19
  • Piel
    Felesleges a gsm modul is, amennyiben az áramszolgáltató a hálózatán keresztül kapcsolgatja a lámpákat. Mivel Amerikában az Internet is elfér a 110 V-os hálózaton, ezért nem gondolom, hogy nagy teher lenne a hálózatra kapcsolt lámpákat megcímezni, kapcsolgatásukat pedig a közvilágítással megbízott számítógépre kell bízni.
  • Alvarez999
    A német nyelvű eredeti cikkről beszéltem.
  • GLewy
    Vagy az már a második bekezdés???
  • GLewy
    Pedig ott van a GPS az első bekezdés utolsó sorában. :)
  • Alvarez999
    Nem mernék megesküdni rá, de nekem úgy rémlik, hogy amikor először olvastam az eredeti cikket, még volt benne szó GPS modulról. Most újra elolvastam és már nem említi.

Én is értem, hogyan gondolta Benoke. Azt persze kötve hiszem, hogy Klagenfurtban ma még izzólámpákat használnának közvilágításra, ezért furcsa, hogy az eredeti cikk is azokra utal.

Az RGB LED-ek fényhasznosítása jócskán elmarad a fehéreké mögött, mert csak a fehérekben van fluoreszcens fénykibocsájtó réteg. Lehet, hogy a fehér LED-ek mellé be van szerelve néhány piros is, más színre vsz. nincs is szükség. Még így is megtakarítás, hogy csak 2 darab PWM áramkörre van szükség 3 helyett.
  • kvp
    Rossz a cikk ferditese. A GPS valojaban GSM, egesz pontosan ipari gsm modul, ami azon kivul hogy van benne egy gsm radios chip, rendelkezik egy szabadon programozhato mikrovezerlovel es szabvany ki es bemenetekkel, hogy konnyu legyen ipari rendszerekhez illeszteni. Olcso 10-15 ezres kis dobozokrol van szo, aminek adunk tapot, felcsavarozzuk ra az antennat, berakjuk a simkartyat es rakotjuk a vezerelt keszuleket. Jelenleg is hasonlo rendszereket hasznalnak, csak nem lampankent hanem elosztodobozonkent van egy-egy vezerlo aramkor, tehat csak egesz utcakat es haztomboket lehet ki vagy bekapcsolni.

A 30 Watt fenyero nem eppen szabvany mertekegyseg, de arrol van szo, hogy egy 30 Wattos hagyomanyos izzo fenyereje kivalthato egy 1.5 Wattot fogyaszto led tombbel. Utcai lampak eseten meg jol is jon, hogy a ledek csak egy adott iranyba sugaroznak, mivel az utcan folfele az egre es oldalra az ablakokon befele senki sem akar vilagitani.

A fenyero szabalyzas eleg egyszeru, a szin szabalyzasa pedig rgb ledekkel tortenhet. Ha minden csatorna azonos fenyerot kap, akkor a lampa feheren vilagit, mint ahogy a kijelzok is mukodnek.
  • szombi
    láttad a búrát, okoska? az szórja szét a fényt.
  • Adamul
    Hát ez érdekes, mért nem eleve a max fényerőn világítanak? Ezek a ledes lámpák nem olyan hűde erősek még véleményem szerint, és csak egy pontra világítanak leginkább, nem szórt fénnyel.
  • Alvarez999
    "Egy 30-35W fényerőt produkáló ledes lámpa 1,2-1,5W -ot fogyaszt."

Egely meg szégyenkezve elsunnyog, mert ilyet még ő sem tud - ígérni.
  • Benoke
    Hát ez a GPS nem annyira szuper ötlet. Minek villogtatni a ledes lámpákat? Vagy hogyan tervezik ezt? Az egész útca piros fényben villódzik? Mint egy piros lámpás negyed? Milyen magasabb fényerő? Fajlagosan jelenleg a led a fogyasztásához képest valóban a legjobb fényerőt produkálja, csakhogy a max fényereje még messze van az energiatakarékos fénycsövektől. Tehát eleve max fényerőn kéne használni őket. Ebből kifolyólag egy mezei fénymérő kéne hogy ha sötét van akkor kapcsoljon be. Lehet ilyen Sim -es okoskodás GPS -el de annyira nem látom értelmét de legyen, a ledes világításnál azért majd erős probléma lesz a led irányított fénye. Az energia megtakarítás miatt hamar megtérül a dolog. Egy 30-35W fényerőt produkáló ledes lámpa 1,2-1,5W -ot fogyaszt.
  • BenceYCE
    Azt hittem, hogy a GSM rendszer pontosabb mint a GPS és még a fal sem akadály?
  • Alvarez999
    Kétlem, hogy egy 10,307 rekordot tartalmazó tábla (pontosan ennyi utcai lámpa van Klagenfurtban) gondozására és frissítésére külön embert kell felvenni, főleg mivel a táblát csak egyszer kell létrehozni. Az évenkénti változás nem lehet nagy és az elkódorgott lámpák száma is csekély lehet (grat, waterman!). Amúgy az adatbázist akkor sem lehet megúszni, ha minden lámpába GPS-t szerelnek, mert - szerintem legalábbis - nem a legcélszerűbb eljárás minden egyes balesetnél lekérdezni mind 10,307 lámpa helyzetét, mely lekérdezés eleve földrajzi koordinátákat ad vissza, nem pedig utcát és házszámot.
  • Cat #7
    de nem spórolod meg az adatbázist, ahol ezeket az adatokat tárolod, és az ember munkabérét, aki ezt gondozza, frissíti, nyilvántartja. Nomeg az egyszerű, 8 általánost végzett melós is egy újabb papírmunkát kap.
  • Tetsuo
    a gps-t en sem ertem.
    a LED meg qrvara nem olcso, csak az lesz.. masfelevente duplazodik a fenyereje, ami jelenleg kozvilagitasra alkalmas az meg draga..
  • waterman
    szerintem arra gondolt a gps modullal kapcsolatban, hogy a lámpák (legalábbis nálunk) nem nagyon szokták a helyüket megváltoztatni. előfordulhat, hogy más helyeken a lámpák néha elkódorognak, de ritka jelenség. éppen ezért, ha a 061234567 telefonszámú lámpát leásták a jános géza út 16 elé, akkor nagy valószínűséggel ott is marad. így ha a jános géza út 15 előtt összeütközik két autó, akkor az adatbázis alapján szépen feljebb lehet tolni a közelben lévők fényerejét és megspóroltunk egy rakás pénzt, mert egyikbe sem kéne gps modul..
  • Sir Quno Jedi
    Igaz a SIM is bemérhető, de nem olyan pontos, meg a szolgáltatót kéne nyúzni, meg szerződéseket kötögetni, így meg kikerülik az egész cécót.
  • Sir Quno Jedi
    Egy GPS modul kisker áron is 10k alatt van, nagyüzemben fillérekbe kerül, minek hagynák ki?! Így a lámpa be tud jelentkezni és/vagy pontosan le tudja jelenteni, hogy hol áll pontosan a SIM-en át. Hót 1xű és biztos módszer, nincs benen tévedési lehetőség emberi oldalról. Felszereled bárhova, bármelyik lámpát és máris kapcsolódhat a rendszerbe, semmit sem kell helyileg beállítani rajta.
  • Alvarez999
    Most olvasom először, hogy a LED-es világítás olcsó, főképp az utcai lámpák teljesítményszintjén.

A SIM-et még csak értem - bár pl. hangfrekvenciás vezérléssel is lehetne egyenként címezni a lámpákat -, de a GPS-t már kevésbé. Ha egy lámpát egyedi SIM-mel látnak el, akkor nem tudnak létrehozni egy adatbázist, amely tartalmazza a lámpa pontos helyét?
  • akyyy
    Ez érdekesen hangzana. De itthon kilopnák minden egyes alkatrészét, ingyen sim kártya, miegymás:C