66
-
#26 A kérdést megfordítva viszont megvilágosodtam
Tehát balos alak az ami részt vesz az élet felépítésében a másik meg nyilván a jobbos. Na így már értem.
Egyébként meg azt ellenőrizték már, hogy az elektronok vagy más atomépítő dolgok spinje egységes eloszlást mutat-e? Lehet, hogy az is hasonlóan asszimetrikus? -
#25 Megpróbálom érthetőbben, mert én sem fogalmaztam elég egyértelműen.
Adott két különböző fehérje (nyilván alakra is különbözőek, sem gömbre, sem helixre, sem egymásra nem hasonlítanak) mindkettőnek adott két formája amit jobbosnak és balosnak nevezünk. Kérdésem az, hogy ha ránézek az egyik fehérjém jobbos vagy balos alakjára, akkor abból hogyan következik (lehetőleg egyértelműen) hogy a másik fehérjémnek melyik a jobbos és melyik a balos formája?? -
Epikurosz #24 Putty-putty. -
Epikurosz #23 A csavarodási irányt a papírra lerajzolt aminosavláncon nagyon szépen lehet látni.
A jobbkezes aminosavláncoknak pedig kevés esélye van, mert jaj, a balkezességet a Z bozon által közvetített gyenge kölcsönhatás okozza, ugyanis a bal- és jobbkezes aminosavláncok nem tökéletes tükörképei egymásnak, a balkezes energetikailag picit stabilabb.
Különben a cukroknál épp fordított a helyzet, azok zömében jobbkezesek, így azt hiszem mindenki elégedett lehet. A furcsaságokra ácsingózókat meg megint ki kell ábrándítanom: a földönkívüli élet, már ha van ilyen, nem sokban fog különbözni a földitől. Legalábbis ilyen elemi, alacsony szinten.
-
L3zl13 #22 Képtelen lenne, mert éhenhalna. Ugyanis a szervezete nem tudná feldolgozni az ételben lévő balkezes fehérjéket. -
Alvarez999 #21 Bocsáss meg, nem akartalak megbántani az "értetlen" jelzővel, nem is direkt neked szólt. -
Alvarez999 #20 Hihetetlen, mennyire értetlen emberek vannak. Épp azt magyarázom, hogy a forgás iránya nézőpont kérdése és a forgási sík minden gond nélkül megfordítható egy elforgatással a 3. térdimenzióban. Ezért nincs értelme abszolút forgási irányról vagy pl. egy spirál irányáról beszélni, hacsak nem nevezünk meg egyezményes viszonyítási pontokat.
Vegyél azonban például egy helixet. Bárhogy határozod is meg a helix csavarodási irányát (pl. legyen jobbos az, amely tőled távolodva clockwise), ez az irány soha nem változik meg attól. ha máshonnan szemléled a helixet.
Egy gömb vagy kocka meg hiába térbeli idom, ha a forgását egy síkban lehet definiálni... -
#19 pont ezaz! Térbeli csavarodás hogy lehetséges jobb és bal irányba?? Ott több irány van. A csavarodás pedig attól függ honnan nézed, mihez viszonyítod! Egy egymagában forgó gömb (vagy akár kocka) az merre forog, jobbra vagy balra? -
Alvarez999 #18 Te is mindent észreveszel, csak a lényeget nem. :) Mondd, ez mit változtat azon a tényen, hogy a Naprendszer ellentétes "pólusa" felől szemlélve mintegy megfordul a Vénusz forgási iránya?
Mellesleg a keringési ill. forgási sík és a csavarodási irány térbeli meghatározottsága közötti különbségtétel azért lényeges, mert míg a forgási (keringési) irány megfordítható a forgási sík harmadik térbeli dimenzióban történő átforgatásával, addig a térbeni csavarodási irány csak a - létező vagy nem létező - negyedik térbeli dimenzióban lenne átfordítható. Mivel ez utóbbit a valóságban egyelőre nem tudjuk megfigyelni (absztrakt geometriával persze megszerkeszthető), a csavarodási irány csak az adott objektum szerkezeti átalakításával fordítható meg. -
oli314 #17 a Vénusz forgása ellentétes a Naprendszer többi bolygójával szemben:) -
Alvarez999 #16 "akkor a Naprendszer bolygói épp ellenkező irányban forognak" - és keringenek is. -
Alvarez999 #15 A Naprendszer bolygóinak keringési iránya lényegtelen, mert csupán nézőpont kérdése: a Tejútrendszer "északi pólusa" felől nézve szokták meghatározni, de ha "délről" tekintünk a Tejútra, akkor a Naprendszer bolygói épp ellenkező irányban forognak, ahogy maga a Tejútrendszer is.
Az aminosavak, cukrok stb. csavarodási iránya ezzel szemben független attól, honnan nézed őket, ugyanis térben csavarodnak, míg a bolygók keringése ill. a Tejút forgása egy síkban határozható meg. -
#14 Ezek az aminosavak mindenféle érdekes alakú molekulák, amik ugye léteznek saját tükörképükként is. Ki dönti el és mi alapján, hogy melyik a jobb, melyik a bal?? Egy csavarmenetnél még ez érthető, értelmezhető (bár ott is érdekes mondjuk hogy ha jobbra tekerem, befelé halad, de ha nincs feje a csavarnak, akkor nincs befelé sem). De pl. egy ötágú csillag, vagy egy paralelepipedon, vagy egy tetszőleges test hogyan lehet jobb, vagy bal??? -
#13 Én ezt még bal és jobbsodrású néven tanultam annó, de lényegében a mi is bal és jobb kezünk ujjaival prezentáltuk. Mondjuk az, hogy valaki bal vagy jobb kezes az ugye egészen más témakör.
A mi naprendszerünkben milyen irányban keringenek a bolygók? Mind egy irányba megy? Gondolom igen, de ez is egy érdekes felvetés. -
Epikurosz #12 és lám, az ikrabirkák sem értik... -
Epikurosz #11 Ha a terroristák kezébe (mindegy, hogy melyikbe) jobbkezes aminosavak kerülnek, nem is tudom mi lesz. :-) -
#10 Ez érdekes téma.
Ha létezne jobbkezes cuccokból felépített ember, akkor az képtelen lenne szaporodni a többi között? -
irkab1rka #9 Ugyan ugyan, miből gondolod, hogy valaki, aki fröcsög a kurucon nem kattintott X-et, amikor a cikkben az első "aminosav" szóhoz ért?
Sosem értettem a bal/jobb-kezességet. Tényleg lehet, hogy lokális feldúsulás áldozatai vagyunk, vagy szól valami amellett, hogy a szimmetrikus irányok közül az egyik győzzön? -
Xantia #8 Nem valószínűbb, hogy azért több a balkezes aminosav, mert a naprendszer elemei egyirányban forognak? Egyéb gyenge kölcsönhatások miatt rendeződnek át az aminosavak balkezes irányban.
Azaz ha találunk egy másik naprendszer, amely másik irányban forog, akkor bizonyítható lenne.
Vagy esetleg néhány retográd égitesten találnánk több jobbkezes aminosavat... -
MiZY #7 Van egy jobbkezes egered, amit hiaba forditasz at baloldalra, attol az meg nem lesz balkezes eger. Eleg hulye pelda, de mas nem jutott eszembe! :D -
MiZY #6 Sejtettem, hogy nincs rendben velem valami! :D -
#5 Tehát akkor lehet mondani, hogy mindenki aki balkezes az földönkívüli. Tudtam! Az idegenek köztünk vannak!:) -
Piel #4 Jobb kezes vagy bal kezes? Hogy döntik el? Ha jobbra fordítom jobb kezes, ha balra fordítom bal kezes. Vagy mégsem? -
teddybear #3 Akár balról, akár jobbról nézem, te mindenképp hülye vagy.... -
gettoharcos2 #2 már szinte előre látom a cionista fórumozók politikai vonzatú hozzászólásait -
#1 Már csak az a kérdés maradt megválaszolatlanul, mi van a kétbalkezesekkel?