27
  • N Ancsa
    #27
    QR kódba bármi lehet. pl van egy ilyen mastercard mobilehoz hasonló fizetés, az a neve h PayNow, ott pl ha leolvasod a QR kódot eljutsz egy paypal fizetési oldalra és ott ki tudod fizetni amit vettél. ott meg azért van a qr kódban szöveg szám minden
  • Sir Ny
    #26
    megkérdeztem a guglit, hogy tud-e adni ilyen QR generátorokat, és adott, csak egy bizonyos szöveget mindegyik máshogy kódolt.
  • boczko1
    #25
    én is találkoztam nem 1x ijen vonalkodokkal csak sajna nem tudom leolvasni őket mert nincs hozzá progim tudna valaki küldeni egy progit ami nokia e51 en működik? [email protected] előre is köszi
  • Kraptor
    #24
    Én Spanyolban találkoztam ilyennel. A hotel oldalán ahol megszálltunk volt ilyen barcode és egyszerűbb volt a hotel információját így eltárolni. Ötletes kis dolog.
  • REPS0L
    #23
    lol hír elején a hiperlink google.com :P
  • moikboy
    #22
    "Vagy hol és mennyiért lehet regisztráltatni magamnak ilyen kódot?"
    http://zxing.appspot.com/generator/
  • moikboy
    #21
    pl. tegyük fel, hogy megtetszett az adott ruhadarab és érdekelne, hogy van-e a méretedben, vagy hogy hol lehet legközelebb hozzájutni - ez utóbbi esetben már gps koordináták alapján is lehetne dolgozni, szóval nem akkora hülyeség.

    A teszkós zsemle esetében meg mondjuk tegyük fel, hogy csak gluténmentes ételeket ehetsz, és érdekelnének a pékáru összetevői - persze hazai teszkós szinten ilyen valószínűleg sosem lesz, de Japánban simán el tudom képzelni...
  • kvp
    #20
    "Vagy hol és mennyiért lehet regisztráltatni magamnak ilyen kódot?"

    Sehol, csak generalni kell egyet. Ezekben a vonalkodokban nem csak szamok, hanem sima ascii szoveg van. Barmit kepesek tarolni, ami arra a par kilobyte-nyi helyre kifer. http://en.wikipedia.org/wiki/QR_Code

    "Aztán mérnem lehet esetleg magát a vonalkódban tárolt linket (is) kiírni? Esetleg valamilyen szabványos betűvel, amit Mber és gép is felismerhetne. Hátha él még olyan Mber is a földön, aki a saját memóriáját előbbre tartja a mobiltelefonjáénál..."

    Barki aki megtanulja el tudja olvasni ezt is, mint ahogy sok ember kepes lyukkartyat vagy hex dump-ot olvasni. Ha mas nem, legalabb azok tudjak hogyan kell dekodolni, akik a dekodolo programokat irtak. A qr kod elonye, hogy a gepek is 100%-os biztonsaggal el tudjak olvasni, ami emberi karakterek eseten nem lenne olyan egyszeru feladat. Arrol nem beszelve, hogy ennek a formatumnak nagyobb az adatsurusege es van benne hiba detektalas es javitas is.

    "Végighúzzák egy scanner előtt a mobilképernyőt és ennyi volt. "

    Azok a rendszerek rfid-t hasznalnak. A qr kodokat tipikusan a regi vonalkodok helyett hasznaljak, mert tobb adat fer belejuk es jobban olvashatoak a mobiltelefonos kamerak szamara. A reklamokban altalaban link van bennuk, de a posta csak a csomagazonosito szamot irja bele. Ez egy olcso, nyomtathato alternativaja az rfid tag-eknek.

    Magyarorszagon hasznalhatnak pl. bkv-s jegyeknel es berleteknel, mivel ilyet nagyon konnyen tud nyomtatni egy automata es a visszaolvasasa is egyszeru. Elonye, hogy olcsobb a jegy anyaga mint a chipkartyas, a magnescsikos vagy az rfid-s rendszer, hatranya, hogy megbizhatoan csak online olvasokkal mukodik. (ez egyben elony is, ugyanis igy azonnal detektalna a csalasi kiserleteket)

    A reklamcelu es a szallitmanyozasi felhasznalasra pedig van jo pelda japanban is. Azert tunik ez a megoldas jobbnak, mivel nem zaklatja az embert mint az ujabban megjeleno bluetooth-os broadcast-ek, vagy az allandoan aktiv rfid-s tag-ek.
  • atlagember
    #19
    És ha én tartalmat szeretnék hozzá rendelni? Milyen programmal lehet ilyet generálni? Vagy hol és mennyiért lehet regisztráltatni magamnak ilyen kódot? Mert a bar-code-ért elég borsos összeget kell fizetni.
  • willcox
    #18
    Ha nem értesz/tudsz/ismersz valamit, az nálad egyből hülyeség? Ilyen véleménnyel maximum te lehetsz hülye.
    A nagy négyzetben a három kisebb sem aranyszabály, mert több letárolt információnál több kisebb négyzet is lehet...
    A QR kódot úgy alkották meg, hogy bármely pozícióból le lehessen olvasni. Azok a kisebb négyzetek az azonosítási pontok...
  • 5c0rp330n
    #17
    ez hol lenne 2 dimenziós? csak az egyik dimenziója tárol információt.
  • 5c0rp330n
    #16
    akkor valamit nagyon szarul csinálsz. nálam bárhogy leolvassa. használj valami értelmesebb programot, pl kaywa readert.
  • B0nFire
    #15
    Szerintem is eléggé hülye elnevezés a 2D vonalkód. Én eddig azt hittem, hogy ez is két dimenziós. A barcode attól kezdve nem bar, hogy négyzet lesz belőle.
  • ipodrom
    #14
    na hát ez hülyeség a QR kódot a telefonnal csak egy megadott pozícióban lehet leolvasni.A nagy négyzetben van három kissebb négyzet. És ezek pozícioja nem mindeggy hogy hol vannak. Nokia n95 vonalkódolvasó.
  • willcox
    #13
    Akik itt értetlenkednek, azok még soha nem találkoztak ezzel. Nem csak linket, szöveget, hanem akár névjegyet, stb. is lehet QR kódban tárolni.
    Tegyük azt is hozzá, hogy az ilyen kódot értelmező sw-ek maguk kezelik a fényképezőgépet (ha elindítod a sw-t), és mindegy, hogy hogyan tartod a mobilt, mert 360 fokban képes a kódot felismerni és dekódolni.
  • 5c0rp330n
    #12
    ez már elég régi dolog, szinte az összes okostelefon platformra elérhető alkalmazás, amivel QR kódokat lehet olvasni egy pillanat alatt. egyébként nem csak webcím lehet benne, tetszőleges szöveg is, bármi más, és ha webcím van, természetesen egy értelmes program előbb kiírja a webcímet és megkérdezi, hogy oda akarsz-e menni.
  • kisedi
    #11
    A helyzet az hogy már a 2Mp-es K750-esemmel is makroban fotóztam a a hirdetések
    web címeit. Sztem szivás még bekodolni azt a pár karaktert, mert igy ha bemozdult még elolvastam, de a dekodóló ki nem szedi abból a mákostésztából
  • hdo
    #10
    Deh, majd tinyurl linkeket fogok magolni egy plakát előtt ...
  • Lyan Kyj
    #9
    Végül is, valóban egyszerűbb, mint kiírni egy 15 karakteres linket, amit bárki megjegyezhet..
  • Cat #8
    Méretválaszték, színek, fazon, ár, esetleges akció, a legközelebbi bolt helye, nyitvatartása stb.
  • SCITEK
    #7
    A sima vonalkod 1d-s, mert csak vizszintesen tarol informaciot, mig a 2d-s fuggolegesen is.
  • Ruley
    #6
    Egyébként mitől "2d"-s vonalkód? Mintha lenne 3d-s is?
  • Gerygrey
    #5
    Csak tudnám, hogy egy farmer esetén mi az az információ, amiért érdemes elővennem a telefont? Mert filmplakát alatt érdekes lehet, hogy meg lehet nézni egyből a trailert, vagy le lehet tölteni a film zenéjét csengőhangnak, de egy nadrágon, vagy Teszkós akciós zsömlén mit nézzek a neten? :)
  • AgentKis
    #4
    Ha meg egy jó kis mobilvírust szeretnénk elterjeszteni, csak kiplakátoljuk a fertőző weboldal címét a lakótelepen és már meg is van!
  • AgentKis
    #3
    Aztán mérnem lehet esetleg magát a vonalkódban tárolt linket (is) kiírni? Esetleg valamilyen szabványos betűvel, amit Mber és gép is felismerhetne. Hátha él még olyan Mber is a földön, aki a saját memóriáját előbbre tartja a mobiltelefonjáénál...
    Amúgy télleg nem rossz, mert sok idióta reklámplakátnál még jobban is néz ki egy ilyen 2d-s vonalkód
  • hdo
    #2
    És a japánok már 7 éve használják is, ráadásul többek között fizetőeszközként is, rengeteg helyen ahol az automatizált fizetés megoldható. Végighúzzák egy scanner előtt a mobilképernyőt és ennyi volt. Konkrétan metróállomáson láttam szemléltetni.
  • FoodLFG
    #1
    Az alapötlet jó.