5132
Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
  • Hornando
    Na akkor más zenei stílusokban utazol mint én. Nálam azért akad elvétve néhány magyar lemez, és persze olyan magyar muzsikákat is hallgatok, amelyek csak ezüst korongon érhetők el. Vagy legalábbis nem tudok a létezésükről vinyl formátumban. Ezek leginkább az utóbbi 20év alternatív zenei próbálkozásai. Persze ezeknek inkább a szövegeit értékelem, mintsem a "kifinomult" zenei hangzásukat.
    Alapvetően Rock és Jazz legkülönbözőbb irányzatait kedvelem és hallgatom.
    Már korábban is írtam, hogy nem skatulyáztam be magam ilyen vagy olyan műfajokba. Csomó komolyzenei lemezem is van.
  • narumon
    Valóban nem tartozik a kedvenceim közé. Egész pontosan magamtól sosem jutna eszembe berakni egy Presser dalt. Amúgy sajnos a magyar zenék többségével így vagyok. Nagyon kevés az a magyar zene amit anélkül hallgatnék, hogy közben ütnének :(
  • Hornando
    Ezek szerint nem kedveled a zenéjét. A muzsika és a zenei hangzás szerintem világszínvonalú ezen a lemezen, az énekhang pedig olyan Presseresen érces és szomorú. Én szeretem ezt a lemezt.
  • narumon
    Hali hát Presser Gábor lemezért én akkor adnék 10e forintot ha piros hó esik. Ha ennyit adna nekem a "művész úr" akkor talán meg is hallgatnám :D
  • Hornando
    Szép napot az uraknak!

Ma lepörgettem a Presser Csak dalok c. lemezét.
    Nagyon jól szól, még az én kétes származású hangszedőmmel is.
    Megvan nektek is? Ha nincs,
    íme egy eladó példány.
  • Hornando
    Príma ötlet! Máris lájkolom. :-)
    Egyébkén eléggé összefügg a dolog magával a zenehallgatással.
    Picit féltem, hogy majd OFF témának tartjátok, de szerencsére nyitottak voltatok rá. Egy erősítőt vagy hangfalat talán már én is merésznek érezném hosszasan itt taglalni, de a lemezjátszó és a hangszedő, az más. Az olyan, mint a borsó meg a héja.
  • narumon
    Ez egy ötletet adott ahhoz, hogy a weboldalon indítsak egy hangszedő szekciót :)
  • Musachy
    Akkor én már áttettem volna az OM10-est, ahogy Naru javasolta, nem olyan rossz hangszedő az!
  • Hornando
    Nem tapasztaltam semmilyen gumifoszlást. Szerintem a hangszedőt leszámítva kiváló állapotnak örvend a lemezjátszóm.
  • Musachy
    A Thorensek egyik betegsége a lábak gumiharangjainak szétfoszlása. Nálad milyen állapotban vannak?
  • Hornando
    Bizony! :-)
    Hála nektek, egy általános hangszedő ismeretek továbbképzésben részesültem... :-)))
  • Zephyr Retiring
    Akkor minden megoldódott :)
    Ezt már szeretem :)
  • Hornando
    A NAD karja gyári lapos kar és sajna nincs róla fotóm. Most egy OM10-es van rajta, de nem tudom, hogy milyen állapotnak örvend, mert nincs bekötve ez a gép.
    Ugye innen jött Narumon azon ötlete, hogy ezt az Ortofont rakjam át a Thorens-re.
  • Hornando
    Bocsánat, bocsánat! :-)
    A #912-es valóban a Thorens karja és a jelenleg rajtalévő, ám lecserélni kívánt, régi hangszedőt ábrázolja.
    A NAD csak úgy mellékesen lett megemlítve, hogy van egy, mert teljesen megfeledkeztem róla.
    Szóval azt gondolom, hogy egyetlen hozzászólásotok sem pusztába kiáltott szó, mert én szépen kihámoztam, hogy melyeket tudom a Thorens kapcsán hasznosítani és melyeket a NAD kapcsán.
  • narumon
    Nem tudom majd jól kérdőre vonjuk :)
  • Zephyr Retiring
    Akkor hol van a NAD fotó?
    Ez a Horni jól megszivatott
    Beszélt itt össze-vissza holmi NAD-ról..
  • narumon
    Szerintem ez a thorensé :)
    Legalábbis ez egy thorens felfogató itten :)
  • Zephyr Retiring
    Amúgy meg a #912 az nem a NAD-é?
    Mert én azt gondoltam, hogy de
  • Zephyr Retiring
    Én viszont a Thorens-ről nem ejtettem egy szót sem

Horni barátunk ezt mondta:
    " A Thorensen nem akarnék kart cserélni, csak a NAD-on, de azon is csak akkor ha tutira jobban szól csőkarral.
    Számomra úgy is "értékes" a NAD, hogy gyári, eredeti szereléssel hallgatom. "

És én Veled ellentétben, erre is reagáltam
    Nem elbeszéltünk egymás mellett, hanem Te beszéltél a Thorens-ről,
    amiről igazából nincs is mit
  • narumon
    A Thorensnek egyébként csak az a furcsa felfogatása van amit a képen is láttunk?
    Nekem van egy szabványos Ortofon Serato S120 hangszedőm, gyak teljesen újszerű én a headshellt nyúltam le belőle de csavarok minden megvannak. Azt fel tudom ajánlani, hogy ha állod a postaköltséget akkor szívesen elküldöm és ha tetszik megveszed, ha nem tetszik akkor vigyázz rá és küldd vissza. Ennyi. Árban nem tudom az új ára bazi sok annyit nem ér, de 8-9e forint körül barátilag szerintem megegyezhetünk.
    Ennél jobb és olcsóbb ötletem jelenleg nincs.
  • narumon
    "Üdv. a meg nem értettek táborában"

Halliiiii :P

"Szerintem magadtól is rájöttél már (vagy hamarosan így lesz)
    bakelit lemezt ismeretlen forrásból csak személyesen lehet átvenni."

Én külföldről ismeretlenektől szoktam vásárolni, de ott valahogy nincsenek ilyen gondok soha.

"Én nem bunkóságnak mondanám a mai társadalmi viselkedési szisztémákat, hanem tudatlanságnak. De nem minden tudatlan ember bunkó."

A tudatlanság egy állapot amin lehet javítani, de attól, hogy valaki tudatlan még nem kell bunkó módon válaszolni a kérdésekre. Mert az nem tudatlanság volt hanem bunkóság. Mennyivel máshogy hangzott volna ez így leírva mondjuk: "Szia! Ne haragudj de nem szeretném postázni, olyan olcsó a lemez, hogy én annyiért nem vállalom hogy csomagolom meg postára szaladgálok, ne haragudj! A lemez egyébként annyira nem hibátlan mint hírdettem hiszen egy 20 éves lemezről van szó amit sokat használtak így sajnos vannak rajta kisebb nagyobb karcok és kissé poros is!"

Te ha ezt írja akkor egy szavam nem lett volna. Szerintem nem lett volna nagyobb erőfeszítés ezt leírni sem.

"Arról a gramofonlemezről volt fotó is?"

Igen. Onnan szúrtam ki, hogy az bizony nem gramofon lemez :)
  • narumon
    "A lemezjátszó állapotából arra következtetek, hogy a pick up jó"

Attól, hogy beleraksz egy whitelabel tűt attól a hangszedő még nem lesz egy SHURE whitelabel. Ha az lenne akkor nem is volna gondom vele.

"Ha most belefeccöl 12 rongyot és aztán kiderül, hogy tré a kar is (szerintem is jobb hangzású egy csőkar) még költhet arra is."

Összekeverd a Thorens lejátszóját a NAD-al. A Thorens-nek az ég világon semmi baja a gyári karjának, szerintem felesleges lenne azt most lecserélni.

"Ez a NAD egy átlagos, gyenge konstrukció."

Amit írtam azt CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a THORENS lejátszójáról írtam a NAD-al én nem is foglalkoztam!

"Na látod ez az a kategória, amire már tényleg javaslom felszerelni az AT95E-t is akár"

A THORENS-re javasoltam ezt is és nem a NAD-ra!

"A legtöbb amit kihozhat bárki is a "rút kiskacsából" az egy szimpla tűcsere méghozzá arra a Shure-ra amit fentebb javasoltam."

Evvel egyetértek de az a hangszedő neki nem a NAD-on van, hanem a THORENS-en! És ez nagyon nagy különbség. A NAD-ot én hagynám a fenébe békén egyébként max ha van plusz money hobbiból kezdenék vele valamit.

"Szerintem kár is rá több szót pazarolni.
    Bocs, de ez az őszinte véleményem."

Értem én, csak ezek szerint végig elbeszéltünk egymás mellet, mert én a NAD-ról egy szót sem ejtettem! :)
  • Musachy
    Én ált. ismeretlenektől vettem, ha másodkézből vettem, de legtöbbször az volt, aminek mondták.
  • Musachy
    Iszonyat barmok léteznek!
  • Zephyr Retiring
    Üdv. a meg nem értettek táborában
    Szerintem magadtól is rájöttél már (vagy hamarosan így lesz)
    bakelit lemezt ismeretlen forrásból csak személyesen lehet átvenni.
    Én nem bunkóságnak mondanám a mai társadalmi viselkedési szisztémákat, hanem tudatlanságnak. De nem minden tudatlan ember bunkó.
    Sőt..
    Annó mikor a szakmunkás órák helyett a hawerokkal a zuglói sarki pofozkodóban nyeltük a kőbányait és szívtuk a sárga és zöld symphonia cigiket, azt tapasztaltuk, hogy a főiskolás "kollégák" még jobban kiütik magukat, mint mi.
    Pedig tőlük tanultam annó az aranyszabályt is, hogy aszongya:
    "A helyzet definisztikai szuggeszciója oly annyira korriginális, hogy nem fér össze a morális egzisztenciával."

Ezt a mondatot sokan és sokféleképpen mondták már az idők folyamán.
    Én így hallottam, meg is tanultam szóról szóra.
    A durva az, hogy én ezt egy olyan részeg eőiskolástól hallottam hibátlanul, aki két percre rá már a budiban rókázott

Arról a gramofonlemezről volt fotó is?
  • Zephyr Retiring
    N-WHLB
    Ez 5 rongy körül van.
    A lemezjátszó állapotából arra következtetek, hogy a pick up jó
    Ha mégsem (mint mondottam volt) árában én átveszem tőle.
    Megoldható.
    Ha most belefeccöl 12 rongyot és aztán kiderül, hogy tré a kar is (szerintem is jobb hangzású egy csőkar) még költhet arra is.
    És persze ha már karcseréről és egy nem mai csirkéről beszélünk,
    Akkor mindenképpen javasolnék már egy teljes újrakábelezést is.
    A pick up-től a din dugóig (amit ha ez van még szintén cseréltetnék aranyozott rca-kra)
    Ez az álom része

De mi most maradjunk meg a realitás talaján.
    Ez a NAD egy átlagos, gyenge konstrukció.
    Költhetnénk rá súlyos ezreket, de bolhafingnyit sem érnénk vele..
    Mert annyi pénzből, amit ráköltenénk, vehetünk már akár csak egy Dualt is, ami (ha értünk hozzá) szinte fillérekből egy audiofil pörgetővé varázsolható.
    Na látod ez az a kategória, amire már tényleg javaslom felszerelni az AT95E-t is akár
    Hidd el, nem akarok én rosszat.
    A legtöbb amit kihozhat bárki is a "rút kiskacsából" az egy szimpla tűcsere méghozzá arra a Shure-ra amit fentebb javasoltam.
    Szerintem kár is rá több szót pazarolni.
    Bocs, de ez az őszinte véleményem.
  • narumon
    Nem vettétek észre hogy egyre több a bunkó paraszt a magyarok között? Külföldön nem nagyon találkozok ilyenekkel, de itthon egyre többször. Valahogy iszonyatos mennyiségű lett a zengő paraszt. A forumokon már "megszoktam", de most már vaterán is egyre sűrűbben futok bele. Nem egyértelmű termék leírás és amikor kérdezek akkor valami írtózatos suttyóparaszt módon jön a válasz (tisztelet a kivételnek de ők vannak egyre kevesebben). 1-2x még oké de már a veterán eladók 90% paraszt. Valahogy ha külföldről vásárolok soha nem futok bele ilyenekbe pl:

Termék leírás: nagyon szép állapotban lévő lemez személyes átvétellel eladó.
    Kérdése: Az állapota tényleg szép? Azaz por és karcmentes? Postázni tudnád?
    Válasz: A posta többe kerül mint maga a lemez tehát nem nem vállalom hogy postán feladom! Ez egy 20 éves lemez tehát vannak rajta karcok a por ami rajta van azt meg ajándékba adom.

Nem akartam már válaszolni, hogy nekem 30 éves lemezem is van por és karcmentesen, meg hogy nekem a személyes átvétel az a postaköltség 4x-ese lenne.

A másik meg Gramofon lemezt hirdet (mondom megveszem apámnak) erre kiderül, hogy vinylek és amikor felhívom rá a figyelmet, akkor még ő magyaráz, hogy neki a gramofon az amire ráteszik a lemezt és kivülről befele lejátsza a lemezt. Atyavilág.
  • narumon
    Hát én is így cselekednék amint ismerem a hangszedőt. Ismeretlenre én nem költenék tűre.
    Ehhez egyébként melyik tű passzolna?
    Ezért kérdeztem, hogy ismered-e az olcsó SHURE-őket? Mert akkor ajánlhatnál neki. Én nem ismerem. Csak a 97MX-et de az meg nem olcsó, tehát hirtelen cserére most nem azt ajánlanám. Az AT95E-t viszont ismerem és 12e forint körüli árával szerintem ha most vesz egyet ér felrakja akkor
    a, van agy zsírúj hangszedője zsírúj tűvel tehát biztos lehet benne, hogy minden oké és nem szivatja magát
    b, biztos lehet benne, hogy nem rongálja szét a lemezeit az ismeretlen beállítások miatt
    c, ennyi pénzért egy teljesen vállalható minőségű lejátszást kap amíg nem gyűjti össze a pénzt egy 120-ra vagy 440-re.
    d, Amennyiben majd el akarja adni egy Audio Technica hangszedőt aminek ő az első gazdája és mindent tud róla, el fog tudni majd adni.

Szóval nem tudom mennyi lenne ehhez egy tű de tegyük fel 5-6e forint. Akkor komolyan most az 5e forintért (amennyibe egy komplett új cucc kerül) bevállalni mindenféle szívatást meg kényelmetlenséget meg izgulást? Szerintem semmi értelme. Ha több tízezer forintról beszélnénk akkor érteném, de így?
  • Zephyr Retiring
    Köszi, de nem figyeltél :)
    Hangszedőm van, én az új tűre tettem ajánlatot csak. (már ha vettél volna.)
    Sok sikert a majdani új hangszedődhöz.
    Leld benne örömöd :)
    És pihenj is kicsit :)
    Mindjárt hajnalhasadás..
  • Hornando
    Köszi Srácok, mindkettőtöknek nagyon hálás vagyok a minden igényt kimerítő válaszokért és a sok hasznos tanácsért.
    Zephyr, ha valóban tudnád használni a képeken látható hangszedőmet, szívesen elpostázom részedre, amint megvettem az utódját.
    Nem valószínű, hogy tűcserével próbálkoznék, inkább akkor veszek két vadiúj hangszedőt az ajánlott típusok közül és szépen lassan belemélyedek a témába. Mert mint mondtam, ugyan hallgatom a vinylt, de a mágiához nem értek, holott sok titkot rejthet...
  • Zephyr Retiring
    Nos..
    Ha csak tűt vesz és meghallgatja az eredményt két eset történhet: vagy szarul szól, vagy jól.
    Ha szarul, akkor megint két est lehetséges: beruház egy faxa Shure hangszedőre, vagy a tűt eladja utánvéttel.
    Nem értem: hol itt a probléma?
    Én is mindig hasonlóan cselekszem ha hozzá jutok egy használt hangszedőhöz.
    A plusz Shure hangszedőm meg aranytartalék a 704-es Dual-omhoz..
    Nem azért nem használom, mert sz@rcsi :)
  • narumon
    NA ez az. Az olcsó SHURE-öket ismered? Mert akkor inkább tegyen fel egy SHURE M92E-t kompletten 15e forint. Ez nem akkor érvágás szerintem és innentől biztos benne, hogy milyen hangszedője van. Nem tudom én ettől az ismeretlen valamitől ódzkodok rendesen - nem olyan drága dolgokról beszélünk, hogy sokat tudna spórolni akkor ha csak tűt vesz. (Persze mihez képest).
  • Zephyr Retiring
    Helyes. Tedd ezt :)
  • Zephyr Retiring
    Hallanom kellene egy új tűvel.
    Akkor rögtön bölcsebb lehetnék :)
    Így fényképről akármi lehet..
  • Hornando
    A Thorensen nem akarnék kart cserélni, csak a NAD-on, de azon is csak akkor ha tutira jobban szól csőkarral.
    Számomra úgy is "értékes" a NAD, hogy gyári, eredeti szereléssel hallgatom.
    Viszont hangszedőt mindkettőben cserélnék. A Thorensbe szánom a jobbat.
  • Zephyr Retiring
    A Shure hosszú évekig a világ vezető hangszedője volt. Ne blamáld.
    Mondtam mi a teendő.
    Tedd vagy csinálj amit akarsz.
    De ha tudod mit akarsz, akkor meg minek kérdezel másokat? :)
  • narumon
    Szerintem csak SHURE kompatibilis. Vagy Zephyr szerinted ez egy SHURE? (Már csak azért mert a Pickeringek ilyen nagyon előreugrók és azok egyébként SHURE tű kompatibilisek mégsem SHURE hangszedők. No ezt rátok bízom, hogy hogyan bizniszelitek le a tűt utána :)
  • Hornando
    Egyébként amikor én is elkezdtem nyomozni a hangszedőm utána, én is arra jutottam, hogy ez egy régi SHURE lehet. De mint mondtam, nem vágom a témát, én csak a jó zenét és az igényes hangzást kedvelem. Ezzel a szarral pedig egyiket sem kapom meg. :-)))
  • narumon
    Várjunk már. A Thorensen minek akarsz kart cserélni? Azt nem a rút kiskacsánál beszéltük? Szerintem a Thorens karját hagyd úgy ahogy van, ahhoz egyelőre nem kell nyúlni, csak a hangszedőt cseréld le.
  • Zephyr Retiring
    Mondtam. Én ideiglenesen megtartanám.
    Próbáld ki új tűvel és ha nem válik be (a tű) akkor árába átveszem tőled.
    Nekem van hozzá való Shure hangszedőm is :)