27
 • hodobaj
  #27
  És ehhez mindössze 15 év kellett gratuláció!
 • MEdievil
  #26
  A motohoz is van alapban sima 230v szabvány töltő csak a csatlakozó vége usb-s ami a telefonba megy bele.. mellesleg lehet töltenni vele bármit ami usb.
 • neoG
  #25
  jaaaaa.ok!tényleg
 • AgentKis
  #24
  Nade ezt már előttem is írták. A boltban vásárolt szabványos telefontöltő ezentúl USB-s lenne. Ekkor ahol töltő van, ott USB is van. Ahol nincs se tölső se USB ott meg nem lehet tölteni...
  Egy csomó meglévő töltőhöz pedig lehetne átalakítókat gyártani...
 • neoG
  #23
  Ahol meg USB nincs, ott meg az USB töltő van kizárva.
 • MEdievil
  #22
  Ha Usb szabványt használ mindenki akkor ez ki van zárva szóval erre nem hivatkozhatnak a gyártók.
  Az én motorolámon már miniUSB van és tényleg a legjobb megoldás de én már nem is veszek szerintem olyan telefont amit nem lehet usb-ről tölteni.
 • calibra83
  #21
  Az usb-s kábellel még a kocsimba is fel tudom tölteni.
 • asddsa0147
  #20
  Az usb-s töltő a világon a legjobb megoldás. Hiszen pc szinte már mindenhol van. Én pl ha lemerül a telefonom, akkor mini USB kábellel rádugom egy közeli gépre (a suliban gondltam) és már tölt is. Egyébként én az egyik régebbi motorolámat alakítottam át, volt rajta rendes töltő csatlakozó, de a miniUSB-ről nem volt hajlandó tölteni, csak mégjobban leszívta a gép, ezért belekötöttem egy kábelt. Azóta is tökéletesen működik, mindig géppel töltöm, már kb három éve, és nem ment tönkre semmilyen alkatrésze sem. Szóval miniUSB-t mindenbe:D
 • neoG
  #19
  A gyártók nem azért adnak a saját telójukhoz saját (és néha eltérő) töltőt, mert abban hűdenagy haszon van, hanem el akarják kerülni az olyan vitákat, hogy a " Motorola töltőm megsütötte a Nokia telómat!most ki fizet?"
 • smaczylaci
  #18
  Semmi gond nincs az USB-töltéssel! Ha meg megakarsz maradni a hálózati töltésnél vegyél 1200 HUF-ért átalakitot, amit ráadásul a világ minden pontján használhatsz és csak az USB-t kell beledugni ;)
 • qwas
  #17
  Nem bonyolult. A telefonon mini USB. Aztan van a kabel mini USB - USB. Az elobbi csatlakozot dugod a telefonba az utobbit meg barhova amin USB csatlakozo van (szamitogep, tolto, monitor, erosito stb.).
 • M0RN1NGST4R
  #16
  láttam már olyat, hogy hálózati adapter USB csatlakozóval volt ellátva. Nyilván vmi hasonló dologra gondolt KTTech is.
 • Tetsuo
  #15
  [b][u]Mellesleg, gratulalok az EB elso ertelmes javaslatahoz!!!
 • Tetsuo
  #14
  azt ugye nem gondolod komolyan hogy csak szamitogeppel lehet tolteni majd az osszes telefont??
  azert mert mini USB a tolto csatlakozoja, attol meg halozatrol ugyanugy fel kell tudni tolteni. Kulonben akinek nincs gepe, nem lehetne telefonja sem. :)
 • AbyssLord
  #13
  Érdekes, én simán tudom tölteni a telómat usbről is, miniusb csatlakozón át. A motorolaj már rég ezt a csatlakozót használja töltőként is!
 • kvp
  #12
  "Amelyik telefonnak nem jó a feszültsége (5V) abba tegyen a gyártó fesz. átalakítót."

  Mar most is tesznek. A 3.7V-os aksikat hasznalo SE telefonok 4.5V-os toltovel jonnek, de 5V-rol is siman tolthetok. Usb is van az ujabb modelleken, csak nem szabvany csatlakozoval. (a regieken meg ttl szintu rs232-es soros csatlakozo volt)

  Az azsiai gyartok (pl. asus) meg mar atallt a mini usb-s megoldasra. A telefonjaikon csak egy mini usb es egy 4 polusu mini audio jack van. Az usb a toltesre es a kommunikaciora, a jack meg sztereo fulhallgatonak vagy headset-nek. Adnak hozza usb-s adat/tolto kabelt es egy mini usb-s halozati adaptert is.
 • Alvarez999
  #11
  "amúgy már általános iskolában is elmondják, hogy az áram a terhelés függvénye, a feszültséget kell állandó értéken tartani."

  Az akkumulátorok töltése nem ilyen egyszerű, általában áramgenerátoros töltést igényelnek, közben pedig a töltő figyeli az akku feszültségét és hőmérsékletét. Sőt azt is, milyen gyorsan változik az akku kapocsfeszültsége, mert sok akkunál csak ebből állapítható meg, mikor töltődött fel teljesen.

  AgentKis: Az akku a belepumpált energiának csak egy részét hasznosítja, ezért az általad említett akku feltöltéséhez 4 óránál több idő kell.
 • AgentKis
  #10
  Egy 2000 mAh-ás akksi elvileg 500 mA-rel 4 óra alatt teljesen megtölthető USB-ről. Egy átlag telcsinek fele ekkora az akksija. Szerintem a mostani töltőm szarabb is, mert 4 óra alatt tölti meg a 900 mAh-s akksimat.
 • AgentKis
  #9
  Az USB jó 5let. Meglehetősen régi szabvány. (helyet is lehet spórolni, mert nem kell külön töltőcsatlakozó) Amelyik telefonnak nem jó a feszültsége (5V) abba tegyen a gyártó fesz. átalakítót. Ez a téma már 3 éve téma, a mobilgyártók semmit sem tesznek, mert nekik nagyon "kényelmes" a jelenlegi rendszer a "fogyassz paraszt elmélet".
  A Nokia kb. 3 éve csatlakozót váltott (előtte vagy 10 évig jó volt a régi, semmi sem indokolta az újat, a fesz. is maradt a régi, átalakító is van hozzá oda-vissza) senki nem szólt egy büdös szót sem, pedig kellett volna. Ezefelül csomó készülékük USB-s de a töltés onnan nem nagyon megy (legalábbis az általam ismert típusoknál). A sötétzöldek erre nem harapnak, csak a szélerőműre
 • waterman
  #8
  de ha ez így megoldható technikailag (ebben nem igazán vagyok otthon, ezért írtam csak tipp-ként az #1-ben), akkor viszont addig kell rugdalni a gyártókat, amíg nem egységesednek az usb szabványhoz..
  van egy ismerősöm, aki életmódjából adódóan minden telefonjához vesz 2-3 töltőt is, mert sosincs kéznél töltő. neki például megváltás lenne egy usb szabvány töltő, még ha le is kell mondani a gyorstöltésről.
 • torcipepe
  #7
  a mostani telómhoz nincs is adapter, egy miniUSB kábellel töltöm gépről, de az sem a gyári kábelje. ráadásul közben letölti a friss híreket netről, így tudok mit olvasgatni a buszon.

  amúgy már általános iskolában is elmondják, hogy az áram a terhelés függvénye, a feszültséget kell állandó értéken tartani.
  ha meg kevés volna a töltőáram, akkor lehet olyan USB kábelt is gyártani, aminek két csatlakozója van PC-hez. az olyan külső meghajtók, amiknek nincs külön tápegységük is így működnek. legalábbis a sajátom így megy, bedugod az egyik dugót a gépbe és ha kicsinek találja a felvett áramot, akkor leállítja a vinyót s elkezd csipogni, hogy dugd be a második dugót is. telóknál persze nem kell ilyen, max ha csak egy portról töltöd, lassabban tölti fel.
 • Alvarez999
  #6
  "ha esetleg nagy áramot ad a töltő (ami a gyorstöltés alapvető feltétele), a telefon fogja eldisszipálni, hogy ne nyírja ki az akkut"

  A töltő soha nem ad le több áramot annál, amekkorát a telefon kér, hiszen a telefon a fogyasztó - max. az történhet, hogy nem tudja leadni a telefon által igényelt áramot. Avagy ha egy 20 wattos égőt csavarsz egy hálózati lámpába, akkor kiég az égő csak azért, mert a hálózat többször tíz ampert is le tud adni?

  Legföljebb az fordulhat elő, hogy a töltő üzemi feszültsége túl nagy a telefonhoz, ezért az új telefonok töltésvezérlőjét buck converteresre kell megépíteni. Kicsit komplikáltabb és kevésbé praktikus megoldás lenne az, ha a telefon jelezné a töltőnek, mekkora feszültséget (és áramerősséget) kér, hasonlóan ahhoz, ahogy a processzorok jelzik az alaplapi konverternek az igényelt Vcore-t (VID).


  Az iparnak persze ez nem tetszik, mert ekkor nem tudnák minden készülékhez ránk sózni a töltőt, ami hát plusz bevétel a gyártónak.
 • kvp
  #5
  "Az USB-s töltés sem az igazi: nem 1-2 alaplapcserébe került már ugyanis: túl nagy áramot akart felvenni a telefon, az alaplap meg nem szerette... és a telefon volt az erősebb, az USB port meg füsttel kommunikált."

  Ez csak az olcso msi, asrock alaplapok tulajdonsaga. A legtobb markas (pl. asus, hp) alaplap tartalmaz tularamvedelmet. Ez az usb szabvany resze.

  "Szépen le lehet mondani ebben az esetben a gyorstöltésről, vagy ha esetleg nagy áramot ad a töltő (ami a gyorstöltés alapvető feltétele), a telefon fogja eldisszipálni, hogy ne nyírja ki az akkut "

  Az aktiv pfc-t hasznalo tapok nem futik el a folosleges energiat, hanem pwm jellel modulaljak a kapcsolo transzisztort, ami igy tag bemeneti tartomany eseten is kepes eloallitani stabil kimeneti feszultseget, mindezt a folosleges feszultseg elfutese nelkul. A lenyeg, hogy a tap buffer kondenzatora kibirja a nagyfeszultsegu toltoaramot, majd a kapcsolotranzisztor leallitott faziaban kepes legyen biztositani a kert feszultsegszint fenttartasahoz szukseges aramot. Ezeknel a renszereknel az egyetlen veszteseg a kapcsolo tranzisztor kapcsolasi arama es feszultsegesese.

  A mini usb-s tolto jo szabvany es mivel kinaban mar kotelezo, ezert a legtobb gyarto at fog allni ra, ha meg akarja tartani a piacait. Az usb-s csatlakozas pedig jol jon ha adatokat akarunk atvinni a telefonra/rol. Az asus-nal a gyorstoltest ugy oldottak meg, hogy van egy kulon usb-s csatlakozoju tolto, amit a konnektorba lehet dugni (meg egy szivargyujto adatpter) es ha a keszulek erzekeli, hogy nem normal gepen vagy usb hub-on van, hanem a sajat toltojen, akkor automatikusan akkora lendulettel tolt amekkorat a tervezok meghataroztak.
 • MasterChief
  #4
  De ha közel azonos feszültségtartományba hozzák a telefonokat, akkor gond nélkül megoldható a gyorstöltés különösebb melegedés nélkül.

  Az utolsó kijelentésed meg igazán szép. Látom te is otthon vagy számítógépes architektúrából. Úgyhogy egy kis továbbképzés: A USB eszközök áramfelvétele maximum 500 miliamper csatlakozónként. Amennyiben egy eszköz ennél nagyobb mennyiségű áramot venne fel, akkor a számítógép leállítja a nagy áramfelvételű csatlakozás működését, amíg a számítógép áramellátása a megfelelő szintre visszaáll (ezt a csatlakozó felfüggesztésének nevezzük). Továbbá, amennyiben a csatlakozó 50 milliampernél kevesebb áramot vesz fel, akkor a csatlakozó egyáltalán nem lép működésbe.
 • KTTech
  #3
  Nem túl jó ötlet... Szépen le lehet mondani ebben az esetben a gyorstöltésről, vagy ha esetleg nagy áramot ad a töltő (ami a gyorstöltés alapvető feltétele), a telefon fogja eldisszipálni, hogy ne nyírja ki az akkut (már ami nem képes erre a funckióra)...? Aztán meg a kedves ügyfelnek habzik majd a szája, hogy nagyon melegszik töltés közben a telefon (vagy azért, mert lassan tölt fel a telefon, ha visszafogják a töltőáramot)...
  Az USB-s töltés sem az igazi: nem 1-2 alaplapcserébe került már ugyanis: túl nagy áramot akart felvenni a telefon, az alaplap meg nem szerette... és a telefon volt az erősebb, az USB port meg füsttel kommunikált.
 • birdo #2
  Jó ötlet...igen )
  Szelektív gyűjtőbe a különböző méretű volt nokia töltőimmel ..... azaz levesbe velük ))
 • waterman
  #1
  támogatom!
  tipp: mini usb csatlakozójú töltők legyenek a mobilokhoz. így akár a számítógépről is fel lehetne tölteni a telókat.