29
  • dez
    #29
    Ha már mellékes dolgokon kötekszünk: olvasásban 600 MB/s-t kellene teljesíteni, nem 4-500. De a lényeg nem ez.
  • waterman
    #28
    kissé offenzívebb volt a hangnem, mint szükséges.

    "Az SSD-ből 4db sem tud párhuzamosan 5-600 MB/s-t."
  • dez
    #27
    Egy szóval sem írtam, hogy ez lehetetlen. Hogy akkor mit írtam? Talán olvasd el még1x.
  • waterman
    #26
    ph!-n érdemes elolvasni az ssd-s topicot, mert vannak akik raid-be kötögetik a 3-4 darab 32 gigás ssd-t és simán hoznak 4-500 megás olvasási teljesítményeket. jó az nem 1 tera, de a nagy sebesség már akár egy jó alaplapi raid vezérlővel is elérhető.
  • dez
    #25
    Akkor te is tudod, hogy a sequential read/write (írás esetén nyilvánvalóan egy üres [inicializált] meghajtóra, mivel egy intenzíven használtra sokkal lassabb, de ezt elfelejtik említeni) a legjobb eset, a burstöt leszámítva.
  • turul16
    #24
    Meg sem közelítené a seek time-ot.
  • Alvarez999
    #23
    Na, megint remekelt a magyar cikkíró/fordító. Az angol eredetiben - csak most olvastam el - korrektül megírják, hogy "sustained rates should be lower", vagyis a megadott 500-600MB/s sebességek burst módban értendők. Ez a magyar cikkből kimaradt, ezzel szemben gyakorlatilag nulla információtartalommal kb. megduplázták a bekezdés hosszát.

    Az általam belinkelt SSD-k azonban úgy tűnik, folyamatos módban is tudják azt, amit írtam, legalábbis a "sequential read" erre utal. Pl. ezt írják:

    anticipated sequential performance of 200MB/s read and 140MB/s write

    Más kérdés, hogy az élettartam igencsak sovány, az ez alapján megadott 100 év meg vicc: "The G3 SSDs provide a Longterm Data Endurance (LDE) of 160 terabytes written (TBW) for the 240GB version, sufficient for over 100 years of typical user usage." Komoly lenne, hogy csak 650-szer lehet újraírni egy SSD-t? Ez még annak a fényében is nagyon kevés, hogy sok kis file írása jóval több törlést/újraírást igényel.

    (Köszönöm a felvilágosítást, de magam is eléggé tisztában vagyok az SSD-k működésével.)
  • Stonee
    #22
    hehe , én 20 megással kezdtem egy 8088-as XT-ben... :)

    az tényleg akkora volt mint most ez DVD-író és nyomott vagy 2 kilót-
  • dez
    #21
    Azok a legdrágább típusok, és még azoknál is az elméleti maximumok. Egyrészt azokban is van egy külön (kicsi) buffer, ami akkor tud igazán érvényesülni, ha csak akkora adatmennyiséget írsz/olvasol egyszerre, és utána jön egy kis szünet, ami alatt elintézi magában a többi műveletet. Másrészt, üres (inicializált) területre egy nagy file írásáról van szó, miközben sok kicsi file esetén az SSD is erősen be tud lassulni (a flashmemória jellegzetességei miatt). Némileg olvasásban is ilyen esetben, bár természetesen messze nem annyira, mint egy vinyó.
  • Alvarez999
    #20
    ...ha minden bitet külön csatornán írnak-olvasnak...

    Ebben a cikkben is elég gyors SSD-kről van szó. Az már más kérdés, hogy a bitenkénti külön csatornának komoly hátrányai is vannak, de a gyártók ezeket nyilván nem hangsúlyozzák.
  • Alvarez999
    #19
    "Az SSD-ből 4db sem tud párhuzamosan 5-600 MB/s-t."

    Erre nem mernék mérget venni. Ha az SSD-kben bitet külön csatornán olvasnak ki, akkor simán lehetséges a 150MB/s írási-olvasási sebesség darabonként. Ez a Kingston SSD 250/170MB/s olvasás/írási sebességet tud (a 32GB-os), valamelyi korábbi cikkben itt is volt róla szó. Természetesen nem tudom, egyenként mennyit tudnak a szóban forgó SSD-k.
  • dez
    #18
    "A négy SSD a RAID-megoldásnak köszönhetően együtt dolgozik, az általuk nyújtott sebesség így az olvasás terén eléri a 600 MB-ot másodpercenként, ám az írást illetően sem érheti panasz a cég háza táját, hiszen itt 500 MB-ot ígérnek. A megfelelő iram érdekében a kártyán helyett kapott 256 MB ECC DDR2 memória is, amely belső gyorsítótárként szolgál."

    Inkább úgy mondanám, az az 5-600 MB/s éppen ennek a DDR2 DRAM-nak köszönhető. Az SSD-ből 4db sem tud párhuzamosan 5-600 MB/s-t.
  • dez
    #17
    "Már csak azt nem értem, mi a büdös lóf*szért nem lehet a DVD-meghajtónak helyet adó 5.25'' - os helyre ilyet készíteni? Kísért a régi vinyók rémképe?"

    És egy 10 centi széles szalagkábelen vezeted oda a PCI-Expresst?
  • llax
    #16
    "Ja igen, egy kérdés:
    "PCI Express x8" - mi a lócs¨ocs? Csak x4 és x16 létezik, nem? "

    Nem. Szerver/munkaállomás alaplapokon x8 a jellemző, némelyik csatlakozó "kivágott végű", hogy belemenjen az x16-os VGA is (ha nem elég az integrált). Szintén x8-at használnak a nagyobb, 8-16 csatornás RAID vezérlők.
    Sőt mezei desktop alaplapokon is létezik x8 (olcsóbb lapokon CF vagy SLI), csak ezeken a csatlakozó x16-os.
  • Sanyix
    #15
    persze hogy volt. Az ibm-nél már a hidegfúzió is működik, és 1 cm2 területű chipre ráintegráltak egy radeon hd4870 x2-vel egyenértékű, 87 ghz-s 64 magos magonként, azonos órajelen core i7-el egyenértékű processzort, integrált csúcsminőségű 230-as snr aránnyal rendelkező hangchipet, és 10 gbites natív optikai bemenetű, és hagyományos rezes alapú ethernet chipet, mindezt 0,5w-os fogyasztással, 5 forintos anyagköltségen.
    Csak ezt nem adják ki, mert nem akarnak mindenkit a földbe döngölni, mellesleg az emberiség még nem készült fel ilyen hatalmas áttörésre.

    Na kb ilyen kamucég az ibm. Már mindent feltalált, ufotechnológiát is, csak valamiért mindig rejtegetik, vagy eltűnik, és 99,9%-ban a bejelentés után többet nem hallani róla, piacra sem kerül soha.
  • L3zl13
    #14
    Háááát persze hogy volt. És persze, hogy láttad... LOL
  • waterman
    #13
    az ssd-k nagyon gyorsan be fogják hozni a méretbeli lemaradásukat. 2 éve a piacon ha azt mondtad 8-16 gigás flash ssd, akkor jószerével mindenki nézett, hogy na az meg mi lehet. most akad 2-3 gyártó is aki 1 terabyte méretűt gyárt (nehéz összevetni, de az 1 gigás winyótól hány év volt mire eljutottunk az egy terásig? másfél évtized?). még 2-3 év és csak a legolcsóbb konfigokban nem lesz ssd, bár ha így haladunk, akkor az új prémium kategóriás alaplapokon is megjelenhetnek integrálva, mint "fícsör".
    még iszonyatos áruk van, de a nagy gyártók ha ráállnak az ssd gyártásra, akkor gyorsan csökkenhet az áruk. vagy ott van a seagate, pár éve még fennhangon reklámozták, hogy ez baromság, nekünk nem kell ssd. most meg azért rájöttek, hogy hoppá, nagyobb igény van rá, mint korábban bárki is saccolta volna.
  • grebber
    #12
    Hát szegény kicsi SSD-k árban meg sem fogják közelíteni a HDD-ket ezért a HDD-nek még nagyon sok ideje van hogy eltűnjön és átvegyék tőle a stafétabotot.
  • Doktor Kotász
    #11
    Ezt a most feltalált meghajtót 20 éve cartridgenek nevezték...
  • stain
    #10
    hühű, nekem anno volt 100Mb-os winchesterem, aminek ugyanígy saját vezérlőkártyája volt, és tényleg szuper gyors volt. 15 éve :)
  • CyrSyS
    #9
    Mármint a körömház méretére gondolok!
  • CyrSyS
    #8
    Maradjunk annyiba hogy az IBM-nek 2002-ben már volt kisujjad körmének megfelelő nagyságú chip ami 1TB volt! Láttam is beöntve egy átlátszó műanyagba! Prototipus volt ugyan de egy 5.25" eltudod akkor képzelni mekkora adaterület lehetséges :D
  • Déta
    #7
    Hát nem...
  • szombi
    #6
    Már csak azt nem értem, mi a büdös lóf*szért nem lehet a DVD-meghajtónak helyet adó
    5.25'' - os helyre ilyet készíteni? Kísért a régi vinyók rémképe?
    Egy DVD-meghajtónyi helyen a mai technikai felállás szerint 1.5-2 TB is elfér...

    Ja igen, egy kérdés:
    "PCI Express x8" - mi a lócs¨ocs? Csak x4 és x16 létezik, nem?
  • Kaadi
    #5
    ezert az arert mar akarmikor osszedobsz egy 15k rpm-es SAS raid-ot. sebesseg+biztonsag...
    4x300GB 15000rpm SAS = 1400 dollar
    raid controller pci-e 8x = 150 dollar
  • Nailboy
    #4
    Közel sem ez az első ilyen megoldás.

    De még csak nem is az egyetlen hasonló teljesítményű itt van egy másik jóval korábbról:

    http://www.fusionio.com/Products.aspx
  • derwer
    #3
    Azért ott még nem tartunk...
    A megadott adatok gyári adatok, amik... De persze messze gyorsabbak, mint a winyók.
    A kapacitása 1TB. Ma lehet kapni 1,5TB, de már megvan a 2TB-os winyó is. Mire egy ilyet rendelni lehetne lesz 2-4terrás is.
    És az ár: Egy 1TB-os winyó kb 150$, nem 1500$.
    Végül a mérete is nagyobb ugye...

    Tehát remek fejlesztés Én is látok benne fantáziát de a winchesterek halála azért még odébb van egy ici-picit. ;)

    Derwer
  • hottold
    #2
    500 mega / sec (!!!) ??!

    ezzel feltették a legújabb , leggyorsabb SATA2-es winyóknak is sírkeresztet...

    R.I.P.

    Itt nyuxik Winyó bá 1944-2009 .. Béke poraira... nyugodjék békében...
  • globint
    #1
    Már egészen belelkesedtem!
    De aztán láttam, hogy nem 2000Ft, hanem 2000Dollár....