623
1945-1991 közötti időszak
 • fonak
  #623
 • fonak
  #622
 • robgros
  #621
  Mi célja volt a 68-as csehszlovák inváziónak a szovjetek részéről? Megfélemlítés?
 • robgros
  #620
  'Az otthoni háborúellenes mozgalom miatt nem tudták politikailag vállalni a folytatást'

  Otthon a média az elkövetett atrocitásokat is egyoldalúan kezelte. Az amerikaiak tetteit világgá kürtölték, de a Vietkong által elkövetettekről elfelejtettek tudósítani.
 • robgros
  #619
  Visszaemlékezések szerint Hruscsovék ajánlottak ilyet, de Kádár elhárította és Rákosi távol tartását kérte cserébe.
 • fonak
  #618
  1. Szerintem legenda, hogy felajánlották Kádárnak a szovjet haderő kivonását. A ruszkiknak fontos volt a délnyugati irány is, bár nem annyira, mint a nyugati. Romániából vonták ki egyedül a csapataikat, úgy látszik a törökök ellen nem terveztek támadást abból az irányból. (Bulgáriában viszont asszem voltak szovjet erők? Bár aligha jelentősek.)
  2. Vietnam tekintélyvesztés persze, katonai vereségnek nehéz nevezni. Egyetlen nyílt ütközetben sem "verték meg" az amerikaiakat. Nem volt amerikai Dien Bien Phu, sem a koreai háborúban a kínai belépés utáni menekülésszerű visszavonuláshoz hasonló. Khe Sanh-nál Giap megpróbálta megismételni Dien Bien Phu-t, de az amerikaiak tervszerűen visszavonultak, miután lerombolták a saját bázisukat.
  Amerika csúnyán elárulta a vietnami szövetségeseit, maradjunk ennyiben. Az otthoni háborúellenes mozgalom miatt nem tudták politikailag vállalni a folytatást, pedig Észak-Vietnamot sikerült tárgyalóasztalhoz kényszeríteni, amikor végül engedélyeztek egy rendes bombázóoffenzívát Észak ellen. Csak az amcsik távozása utána a déli rezsim nem bírta feltartóztatni a komcsikat (mert korrupt és népszerűtlen volt).
  3. Ceausescu átlagos komcsi diktátor volt, amíg meg nem tetszett neki az észak-koreában látottak. Neki is bejöttek az ázsiában látottak, mint napjainkban is egy bizonyos politikusnak. Szóval Ceau elkezdte utánozni a Kim dinasztiát, addig Románia tűrhetőbb helynek számított a kommunista államok között, mondjuk a SZU-hoz képest. A hetvenes évektől viszont már épeszű ember nem akarta volna Romániát választani még Szovjet-Moldávia helyett sem. Ceausescu ezzel párhuzamosan elkezdett látványosan szembe menni azzal a szövetségi rendszerrel és "nagytesóval", amelyikhez hivatalosan továbbra is tartozott, tüntetően barátkozott a SzU legnagyobb ellenségeivel is. Itt Is lehetne párhuzamot vonni napjainkkal. :)
  Elhatározta, hogy véget vet az országa eladósodottságának, és visszafizet mindent, ezt 10 év minden korábbinál nagyobb nyomor árán sikerült is, de aztán pont addigra meg is puccsolták. A puccsot a KGB szervezte valószínűleg... Ez volt az ún, forradalom, ahol fogalmatlan katonai alakulatok egymást lőtték halomra, és "szekusokat" meg "arab terroristákat" vizionáltak az ellenoldalra.
  Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.06.16. 14:28:54
 • robgros
  #617
  Utólag visszatekintve mit gondoltok Nicolae Ceausescu-ról és rendszeréről?
 • Kissssss0
  #616
  utóbbi...
 • robgros
  #615
  Az amerikaiak vietnami szereplését vereségnek vagy inkább tekintély vesztésnek mondanátok?
 • robgros
  #614
  Hány alkalommal ajánlották fel Kádárnak moszkvai részről a szovjet haderő kivonását? Hruscsovról tudok és úgy hallottam, Brezsnyev is megpendítette, mint lehetőséget.
 • ManoNegra
  #613
  Nemrég láttam az egyik csatornán, aki még nem ismeri, mindenképpen nézze meg!

 • Sequoyah
  #612
  Igen, igy van, de ennek nem sok koze van ahhoz amit irtam, a logikajat annak nem cafolja.
 • Sequoyah
  #611
  A pelda meg veletlenul sem errol szolt. A "mai szemmel" kifejezes ertelmetlensegere utaltam ezzel. Mai szemmel nyilvan sok minden mashogy van, de miert varjuk el, hogy multbelieknek mai, azaz szamukra jovobeni tudasuk legyen?
 • molnibalage83
  #610
  Ööööö, az elnökök terminusuk végén szoktak néha százas nagyságrendű kegyelmi kérvényt jóváhagyni...
 • molnibalage83
  #609
  Mai szemmel idoutazva Hitler gyerekkoraba es megolni ot is helyes dolog,
  Nem, nem az. Az fel sem merül benned, hogy az időutazás segítségével inkább a személyiségét próbáld megváltoztatni a gyilkolás helyett?
 • Sequoyah
  #608
  Az elnoknek egyebkent sem feladata hogy kegyelmeket osztogasson, es hosszu, mindenre kiterjedo targyalasokon megalapozott iteleteket csak ugy egy tolvonassal megvaltoztasson, csak mert o kivulallokent ugy gondolja. Szoval olyan nincs, hogy az elnoktol elvarjuk a kegyelmet...
 • robgros
  #607
  'Viszont a Manhattan-project USA egyik legnagyobb, legdragabb es legfontosabb projectje volt, aminek kiszivargasa veszelyeztette a vilagbeket, milliok eletet es nuklearis haborut kockaztatott.'

  Nyilván ez is közrejátszott abban, h Eisenhower, mint elnök nem adott kegyelmet a házaspárnak.
 • Sequoyah
  #606
  Mai szemmel idoutazva Hitler gyerekkoraba es megolni ot is helyes dolog, de akkoriban viszont csupan egy artatlan gyerek kimeletlen es ok nelkuli megolese lett volna, es lehet kivegeztek volna erte...

  Mai szemmel nyilvan ez a kemkedes se jelent semmit, mert mar mindenkinek van atomja, es elmaradt a nuklearis haboru. Viszont a Manhattan-project USA egyik legnagyobb, legdragabb es legfontosabb projectje volt, aminek kiszivargasa veszelyeztette a vilagbeket, milliok eletet es nuklearis haborut kockaztatott. Ezek nagyon sulyos dolgok, en nem bagatellizalnam el.
  Kizarolag annak a kesobbi informacionak az ismereteben sajnalhatjuk oket, hogy vegulis szerencsenk volt es nem lett olyan nagy baj belole. De akkoris aranytalan iteletnek mondanank, hogyha az ellopott informacionak hala az oroszok kirobbantjak az atomhaborut?
 • Sequoyah
  #605
  Ja hat pl az oroszoknak biztosan ez a velemenyuk:) Most kerdes, hogy ez az adott velemenyezok sajat szempontjai szerint volt jo, vagy ugy altalaban a vilag szamara...
  Valaszt erre csak ugy kaphatnank, ha visszamennenk az idoben, es kiprobalnank a masik lehetoseget is. Annyi tenyezo van, hogy keptelenseg megmondani, hogy ha az oroszok csak sajat erobol jutnak atomhoz peldaul10 evvel kesobb, akkor egy szebb vilagunk lenne kevesebb elnyomott neppel, vagy kitort volna egy uj haboru. Mindkettore megvolt a lehetoseg.
 • robgros
  #604
  Végülis arról a korról beszélünk, amikor minden bokor mögött kommunistát véltek látni. Más kérdés - bár what if kategória -, mi van akkor, ha nincs ez a Mccarthy-stílusú hisztéria.
 • molnibalage83
  #603
  A vélemény olyan, mint a segglyuk, mindenkinek van...

  Az elítélésükhoz kétség sem férhet. Az ítéletük aránytalansága mai szemmel teljesen nyilvánvaló, az '50-se évek hisztériájának következménye.

  Hozzájuk képes Aldrich Ames vagy John Anthony Walker sokkal nagyobb kárt tett és egyiket sem végezték ki.
 • robgros
  #602
  Egyébként sokáig úgy élt köztudatban, a házaspár ártatlan volt az ügyben, ráadásul a szovjet blokk igyekezett ezért a legnegatívabb színben feltüntetni az amerikai kormányt.
  És egy beszúrás origóról:
  'Ma már az is bizonyos, hogy a Szovjetunió Julius Rosenberg információitól függetlenül fejlesztette ki az atombombát.'

  Akkor végül is hozzájárult valamicskét Julius vagy elhanyagolható szereppel bír az atomtitok megszerzésében?
 • robgros
  #601
  Van olyan vélemény, a házaspár nagyon jól tette, amit tett, továbbá ezért minimum Nobel-békedíj járt volna.
 • molnibalage83
  #600
  Bűnössége bizonyított Juliusnak, a feleségénl viszont rezeg a léc tudtommal. Az, hogy az információ mennyire volt jelentős vagy nem, az attól nem faktor. A gyilkosság is gyilkosság attól függetlenül, hogy lelövöd az illetőt vagy láncfűrésszel trancsírozod szét..
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.03.11. 08:42:04
 • robgros
  #599
  Hogy tekintetek manapság a Rosenberg házaspárra az atomkémkedés területén?
 • robgros
  #598
  Mennyire lehettek beparázva a szovjetek 1983-ban, mikor a rakétatelepítés zajlott az Able Archer hadművelet keretében?
  Tudtommal nem sok hiányzott hogy kitörjön egy újabb 'világháború'.
 • robgros
  #597
  Mondjuk úgy, hogy nem értek minden repülős kifejezést és pont azért írtam ide, mert itt vannak, akik jobban kiismerik magukat ezekben.
 • Molnibalage
  #596
  Pedig ez az idézett rész elég egyszerű a többihez képest.
 • robgros
  #595
  Azért annyi nyelvtudás rendelkezésemre áll, hogy értelmezzem a komplett szöveget.
 • robgros
  #594
  Ez volt az egyedüli, amit nem értettem.
 • Molnibalage
  #593
  Most neked vagy nekem fontos? Holnap elvileg lesz rá időm, gyors nyersfordítást csinálhatok.
 • robgros
  #592
  Egyéb esetleg, amit tehetek?
 • robgros
  #591
  No problemo.
  Frankfurt-Berlin Air Corridor: 1100, October 18, 1948
  “Bogies, 12 o’clock low!” Lieutenant Russell Brown, USAF, watched the Soviet Yak-9s roll in from 20,000 feet, then make a diving head-on pass at the C-54 Skymaster. He was flying combat air patrol, leading the three other F-80s of Blue flight at 30,000 feet over the transport stream in the Frankfurt–Berlin air corridor.
  Lieutenant Charlie “Boots” McCoy’s Texas drawl came through Brown’s headset. “Looks like Ivan’s in the mood to…” McCoy never finished his sentence. Bright sparks appeared on the C-54, then its left wing exploded into flames and snapped off, throwing the plane into a dive.
  The Yaks split. The lead element, the one that fired on the C-54, pulled up and to the left of the descending F-80s. The trail element continued diving past the falling, spinning C-54, then started to pull up to the right.
  Brown and McCoy, his wingman, went after the lead element, rolling left and diving. The F-80s were coming out of the sun. Before the Yaks realized they were there, Brown got off a 45 degree deflection shot at a closing velocity of around 900 knots. He knew it was not a high-percentage shot, but took it anyway, and so did McCoy.
  The two Yaks were cold meat. They were watching the C-54 go in—there were no parachutes—and were not paying attention. Brown got the lead and McCoy got the wingman. Brown saw the engine of the leader burp a ball of flame as he shot past. McCoy saw the canopy come off the wingman. They zoomed back up. Over the radio, Blue 3 called: “Bandits 4 o’clock low, running for it.” Blue 3 was Lieutenant Ralph Gibson, Brown’s second element leader. He had been keeping track of the other Yaks, who had seen Brown and McCoy bounce their buddies and were now diving for the deck and running for the edge of the corridor.
  Brown rolled inverted and started to go down after them, when he heard the call from the GCI (Ground Controlled Intercept) Fighter Controler: “Blue flight—break off! Break off!”
  “Home Plate—they’ve splashed a C-54!”
  GCI came back: “Break off, that’s an order!”
  Reluctantly, Brown pulled up and continued around to the right, climbing back to 30,000 feet, and led Blue flight on to Berlin.
  An hour later, Brown, McCoy, and the rest of Blue flight stood at attention in front of the desk of Colonel Royal N. Baker, commander of the 36th Fighter Group. Brown finished his report: “Those Yaks are supposed to be tough from behind, sir, but they’re not so tough from ahead.” He paused, then added: “We could have knocked down more.”
  Colonel Baker looked hard at the lieutenant. “It’s a good thing you didn’t, that wasn’t just my order, it was General LeMay’s. And I have another order for you—from even higher up. Everything you just told me is secret. In fact, it’s beyond secret,” he continued. “Neither you nor Lieutenant McCoy can claim a kill. No press release, no stories at the Club—not a word, not to anyone, maybe not ever. Do you read me?”
  Brown and the rest of Blue flight knew there was only one answer to that question, and it was a smart “Yes, Sir!” Softening, Baker continued: “Don’t worry, the Air Force knows what you did, and that’s going to have to be enough. Dismissed!”1
  With that, a disappointed yet relieved Lieutenant Brown and his Blue flight officers saluted and left his Group Commander’s office, silenced by an official order that would remain in force until the end of the Cold War.2
  It may have been bad luck or it may have been plain stupidity, but the action of that Yak pilot on a bright October day in 1948, caused a ripple effect that went thousands of miles beyond Berlin. A spark had been tossed into the powder magazine that was occupied Germany. The undeclared Cold War had just gone hot.

  Parancsolj repülés szakértő.
 • Molnibalage
  #590
  Akár.
 • robgros
  #589
  Esetleg másoljam be a teljes szöveget?
 • robgros
  #588
  Részlet a First Blood: Berlin 1948 c. esszéből.
  A kötet pedig ez:
  http://www.amazon.com/Cold-War-Hot-Alternate-Decisions/dp/185367530X
 • Molnibalage
  #587
  Félorsó utáni süllyedést követően a földi irányítótól jött az üzenet:
  Két kötelék, elszakadás / célpont törölve.
  Bázis (reptér)
  Lelőttek egy C-54-est.

  Honnan van ez a zagyvaság?
 • robgros
  #586
  Huh, megint lenne egy szöveg, amit nem tudok teljes mértékben értelmezni.

  Brown rolled inverted and started to go down after them, when he heard the call from the GCI (Ground Controlled Intercept) Fighter Controler: “Blue flight—break off! Break off!”
  “Home Plate—they’ve splashed a C-54!”
 • Gundark 1 1
  Szüli
  #585
  Megnyugtatlak a nukleáris fegyverek nem robbannak olyan könnyen. Igen precízen kell a tölteteknek robbanniuk hogy létrejöjjön a láncreakció. (milliomod másodpercre időzítve) Itt is a zárak nagy része ki sem oldott (nem volt élesítve) ami a komolyabb veszély lett volna az hogy a hasadóanyag szétszóródik, és némileg hasonlítva a piszkos bombához működik.
 • kBagyula #584
  Érdekesség:

  Ismeritek?
  Nukemap 3D

  Kapcsolódó cikk.