy ugyan annyit költsek, az állam meg várná, hogy a bótosok legalább ugyan annyit adózzanak, az IMF meg várná, hogy kisországunk a szokott módon rendesen tejeljen. Az amcsi kormányzat meg próbál pénzhez jutni, valami egygészséges egyensúlyt teremteni, hogy se a bankok ne omoljanak össze, az IMF is további hitelekkel tudja "támogatni" a rászoruló országokat, és a háborús kiadásokra is jusson pénz.

Leírok még néhány szót, azokból rakd össze, azt ami már lentebb amúgy is "elhangzott":
    2001. 09. 11
    Bush kormányzat
    Háborús hisztéria
    Recesszió
    Gazdaságélénkítés
    Kamatpolitika
    "Olcsó" hitelek
    Ingatlan lufi
    Behajthatatlan tartozások
    Pénzügyi világválság

Ha ezeknek, meg a köztük levő összefüggéseknek utánanéztél, azután helyettesítsd be az elsőt egy sokkal dúrvább dologgal, és rájössz, hogy abban az esetben a többi lépésre már nem is kerül sor, mert egyaből az utolsóhoz ugrunk, csak a maihoz képest sokkal merészebb szinten!
  • Epikurosz
    Ühüm.
  • Molnibalage
    Hát ennél valami erősebb érvet várnék...
  • NEXUS6
    Csak.
  • Molnibalage
    Miért is lőttek neki ettől?
  • NEXUS6
    Jelenleg. És szerinted mennyi kell még hozzá? 1 év, 5 év?
    De az a helyzet, hogy Tokiót, Szöult, Pekinget, Shanghajt azért elérik most is.
    És a jelenlegi világrendnek ez esetben is nagyjából lőttek, lásd a 83. hsz második felét.
  • fade2black
    Csak ismételni tudom forumtárs hszét: Milyen 8000 km? Milyen rakétával? Mekkora hasznos teherrel? Mert tuti, hogy nem a 200 kt = 125 kg robbanófej szinten vannak..

Epikurosz te a témához nem értesz magyarán kokler vagy és nyomod a sületlenségeidet orrba szájba. Ennyi vagy.
  • fade2black
    próbáld már meg feldolgozni azt a tényt, hogy nincs ha. ÉKorea nem tud ami várost/városokat legyalulni a térképröl. El se repül odáig a TD2.
  • fade2black
    Arrow ABM. Senki se sikoltozna ha Korea/Irán ABMet fejesztene/tesztelne.
  • fade2black
    PAC3 még nem volt IÖHnál.
  • NEXUS6
    Amúgy most olvastam Obama tervét Pakisztánnal kapcsolatban, ők is kapnak majd pár mrd dollár vissza nem fizetendő segélyt mint amit pl Izrael is szokott.

Valszeg koreai barátaink is erre pályáznak valójában.
    Ha kis geci vagy pofoncsapnak, ha nagy geci vagy bekerülsz a klubba. Tiszta lavilág!
  • Epikurosz
    Nekik szabad.
  • Praetor
    Hümm, komoly vita megy itt.
    Én lemaradtam a "A szatellit keringése szabályos, forradalmi dalokat sugároz..." benyögésnél. xD Hiába, most É-Korea a legvidámabb barakk. :)
  • Epikurosz
    Igen, ez így, ebben a formában igaz.
  • Doktor Kotász
    Észak-Korea véletlenül sem egy ballisztikus rakétát lőt fel, hanem egy űrszondát, ami 300 km-es magasságban a hiperhajtóművével nyitott egy térkaput, és már Béta-Retikulin van 3500 fényévre, és ezért nem lehet fogni a jeleit. :-D
  • NEXUS6
    Amcsi nyilvánvalóan már most legyalulhatná a Föld színéről É-Koreát.
    Viszont a jelenlegi helyzetben, ha háború törne ki és ráadásul Korea elpusztítana egy amcsi nagyvárost, akkor abba az amerikaiak belerokkanának.

A jelenlegi gazdasági válság gyakorlatilag annak is a következménye is, ahogy a gazdasági/pénzügyi vezetők a 2001. 09. 11. óta mesterségesen is keltett háborús hisztériát megpróbálták kompenzálni. Az időbeli távolság miatt ez esetleg nem nyilvánvaló. De csak gondolj bele a fapados légitársaságok felllendülése és a média által is felerősített veszély érzet közötti ellentmondásra. Érdemes Soros György válságról írott könyvét elolvasni.

Egy komoly, nem lokális, valós háború ténye önmagában elégséges lenne a világgazdaság és ezzel Amerika padlóra küldéséhez. Egy tízmilliós nagyváros elvesztése ráadásul hihetetlen mértékű emberi és anyagi veszteség lenne, ezek a hatások kb. Oroszországgal taszítaná egy szintre őket.

Túl nagy kockázat semmi nyereségért. Ez nem egy jó uüzlet, ezért fogják őket békénhagyni.
  • Epikurosz
    De, igenis buzerálsz, mert azt az inkriminált mondatot - ha figyeltél volna, észrevetted volna - harcu-kának írtam (a testemen át).
    Különben, persze, igazad van, de az igazság mindig uncsi. :-)
  • NEXUS6
    Egy jófajta pezsgőt ez nekem megér, mert nem akarlak kifosztani, nem vagyok én kapitalistageci!:)))

A Hungáriából a szárazat szeretem.
    Köszike!
  • Alvarez999
    "Alvarez, miért buzerálsz te engem?"

A fene buzerál téged, pusztán egyes dolgokban nem értek egyet veled. Egyébként meg nem kell kényeskedned, hiszen te meg előtte így személyeskedtél velem: "Az amcsik persze tudják ezt, nem mint te, és gyakorlatilag kuss van." A "nem mint te" megjegyzés beszúrása tök fölösleges és provokatív élű volt.

"A kicsinység-nagyság témában azt akartam megértetni, hogy egy bizonyos határ felett már mindegy, hogy mennyi atombombád van, ugyanis ha 1-2x el tudod pusztítani az ellenséget, akkor 3., 4. stb-szer már nincs értelme."

Az overkill valóban fölösleges dolog. Na de Észak-Koreáról beszélünk most, az pedig még 0.1-szer sem képes elpusztítani az USA-t, vagyis ez az ellenvetésed e viszonylatban irreleváns.

"Tehát, ad abszurdum, ha Korea nagyon akarná, esetleg hajóra rakna egy-két rakétát, és elhajózna velük keletebbre."

Kétlem, hogy Észak-Koreának birtokában van az a technológia, amellyel tengeralattjáróról atomrakétát lőhetne ki. Ahhoz ui. szükség van jópár műszaki előfeltétel teljesülésére. Sima hajón pedig elég hamar ki lehet szúrni egy mobil kilövőállást, nem kicsit lenne feltűnő az amerikai elhárítás számára.
  • Motoroj
    Látszik, hogy te meg qrv@ okos vagy, te nagyokos
    A beszólogatás az nagyon megy neked, elismerésem!
  • Lami
    És azon nem kéne elgondolkodni, hogy É-K miért is akarja szembeköpni az USA-t? Valószínűleg nem viccből csinálják ezt...
    A médiában meg csak azt halljuk, hogy csúnya gonosz arabok/komcsik atomkísérleten törik a buksijukat...

Amúgymeg Go Go Japan! És hagyd a francba a magát a világ rendjének (h)éber őrének képzelő USA-t...
  • Molnibalage
    Milyen 8000 km? Milyen rakétával? Mekkora hasznos teherrel? Mert tuti, hogy nem a 200 kt = 125 kg robbanófej szinten vannak..
  • Epikurosz
    "ha Irán és É-K együttműködik"

Azt ugye nem mondtam, hogy Irán a shahabos rakétatechnológiáját lényegében É-Koreától kapta? Most mondom.
  • Epikurosz
    Alvarez, miért buzerálsz te engem?
    Különben, igen, kiérdemled az érveimet, mert most már látom, hogy nem vagy hülyegyerek.
    A kicsinység-nagyság témában azt akartam megértetni, hogy egy bizonyos határ felett már mindegy, hogy mennyi atombombád van, ugyanis ha 1-2x el tudod pusztítani az ellenséget, akkor 3., 4. stb-szer már nincs értelme.

Megsúgom neked, és a többieknek, hogy nyugati szagértők szerint É-K-nak kb. 10 atomtöltete van. Ez még nem érte el a lélektani 100-as határt, de azért már több, mint egy ócska bicska.
    A célbajuttató eszközök terén persze még van ledolgoznivaló: jelenleg max. 8000 km-re ér el Kim Dzsong-il keze, de ez sem semmi, ebben benne van Alaszka és Hawaii.
    És ugye a fejlesztés nem állt meg. Mondjuk, én nem értem, hogy ha Irán és É-K együttműködik, akkor hogyan lehetséges, hogy Irán már műholdat juttatott pályára, É-K azonban erre még nem képes, de biztos bennem van a hiba.

A másik: nem szeretnék ötleteket adni, de van egy olyan mondás, ha rövid a kezed, told meg egy lépéssel. Tehát, ad abszurdum, ha Korea nagyon akarná, esetleg hajóra rakna egy-két rakétát, és elhajózna velük keletebbre. Persze, csak elméletileg, ha nagyon muszáj lenne.
  • Alvarez999
    Miben mersz fogadni velem, hogy nem?
  • Molnibalage
    A jenkik úgy számolták, hogy műszaki meghibásodás miatt egy atomháborúban az elindított robbanófejek 15-20%-a soha nem érne célba vagy nem működne el. Ezt ők a saját elég jó cuccokról gondolták ezt. Ennek okai összetettek.
  • SpecterMATWRZ
    itt a megoldása: http://www.hoc.hu/index.php?p=13&xref=17262
  • NEXUS6
    Adott estben még ugyan nem, de azért általában egy rendszerbe állított, letesztelt fegyver esetében lehetséges a sikeres támadás valószínűségét kiszámítani.
  • Molnibalage
    Ez nem számszerűsíthető ilyen jól. Maga a rakéta is tönkremehet, a robbanófej is és akkor még találati pontosság és ellentevékenység is van.
  • NEXUS6
    Hát most éppen ugye pont az a kérdés, hogy mennyire megbízható az ami a koreaiaknak van!?
    Ha monnyuk 10%-os valószínűséggel tudnak Amcsinak és szövetségeseinek felbecsülhetetlen nagyságú kárt okozni, akkor az politikailag már éppen elégségesen megbízható.
  • Molnibalage
    Egy atomfegyver semmit nem ér megbízható hordozóeszköz bélkül.
  • NEXUS6
    Egy éven belül az É-Koreai vezető Washingttonban ráz kezet Obamával és elismerik, és számításba veszik őket atomhatalomként!

Akkor majd egyetértesz.