Microsoft: itt az ideje a 64 bit egyeduralmának
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
(Szóval a programok egyenként továbbra is
Mondjuk a 64bites XP-nek nem volt anyíra jó a kompatibilitása, mint a 64bites Vistanak.
Ez megoldás? "
Megoldás, de nem jó. Felsleges, ez csak akkor kell, ha 16bites programot vagy DOS-os cuccot akarnál futtatni 64bites rendszer alatt. A 32bites Win32/POSIX programok futtatását megoldja a WoW64 alrendszer.
Annyíban más mondjuk az eset, hogy 32bites rendszer alatt a 32bites program, ha csak nem jelzi a rendszernek 2GB-os korláttal rendelkezik (ha jelezte Server 2k3-ig 3GB-tal, Vistanál dínamikusan kernel által használattól függõen 3+G😎, míg 64bites rendszeren futtava 4GB-os korláttal (érdekes, hogy néhány olyan program is megkapja ezt amely nem jelezte, hogy képes felfogni 2GB-nál nagyobb memóriát), HL2 néha emiatt nem indul, mert -"GB ramot talál a gépben. <#vigyor>#vigyor> Ilyen esetben viszont segít a Compatibilis mód kiválasztása.
Örökzöld sláger lett a \"Hol a Start-menü?\", melyet a mai, informatikában dolgozó, az adófizetők pénzén kiképzett, magukat értelmiségnek nevező emberek költöttek. Ennyi konzervatív f@szt...
"Most ha jól számolom max 500mb ram amit nem tok kihasználni oprendszer miatt"
szóval ezzel tisztában van, csak azzal nincs hogy milyen is a 64 bit. Egyébként nem ennyit nem tud használni, mert nem csak a VGA meg a RAM használ címzendõ memót, hanem pl a cachek, szóval még kevesebb lesz az összesen. Minden esetre, nem véletlen használnak sokan notiban 2+1Gb ramot, mert ugyan nem veszít vele semmit ha nem tud használni 1 gigát, de feleslegesen akkor meg már nem érdemes benn lennie
Örökzöld sláger lett a \"Hol a Start-menü?\", melyet a mai, informatikában dolgozó, az adófizetők pénzén kiképzett, magukat értelmiségnek nevező emberek költöttek. Ennyi konzervatív f@szt...
Viszont olvastam egy érdekes hozzászólást amit idéztem is 68#-as hsz-omban, habár nem tom ez mûkszik-e de ha igen akkor ez elgondolkodtató habár nem tom ez a virtual PC hogy mûkszik.
Akkor kapásból nem tudod kihasználni azt a 4GB (main) ramot, mert a VGA rammal (ami gondolom, 0.5G😎 együtt kell beleférni a 4GB tárterületbe... (Hacsak nincs PAE hack, bár én még nem láttam mûködni.)
Ez a nem futnak a 32 bites programok 64 bites OS alatt érdekes vita. Hivatalosan a 32 bites Vista sem támogatja (figyelem, támogatja) a 16 bites folyamatokat (progrmaokat), de mégis futtatásra bírhatóak.
Ez felveti azt, hogy a mostani 64 bites rendszerekben a 32 bites progrmaok futtatása meg van oldva, míg ha csak 64 bites programok lennének szerte a világon, akkor elképzelhetõ, ohgy egy régi játékhoz trükközni kell. (?) De leeht rosszul látom.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
De itt 128 GB -rol van szo- PAE val. Az a kamu.
Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml
Ez megoldás? <#conf>#conf><#conf>#conf>
64 bites rendszer ez alá azért jó, mert én pl. WoW-ozok és közben játszom mást is (hiába, kevés idõm van játszani, ki kell használni) és ALT-TAB promt mûködik. 😊 De egyelõre nincs komolyabb 64 bites játék. Tehát másra nem jó a 8Gb memó, szvsz egyelõre teljesen felesleges - 4 gigával én is teljesen jól megvagyok 😊 Majd persze lesz, meg alakul minden. A kulcsszó a majd, te pedig a multról beszéltél, meg a jelenrõl. (videó és képeditálás? mondj megint 64 bites szoftvert...)
Elõször gondolkozz mielõtt hülyeségeket írsz!
10:0 ide hehehe!<#nevetes1>#nevetes1><#nevetes1>#nevetes1><#nevetes1>#nevetes1>
Ja és nem mindegyik fejlesztõcég áll olyan szoros kapcsolatban a microsofttal, ohg esetleg elõre tudják, nem lesz 32 bites valamelyik OSbõl. Persze ha már most elmondják, talán meg is csinálják (win7 utód). De ez is csak talán.
Másik: tegyük fel, hogy nem lesz Win7-bõl 32 bites. De a készülõ játékok 32 bitesek lesznek és nem állnak át megírni újra 64 bitre, ergo még 1-2 évig feleslegesen van 64 bites rendszered, ha játszani stb (egy alkalmazást) szeretnél futtatni.
Amit írsz az baromság. Erõforrásigényt megnövelte? Alapvetõen nem. Ha kell az aero akkor jah. Nade addig meg akkor kellett erõforrás ha Windowblinds és hasonló csinosító programokat használtál ugyanarra a célra. Tudod, van beállítás a winben teljesítményre és kinézetre is... Ha a szar géppel akarod a szépet, kb lesz*phatod magad, mert ez a lényeg. Hozod a linuxot? Használtad már? Ott ugyan ezeket a dolgokat sz@rrá optimalizálják, de a driverek sokszor sz@rok, a beállítás nehézkes, hosszadalmas stb. Amennyi pozitívuma van ugyanannyi negatív is... És ott sem csinálnak a kutyából szalonnát, ha lassú a géped, bár nem ugyanannyira de ott is lassú lesz.
Az automata indításnál kilõsz minden felesleges vackot (futtatás>msconfig, de pl. a CCleaner ki is tudja törölni!).
Takarítasz + töredezettség-mentesítesz (de imádom ezt a szót...).
Felesleges szolgáltatások lekapcsolása.
stb.
Eredmény: + teljesítmény.
Én a mostani gépem mellett egy kissé buherált XP-t használok PIII-as procival és 256MB RAM-mal netezésre. Egy NOD32 fut rezidensen semmi más.
Sõt kipróbáltam 128 MB memóriáva és alig lassult. Tud a Windows gazdálkodni, ha kell. De ha van elég erõforrás, felemészt belõle amit tud...
Nekem a mai napig mûködik a 7 éves masinám (azon persze csak XP van), de nem használom, mert nem tudok rajta pl. HD-s filmeket nézni (nem egy biznisz felhasználás, de hát megkedveltem a minõséget. Ez van.) A munkámat tökéletesen el tudnám végezni azon is (igaz lassabban, mert magában GÉPBEN nincs kraft, ez nem oprendszerfüggõ). Hát nekem megérte, hogy szinte fillérekért vettem egy átlagos mai gépet, ami nemcsak, hogy röhögve viszi a 1080p-t, de a munkámhoz szükséges programokkal is sokkal gyorsabban tudok dolgozni. De vehetnék pl. egy most számomra aktuális lakberendezõ szoftvert, nos inkább futtatom a kétmagos 4giga memóriás gépemen, mint a régin. Mert lefosom magasról, hogy mi van alatta, mûködjön használható idõben! Az pedig, hogy ezen most épp Win7 fut, az egy sokadlagos dolog.
De példálózhatnék a gémerekkel, akik általában szintén nem azért vesznek új vasat, hogy a legújabb oprendszer elfusson rajta, hanem azért, hogy a ... (fogalmam sincs milyen játékok vannak ma, helyettesítsetek be vmit) 100 fps helyett 110-zel menjen, mert õk arra élveznek. Számos analógiát lehetne találni...
Szóval aki szerint maga az oprendszer drive-olja a hardvervásárlásokat, az szerintem durván el van tévedve. Ez persze magánvélemény...
Hisz mirõl is beszélünk? A microsoft idõrõl idõre kiad egy új operációs rendszert aminek a rendszerigénye az egekben van. Nyilván bejönnek új funkciók is de azért az alternativák alapján (már aki nem csak windowst ismert) könnyen leszürhetõ a microsoft mindezeket igyekszik úgy megalkotni hogy minnél nagyobb gépigénye legyen (más platformok alatt ugyanez funkciók általában jóval kisebb erõforrásigényüek).
Miután az erõforrásigényt ilyen módon jól megnövelte, önelégülten figyeli, amint a sok okostoni egymást gyõzködje hogy a másik vegyen új és nagyobb hardware-t amire jó részt csak azért van szükség mert az oprendszernek ekkora az igénye de ezt tulképpen az okostonik már el is felejtették. Ismét csak dicsérni tudom a microsoft marketingjét.
Természetesen vannak emberek akik hétköznap városokat modelleznek vagy terveznek igy nagy a gépigényük, de ez az összefelhasználók számában valószinüleg csak milliomod részek.
A lényeg az hogy valójában igy a microsoft szépen lassan eléri hogy vedd meg azt a gépet amekkora kapacitásúval régebben városokat terveztek és amely ma már semmi másra nem elég mint hogy futassa az oprendszert. Ha valaki nem értené, akkor arról beszélek hogy a mostani ász gépeitek (c2duo, 8 giga ram stb) néhány év múlva már arra sem lesz elég az akkori windows feltelepüljön rá, vagy max egy notepad fog futni rajta, miközben a felhasználási területe marad ugyanaz (internet,office, msn, média lejátszás). Természetesen ezt a sok okostoni nem veszi észre és majd bõszen megmagyarázzák hogy azért kell 128 bites gépet venni hogy jobban menjen rajta a passziánsz.
Jah, onnan a nickem.😊)))) Jó rég is volt...
mrzool: azért nem utolsó a dizájn sem, de sajna linux ide vagy oda, hiába szép, még mindig nem átlagfelhasználónak való, max azután, hogy egy tényleg erõsen hozzáértõ ember (nem önjelölt idióta) beállít mindent, és megmutatja mit szabad és mit nem... 😊 (Zool az király játék volt 😊 )
Sajna a részletes testreszabás linux alatt, új felhasználóknak még mindig kínszenvedés...
Amellett pedig, hogy nem Vistát használok, hadd jegyezzem meg, hogy Zune-ömön lévõ játékoknál bonyolultabb cuccot már évek óta nem láttam. De hát nyilván neked, mint gémernek és 'UI csodáló' embernek nehéz elmagyarázni, hogy vannak, akik dolgoznak a gépükön, és az általad oly fontosnak tartott feature-ök csak sokadlagos sallangok...
(merthogy mi más miatt is tartaná, mert amint az alábbi példa is mutatja gyönyörködni nem nagyon lehet benne egy compiz/beryll-es linuxhoz képest <#eplus2>#eplus2> )
A MUNKA SZABADDÁ TESZ
Arról nem is szóltunk, hogy a címzésben nem csak a gép memóriája, de a VGA adott esetben 2Gb memója, a cachek stb is beletartoznak, tehát lehe az is hogy csak 1,5Gb memó marad címezhetõ a fizikai memóriából... 😊
Az egyetlen tényleges, hátrányok nélküli (illetve a 64bites ati driveren kívül) megoldás a 64 bit. Ez nem trükközés az eladásokra, aki most vesz Wint, annak is kicserélik 64bitre...
Arty:
persze, ha nem készítene Win7 32-t akkor jönnének az emberek, hogy az õ gépén nem indul el az új win, és hogy de szar... Fõleg a magyar társadalmat ismerve, itt fõleg sok az ilyen barom, és mekkora felháborodás lenne (pedig nem kevés ember van aki új wint akar használni a régi szar gépén, legerõsebb példának a fórum réme, nevet nem írok, de az igét 2 166MMX-el hírdeti...)
Annyit azért megjegyeznék, hogy több memóriamodellt is javasolnak 64 bitre, és a 4G-s modellhez azt írták: "a leggyorsabb, általános hétköznapi feladatok ellátására leginkább megfelelõ".
doksi (pdf)
Viszont elérhetõ az ntkrnlpa.exe valamint ntkrpamp.exe /PAE boot.ini optcióval. Nekem elõõszõr a PAE 64 bites procin kezdett el mûködni, legalább is az XP telepítõje ott kapcsolta elõször be automatikusan, pedig volt P3-asom is XP-vel.
Address Windowing Extension
Inkább úgy helyes, hogy 32 bites program, továbbra sem képes egyszerre több memóriát kezelni, mint eddig, de többet képes kezelni trükközésekkel.
A PII-esek ota 36 bites a cimvezetek, tehat 2^36=64GB ramot tudnak kezelni. Ebbol egy szegmentalast nem hasznalo 32 bites program maximum 2-3.5 GB-ot lathat egyszerre windows alatt. Alternativ operacios rendszerek fel tudnak menni 4KB hijan 4GB-ig.
Az xp eseten egyszeruen azert el a limit, mert a 36 bites kiterjesztett cimzest nem kapcsoltak be. Az oka, hogy csak akkor er valamit, ha tobb egymastol fuggetlen program fut a gepen egyszerre, ami inkabb a szerverekre igaz.
Az uj x86-64 mar 48 bites cimrendszerrel rendelkezik, tehat itt egy program akar 2^47 byte-nyi ram-ot is lathat egyszerre az uj windows-ok alatt (windows xp64-tol folfele, tehat nem kell hozza vista vagy win7).
"És hogy használod azt a 8 giga ramot? Logikailag felosztva? Mert úgy a Win 95 is képes talán."
A win95 meg nem, viszont a windows 2000 szerver ota tamogatott a 36 bites cimzesu uzemmod. Hatranya, hogy valamivel lassabb mint a hagyomanyos 32 bites es egy 32 bites program tovabbra sem lathat tobbet mint eddig. (webszervernel vagy adatbazisnal viszont jol jon)