77
  • peat666
    Teljesen igazad van, csak akkoriban sokkal kevesebb lehetőség volt a multimédiás tartalmak lejátszásához. Ma már vannak mini pc-k, direkt médiadobozok winyóval, már konzolba is beleerőltették a hd anyag lejátszását (nem a blu-ra gondolok, hanem winyóról wmv illetve mkv vagy mik) és ezekkel el lehet érni ugyanazt a minőséget, ráadásul nem is drágábbak általában. Ugyanakkor ezen a hd tartalmakat a legtöbben torrentről szerzik be...de egyelőre nem tudnak mit kezdeni ezzel a dologgal. Szóval Blu alapból nehezebb helyzetből indult, ezért is áldozta be sony a ps3-at az érdekében, ahogy az aláírásod is tartalmazza...:D
    A tb-os memóriakártyák meg idén törnek be a piacra, így innen is sürget az idő, a dvd-k meg az áruk által tesznek keresztbe. Talán az olcsó írható lemezekkel lódulhatna meg a blu, hogy adatrögzítési szempontból gondoljunk rá, ne csak médiaeszközként a filmekkel kapcsoljuk össze.
  • WoodrowWilson
    Hát sajnálom, hogy ki kell ábrándítsalak, de nekem még mindig nincs dvd lejátszóm:D
  • B0nFire
    Az én gondolatmenetem sajnos teljesen fordított. Én még mindig megelégszem az 51 cm-es CRT tévével. Miért is? Nos, van vagy 25-30 filmem DVD-n - film szempontjából nagyon válogatós vagyok ugyanis -, én nem lehet ezeket egyfolytában nézni. Mellette marad a tévéműsor, ami meg olyan, amilyen. A mai tévéműsorokhoz én luxusnak tartok egy nagyképernyős HD tévét venni. A híradót meg tudom nézni a kicsin is, a többi meg nem igazán érdekel.

Szóval, ha énrajtam múlik, sosem fog a brluréj elterjedni, hiszen még a 720x576-ot sem tudom kihasználni a tévén, nemhogy az 1920x1080-at. Persze tudom, hogy nem kizárólag az én kedvemért fejlesztik, de egy kicsit én is abszurdnak tartom egy még kiforratlan technológiába ennyit ölni. Hogy mást ne mondjak, én voltam a világon az utolsó, akinek DVD-lejátszója lett. Miért is? Nos, azért mert akkor már meg lehetett venni 10 000 Ft-ért, míg ezzel szemben a nővérem lejátszója, amit 3 évvel korábban vett az majdnem 40 000 volt, és nem kezeli a DivX-es cuccokat. Még egy szar AVI sem megy rajta, MPEG dettó. Akkor ezek szerint én sokkal jobban jártam, hogy egy kicsit kivártam. Ezzel is ki fogok.
  • Zozo76
    Mire elterjed addig ki is megy a divatbol... :)
  • Dany007
    Látom szereted a halmozott írásjeleket :PP
    Szerintem arra akartunk csak kitérni, hogy nincs sok értelme BD-re váltani most.
    Annyit nem ér meg amennyibe most kerül.
    És ahogy lejjebb is írták, az árak csak akkor fognak csökkenni, ha megnő a kereslet. Ez egyfajta ördögi kör.
    Szakközép 2.ban már ajánlottak nekem DvD lejátszót gépbe, asszem 23-26ezerért. Az kb 9 éve volt. Itt a közelben Balatonfüreden volt egyedül olyan téka, ahol DvD-ket is lehetett kölcsönözni, 800Ft.-/db áron.
    Na mind1, a lényegen nem változtat.
    Majd ha már mindenkinek Full HD tévéje lesz, akkor majd lehet a következő lépésben a BD lejátszót is megveszi, márha még lesz akkor.
    Tárkapacitás szempontjából viszont előbb-utóbb biztos elterjed, hacsak ki nem jönnek valami mégjobb megoldással.
    Fene tudja, én is és sz.tem a nagytöbbség is úgy van vele, hogy várok amíg lemegy az ára, mert úgyis le fog, eddig is így volt.
    Csak ha mindenki így gondolja, akkor mindenki várni fog, venni senki, és így nem lesz rá érdemi kereslet, ergo nem fogják csökkenteni az árat.
  • NEXUS6
    Nem értem a nyühögést!!!???

Azért a DVD szabvány is talán valamikor '95-ben lett véglegesítve, aztán megjelentek a lejátszók is, meg a filmek is. De pl a PS2 megjelenésekor 2000-ben még mindíg ez a gép számított az egyik legolcsóbb DVD lejátszónak (kb 100-120 e Ft-os árral!!!), pláne, hogy kapott az ember egy csúcs játékgépet is hozzá. Akkoriban egy DVD film 7000 körül volt szerintem a Gladiátort is annyiért vettem.

Aztán megint eltelt pár év, mire igazából beindult a piac és végleg kiaszorult a VHS, meg megjelentek a TECSÓ gazdaságos tucat DVD-k is, és nem csak a Tudom kit ettél meg tavaly nyáron 6 szintű ZS kategóriás múvik formájában.

Jelenleg kb 3-4 évvel jár a BD ez elött a menetrend elött!!!!
  • AgentKis
    Szerintem mindegy mekkora, csak közelebbről kell nézni, ha kisebb ;)

Egy 3 méteres kijelzőtől 1,5 méterre a film csak kb. 1/4-ét látod egyszerre és annak is csak további 1/4-e van az éleslátó meződben, a többiről csak annyit tud meg az agyad, hogy mozog, de az ami a periférián van lehet full kockás is. Namost a kérdés itt az, hogy az éleslátó mezőbe hány pixelt érdemes bezsúfolni. Szerintem nagyjából a 720p-nél van ettől a full HD az már nem hoz látható javulást (illetve hoz, de akkor a kép felét nézed közelebbről). Mondjuk lehetnek nálam élesebb szeűek is, de HD felett ez a felbontásosdi valószínűleg véget fog érni.

Kicsit a témához is: Mit váltott a DVD anno? A VHS-t. Méghozzá egy hatalmas minőségi ugrással, kisebb, könnyebb, kényelmesebb lejátszóval és adathordozóval. Tehát számos előnye volt az elődhöz képest.
    Mennyi van a Blu-nak?? Élvezeti értékben szinte semennyi (720p tömörítve elég szép minőségben 1 DVD-n is elfér). Amiben meg jobb lehetne (tárolókapacitás) abban meg egyenlőre drágább. Író felvevő elérhetetlen hozzá ahogy az írható lemezek is. És komoly másolásvédelmekkel is ellátták. Akkor mitől gondolják, hogy a helyzet javulni fog??? Szerintem romlani fog. Mire elterjedne már nem lesz értelme... ahogy igazából most sincs.
  • Dany007
    Valójában nekem mind1 is. Ha lesz is LCD-m akkor biztos gépről fog menni. Abban lesz a lejátszó, ha lesz. Mostanában szoktam full HD xvideket lecuppantani a netről, kis 8gb, de tényleg gyönyörű a képe.
    Céges szempontból viszont egy nagy kapacitású, tartós lemez érné meg. Nemrég olvastam, hogy csináltak 250Gb-os BD-t is már.
    Na arra lenne nálunk szükség. Amikor hetente megtöltök egy DvD-t az archiválás során... Fenn a grafikai-tördelő részlegünkön meg mégtöbbet.
    Szal sokat számítana ha nem állnának hegyekben a DvD-k, hanem mondjuk csak 20-30 ilyen 250Gb-os BD.
  • DjDano
    Meg kéne érteni, hogy akkor mennek le az árak ha minél többen veszik és nem fordítva.... Tehát a baj az, hogy az embereknek nincs igénye rá, 40-50 ezer forintot szerintem simán megér egy lejátszó, persze tudom a komolyabb és frissebb termékek ennél többe kerülnek
  • bigface
    Szóval akkor az is szegénységi bizonyítvány, ha valaki a film mondanivalójára kíváncsi, nem pedig arra hogy meg tudja számolni a főszereplő hány pattanását fedték el a sminkesek? Undorító fogyasztási hajcihő hajszolni a képminőséget. A tökéletes képminőségre vágyók járjanak inkább színházba, meg kaszkadőrbemutatókra, a filmes trükkök nagy része úgyis számítógéppel készül.
  • Dany007
    Így van. Mindenki várja az esést, ami nem jön.
    Én mondjuk már ha vennék, akkor biztos, hogy Full HD 1080p-s TV-t vennék. Mármint ha már költök új tvre akkor annyival többet megér. És akkor az egy ideig "elég" lesz megint.
  • FefeeX
    Nem is az "átlag" embernek szánják egyelőre, az "átlag" a DVD-t is kb 1 éve vásárolja, vagy mondjuk max 2... Mióta 8ezerért is van teszkós divx lejátszó...
    Itt egy kicsit a magasabb jövedelműekre kell gondolni, sokan vesznek a baráti körömben LCD-t ami ugyan többnyire nem FullHD, de 720p-t már lehet rajt nézni, ami már sokkal szebb, mint a DVD... Ettől függetlenül 100ezerért nem sok olyan balek van akit be lehet etetni, főleg hogy mindenki a gyors esést várja (sokan ezek közül a DVDnél már rákacsáltak erre a megveszem és negyedét éri következő hónapban dologra, vagy arra hogy 1 év után bedöglött a lejátszó)
  • Dany007
    "hiába van jelen már 3 éve a piacon, jelenleg mindössze 8 százalék alatti piaci részesedést tud felmutatni."

Én se tom miért kell ezen csodálkozni.
    Még karácsonykor voltunk körbenézni ilyen téren pár üzletben.
    A legolcsóbb Blu-Ray lejátszó 50 ezer volt, de az már egy régi darab az első közül. Az új kiadás 99 ezerért volt.
    És akkor ez csak lejátsza a Blu-ray lemezeket, amit 12-18 ezerért megvehetek hozzá. De ha azt akarom, hogy értelme is legyen mindennek, akkor vennem kell egy legalább Full HD felbontású tv-t mondjuk mennyiért? 150- a csillagos ég.
    Szal ahhoz, hogy az átlag ember élvezhesse otthon a full HD örömeit, legalább egy ~200 ezres beruházásra van szükség, plusz a filmek.
    Persze az a 200 ezer nagyon sacc, az elég sokat változhat, de inkább fölfelé.
    Szal ha ezt az átlagember végig tudja gondolni, akkor egyből érthető, hogy mért nem fut mindenki a boltokba blu-rayt venni.
  • Sanyix
    és ki az aki dvd-n szabvány dvd video formátumot néz? Csak a kaknubok, meg a hozzá nem értők. normális kocka ha 1 filmet tesz dvd-re, az már 720p-s x264 :)
  • FefeeX
    Ez már a te szegénységi bizonyítványod. Nekem plazmám van, és óriási a különbség a HD és a DVD tartalmak közt. Imádom a HD-t, de BD lejátszót addig nem veszek, míg nem lesz végleges hogy a 100 gigás lemezt is olvasni fogja, az író meg írni, és nem fogok érte 100ezreket fizetni, mert adhatnák olcsóbban is...
    Nyomorékok, mit várnak, mindenki tudja hogy egyrészt fog ez lejjebb menni, másrészt, a kapacitás/ár még messze a sokszorosa a DVD-nek, harmadrészt meg különben is, amíg nem teljesen végleges a formátum addig nem éri meg beruházni, így jártam anno a DVD íróval ami után már meggondolom mit veszek, ugyanis az a szutyok nem elég hogy sz@r minőségben írt (már nem tud), de olvasni kb megint ugyanolyan sz@r, kb kukába való, és egy vagyont fizettem érte...

Amíg nem csökkentenek fogyasztható árra, addig csak sz*pjanak, megérdemlik.
  • William Hunter
    Kíváncsi lennék, milyenek lennének most az árak és eladási mutatók, ha a sony és az „áruló” film stúdiók nem teszik idő előtt sírba a HD-DVD formátumot.
  • emerte
    Azért a Digic DV II chip nem rossz, és a full hd-s cmos érzékelő, ami downsamplingolva van a HDV 1440x1080-jára! én 17" tft-n és 720p-s projektoron is sokkal szivesebben nézem a hv10-em képét!
  • wolruf
    Nemis ismered, hidd el! Ha valamiben szép optika van és fostalicska feldolgozó egység, akkor megint nem igaz az az állítás, hogy csak az optika számít.
    Igaza van emerte-nek, az emberek zöme legtöbbször a több pixel, részletesebb képre törekszik. Csak emögött legyen feldolgozóegység és jó érzékelő is, mert különben lesz szép sokpixeles homály :D Vagy éles kép 720x576-ban :) Kinek a pap....
    Broadcast kamerát én is kérek, köszönöm :)
  • emerte
    nem, nem! mellényúltál!
    nekem van mindkettő, egy 3ccd-s nagy Canon is, 58-as L-es obival.
    Szabadtéren annál is jobb felvételt készít a kis HV10-es, egyszerüen több rajta a pixel :) Sokkal részletesebb. Egy DV bármennyire is jó, max 720x576 marad.
    8 éve tv-nél dolgozom, ismerem a dv-k képi világát.
  • FoodLFG
    Ha már Canon
    http://usa.canon.com/app/html/See_The_Difference/index.shtml
    Itt érdemes nézelődni, illetve nézegetni a HD videókat.

Szí de diferensz brádör :D
  • Gerygrey
    ...persze a legeslegjobb a broadcast minőségű HD, de azt szerintem még a nem épp templom egere kategóriába tartozó magyar kereskedelmi tévék sem tudják megfizetni :)
  • Gerygrey
    Persze, egy ugyanilyen alsókategóriás, 100-150.000 Ft körüli áron kapható mini DV "turistakameránál" egyértelmű, hogy jobb. De egy komolyabb mini DV kamera, ne adj' isten egy broadcast DV cucc azért odaver neki, hiába hogy jóval kisebb a felbontása, ha az optika minősége kompenzálja azt.
  • OMax
    Hat mi az elso DVD lejatszonkat, 89ezer forintert vettuk. Sony.., nemtud mp3 at divx-et, irhato cd-t nem olvas, nincse benne 5.1 decoder. Egyedul irhato dvd-t olvasot ami extra volt. Szoval nemigen ertem mi a gond most. Lemegy ennek is az ara nyugi.
  • emerte
    tudom=tudod és Gerygrey-nek szólt :)
  • emerte
    már hogy ne vennéd észre!
    tudom milyen korrekt HD képe van szabadban pl. egy kis Canon HV10/20-nak?!
    Ég és föld az meg egy jó DV felvétel között!
  • Gerygrey
    Nagyfelbontású filmet tartalmazó lemez.

A DVD 720*576-as felbontásával szemben a blu-ray ötször nagyobb, 1920*1080-as felbontású.

ez például egy full HD méretű kép. Képzeld hozzá, hogy ez mozog.
  • Gerygrey
    A HD felvételek nagy része víszintesen csíkos erős kameramozgás esetén

LOL :) Miért, a DV felvételek talán nem csíkosak? Deinterlace-nek hívják a csodaszert amire neked szükséged van. Egyébként a kis kézikamerákon a HD többnyire beetetés, olyan mint az X megapixeles fényképező telefonban. Attól, hogy a felbontás nagyobb, még nem lesz jobb minőségű a kép egy hangyafasznyival sem.

Természetesen ez az állítás csak kézikamerákra vonatkozik, egy látványosabb film HD-ben teljesen más élmény, mint DVD-n. Persze csak ha a tévéd is olyan. Egy sima CRT-n vagy 90 centi alatti teszkós LCD-n nem fogsz különbséget észrevenni a DVD és a HD között.
  • Tsol
    valaki leírná mi is ez a blu-ray?
  • aneurysm
    Van írható Blu-Ray, úgy hívják hogy BD9, vagyis Blu-Ray tartalom DVD9 lemezen. Már ez is százszor jobb minőség, mint a ratyi DVD, pedig az eredetihez képest tömörítve van. Egyetlen hátrány, hogy a hosszabb filmek 2 lemezesek.
  • Molnibalage
    Nem értem a HD mizériát. A HD felvételek nagy része víszintesen csíkos erős kameramozgás esetén. Halál felesleges az én szememben. Még DVD minőségben is ritkán láttam bármit. Nekem a DVD untig elég.
  • peat666
    Memóriánál gondolom csinálnak egy módosított szabványt majd és kész, ami csak olvasható. Egyébként a dvd és blu filmeket nem tudod betenni a megfelelő pc-s optikai olvasóba?! :) szóval nem értem mi a gond.

Blu meg alapból is azért kerekedett felül mert a Ps3 segítette az eladásokat, szóval tényleg gyenge a teljesítmény. Ugyanakkor Sötét Lovag szintű filmek sem jönnek egyfolytában finoman szólva és gondolom sokan szeretnek nosztalgiázni, vagy kisebb filmeket megnézni. Dvd-nek meg ez az előnye meg fog maradni, olcsó, mindenki ki tudja adatni rajta a filmjét, képe meg viszonylag elmegy, még egy 82 cm-es hd readyn is okés, felette válik értelmessé a blu, meg egy jó hangrendszerrel. De ez már inkább egy réteg igénye mint átlagigény, így persze hogy nehezebb a dolguk. Az idő meg már tényleg nem mellettük szól, mondjuk részemről nem sajnálom, memória alapú tárolókat én mindig is jobban szerettem mint optikait. Kevesebb hely, olcsóbb olvasó, kevésbé romlik el, bizonyos lejátszókhoz képest (x360 is az elvileg..pl) hangtalan működés.
  • wolruf
    Én tirpák is megvettem a lapostévét, nem nézek barátokkösztöt, de rettenetesen sokallom, hogy ha HD filmet akarok nézni, akkor a lejátszó árából meg tudok venni 5-6-ot. És ezt 50-60 ezer Ft-os árra vetítve. Ez kicsit (nagyon) sok. Ennyiért inkább várok. A TV már megvan, játszani élvezet rajta, és felskálázva szépek a DVD filmek is. Mérföldekkel szebbek, mint CRT-n. Uff.
  • robertone
    Engem az olcsó lejátszó sem hatna meg, amíg nincs elfogadható árú író és nagyon olcsó írható lemez, addig nálam nem tud versenyezni a dvdvel.

Előfordulhat, hogy tényleg túlhaladott lesz a szabvány, mire elterjedhetne.
    Ezért sajnálom a hddvd bukását, ha nagyobb lenne a verseny, talán az írható cuccok ára már zuhanna...

Ha az a kínai rivális szabvány megjelenne állandóan kapható olcsó írható lemezekkel, gondolkodás nélkül azt választanám otthoni archiválásra.
  • ssdb
    Hehe. Most meglepődjek? Nálunk 50 ezer felett vannak forintban a lejáccok, és mit kapok érte? Egy lejátszot, még felvenni sem tud meg semmi mást amig ugyanazt DVD-ben megkapom 8-10 ezerért igaz nem olyan "minőségi" nagyneves gyártótól.

Én elhiszem h a Blu-ray jó meg minden, de valahogy nekem a DVD is tökéletesen megfelel sőt DivX, XviD ezve tömörítve is :D:D Bár HDTV-t csak boltban láttam és még azt is tul drágának tartom egy beruházásra (100-150 e).

Ha olcsó lesz a BD mondjuk lemezenként is ilyen 1000 forintos árkategoria a lejátszó meg 10 000 akkor valszeg befogok ruházni, na milyen is ez. Mert az már olyan összeg h megéri, a felett meg nem:)
  • Gerygrey
    Az a baj, hogy én például minőségbuzi vagyok és már a sorozatokat is HD-ben nézem, de még én sem látnám értelmét egy BR lejátszó megvásárlásának. Amíg ilyen drága addig maradok a MKV-nél.

Egyébként a DVD-nek is az adta meg a nagy lökést amikor megjelentek a 100-150 dolláros írók és asztali lejátszók, meg az olcsó írható lemezek. Ha tetszik ha nem az iparágnak, amíg egy formátum nem warezolható, addig nem lesz sikeres. (10 filmért nem fogok megvenni egy lejátszót, de ha a 10 mellé még letölthetek 30-at, akkor már elgondolkodom rajta)
  • schrank
    az a baj hogy a sok tirpák megveszi a lapostévét aztán szobaantennán nézi rajta a barátokkösztöt , a blúréjjel nem tudnak menőzni mert az úgy néz ki mint egy 25 éves cd , arra meg kíváncsi leszek , hogy fognak szórakozást árulni memórián amikor még így is nyávognak a kalózkodás végett hát még akkor mi lesz ?
    akkor lenne esélye a blúrének ha előbb jönne ki a hd tv adás és szembesülne a sok paraszt hogy mi az a sok pixeles szar amit ő a yamadán néz ...
  • vasziszdasz
    Nincs ebben semmi probléma, a Sanyi megmondta hogy felesleges árat csökkenteni - ez az eredménye. Lehet szórakozni, de nem a vásárlókkal. Nagyon nem tudom sajnálni a kapzsi Sanyit.