Bakelit lemezek

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

narumon
A Steal sealednek is van értelme csak ugye teljesen más 😊
Olyan mint a forumokon sokszor elõforduló fan keverése a fun-nal. "Te egy vinyl fun vagy" 😊 Szintén értelmes ugye de teljesen mást jelent 😄

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

Musachy
Azért a magyarok hibáznak is, de nem a dolog lényegét tekintve: SS az helyesen STILL sealed... <#hehe>

imo :) science fiction is science fact

Musachy
Na jó, utoljára: egy másik (magyar) oldalról:

"A hanglemezek és boritók állapotát, minõségi jellemzését nemzetközi jelöléssel adjuk meg melyek a következõk:
SS: steal sealed/Gyári bontatlan, fóliázott hanglemez
M: mint/Újszerû, kifogástalan állapotú karcmentes hanglemez
EX: excellent/kevésbé használt, felületi hajszálkarcok lehetségesek, de a hanganyagban lejátszáskor nem hallható sérülés
VG: very good/használt, sokszor lejátszott hanglemez, felületi, vagy mélyebb karc található, zavaró sercegés lehetséges
G :good/ erõsen használt hanglemez, folyamatos sercegés lehetséges. A borító esetében nagyobb kopások, rövidebb élszakadás vagy felületi kopás található .
F: fair/Nagymértékû minõségromlás érzékelhetõ, minden hiba lehetséges

Hanglemezeinket vizuállisan minõsítjük!
A (plussz, mínusz) + - jelölés egyfajta köztes állapotminõsítésként szolgál."

narumon
Dehogynem! A jelölések egyértelmûen "jelölik"! Melyik része nem volt világos? Egészen pontosan meghatározza.

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

Zephyr Retiring
A baj nem ezzel van.
Miként jelölik hivatalosan a karcos lemezeket?
Ezt ugyanis még nem sikerült tisztázni.
Te tudod?

"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."

Zephyr Retiring
Olyan vagy 😊
Mindig lelépsz, ahelyett hogy valami okosat is mondanál..

Wescone
A "fair" szócska több jelentéssel bír - ez esetben "elfogadható"-, "tûrhetõ".

In Lak\'ech Ala K\'in

Musachy
Na miután ezt is jól kiveséztük <# rolleyes>, léptem is, üdv. és további jó szórakozást! <# nyes>

Zephyr Retiring
Majdnem jól látod, csak épp..
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
..mégsem<#nevetes1> ugyanis (megint) kifelejtetted a kalkulációból a postaköltséget..és akkor már mindjárt nem is 1 font az az 1 font<#nyes> Komolyra fordítva a szót: szeretem a nótát (bár most kivételesen a ==radio version ==katt== jobban bejön a maxinál). Ismerem magamat, ezidáig sikerült (az AC/DC-t leszámítva) mindent beszereznem fekete korongon amit szerettem volna 😊 Tudom, hogy - bármily furcsán hangozzon is - rám fog majd találni az a "19" maxi, amit nekem szánt az ég. Tehát percig se aggódj 😊 Mindennek eljön majd a maga ideje...
...mint ahogy most eljött a zenehallgatás ideje is<#hehe>
Fel is teszem a pörgetõre a Trio - Da Da Da címû slágerét.
Valamelyik nap téma volt egy másik fórumon..

narumon
Ez leginkább csak mutatja, hogy bizony a fontos helyeken a nemzetközi jelöléseket használják 😊
Meg nagyon nagy rajongó lehetsz ha 1 fontot nem ér meg egy lemez 😊

Zephyr Retiring
Nekem ennyit nem ér 😊
De azért kösz, hogy gondoltál rám..

Zephyr Retiring
Semmi bajom ezzel 😊

narumon
By the way, csak neked csak most

Paul Hardcastle - 19 (NM or M-)

Kemény 1 font sincs, és mivel NM vagy M- (ami nem karcosat jelent 😄), ezért ez egy hibátlan példány.

Itt meg ugyanaz csak Good jelöléssel némileg olcsóbban:

Paul Hardcastle - 19 (G)

És lám még oda is írják (pedig mínusz jel sehol nem szerepel), hogy "Disc has lots of surface marks. Cover has creasing and a some ringmarking."

Pont ahogy illik 😊

narumon
Elég ha felmész egyébként a discogs-ra, ott mindenki az általunk vázolt nemzetközi jelöléssel dolgozik. Fair lemezeket is találsz általában a 0 és 10cent körüli kategóriákban 😊
Az SS meg kvázi ugyanaz a szabvány csak van, hogy kiírják (Still Sealed) azaz origi bontatlan. Nem is értem mi ezzel a bajod, hogy jelölöd, hogy a lemez még soha nem volt kibontva ha nem úgy hogy bontatlan? 😊

narumon
<#eljen>
Ha megvagy a rögzítéssel és a beállítással utána várom az infokat. Szerintem nagyon elégedett leszel vele! (Vagy nem 😄)

narumon
Hát mert csak nem írhatják, hogy szar. Szart nem illik eladni. Viszont a Fair az kb azt jelenti, hogy megvan, hogy meg tudd mutatni más értelme nem nagyon van.

Hornando
<#taps><#worship> Köszi! 😊

Talk loud say nothing... do you have any tobacco?&#65279;

Zephyr Retiring
Ezt VG++ -osra minõsítem 😄

Zephyr Retiring
Az "F" avagy fair minõsítést mondjuk még életemben nem hallottam mint karcos lemez, de mindegy. Mint megtudtuk ez szabálytalan is 😄 Nálam a mínusz jelzi ezt. Az "SS" sem hivatalos nemzetközi szabvány, bár szlengként még akár elfogadható is lehetne talán..

Hornando
Elnézést a képek minõsége miatt, sajnos pillanatnyilag nem tudok jobbat produkálni. Viszont ebbõl az is következik, hogy ezek saját képek, úgyhogy hamarosan ismét tudok lemezt hallgatni. Talán a héten sikerül elhárítanom azt a pindurka rögzítési problémát, ami ebben jelenleg még gátol.
Na de nézzük a képeket: Audio Technica AT-120E
Köszönöm a tippet Narumon!

Egyébként ahogy nézem nektek is elég jól megy a topic pörgetése. <#hehe>

Hornando
Üdv Urak! Mi folyik itt kérem? <#confused> Csak nézek, mint Rozi a moziban.
Egyébként ma is tanultam valamit tõletek, mert ezeket a lemez minõsítési sémákat biza én nem ismertem. Köszönet érte! <#worship>
Viszont azt nem értem, hogy a "Fos lemezeket" miért a Fair szóval határozzák meg, aminek amúgy pozitív a jelentése.
Még a Fair mark kifejezés is közepes eredményt jelent.

Zephyr Retiring
Hát ha feleannyiba kerül, akkor nyilván nem 😊
Kipihented magad? 😊

Musachy
Vissza a témához, bocs, csak néha elragadtatom magam. Hülyeség.

Szóval említetted a Shure M97xE-t, az sem rossz. Az AT440mla-hoz hasonlítják. Persze nyilván nem olyan.

Zephyr Retiring
A nagy változás az életemben nem a pénz. Az életre tekintek más szemmel. A modorom meg olyan, amilyen. Természetesen a fórumozós világom nem egyezik meg a valóssal. A gondolkodásomról meg egyszerûen annyit mondanék: homlokegyenest más, mint a megszokott. De attól, hogy Neked vagy sok más embernek irracionálisnak tûnik, még nem biztos, hogy az is 😊

Musachy
Én nagyon jól tûröm a fájdalmat, de bizonyos dolgok mellett néha már nem megyek el szó nélkül. Amúgy meg tök mindegy, teszek rá, felõlem okoskodhatsz tovább, de ha ez a nagy változás, amit korábban kijelentettél, hát...

Zephyr Retiring
Nos, az igazság sokaknak fáj. Mit is mondhatnék?
Aki nem bírja a fájdalmat, az ne kérdezzen.

Zephyr Retiring
Egy szóval sem mondtam, hogy magát a lemezt adtam volna el.
Mikor mondtam én ilyet?
Már abbahagytam, de amúgy sem nagy titok. Idõt, pénzt szántam rá, hogy felkutassak olyan zenéket, amikért egyes gyûjtõk nagy pénzeket fizettek. Összetett folyamat ez, rengeteg türelemmel. Felkutatsz egy zenét, amit valaki keres. Cserébe nem pénzt ad, hanem a berippelt zenéért egy másik berippelt zenét, amit meg egy harmadik személy keres égen földön. Õ viszont már pénzt is ad érte. És ha érted a szakmát, ajándékba meg kapsz egy másik ritkaságot is mellé, amit megint más keres. Mint mondtam: idõ és pénz igényes a dolog. Idõközben kicsit megszaladt (más forrásból) és már ritkábban foglalkozom ilyesmivel. Erre mondják: tuti buli. Hiszen mindenki jól jár és senkinek sem fáj semmije. Kivéve azokat, akik kimaradtak a buliból<#hehe>

narumon
Az oké az még a jobbik dolog ha küldesz a vevõnek a SAJÁT rendszeredrõl magyarázatot. Csak ettõl még a mások által használt rendszerhez nem passzol ezért megtévesztésre adhat okot. Persze ha te elõtte megbeszéled a vevõvel, hogy ez egy Mint állapotú lemez csak igazából nem az mert van ahol karcos és õ ezt elfogadja akkor lelke rajta.
Ettõl még látod, hogy mi pl nem értettük, hogy mirõl beszélsz az M- kapcsán mert semmi köze a nemzetközileg használt rendszerhez. Én M- NM lemezeket szoktam pl külföldrõl rendelni mert tudom hogy ezek gyakorlatilag hibátlan példányok. Frászt kapnék ha innentõl valaki a te rendszereddel jelölné és kapnék egy karcos lemezt 😊

Musachy
Én tudom, mások átb@szásával, ügyeskedéssel, manipulációval, stb.

Zephyr Retiring
Megnyugtatlak. Lassan 10 évig így dolgoztam és soha senkit nem vezettem félre. Mindig küldtem infómagyarázatot (jelölõ rendszert) a vevõknek.

Musachy
Nem pont ahhoz van köze, a második mondatom arra vonatkozott, hogy e fórumon miként mutatkozol. Bakker.

narumon
Engem meg az érdekelne, hogy lehet meggazdagodni sérült lemezeken 😊

Zephyr Retiring
Fejts ki légyszíves: mi köze a személyiségemnek ahhoz, hogy mibõl csinálok pénzt. Tényleg érdekel, hogyan jutottál erre a tézisre.

narumon
Hát az, hogy te itt mit gondolsz az sajnos az elfogadott jelölésekben nem játszik. Ez a TE EGYÉNI jelölésed innentõl, aminek semmi köze sincs a mások által értelmezetthez. Ha én vennék tõled egy M- lemezt és BÁRHOL lenne rajta egy kicsi karc is, kapnád tõlem a mínuszt az értékelésben abban biztos lehetsz, mert valótlant állítottál a lemezrõl.
Többek között ezért sem szeretek Magyarországról vásárolni mert biztosan sokan vannak még ilyenek, hogy szarok a nemzetközi sémákra majd én megmondom a tutit. Így forudul elõ, hogy vaterán azt írja hibátlan példány, és mikor megkapom akkor kiderül, hogy max VG ami a hibátlantól messze van.
Ezért kell külföldrõl vásárolni, ott nem szarnak a nemzetközi jelölésre és azt írják ami a valóság.

By the way:
Lemez jelölések

A te példádat nem is értem. És ha a G jelölésre nem írsz minuszt akkor az egy jó lemez? Akkor mitõl lett G ha egyébként karcmentes? Nincs benne semmi logika.

No mindegy csak tudjál róla, hogy a te szabványodat csak te tudod értelmezni - mást ezzel teljesen férlevezetsz.

Musachy
Egészségedre. Persze, gondolom nem az itt mutatott személyiséged alapján szeretnek, akik szeretnek, ha szeretnek.

Zephyr Retiring
Nem írtam hülyeséget.
Én ezen gazdagodtam meg. Sérült lemezeken<#vigyor>

Musachy
Na itt vagyok, csak közben linux rendszereket telepítgetek és tesztelek az egyik gépemen...
Szóval ehhez nem tudok már hozzáfûzni semmit, Naru leírta a lényeget. A +/- a köztes állapotot jelenti. Akármilyen fasza lenne a lemez karc nélkül, karccal már egyáltalán nem fasza. Nem lehet M- sem.
Az van, hogy valaki be tudja ismerni, ha tévedett (vagy nem tudta jól) - én már pl. többször megtettem, van, aki meg inkább ír még 10 hülyeséget, de nem képes elismerni...

Zephyr Retiring
Nos egy ellenpélda:
Mutatok Neked bármikor egy olyan lemezt, amin 10 track van, de csak a kettes karcolt róla. A többi hibátlan, mondjuk M minõség.
Ebben az esetben szoktuk ezt a lemezt M-(T) ként jelezni.
Ha 2 nóta sérült (2T) ha három (3T)..
Én ezt ezer éve így használom.
Szarok a nemzetközi sémára. Az SS egyébként sem hivatalos szabvány.
Akármelyik lemezemet lefóliáztathatnám és SS-ként árulhatnám bakker<#vigyor>
Nekem ez vált be, ezt használom.
Mellesleg attól, hogy 1 zene vagy 2 karcos, a többi még nyugodtan lehet akár VG++-os is.
Tehát az elméleted nálam megbukott<#nevetes1>

narumon
Hát nem 😊
Ami ugyanis M lemez az KIZÁRJA a karcosságot, mert az M leírásában szerepel, hogy nem lehet karcos. Tehát ha a lemezed karcos az már csak VG lehet eleve, semmi szín alatt nem lehet M! Ha G lemezed van az meg azt jelenti eleve, hogy karcos, tehát ott a G- az azt jelenti, hogy gyakorlatilag azért van meg a lemez, hogy elmondhasd hogy megvan de hallgatni nem ajánlott.

narumon
Tévedtél. Ez a nemzetközi séma:

F (Fair) - fos lemez
G (Good) - kissé fos lemez
VG (Very Good) - Hallgatható jó lemez, láthatóan használt, különösebb gond nélkül lejátszható, ha a hallható problémák minimálisak akkor lehet belõle VG+, a VG- ennek az ellentetje, azaz több helyen is serceg vagy jelentõsebb alapzajt szedett össze.
EX v. VG++ (Excellent) - Nagyon jó állapotú lemez, szintén hallható problémák nélkül, de látható hajszálkarcok lehetnek, a borítónál enyhe kopás megengedett.
NM (Near Mint) - hibátlan állapot, lejátszáskor nem lehet semmilyen alapzaj vagy hallható elváltozás
M (Mint) - Mint az új, szó szerint.
SS (Still Sealed) - azaz bontatlan

Mivel ezekbe azért nehéz mindig belerakni, mert mondjuk nem éri el a lemez az EX állapotot de azért a VG-nél jobb ezért azt VG+ jelölik. A - meg ugyanez. Kicsit rosszabb mint az Excellent de azért a VG+ nál jobb, az lesz az EX-
Tehát a te példádban az M- az gyakorlatilag egy teljesen újszerû lemez, karcok és hibák nélkül, csak esetleg valami miatt látszik rajta a használat.

Zephyr Retiring
Az én értemlmezésem szerint:
betû = minõség
M NM EX VG és G
szimbólum = erõsség
+ ++ illetve -
tehát ha G lemezem van és karcos az G-
ha pedig M és karcos az M-
Mi van gyerekek? Nem mondjátok, hogy a karcos lemezt nem "-" jellel illetik?<#hehe>

narumon
Hát ha volt rajta karc akkor nem lehetett M- a lemez 😄
Vagy vágod a jelöléseket egyébként?

Zephyr Retiring
Igen így jelölik, vagy igen tévedtem?<#nyes>
A mínusz jelzi a karcot. Ha másként tudod, ne add fel a harcot<#hehe>

Musachy
Hát bakker, igen.

Zephyr Retiring
M- azaz M mínusz bakker<#nevetes1>
Eddig úgy tudtam, így jelölik a karcolt lemezeket. Tévedtem?

Musachy
Igen, arra ment volna...
Nem értelek, a Mint eleve karcmentes állapotot jelölne, a VG+ némileg "lejjebb" van! Úgy kábé pont fordítva lenne a szövegednek értelme...

Zephyr Retiring
Ez gondolom a #1177-re ment volna<#nevetes1>
200-ért elhozhattam volna. De hallgattam magamra, hogy meglesz egyszer "VG+"-osban is. Akkor meg úgysem tartogatnám. Tehát..

Zephyr Retiring
Mert hiába volt "M-" egy szép kis karcolás éktelenkedett a belsejétõl a külsejéig keresztbe. Nem volt túl mély, de arra pont elég, hogy a tû érzékelje. Ezért könnyeztem meg. Amúgy az egyik legnagyobb kedvencem a dal. Van is eredeti vinilrippem belõle. Magam készítettem egy kölcsönlemezrõl úgy 3 éve. Hibátlan minõség, de mégsem vinil<#ticking>

Musachy
Biztos túl drága volt.

narumon
Szívesen, de szerintem marhára nem volt Off, ilyenekrõl (is) szól ez a topic.