Microsoft: itt az ideje a 64 bit egyeduralmának

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szerintem rosszul. PAE = physical address extension. Aktiválja a +4 címbitet. Csak mivel a 32 bites programok 32 bites címeket használnak, picit trükközni kell: az egyes programokat másik 4 GB-os lapra teszi a rendszer, és taszkonként ennek megfelelõen állítja azt a bizonyos új felsõ 4 címbitet.

(Szóval a programok egyenként továbbra is 2-3 GB-ot fognak használni, de több ilyen 2-3 gigát foglaló program is futhat egy idõben.)

Végleges 64bites XP volt, vagy teszt verzió? Illetve mindenhez megvoltak a driverek?

Mondjuk a 64bites XP-nek nem volt anyíra jó a kompatibilitása, mint a 64bites Vistanak.

-"GB ramot talál = -2GB ramot talál

Hát most lehet idíótának tartasz hogy itt ugrálok deh igazából idáig egyszer volt fenn az asztalimon 64 bites rendszer még annó (2-3éve) XP aztán akkor felbaszott hogy egyszerûen semmi program nem ment rajta aztán azóta vagyok ennyire szkeptikus ezzel a dologgal kapcsolatban aztán nem akarom feleslegen ledúrni a most jól karbantarott vistámat ugy hogy nem tom mit várhatok, mert ha modjuk tudnám hogy midnen programom futtni fog rajta akkor simán ujraraknám mert azért jobb a teljes kihasználtág. 😛

Már hogy ne mûködne, éppen erre való. 😊 De egyébként a programok többsége enélkül is fut.

""64bitVista + VitrualPC feltelepített 32bites oprendszerrel = Teljes memória kihasználtág + ami nem fut 64 bit alatt arra ott a VirtualPC....szvsz"

Ez megoldás? "

Megoldás, de nem jó. Felsleges, ez csak akkor kell, ha 16bites programot vagy DOS-os cuccot akarnál futtatni 64bites rendszer alatt. A 32bites Win32/POSIX programok futtatását megoldja a WoW64 alrendszer.

Annyíban más mondjuk az eset, hogy 32bites rendszer alatt a 32bites program, ha csak nem jelzi a rendszernek 2GB-os korláttal rendelkezik (ha jelezte Server 2k3-ig 3GB-tal, Vistanál dínamikusan kernel által használattól függõen 3+G😎, míg 64bites rendszeren futtava 4GB-os korláttal (érdekes, hogy néhány olyan program is megkapja ezt amely nem jelezte, hogy képes felfogni 2GB-nál nagyobb memóriát), HL2 néha emiatt nem indul, mert -"GB ramot talál a gépben. <#vigyor> Ilyen esetben viszont segít a Compatibilis mód kiválasztása.

De nem is az a baj. Kijavítják majd, nem probléma. De ez a beleolvasok a közepébe (mármint a beszélgetés közepébe, ezen cikknál most egész szépen vezetik fel a kommentelõk a dolgokat), írok valami trágársággal fûszerezett baromságot csak azért, ohgy kitoljak valakivel féle, amúgy nagyon elterjedt stílust már unom.

Örökzöld sláger lett a \"Hol a Start-menü?\", melyet a mai, informatikában dolgozó, az adófizetők pénzén kiképzett, magukat értelmiségnek nevező emberek költöttek. Ennyi konzervatív f@szt...

Írj majd ha találsz olyan programot, ami nem megy a 64bit Vista alatt... 😊 Már jó ideje az a fõ rendszerem, és eredeti Heroes of M&M IV játékon kívül eddig még minden ment alatta (ott a 64bit, a defender, meg a securom másolásvédelem akad össze)
Hát mondjuk érdekes stílusban írnak itt jópáran, az valóigaz... Fõleg hogy legtöbben féligazsággal... 😊
Õ is írta már azt hogy:
"Most ha jól számolom max 500mb ram amit nem tok kihasználni oprendszer miatt"

szóval ezzel tisztában van, csak azzal nincs hogy milyen is a 64 bit. Egyébként nem ennyit nem tud használni, mert nem csak a VGA meg a RAM használ címzendõ memót, hanem pl a cachek, szóval még kevesebb lesz az összesen. Minden esetre, nem véletlen használnak sokan notiban 2+1Gb ramot, mert ugyan nem veszít vele semmit ha nem tud használni 1 gigát, de feleslegesen akkor meg már nem érdemes benn lennie
A stílusáért fasz. Nem mindegy!

Örökzöld sláger lett a \"Hol a Start-menü?\", melyet a mai, informatikában dolgozó, az adófizetők pénzén kiképzett, magukat értelmiségnek nevező emberek költöttek. Ennyi konzervatív f@szt...

Ha jól olvastam a PAE a fizikai memóriát használja virtuális memóriaként? Ergo nem is fizikai címzést végez, hanem logikait. Vagy rosszul olvastam?

Jah tom deh irtam hogy ez annyira nem vág hátba hogy felrakjak egy 64bites vistát.
Viszont olvastam egy érdekes hozzászólást amit idéztem is 68#-as hsz-omban, habár nem tom ez mûkszik-e de ha igen akkor ez elgondolkodtató habár nem tom ez a virtual PC hogy mûkszik.

Hallod azért ennyire nem kéne taposni, a srác nem konkrétumokat írt, és ezt én is megírtam már neki normális hangnemben... Olyan ember aki sosem látott még 64bitet, csak terjedt hozzá a nép baromsága, ebben nem egyedül õ a hibás, és emiatt nem fasz...
Talán ahhoz kell az, amit a #30-asban írtak (oda tévesen).

"a fizikai memóriám VGA memóriával együtt 4,5GB, 32bites vistát kaptam hozzá."

Akkor kapásból nem tudod kihasználni azt a 4GB (main) ramot, mert a VGA rammal (ami gondolom, 0.5G😎 együtt kell beleférni a 4GB tárterületbe... (Hacsak nincs PAE hack, bár én még nem láttam mûködni.)

Gaboca76, te egy faszfej vagy ez nem vitás. (Gondolom egy buzi a pcdome-ról.)

Ez a nem futnak a 32 bites programok 64 bites OS alatt érdekes vita. Hivatalosan a 32 bites Vista sem támogatja (figyelem, támogatja) a 16 bites folyamatokat (progrmaokat), de mégis futtatásra bírhatóak.

Ez felveti azt, hogy a mostani 64 bites rendszerekben a 32 bites progrmaok futtatása meg van oldva, míg ha csak 64 bites programok lennének szerte a világon, akkor elképzelhetõ, ohgy egy régi játékhoz trükközni kell. (?) De leeht rosszul látom.

Molnibalage
Ez úgy baromság ahogy van. Az XP elõször nálam egy PIII 500Mhz-es gépen volt fent. Most meg egy dual core gépen vam. Eh... Nem azért vettem új gépet, hogy XP fusson gyorsabban. Az már csak hab a tortán.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

64 Gb rengeteg OS kezel PAE -val.

De itt 128 GB -rol van szo- PAE val. Az a kamu.

Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml

"64bitVista + VitrualPC feltelepített 32bites oprendszerrel = Teljes memória kihasználtág + ami nem fut 64 bit alatt arra ott a VirtualPC....szvsz"

Ez megoldás? <#conf><#conf>

Nah ez a másik téveszme. Hogy a 32 bites szoftverek nem mennek a 64bites oprendszeren... Érdekes lenne akkor hogy játszom V64 alatt... Mikor ugye az elõbb említetteken kívül nem nagyon van 64 bites játék... Ma már minden programból van olyan ami fut a 64bites rendszer alatt, holott maga a program többnyire egyik sem 64 bites...
Chocho
Már itt az ideje...

Gaming is believing.

Hát én saját felhasználás terén még nem látom értelmét átálni 64bit -re. Õsszel vettem egy HP pavilion-t Centrio2-es procival a fizikai memóriám VGA memóriával együtt 4,5GB, 32bites vistát kaptam hozzá. Olyan volumenû munkát mint pl filmvágás nem végzek rajta esetleg képszerkesztés médium szinten, deh ha van szabadidõm pl elég sokat nyomulok játékokkal, és elég sok köztük nem épp mai játék pl diablo2, vagy stronghold. Most ha jól számolom max 500mb ram amit nem tok kihasználni oprendszer miatt, az nekem nem jelent annyit hogy átáljak 64bitre és sok (Only 32 bit) szoftver és jaték használatát ezzel feladva. És sztem az átlagúzer ezen a véleményen van.

CrySis-bõl és FarCry-ból van 64 bites, de a MADPS utasításonkívûl nem profitál belöle.

Mondd te hol éltél eddig? 32bites program MAXIMÁLIS memória felhasználása 2^32 azaz 4Gigabyte (VGA memóval együtt pl), szóval nem annyit használ amennyit bír, legalábbis nem a kereten kívül. Azt hittem ez már elégszer el lett mondva hogy alap legyen.
64 bites rendszer ez alá azért jó, mert én pl. WoW-ozok és közben játszom mást is (hiába, kevés idõm van játszani, ki kell használni) és ALT-TAB promt mûködik. 😊 De egyelõre nincs komolyabb 64 bites játék. Tehát másra nem jó a 8Gb memó, szvsz egyelõre teljesen felesleges - 4 gigával én is teljesen jól megvagyok 😊 Majd persze lesz, meg alakul minden. A kulcsszó a majd, te pedig a multról beszéltél, meg a jelenrõl. (videó és képeditálás? mondj megint 64 bites szoftvert...)
Bocs de még nem a mostani játékok használják az is biztos. De tudhatnád minden program annyi memóriát használ amennyit bír...És hidd el lesznek olyan játékszoftverek amik kihasználják majd de a mulltbol is tudok mondani (Mec es játéko) némelyike ot van de az nem az én világom..
Tudod miért? Mert a boltban megkérded mi az a 64bites? Azt mondja, áh az nem kell semmihez, sõt valamelyik még azt is mondja hogy az lassabb. Emellett dobozosban nem láttam még 64bitest sehol, meg OEM sem, csak úgy ha cserélteted MS-el... Szóval a sok hozzáértõ boltos meg a tájékozatlan átlagjúzer aki visszafogja ezt... "Van olyan gép amin nem megy és tökéletes a 32bit is mindenre." amíg ilyen az átlag felfogás, nem is lesz változás... Ezért lenne jó rápirítani a népre, csak ha MS megcsinálja h csak 64bit, jóval korábbi bejelentés nélkül, az túl nagy presztízs veszteség... Meg kellett volna tennie jóval korábban? Igen. De ehhez be kell elõre jelenteni, és nincs olyan rég az a pont, amikor a többségnek már 64bites rendszere van, szóval a technikai feltétel még nem állt elõ eddig(ha a win7 csak 64 bites lenne, a presztízsvesztés elkerülése végett ezt 3 éve be kellett volna jelenteni --> amikor még csekély volt a júzerek 64bites rendszer hányada)
8 giga memó max akkor jó, ha egyszerre több memóriazabáló folyamatot indítasz el, és mindegyik használ rengeteget, mert így lazán alt-tabolhatsz köztük. De kb ennyi egyelõre a pozitívum, mivel ugye a programok nagy többsége 32bites... Mutass egy 64 bites játékot ha már itt vagyunk és szerinted profitál belõle...
Ha nem csak pofáznának, akkor -- ha már csináltak belõle 32 bitest -- a Win7-bõl is a 64 bites használatát ajánlanák elsõsorban! De szerintem a legtöbben abból is a 32 biteset fogják használni, így aztán nem sok 64 bites program születik majd (a hétköznapiakból)...

tomcsa4 Bocsi de nincs igazad mert valakinek pont arra a memóriára van szüksége a munkájához pl" videó vágás ,renderelés, masziv párhuzamosítások stb"<#nezze>de melléksen a játékok is profitálnak belõle...Az meg csak hab a tortán hogy még jól is néz ki a szoftver akkor mit akarsz bizonyítani?<#eplus2><#eplus2>
Elõször gondolkozz mielõtt hülyeségeket írsz!
10:0 ide hehehe!<#nevetes1><#nevetes1><#nevetes1>
messze*

Ja és nem mindegyik fejlesztõcég áll olyan szoros kapcsolatban a microsofttal, ohg esetleg elõre tudják, nem lesz 32 bites valamelyik OSbõl. Persze ha már most elmondják, talán meg is csinálják (win7 utód). De ez is csak talán.

mrzool 52. hsben leírta azt ,amit én is érzek. Mesze nem az OS miatt vesznek gépet az emberek. Ha nem jött volna ki a Vista, a hardver árak akkor is így csökkentek volna, ebben biztos vagyok. Meg lásd, elég sok helyen olvasom, hogy ilyen meg olyan négymagos/istentudja milyen VGA/meg memória van a gépben és XP-t használ. Szóval a gondolatmeneted már itt hibás.

Másik: tegyük fel, hogy nem lesz Win7-bõl 32 bites. De a készülõ játékok 32 bitesek lesznek és nem állnak át megírni újra 64 bitre, ergo még 1-2 évig feleslegesen van 64 bites rendszered, ha játszani stb (egy alkalmazást) szeretnél futtatni.

mrzool jól összefogta a dolgot, így csak kiegészítgetem picit.
Amit írsz az baromság. Erõforrásigényt megnövelte? Alapvetõen nem. Ha kell az aero akkor jah. Nade addig meg akkor kellett erõforrás ha Windowblinds és hasonló csinosító programokat használtál ugyanarra a célra. Tudod, van beállítás a winben teljesítményre és kinézetre is... Ha a szar géppel akarod a szépet, kb lesz*phatod magad, mert ez a lényeg. Hozod a linuxot? Használtad már? Ott ugyan ezeket a dolgokat sz@rrá optimalizálják, de a driverek sokszor sz@rok, a beállítás nehézkes, hosszadalmas stb. Amennyi pozitívuma van ugyanannyi negatív is... És ott sem csinálnak a kutyából szalonnát, ha lassú a géped, bár nem ugyanannyira de ott is lassú lesz.
ez egy jó ötlet tõlük. felesleges volna olyan gépekre kiadni a további windowsokat, amik el sem bírják. már a win7-nél is kérdéses, miért adnak ki 32 bites példányt. 32 bites rendszerekre a legtökéletesebb az XP.

Azért ki lehet velük b@szni. Persze nem a mezei júzer, hanem a tapasztaltabb. Lekapcsolsz minden aero meg egyéb dolgot, klasszikus windows skinre. Vagy legalább XP kékre.
Az automata indításnál kilõsz minden felesleges vackot (futtatás>msconfig, de pl. a CCleaner ki is tudja törölni!).
Takarítasz + töredezettség-mentesítesz (de imádom ezt a szót...).
Felesleges szolgáltatások lekapcsolása.
stb.
Eredmény: + teljesítmény.

Én a mostani gépem mellett egy kissé buherált XP-t használok PIII-as procival és 256MB RAM-mal netezésre. Egy NOD32 fut rezidensen semmi más.
Sõt kipróbáltam 128 MB memóriáva és alig lassult. Tud a Windows gazdálkodni, ha kell. De ha van elég erõforrás, felemészt belõle amit tud...

Ez szerintem hülyeség. Te pl. miért veszel új gépet?

Nekem a mai napig mûködik a 7 éves masinám (azon persze csak XP van), de nem használom, mert nem tudok rajta pl. HD-s filmeket nézni (nem egy biznisz felhasználás, de hát megkedveltem a minõséget. Ez van.) A munkámat tökéletesen el tudnám végezni azon is (igaz lassabban, mert magában GÉPBEN nincs kraft, ez nem oprendszerfüggõ). Hát nekem megérte, hogy szinte fillérekért vettem egy átlagos mai gépet, ami nemcsak, hogy röhögve viszi a 1080p-t, de a munkámhoz szükséges programokkal is sokkal gyorsabban tudok dolgozni. De vehetnék pl. egy most számomra aktuális lakberendezõ szoftvert, nos inkább futtatom a kétmagos 4giga memóriás gépemen, mint a régin. Mert lefosom magasról, hogy mi van alatta, mûködjön használható idõben! Az pedig, hogy ezen most épp Win7 fut, az egy sokadlagos dolog.

De példálózhatnék a gémerekkel, akik általában szintén nem azért vesznek új vasat, hogy a legújabb oprendszer elfusson rajta, hanem azért, hogy a ... (fogalmam sincs milyen játékok vannak ma, helyettesítsetek be vmit) 100 fps helyett 110-zel menjen, mert õk arra élveznek. Számos analógiát lehetne találni...

Szóval aki szerint maga az oprendszer drive-olja a hardvervásárlásokat, az szerintem durván el van tévedve. Ez persze magánvélemény...

Érdekesen figyelem ezt a vitát. Igy kivülrõl szemlélve megállapithatom hogy a microsoft stratégiája mint mindig most is kiválóan bevált.
Hisz mirõl is beszélünk? A microsoft idõrõl idõre kiad egy új operációs rendszert aminek a rendszerigénye az egekben van. Nyilván bejönnek új funkciók is de azért az alternativák alapján (már aki nem csak windowst ismert) könnyen leszürhetõ a microsoft mindezeket igyekszik úgy megalkotni hogy minnél nagyobb gépigénye legyen (más platformok alatt ugyanez funkciók általában jóval kisebb erõforrásigényüek).

Miután az erõforrásigényt ilyen módon jól megnövelte, önelégülten figyeli, amint a sok okostoni egymást gyõzködje hogy a másik vegyen új és nagyobb hardware-t amire jó részt csak azért van szükség mert az oprendszernek ekkora az igénye de ezt tulképpen az okostonik már el is felejtették. Ismét csak dicsérni tudom a microsoft marketingjét.
Természetesen vannak emberek akik hétköznap városokat modelleznek vagy terveznek igy nagy a gépigényük, de ez az összefelhasználók számában valószinüleg csak milliomod részek.
A lényeg az hogy valójában igy a microsoft szépen lassan eléri hogy vedd meg azt a gépet amekkora kapacitásúval régebben városokat terveztek és amely ma már semmi másra nem elég mint hogy futassa az oprendszert. Ha valaki nem értené, akkor arról beszélek hogy a mostani ász gépeitek (c2duo, 8 giga ram stb) néhány év múlva már arra sem lesz elég az akkori windows feltelepüljön rá, vagy max egy notepad fog futni rajta, miközben a felhasználási területe marad ugyanaz (internet,office, msn, média lejátszás). Természetesen ezt a sok okostoni nem veszi észre és majd bõszen megmagyarázzák hogy azért kell 128 bites gépet venni hogy jobban menjen rajta a passziánsz.

"Zool az király játék volt 😊"

Jah, onnan a nickem.😊)))) Jó rég is volt...

Így hogy mondod és másodszorra olvasom a HSZ-eit, lehet hogy igazad van 😊

mrzool: azért nem utolsó a dizájn sem, de sajna linux ide vagy oda, hiába szép, még mindig nem átlagfelhasználónak való, max azután, hogy egy tényleg erõsen hozzáértõ ember (nem önjelölt idióta) beállít mindent, és megmutatja mit szabad és mit nem... 😊 (Zool az király játék volt 😊 )
Nem vagyok messze sem linux ellenes, sokat is használtam/om az Ubu-t, de próbáltad már így beállítani a felületet? 😊 Egyébként meg ha sikerül is, elég fárasztó és hányingergyártó lesz egy idõ után. Vista ezzel szemben szolidan szép (annak ellenére, hogy ha komolyan használni is akarod így a géped akkor min. 4gb ram) és nem kell órákat sz@rozni a beállításaival... Ha meg "pörgõ menü" kell alulra (vagy nem alulra) --> objectdock.

Sajna a részletes testreszabás linux alatt, új felhasználóknak még mindig kínszenvedés...
Mit gondolsz.. gettoharcos2 nicknév alatt na vajon ki(ki) huszárkodik?

Megint csak magadból indulsz ki. Én nem gyönyörködöm egy oprendszerben, hanem használom a munkámhoz.

Amellett pedig, hogy nem Vistát használok, hadd jegyezzem meg, hogy Zune-ömön lévõ játékoknál bonyolultabb cuccot már évek óta nem láttam. De hát nyilván neked, mint gémernek és 'UI csodáló' embernek nehéz elmagyarázni, hogy vannak, akik dolgoznak a gépükön, és az általad oly fontosnak tartott feature-ök csak sokadlagos sallangok...

mondod ezt te, aki a visztáját csak a DirectX 10.0-es játékok miatt tartja...

(merthogy mi más miatt is tartaná, mert amint az alábbi példa is mutatja gyönyörködni nem nagyon lehet benne egy compiz/beryll-es linuxhoz képest <#eplus2> )

A MUNKA SZABADDÁ TESZ

nem is látom hogy írt volna 😛
vajon kiki már megint hülye vagy!

Hát igen, szépen lassan, de mindenki számára bizonyos lesz (remélem - nem mindenki képes felfogni sajnos, inkább a saját igazát látja bizonyítottnak) hogy a 32 bit csak 4 giga memóriát tud címezni összesen, mert ugye ez 2^32=4294967296kB memóriát jelent. A trükközés nem a 32 bittel megy, hanem ahogy te is írtad, 36 bites lesz a memóriakezelés (ami ugye nem kis mérettel toldja meg a lehetõségeket - de ezzel sokkal lassabb is lesz a rendszer)

Arról nem is szóltunk, hogy a címzésben nem csak a gép memóriája, de a VGA adott esetben 2Gb memója, a cachek stb is beletartoznak, tehát lehe az is hogy csak 1,5Gb memó marad címezhetõ a fizikai memóriából... 😊

Az egyetlen tényleges, hátrányok nélküli (illetve a 64bites ati driveren kívül) megoldás a 64 bit. Ez nem trükközés az eladásokra, aki most vesz Wint, annak is kicserélik 64bitre...

Arty:
persze, ha nem készítene Win7 32-t akkor jönnének az emberek, hogy az õ gépén nem indul el az új win, és hogy de szar... Fõleg a magyar társadalmat ismerve, itt fõleg sok az ilyen barom, és mekkora felháborodás lenne (pedig nem kevés ember van aki új wint akar használni a régi szar gépén, legerõsebb példának a fórum réme, nevet nem írok, de az igét 2 166MMX-el hírdeti...)
+1

Annyit azért megjegyeznék, hogy több memóriamodellt is javasolnak 64 bitre, és a 4G-s modellhez azt írták: "a leggyorsabb, általános hétköznapi feladatok ellátására leginkább megfelelõ".
doksi (pdf)

"Az xp eseten egyszeruen azert el a limit, mert a 36 bites kiterjesztett cimzest nem kapcsoltak be."

Viszont elérhetõ az ntkrnlpa.exe valamint ntkrpamp.exe /PAE boot.ini optcióval. Nekem elõõszõr a PAE 64 bites procin kezdett el mûködni, legalább is az XP telepítõje ott kapcsolta elõször be automatikusan, pedig volt P3-asom is XP-vel.

"Hatranya, hogy valamivel lassabb mint a hagyomanyos 32 bites es egy 32 bites program tovabbra sem lathat tobbet mint eddig."

Address Windowing Extension

Inkább úgy helyes, hogy 32 bites program, továbbra sem képes egyszerre több memóriát kezelni, mint eddig, de többet képes kezelni trükközésekkel.

"128Gb RAM 32 bites x86-tal? Az MS kamuzik szerintem, nincs olyan hardware ami erre kepes."

A PII-esek ota 36 bites a cimvezetek, tehat 2^36=64GB ramot tudnak kezelni. Ebbol egy szegmentalast nem hasznalo 32 bites program maximum 2-3.5 GB-ot lathat egyszerre windows alatt. Alternativ operacios rendszerek fel tudnak menni 4KB hijan 4GB-ig.

Az xp eseten egyszeruen azert el a limit, mert a 36 bites kiterjesztett cimzest nem kapcsoltak be. Az oka, hogy csak akkor er valamit, ha tobb egymastol fuggetlen program fut a gepen egyszerre, ami inkabb a szerverekre igaz.

Az uj x86-64 mar 48 bites cimrendszerrel rendelkezik, tehat itt egy program akar 2^47 byte-nyi ram-ot is lathat egyszerre az uj windows-ok alatt (windows xp64-tol folfele, tehat nem kell hozza vista vagy win7).

"És hogy használod azt a 8 giga ramot? Logikailag felosztva? Mert úgy a Win 95 is képes talán."

A win95 meg nem, viszont a windows 2000 szerver ota tamogatott a 36 bites cimzesu uzemmod. Hatranya, hogy valamivel lassabb mint a hagyomanyos 32 bites es egy 32 bites program tovabbra sem lathat tobbet mint eddig. (webszervernel vagy adatbazisnal viszont jol jon)