46
-
#46 Pontosan erről van szó. -
ge3lan #45 Veszel egy 5 kHz-es szinuszt és összehasonlítod a digitalizált párjával, ami 44,1 kHz-en történt. Nem lesznek egyformák. Erről beszélt. A különbség nő a frekvenciával, mivel véges a mintavételezés gyakorisága.
De nem is ez a baj, mert a visszajátszásnál nincsa akkora probléma. A pontatlanságok pont a nem szinuszos hullámoknál jönnek elő. Elvileg ezeket is ki lehet Fourier sorozni, de ha a 22 kHz-be nem férnek bele a sorfejtés tagjai, akkor torzul. Tipikusan ilyenek a háromszög, négyszög jelek, ahol a csúcsoknál nagy frekvenciájú szinuszok kellenek a sorfejtésbe, hogy szépen visszaadják az eredetit. A linken látszik a képen, hogy már a 4 kHz-es háromszögjel is nagyon kerekedik, nemhogy az e fölöttiek.
link -
angol #44 "egyhavi fizetésen megkockáztatom, hogy több bakelitet lehetett venni 1985ben mint műsoros CD-t manapság"
ne kockáztasd meg :)
kb. 5-9 db. bakelitet vehettél 1985 - ben, átlagfizu 4-5e, lemez átlagár 400-800ft(yugo ill. nyugati nyomás) -
#43 Különben meg, ha már 44,1 kHz-t túlbiztosítottnak találod, akkor nézz meg egy 5 kHz-es szinuszjelet, hogy mennyire szinuszos!
Ne ezt nem értem. Az, hogy egy jel sinusos vagy sem nem a freki határozza meg. A sinus az egy jelforma. Lehet 50Hz és 50GHz is. Az 50Hz-et is össze lehet rakni 100 pontból vagy 1000000-ből is.
A 44kHz az emberek 99,9%-nak elég úgy tűnik. -
#42 Úgy hívják DVD Audio.
Különben meg, ha már 44,1 kHz-t túlbiztosítottnak találod, akkor nézz meg egy 5 kHz-es szinuszjelet, hogy mennyire szinuszos!
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Nagyon nem. Nem szabad elfelejteni, hogy ez csak 5 kHz volt, akkor hol vagyunk a 22,05 kHz-től! Na, ezért van szükség magasabb mintavételezésre.
Nem rossz a SACD sem, de ezen a ponton megjegyezném, hogy nagyjából sejtem, hogy ezek miért nem terjednek: ezzel nem lehet feszíteni! Mert a kétméteres plazmát lehet mutogatni, de egy jó felvétel igényes visszajátszásához komoly rendszer, környezet, és edzett fül kell. Maga a korong ugyanúgy néz ki, mint egy sima Audio CD, amit a 30 000 Forintos teszkós "hifin" sem lehet rendesen visszahallgatni. Ami pedig elég jól megközelíti az átlagot.
Egy szó, mint száz, a minőségi zenétől nem lesz nagyobb...
Mondjuk ha valaki nem hallja a különbséget, azzal elég nehéz vitatkozni, ilyen szinten tulajdonképpen igaza is van, ez olyan dolog, hogy valaki a 60 Hz-es vibrálást sem veszi észre, pedig az még egészségtelen is. -
ge3lan #41 Ki veszi azt alapul? -
#40 És mégis hogyan, ha az vesszük alapul, hogy eredeti és csak CD. Leszarom más véleményét, enét csak a hallomás alapján lehet megítélni. Pont. Ahhoz meg kell venni. -
ge3lan #39 Én is azt mondom, hogy ne vedd meg. Ha szart csinálnak, akkor így járnak.
Nem mondom, nekem is van 1-2 vacakom, de ez még az internet előtti időkből. Ma már nem lehet ilyeneket benézni, ha valaki odafigyel. -
LordDraven #38 "A szakemberek szerint minél több CD kapható a boltokban és minél inkább reklámozzák ezeket a kiadványokat, annál nagyobb irántuk a kereslet."
Ja persze... Végülis a kínálat szűri keresletet, és nem fordítva... -
#37 Azt mégis hogyan? Honnan szereztél olyan audiófájlt ami nem 44kHz-es volt? -
#36 rendes lejátszónál, berendezésnél nem kicsit lehet észrevenni a különbséget, Shannon törvény, khz stb.. ellenére -
kjasfhasdfasd #35 Néha nem értem hova tűnik a világot uraló hatalmas liberalizmus.
Mentsük meg a floppyt is, valamint követlejük, hogy a kiadók minden cd-n megjelenő anyagot tegyenek elérhetővé bakelit lemezen is!
/Nekem van lemezjátszóm, használom és remekül működik./ -
#34 Minek 192 kHz? Az ember már 16-20k-nál sem hall szinte semmit, ha van alacsonyabb tonális összetevő. Shanonn törvény (elv) értelmében a kétszeres mintavételezési sűrűség elég. Magyarán a 44 kHz is túlbiztosított kicsit, de a hardveres és szoftveres háttér miatt ez adódik ki. -
#33 Érdekes, hogy amíg vizuális téren utóbbi tíz évben nagy volt a fejlődés (pl. HD), addig audió téren inkább visszafejlődés jellemző. -
#32 Az a baj, hogy az mp3 egyszerűen nem alternatíva a CD audióra. Minőségileg.
Bánná a fene, ha 192 kHz (nem kbit/s) 24 bites veszteségmentesen tömörített, vagy legalább CD minőségű zenéket adnának, de nem ez a helyzet. -
#31 CD-n csak ezt tudod meg tenni. A kedvenc együttesem is elkurvult. Az utolsó CD-jüket amit megvettem olyan volt, hogy 12-ből 4 jó szám, ha volt rajta. Akkor meg minek vegyem meg az egészet? -
ge3lan #30 Nem kötelező eredetit venni. Aki megteszi, az önszántából teszi, mert jól esik, hobbija stb. Egy másolt szart sem ér a szemében. Mit nem lehet ezen megérteni?
A bélyeggyűjtőnek is hiába mondod, hogy a lepecsételt is pont olyan jó, mint a postatiszta.
Meg aztán írj magadnak otthon limitált kiadást..
A festmények is biztosan feleslegesek, hiszen jpg-ben is lehet a monitoron nézegetni, minek a falat terhelni vele. Meg aztán ki is lehet nyomtatni, ha mégis kell a falra eltakarni a tiplit.
Aki meg olyan lemezeket vesz, amiről 1 szám tetszik, annak gratulálni tudok csak. Esetleg irigyelni tudom még, ha olyan gazdag. -
szvini #29 akkor már a bakelitet is reklámozzák :) -
vasziszdasz #28 És 3 percenként cserélgeted a meghajtóban, mert a köv. jó szám a másik lemezen van? -
vasziszdasz #27 Pontosabban: a jövő a warezé. Merthát a cd árban adott online szart se fogják megvenni. Ha erre nem futotta, arra se fogja. Az irreális árak miatt nem kell a fasznak se a cd, nem azért mert kerek. -
vasziszdasz #26 a hagyományos zenei albumoknak még mindig több előnyük van a letöltésekkel szemben.
Mi? A 6 rongyos áruk? LOÁL! -
Lowosan #25 Ha jó hangminőségű zenét akarnának eladni akkor csupán annyi lenne a dolguk hogy flac-ban is árulnák a számokat online. Ott is sokat kaszálnak a köcsög jogászok meg kiadók és egyéb zené(szek)ből megélő piócák, de nem anyit mint CD-n. Gondolom én. -
Ferrer #24 Az én álláspontom:
- Én vennék CD-ket, csak nincs kiét. Mert most itt van pl. az AC DC új albuma, a Rock n roll train nekem is tetszik, a többi már nem, és a letöltés teljesen törvényes, tehát nem látom értelmét az egész albumot megvenni.
- Vannak azért egészen értékes lemezek is, akár a magyar poppiacról, amik azért jó, ha megvannak, a szemeteket meg csak elég ide-oda dobálni mp3-ként. Azért jobban figyel az ember oda arra, amiért pénzt is adott :)
- Mostanában tervezem néhány régi (70'-80') kiadvány megvételét CD-n (már amit kiadtak)
- Szoktam néha venni szájbarágós német tüc-tüc zenét is (eurotrance) BAKELITEN, bár nem vagyok lemezlovas, de nekem sokat jelent az a stílus, amit sokan nem is tartanak zenének, és szeretek ránézni a hatalmas tokokra :)
Persze ilyen ritkán van, mivel viszonylag magas az áruk. -
#23 Ezt ugyanúgy meg tudod tenni, hogy letöltöd image-ben és aztán kiírod. Beteszed és élvezed. -
#22 És mi köze ahhoz, hogy boltban veszed meg, vagy letöltöd és saját töredék költségen kiírod? -
rootkiller #21 Amikor az ember egy eredeti CD-t megvesz, annak sajátos feelingje van. Meg annak is, amikor fogom magam, berakom az eredeti CD-t a hifibe, és leülök a díványra meghallgatni, és közbe nézegetem a borítót, és csak a zenehallgatásra koncentrálok, és kikapcsolom magamat. Az MP3 minőség meg nagy szar, sokszor érződeik rajta a gyenge grabbelés hibája, stb. Az arra való, hogy mikor megyek suliba, ne unatkozzak, meg du szóljon valami, ne legyen az a nagy csend. Ha már tömörítünk, nem ártana valami Loseless fájlformátumot támogatni (én iPod+iTunesből kiindulva az Apple Loselesst támogatom). -
Jonah #20 ROTFL...
CD-t megmenteni olyan, mint a gondolkodó ember korában szakócát népszerűsíteni... DVD korában CD... hö????[wow1]
de a cd-re azért hajaznak, mert annak a technológiájára alapozva kifinomultabb védelmi eljárások léteznek. Hihetetlen egy bagázs.
de ha csak a minőséget nézem... manapság ebben a felgyorsult világban a kultúra tömegcikk lett. -Adj ki minél több számot, biztos eladjuk - mondja a kiadó... A baj ezzel az, hogy csak nagyon kevés a minőségi darab, az igény mindennél alacsonyabb szinten áll. Inkább lennének minőségi albumok, szívesebben vennék én is lemezt akkor... Vagy akkor sem. A t. kiadók jól eltolták a bizalmam, kihalásra ítélve magukat.
Mindezen felül a rom kártya sem megoldás. Rövid távon nagy infrastruktúrális beruházásokat igényelne a vevői oldalon is. Fájl alapú kereskedelemre már jópár zenész oldalán találunk példát. Na ők még örülnek is ennek a formának, mert nincs kiadó ami beleugatna mit adnak ki. Koncertet szervezni meg bárhol lehet bárki által. Szervezés dolga az egész.
Apropó, a kiadók beleugatása... Azt hiszem hogy a Rolling Stones-nak volt egy olyan albuma, ahol a kiadóval 44 perc hanganyagra volt megállapodás. A kiadó meg szépen beugatott, hogy ez+az nem jó. A vége az lett, hogy határidőre elkészültek a lemezzel. A végeredmény: 44 perc normál "a" hang gitáron kipengetve... Aranylemez lett! na emiatt még nem vagyunk birkák, más miatt viszont teljesen azok. Mi a fogyasztók.
-
#19 Én is szeretem. Csak arra világítottam rá már lejjebb, hogy nem biztos, hogy 10 év múlva le tudjuk majd játszani. Akárcsak manapság a bakelit lemezt, vagy mondjuk a 70-es években a fonográf viaszhengereit. Azt kéne már megérteni, hogy a lényeg az információ, nem pedig az adathordozó. Mielőtt a lejátszó hozzáférhetetlen lenne, úgyis digitalizáljuk az adatot. Azt pedig majd a jövő eldönti, hogy milyen adathordozón hordozzuk. -
#18 én szeretem a cd-t
kézzelfogható, jó a minősége, jól mutat a polcon:)
viszont annak nincs értelme, hogy mp3-at rakjanak rá, elveszti az egész az értelmét -
#17 Nálad a pont! Meg a szalagos számítógép-szörnyetegeket, amelyeket még látni, néhány 60-70-es évekbeli filmben, vagy NASA dokumentumfilmekben. -
Sir Ny #16 ha mesterségesen életben lehet tartani valamit, akkor nem járt el felette az idő.
amúgy ezek mért pont a CD-t sírják vissza? mértnem a lyukkártyát mondjuk? -
#15 Azért milyen érdekes, hogy miközben 7-8 éven keresztül arra törekedtek a kiadók és egyéb jogi szervezetek, hogy úton-útfélen lebűnözőzzék a usereket, ellehetetlenítsék őket, meghurcolják, meg nagy kártérítésre megvágják, most szinte ugyanezektől várják el, hogy ugyan mentsék már meg a cédét. Mondjuk őt meg fogja hatni marhára: Dalonként 750 dollár bünti
Később úgy döntöttek, hogy már a magánszemélyeket békén hagyják, de ezt is csak azért, mert a bíróságok beintettek nekik. Na, akkor gondoltam arra, hogy "Jössz te még az én utcámba!" Most meg érezzünk együtt velük. Ezeknek aztán tényleg jó vastag bőr van a képükön.
Mellesleg ami fölött eljárt az idő, nem szabad mesterségesen életben tartani. Majd ez is úgy jár, mint a bakelit (vinyl) lemez. Gyűjtőknek a mai napig gyártanak igen borsos áron, korlátozott példányszámban. És akinek erre van igénye, az megfizeti. -
szlovákiai hun #14 Ezek nem tudnak haladni a korral. Másrészt egy sima zene cd-re rápakolnak 10-12 számot, válogatásra 20-at, de közben borsos áron akarják eladni...ne csodálkozzanak, hogy nem veszik...
A jövő az online tartalomé, illetve online terjesztésért...a cd akárcsak a magnó és vhs a végnapjait éli, csökkentsék a frissen kiadott cd-ék árát, akkor többen fogják megvenni.... -
#13 "Tavaly Ausztriában kereken 10 millió zenei kiadványt adtunk el." - Szóval akkor most mégsem haldoklik a zeneipar, ahogy ezt kampányolták éveken keresztül?
BTW, nekem van/volt elég sok zenei CD-m, mivel amit szerettem, megvettem. De azóta a CD-lejátszóm tönkrement, nem veszek újat. A DVD-lejátszóba nem teszem, mert nem fogok tévén zenét hallgatni. CD-ROM-ba meg pláne nem teszem, mer elég zajos. Így évek alatt minden zenei CD-met átkonvertáltam mp3-ba és HDD-ről hallgatom. Az eredeti lemezek meg már a pöcsöm tudja hová lettek. Egy részét kölcsönkérték és nem adták vissza, néhány tönkrement, néhánynak pedig költözés közben kelt lába. Úgyhogy én biztos nem fogok venni kompakt diszkoszt. -
ge3lan #12 Jól érzik ezek, hogy az emberek nem tisztelik a termékeiket. Persze, hogy nem veszik meg. Ez azért nagyrészt a (zene)ipar érdeme, ők sem tisztelik a vásárlókat.
Van 1-2 kivétel, amikor a boltban vett változat tényleg többet ér mint a letöltött:Heroes, C&C first decade, Terminator trilógia, Tool 10000 days albuma. Ezek persze csak azok számára kedvesek, akik szeretik. Akik nem, azoknak felesleges 1 plusz betűt is ráírni a borítóra, mert pénzkidobás. Nem nekik készült. De ahhoz, hogy szeressék az emberek, le is kell tenni vmit az asztalra előbb.
Ha el akarják adni a cuccaikat, akkor csinálják olyanra, hogy kelljen az embereknek. Ne olyanra, hogy még ingyen se nagyon kell. -
#11 "a teszkós mp3-ból visszaírt szemét nem játszik"
De játszik. -
#10 HOZZUK VISSZA A VIDEÓKAZETTÁT ÉS A HAJLÉKONYLEMEZETEK IS!
-
RedCrow #9 Igen, ez valóban jópofa, bár ez sokkal szimpatikusabb megnyilvánulás, mint az eddigi habzó szájú kiadói megnyilatkozások - még akkor is, ha vannak benne itt-ott irreálisabb/átlátszó dolgok. Ami viszon elgondolkodtató ezt és az eddigi töténetet figyelembe véve: ebben a nyüves globális gazdaságnak csúfolt valamiben próbálnak szinte minden eszközzel (RIAA, perek, és egyéb ocsmányságok) védeni egy olyan üzleti modellt, ami a jelen viszonyok között már kevésbé életképes. Akkor most ki a hülye??? Ez olyan, mintha kőhajítókkal házalnék a hadseregnél... -
Xcentric #8 Attól, hogy interjetes terjesztés kerül előtérbe a hangminőség nem kell, hogy romoljon, sőt 24bit-es és 96 v. 192kHz-es anyagokat szinte csak a netről lehet beszerezni. A jitter is sokkal alacsonyabb, ha nem CD-ről olvas be a lejátszó, hanem hard driveról. Egyedül a SACD az ami még nincs PC-n, de az sem azért mert technikailag nem lehetne kivitelezhető. Arról nem is beszélve, hogy a CD gyakorlatilag egy csomó szemeteléssel és környezet szennyezéssel jár. Az online zeneterjesztésé a jövő és ez így is van jól! (csak mp3 mellett legyen minden fönn flac-ban is) -
#7 Az előnyök közé tartozik a kiváló hangminőség, a tökéletes összeállítások és a különböző kiegészítők (dalszövegek, művészekkel kapcsolatos információk, bónuszanyagok stb.).
És mi gátolja meg, hogy ez akár printelhető formában is megvehető legyen? Van akit ez nem hoz lázba. Akinek kell az ezt a részét is letölti.
Ma internet elérések mellett egy CD image fájl letöltése nem feladat. Ergo tökéletesen veszteségmentesen is le lehet szedni. Akkor meg mi a túróért kell rárakni a gyártás, szállítás, környezetszennyezés, kisker, nagyker nyereségét + jogvédők + stb?
Agyam elszáll ekkora baromságon. Letöltöm és, ha kell akkor kiírom CD-re. Tessék már haladni az idővel. A történelem folyamán még soha senkinek nem sikerült tartósan szél ellen pisálni.