35802
IWimv2m.jpg
  • dronkZero
    (Csak neked elárulom, hogy az eggyel korábbi hozzászólásomban a hasraütött 1903-at le kellett ellenőriznem wikin, hogy nehogy véletlenül mellélőjek Ady életének. :D Én is egy bunkó műszaki vagyok. :P De legalább ki tudok csomagolni egy tévét a dobozából, meg be tudom állítani rajta a csatornákat...)
  • kifli
    amúgy már tegnap is volt kicsi bölcsész basztatás fffffuuuuu topikba :)
  • Zomil
    Fatal most biztos vigyorog, h ezzel a képpel mit inditott el :D
  • TommyC
    Elbeszélünk egymás mellett (:
    Teljesen igazad van,
    az által, hogy a társadalom realista értékeken alapszik, rengeteg realista hasznú javat termelt ki, amelyek ily módon, realista nézőpontból előre viszik a társadalmat.
    Nekem ezt eszem ágában sem volt megkérdőjelezni.
    Számodra leértékelésnek tűnik, ha a realista nézőpontot szubjektívnak tekintem?
    Ez által persze, a társadalom előrehaladásának miben voltát is szubjektívnak tartom.
    Nem azt mondom, hogy NEM visz előre, hanem, hogy nézőpont kérdése, és ez összhangban van a megfigyeltekkel: létezik (/létezhet) olyan nézőpont ami szerint a realista nézőpont által termelt javak hátráltatják a társadalom (saját nézőpontú) fejlődését.

Ha megpróbálod általánosítani a világról való ismereteidet oly módon, hogy mellette próbálod kiküszöbölni az ellentmondásokat ide jutsz.

Mi alapján utasítjuk el az egyiket és fogadjuk el a másikat? Személyes beállítottság alapján? És az milyen mértékben tükrözi a "valóságot"?
    Valószínűleg semmilyen (és egyben teljesen), ha a valóság az ember számára csak szubjektív módon létezik.
  • pxxl
  • geo91
    suliban egy fenét... :D csendben meghúzódtam végig. :D
  • GregSB
  • pxxl
  • JagFater
    Tudjuk, csak ez jutott eszembe a bölcsész vitáról.
  • Pio
    De kap is mindenki bölcsészképzést általános iskolában és középiskolában is. Ráadásul jóval többet, mint reálos képzést. Gyakorlatias képzésről nem is beszélve, a legtöbb helyen már egy szöget beverni nem tanítják meg az embert, de azért tudja, hogy mire gondolt Janus Pannonius, amikor megírta az Orsolya Likárúl-t.
    Ráadásul a bölcsészeti tárgyak rohadtul tekintélyelvűek, kortárs művészet alig-alig van rajtuk, populáris művészet pedig végképp semmi, mert ülnek a Nagy Akadémikusok, akik eldöntik, hogy ez a művész kell az iskolásoknak az pedig nem. De erről tényleg nem maga a tudományág tehet, hanem annak vezető művelői.
  • Cat 02 #14390
    Amúgy tök jó, hogy geo suliban van, jó egy kis bölcsész vs mérnök flame :D
  • Cat 02 #14389
    Illene, de, ha nem érdekel nem fogom megjegyezni / megtanulni. Én érettségi óta semmilyen irodalmi kérdésre nem tudnék válaszolni és ezt nagyon nem érzem gáznak, mert ott a Wiki :D És emiatt szidni/oltani/elítélni valakit, szerintem pöppet butaságra utal. Kvázi valaki lehet jó pénzügyi szakember, attól még, hogy nem tudja hány volt van a konnektorban :/
  • Pio
    Jajj, de kis aranyosak vagytok, Tomcat már a 80-as évek óta semmi mást nem csinál, csak polgárpukkaszt (kezdte a Revenge on School/Army/Police játékokkal, hogy egy kicsin ON is legyünk :) ) és ti most jól ugrotok is rá. :)

TommyC, ja hogy meg se nézted?
    És hogy a Te nézőpontod szerint nem az adja meg valami értékét, hogy mennyire hasznos? De azért gondolom te is napi 24ben körülveszed magad a reáltudományok által készített eszközökkel, nemde? Nem számít képmutatásnak tagadni valaminek az értékét, mégis folyamatosan használni, kihasználni annak eredményét? Nem-e pont az a jólét, ami a reáltudományoknak hála körülvesz kényelmesít el annyira, hogy lebecsüld azokat a művészetekkel szemben?
    Csak egy hétre szakadjon el valaki MINDENTŐL, amit a tudományoknak köszönhet (nem olyanokra gondolok, mint a számítógép, a telefon, hanem ruházat, fűtés, csapvíz, élelmiszerek, satöbbi) egyből a ranglétra aljára kerülnek a versek.
  • kifli
    akkor az előző hsz-ed nem értem :D

Nem ártana egy bölcsészképzés mindenkinek, mert annyi a tuskó, ez volt a lényege. Ebből gondoltam hogy akkor egy bölcsész nem lehet tuskó szerinted :D
  • Rage47
    De.
  • dronkZero
    Ugyanúgy, ahogy egy műszakinak illene ismernie a magyar irodalmat(azon lehet vitatkozni, hogy milyen mélységben), ugyanúgy egy bölcsésznek illene ismernie az elemi fizikát.
    Mindkét érdeklődésű embernek tanították mindkét dolgot az általános iskolában. Azért tanították, hogy ilyen esetekben ne legyen hülye/bunkó.

Viszont amíg egy bölcsész agya lefagy egy műszaki problémától, és jön a reflexválasz (és ez szerintük így van rendben), a műszaki részéről a "megnézem neten, ha kell" az bunkóságnak számít.
  • kifli
    Ahha, szóval a bölcsész nem lehet tuskó? Nem attól függ ám...
  • Carlos
    Mondjuk én sose voltam egyetemista de ezeket a kérdések annyira alapok (kivéve talán az Eötvös Lóránd munkássága), hogy aki nem tudja, az hááááát...szerintem életképtelen.

p.s.: Nézzétek meg az egyetemista teszt 2-t is!
  • Cat 02 #14382
    Nem, de neki illene azt tudni, viszont ha a bölcsész nem tudja mit csinál a holdon a toll, szerintem nem gáz, csak vicces :)
  • TommyC
    Nem tudom elmagyarázni a videó értelmét, mert nem néztem végig :D Kb 10 sec.-et láttam belőle.
    És erre most meggondolatlanul lehetne is ugrani, hogy akkor mit pofázok.
    Viszont én nem írtam sehol, hogy kifejezetten erre a videóra gondolok, amúgy ha végignézi az ember biztos sok mindent bele lehet látni (van ilyen művészet is).

Visszatérve a tárgyra, léteznek rossz alkotások (ami megint csak szubjektív), de akkor beszéljünk magáról az alkotásról (ahogy Te magad is tetted imént), mert az fair.
    Anélkül, hogy túl mélyre mennénk a témában (amúgy én szívesen beszélgetek róla), az, hogy valaminek az értéket meghatározod (pl. aszerint, hogy mi hasznos) megint csak szubjektív. Sokan így határozzák meg, lehetne őket realistáknak hívni.

Lehet, hogy nem teljesen érthető amit írok (számomra nem teljesen az), de ha azt írom le, hogy az objektív nézőpont elképzelhetetlen, az túl elvont.

Amit leírtál azt mind értem és egy bizonyos nézőpontból minddel egyet is értek (: bár az nem a saját nézőpontom...
  • dronkZero
    Ja, csak az átlagbölcsész pont ugyanolyan szakbarbár, mint egy "műszaki ember", csak neki elfogadható kifogás, hogy hülye mint a segg ("én humán beállítottságú vagyok"), míg fordított esetben ha nem tudod álmodból felkeltve, hogy Ady seggén hány pattanás volt 1903 január másodikán, akkor te "reál beállítottságú"-ként egy utolsó bunkó paraszt vagy.
  • pxxl
    inkább az a cikibb h a japán (vagy mi) csávó vágta h ki Eötvös Lóránd...
  • I.C.ram
    végülis nem tudom, melyik a cikibb. Egy bölcsész nem tud egy természettudományos kérdést vagy, hogy egy mérnök nem tudja azt... :P
  • Rage47
    eleve az ember nincs felkészülve ezekre a kérdésekre és inkább attól tart gondolkodás közben, hogy felkerül a napiszarra vagy nem sztem
  • Rage47
    hogy lehet egy bölcsészt utálni?:D
    utálom ezt a kategorizálást. amúgy régen kötelező volt minden egyetemen egy alap bölcsész képzés. ma sem ártana, annyi a tuskó ember a különböző tudományok területén.
  • pxxl
    ki volt Eötvös_Loránd?
    ne kérdezz ilyeneket elsősöktől, nemv agyunk felkészülve.

• Cat 02 #14374
    Összeválogatták azokat akik nem tudták a választ, zomg, de jók :o
  • Carlos
    Eltűnik a mikrokozmoszban. Egyértelmű...
  • Johny Killer
    hát azért ott vannak a BME-s kollégák is, akik szintén tudnak értelmes válaszokat adni!!!! :D:D:D

ui: én is BME-s vagyok, úgyhogy nem a bölcsészeket védem, én is utálom őket >.<
  • JagFater
    Ennyit a bölcsészekről.
  • Pio
    OFF
    Légy oly kedves és magyarázd el nekünk a videó értelmét, mert őszintén mondom, hogy érdekelne.

Mert számomra jelenleg az érdemi információ a videóban annyi, hogy egy konzervnyitót képtelen használni a szerencsétlenje, gondolom annyira el volt kényeztetve odahaza, hogy még azt is kinyitották helyette.
    Amit utána mond az a világ legnagyobb közhelye, már a Bibliában is benne volt (moly és rozsda elemészti, satöbbi...), művészeti értéke szerintem zérus, legfeljebb iparosmunkának nevezhetnénk, már ha lehet szavakra ilyet mondani.
    Ami ez után következik, bekeni magát konzervkajával, satöbbi pedig szerintem max annak hordoz művészeti értéket, aki a lentebb vázolt módon felsőbbrendűnek akarja magát éreztetni azzal, hogy ő azt is "érti", amit a sok barbár nem (zongorás sztori).

Megjegyzem tömegesen látni olyanokat, akik például művészfilmeknél előadják, hogy "húú, hát ehhez kell egyfajta érettség és íkú, aki nem érti az menjen inkább hálivúdi sz*rokat nézni, ez az igazi műértők filmje", ugyan ezen arroganciát viszont nem sűrűn láttam még például olyanoktól, akik értik az elektron hullámfüggvényét (pedig vegyészmérnöki tanulmányaimnak hála elég sok olyan embert simerek).
    A társadalom jelenlegi fejlődési iránya számára pedig gondolom nem szükséges hangsúlyoznom, hogy a kettő közül melyik nevezhető hasznosabb "tudásnak", melyik hasznosítja a másik eredményeit, satöbbi.
  • TommyC
    Jah és aki a művészet spektrumát pedzegette, gondolom még nem fordult meg olyan filozófia órán, ahol erről lett volna szó (Intézmény elmélet, Idealista elmélet...)
  • TommyC
    Sztem nem annyira rossz, hogy ki kelljen gúnyolni.
    Nem merül fel senkiben a kérdés, hogy esetleg nem érti meg a másik mondanivalóját?
    Valószínűleg bizonyos nézőpontból van értelme annak ami a videóban van. Lehet, hogy ez egy elvont nézőpont, de pl. az elektron hullámfüggvénye is az.
    Aki nem érti az mi alapján foglal álláspontot? És persze, hogy nem érti, hiszen nem a mondanivalóról megy a vita.
    Véleményem szerint nevetséges az, amikor valaki úgy néz le valamit, hogy igazából fogalma sincs róla mi az.

De persze, tisztában vagyok vele, hogy ma divat viccet csinálni a bölcsészetből és már ezért is ciki nem felületesnek maradni és esetleg megérteni valami mást is, mint ami kézenfekvő.
  • pxxl
    jah, így jó, csak utána rommá kell húzni, hogy legyen miről filóznia :D
  • karajjj
    nálam már a performansz est említése után jönne a "csá doblak" :D
  • Zomil
    ugyanez, csak mellé lenne arcpálma is :D
  • [HUN]FaTaL
    :DDDD
  • morcosqtya
    Na most gondold el! Összejössz egy házibulin egy helyes lánnyal, telefonszámcsere, másnap találka és hív, hogy lesz neki egy performansz estje.
    Büszkén elmész megnézni, micsoda művész csajod van... és ezt kapod.
    Mit tennél?

Nálam egy hidegvérű *le angolos távozás* lenne... :)
  • morcosqtya
    Tudom, lehet hogy nem jött le a fogalmazásomból (mert már fáradt vagyok ilyenkor) de gyakorlatilag egy csipetnyi iróniával megfűszerezett "agreed" volt a postodra, ahol az irónia melletted (melletünk) állt, nem ellened.. :)
    Csak azért is válaszoltam mert már régebben láttam ezt, annyira jobban nem lettem tőle, és ugyanaz az érzés kerülgetett ami téged: 7 perc felesleges időelbaszás az életemből.

De a világ tele van ilyenekkel. Nem kell messzire menni, nézzünk 20 percig TV-t... :-/
  • Rage47
    én belepörgettem haha