Jobban teljesít a mesterséges porc az igazinál
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ülök othon, a szemétdombom, tetején, énekelek én.
Ûrhajózás.
Ûrhajósok csontjaiból kioldódik a Ca. Ha sportolnak, akkor ez késleltethetõ. Ergo: Sokat kell mozogni.
Mellette lehet enni pattintott kukoricát is. :-)
Kara kánként folytatom tanításom.
Megjegyzem, hogy én már magamon is kipróbáltam néhány ilyen bulvárlapok által ajnározott "csodabigyót" (bioszelénium a gyulladás ellen, Béres csepp, glukózamin, meg egy értékesítési láncolat által forgalmazott néhány termék).
Általában semmit sem használnak, a csepp kifejezetten veszélyes mellékhatásokkal bír.
Minden ember különbözik. Lehet, hogy ezek másnak jók.
Még nagyobb siker lenne, ha a gerincporcokat is ki lehetne cserélni. Ott az is nehezíti a dolgot, hogy két félbõl kell összerakni, mert ugye a gerincvelõt nem lehet átvágni hogy egy gyûrût körétegyenek. Vagy eleve puha állapotban behelyezni, és majd megszilárdul mint a sziloplaszt (ja-ja, hülye építkezõ gondolkodásmódja:-)))
A mû-térdizületnél hasonló a probléma. A csont, amibe eléggé kõbaltás módon belenyomják, nem bírja korlátlanul.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Nyilván a technika hamarosan rendelkezni fog az emberi porcnál is jobban teljesítõ anyagokkal, és maholnap úgy fogjuk beszereltetni magunkba ezeket az implantátumokat meg mûtagokat, mint élemedõ dívák a szilikon melleket. Nincs itt semmi probléma. Nekem most is van fogkoronám.
Ha ez így van, akkor az elmélet nem tökéletes:-)))
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Ha csak az sg.hu-s linkelgetésre vagy kíváncsi, használd az 'url beszúrása' gombot a hozzászólás szövegmezeje alatt.
Viszont ezen ismeretek birtokában ha lehet ne spammelj tele mindent a maffiozós meghívóiddal.
Éppen ezért van az 5MPa feszültség vagy nagyobb is. 5 MPa feszültség lehet 500kgt-ól és 50 g-tól is. Szupererõs szálaknél átmérõtõl és terheléstõl függõen 10 g-os nagyságrend is 1000MPa feszültsgét jelent.
Viszont az ízületnek nem valami "tokozása" van folyadékkal? A viszkoelasztikusságot mondatm már. Attól, hogy te a kemény sarkadot és csontozaton keresztül nagyon nagy erõt viszel át, a viszkoelsztikusság miatt az rugalmas alakváltozás nagyon sokat megeszik. A kialakuló feszültség nem lesz olyan nagy, mint az elméleti érték egy rugamlmatlan esetben.
A repülõgépek szilárdási méretezésnél halotta erre valami szép szót, de már elfelejtettem. <#nemtudom>#nemtudom>
(nekem a derekam szokott fájni, és nagyon dühít, ennek az átkozott szar betegségnek már rég ki kellett volna szelektálódnia, hol a faxban mûködik az evolúció)
Én olyan mértékegységben próbáltam kifejezni a fellépõ erõket és nyomásokat, amelyek hétköznapi ésszel és gyakorlattal jól áttekinthetõk, és jól viszonyíthatók más erõkhöz és felületegységenkénti erõkhöz (nyomó és húzószilárdság adatok).
Itt most nagyon mindegy, hogy a megapascal és a 10 atmoszféra között van pár % eltérés. Az egész csak egy sacc volt. SOKKAL nagyobb bizonytalanság van a becslésemben a térdizület erõkarjainak az arányában. Egyáltalán nem biztos, hogy a combizomnak 10-szer akkora erõvel kell összehúzódnia, lehet az az érték 8 és lehet 20 is.
Abban reménykedtem, hogy egy sprtorvosi tudású ember pontosítani fog.
Az izület felépítését volt módomban tanulmányozni, mert gyerekkoromban kertes falusi házban laktam, ahol magunk vágtuk le az udvaron futkározó csirkéket.
Az izületi porc egy gömbölyû, kemény, csúszós valami, egyáltalán nem olyan puha, mint a radír. Vagyis ha két a szemközti térdizület-feleket összeillesztem (csirkeláb) akkor azok eléggé kis felületen fekszenek fel.
Ezt a tapasztalatot extrapoláltam emberre, és én úgy saccolom, hogy a térdizületi porcra jóval nagyobb nyomásérték hat, mint 5 MPa.
Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu
Krisztusom. Ugye ezt nem komolyan mondtad? Ez esetben vagy nagyon régen volt sziltan neked (nekem se ma volt...), vagy soha nem mentél át belõle.
A feszülség mértékegysége a Pa, bár legtöbbszõr MPa-ban írják le, mert mûszakilag az a szemléletes. A rugalmassági és torziós moduluszok meg GPa-ban vannak.
Szerinted?
Komlyan mondom, hogy lefordulok a székrõl...
Az általad emlegetett Mechanikai feszültségnek szvsz nem Pa a mértékegysége.
A Pa ugyanúgy csak specifikusan a nyomásnál használható, mint a atm.
Egy X bar nyomású tarály falában is nagyobb feszülség lehet, mint magában a tartályban uralkodó nyomás MPa-ban emlékeim szerint. Ellenõrizd le egy alap sziltanos példával. Kazánformula smfau?
Remélem nem mérnökként dolgozol.
A szenvedés az az, amitõl az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.
Ülök othon, a szemétdombom, tetején, énekelek én.
5 megapascal = 49.346 atmosphere
Majd abbahagyja nyugi...
Neten is van elég de néhány fórum kivétel.
Amúgy ezeket a híreket nem az sg találjaki, õk csak fordítják és közlik az érdekesebb dolgokat...
A porcjaidra meg kenõolajat, jól csúszik <#buck>#buck>
Képzeljük el egy térdizületet (a porcproblémak zöme ebben jelentkezik), ahogy egy 100 kg-os ember leguggol (elõször plussz súly nélkül). A térdizületnek a combizom feszülését (+ a saját 100 kg súly) kell elviselnie. A combizom viszont rendkívül nagy erõvel húzódik össze, ugyanis az áttétel igen nagy. Becslésem szerint a 100kg-os ember combizmai darabonként (2 lába van) 1 tonna erõvel kell hogy feszüljenek.
Most jön az a rész, amikor az anatómiai ismereteim nem teljesek. Mekkora felületen fekszik fel a térdporc? Mivel a felület henger alakú, a porcok rugalmasságától függ az egymásnak feszülõ felületek nagysága. Képzeljünk el 2 acél hengert! Minél keményebb anyagból vannak, annál kisebb felületen fognak érintkezni, ha F erõvel összenyomjuk õket.
Mellesleg: a mesterséges térdporc nem annyira xar mint a cikk sugallja: nem az elkopás miatt kell kb 10 évente cserélni, hanem a gazdaszervezet (csontok) változásai miatt.
Egy autóban elhelyezett fõtengelycsapágy sokkal nehezebb körülmények között van, többet teljesít, mint egy mesterséges térd 1000 év alatt.
A fõ gond a mesterséges izület hozzákapcsolása az élõ szervezethez. Ez a térdizület esetében ijesztõen csúnya megoldásokkal valósul meg, a gerincporcok esetében peig -- SAJNOS -- sehogy.
miért, a tévében vagy más médiákban pl jobb a helyzet? :)
aki akar az utánnajár a dolgokanak vagy/és gondolkodik, aki nem annak meg úgy is mind1. Eddig is voltak mindenféle szélsõségek, ezután is lesznek.
C2D E8400 ~4.4ghz+GeminII / P5B Deluxe / 2*2Gb Kingmax DDR2-1066 / Powercolor ATI 4890 / Acer AL1916W / 400+320GB Samsung / G15 / Razer D.Back / Creative Audigy 2
Basszus milyen generáció fog felnõni az ilyen fos szenny híreken, félelmetes lesz...
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
A szenvedés az az, amitõl az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.