51
-
dez #51 Szerintem nem érzik jól magukat. Ismerősöm teljesen halk ventije sziszegős lett egy 60-70 fokra melegedés után. -
dez #50 Már be is vezették. :) Küldöldön eleve így tanítják, és egyre többen állnak át erre. Nekem is furcsa, kb. 20 év után, de kicsit zűrös volt a helyzet, mert nem csak a vinyógyártók számoltak 1000-rel, hanem optikailemez-gyártók és az összes távközlési cég is... -
#49 1,5 terrás már egy ideje itthon is van (seagate) -
Jerry90 #48 a gépemben egy kb 7 éves 30 gigás seagate van... meg egy 20 gigás annál is régebbi quantum... kb 2 éve van folyamatosan bekapcsolva a gép (csak újraidítva van néha) és a mai napig működnek hibátlanul :)
minnél nagyobb egy merevlemez, annál lassabb az elérési út (főleg az SSD szegmensben) bár én nem bíznék annyi adatot egy vinyóra... -
smaszi #47 "Tervezéskor eleve számolnak vele. A garanciának sem feltétele a hűtés megléte, tehát a gyártók vállalják, hogy az azon a hőmérsékleten érzi jól magát amin pörög."
Bocs de azért ezzel nem értek egyet...pl: New WD caviar 320 GB-s winyóm 9.2 cm-s hűtés (elölről a ház belsejébe fújó) mellett 26 fokos, hűtést kiiktatván felmegy 67 -re...ami kicsit sztem. forró, de még talán elzötyögne 1-2 évet vele (tavaj nyári 37 fokos meleg mellett hűtéssel 37 fokos, nélküle 84 fokosra ment fel, ami már elég gázos) tehát kell nekik hűtésről gondoskodni, különben hamar bevégeztetik neki, sztem... -
#46 Legalább lejjebb megy az 1TBosok ára! Sztem hamarosan szükségem van egy olyanra! :) -
Emmegki #45 A winchestereket kell egyáltalán hűteni? Mert sok mindenki pakolja a hűtést alájuk, de:
Az rendben van hogy felforrósodnak, mert az nekik az üzemi hőmérsékletük. Tervezéskor eleve számolnak vele. A garanciának sem feltétele a hűtés megléte, tehát a gyártók vállalják, hogy az azon a hőmérsékleten érzi jól magát amin pörög. -
roliika #44 Elektromágneses lebegtetésű piezo motorok vannak bennük. Azért remélem te sem gondolod, hogy a japók nem tudnak villanymotort gyártani. Egyébként 20-30W a fogyasztásuk ha jóltudom...de vannak 10 wattosak is -
L3zl13 #43 A két legújabb és legnagyobb (500GB-s WD és 1TB-s Samsung) a két leghüvösebb vinyóm. (10GB-től 1TB-ig vannak most mindenféle vinyóim)
A samsung még eléggé halk is. A WD-nek elég hangos a seek zaja, de egyébként (nyugalmi állapotban, vagy folyamatos olvasás/írás seek nélkül) elég csendes ez is.
Korábbi samukról én is hallottam rosszat, de az újabb modellekről még nem. -
#42 nehogymár hűteni kelljen mert egy szaros motort nem tudnak normálisan megépíteni. -
#41 Ha meg nem is melegebb, akkor baj van az érzékszerveiddel :) -
#40 Vagy csak rosszabbul hallasz :)
Az a 7200 rpm miatti tetű alacsony frekvenciájú rezonálás az kikészít. Bár ez szaros sámsung, nem is veszek soha többé ilyen szart. Főleg nem a másik 5 éves több gigabájtni bad sectoros sámsung mellé. -
L3zl13 #39 Érdekes, szerintem se nem hangosabbak se nem melegebbek mint régen voltak... -
HENCIG #38 Csak véletlenül jöttem rá én is, hogy nagyon tudnak forrósodni....még jó, hogy kapható rájuk hűtő rendszer is... -
#37 jó szarok ezek a mai vinyók. Megbízhatatlanok, zajosak, és forróak. -
#36 Ja értem már elolvastam a kommenteket! -
#35 Miért nem kapnék 1000GB-osat?
És 1000GB az nem 1TB??Én eddig ugy tudtam. -
sonic333 #34 szopjátok ki a cerkám -
neoG #33 csakhogy a váltószámok nem szubjektív dolgok, hanem tények...itt meg sokan jöttek a saját kis elméletükkel... -
duke #32 ezt mar sosem fogjak bevezetni.a kbyte az 1024 byte a megabyte pedig 1048576 byte es kesz.mennyenek a francba bena kibi mibi gibi tibi bajtjaikkal. :) -
#31 Goto 29 :) -
WoodrowWilson #30 Nem, egy tebibájt 1024 gibibájt. És az egy terabájtos winchester pedig 1000 gigabájtos, és 931 gibibájtos. Hivatalosan. Persze amúgy köznyelvben mki (na jó, a többség) 1024re gondol, amikor számítástechnikáról van szó. -
#29 Azaz igen, igazad van, én kevertem össze, tehát 1000 byte 1 megabyte, és 1024 byte 1 mebibyte. -
#28 Persze vannak ötletek, hogy névben különböztessük meg a kétféle szorzót, de ez nem nagyon honosodott meg.
Meghonosodott, csak épp olyan agyatlanul hangzanak a mértékegységek, hogy csak a kockák használják őket (ők bezzeg mindig kioktatják a fórumokon a nemkockákat, hogy GIBIbájt meg MEBIBIT meg anyádat, használja a hóhér ezeket az idióta neveket.)
Szóval 1.000.000 byte nem 1 megabájt (MB) hanem 1 mebibájt (MiB), a terásnak nevezett vinyó pedig pontosan egy TEBIBÁJT kapacitású. -
emerte #27 Jesszus! ennyi "okostojást"!
(tisztelet a kivételnek)
Igenis 750GB van azon a 750-es vinyón.
a "mega", "giga", SI szabványos mértékegység, tessék utánanézni.
Számtechben mebi és gibi van helyettük az 1024-es váltószámhoz!
google-zzon rá aki ennyire friss hús még :)
és tessék up-to-date oprendszert használni ami már ezt az előtagot használja...
"annál több fel nem ismert terület lesz"
fel nem ismert! érted! ROTFL! :-)))) -
#26 Igen, a váltószámok miatt, ugyanis a topic a merevlemezek MÉRETÉRŐL szól. Miért ne? Ha itt nem lehet erről beszélni, akkor hol? -
neoG #25 még mindíg a váltószámok miatt tépitek a szátokat?1000szer körbejárt, kibeszélt téma, de akinek új, annak polarka be is linkelte a választ. -
#24 De. Nekem úgy halt meg kettő is. Este kikapcsoltam a gépem és másnap nem látta már semmilyen gép. -
#23 Nálam a 200 Gigás névleges csak 185,4 tényleges. Ezek tényleg származhatnak a nem megfelelő mértékváltásból is. Habár azt mindig sejtettem, hogy vannak egy lemezen olyan helyek, szektorok, amiket nem lát a rendszer. Mindenesetre egy Terás vinyó jól jönne. Nem mintha olyan bősz letöltő lennék, de van olyan sorozat, ami MKV-ben van meg, ezt pedig csak a pc-n tudom lejátszani. Persze, gondolom, hogy lehet már elérhető áron olyan DVD vagy multimédia lejátszót kapni, ami kezeli azt is, de egy sorozat kedvéért nem biztos, hogy beruháznék egybe. Talán ha látnám, hogy el akar terjedni a formátum (vagy csökkennének a felvevők árai!) Egyelőre azonban az AVI nagyon tartja magát, így az MKV marad a HDD-n. Viszont 200 Gigás HDD mellett egy kicsit luxusnak tűnik egy 70 Gigás sorozatot a lemezen tárolni. Persze, rögtön megváltozik a felállás, ha van már 1000 (1024) Giga lemezterület. Azon már megfér. -
WoodrowWilson #22 Ez nem a "fel nem ismert terület miatt van", hanem - ahogy már korábban leírták - azért, mert a winchestergyártók az SI prefixeket használják, ahol 1000 a váltószám, és nem 1024. -
JimmyHD #21 Még szép hogy minden Winchesternél nem pontosan ugyanakkora a lemezterület,mint amennyit ráirnak,minél nagyobb kapacitású egy winyó, annál több fel nem ismert terület lesz.1 80-anasnál pl 80 helyett 74,5 GB. 1 250-enesnél meg 232 GB,vagy is úgy 18GB-t nem ismer fel.Nem is lehet olyan merevlemezt készíteni ami mind az 1 Terabyte-ot felismeri. -
FoodLFG #20 Igen, én is gondoltam arra, hogy ez nem teljesen normális, és én is a tápra gyanakszom.
Olyan dolgok történtek pl, hogy régebben ebben a konfigban több éven keresztül ment egy Quantum 80 gigás és egy Samsung 120-as (ez egy elég régi abit nf7-es konfig). Később a 80-ast lecseréltem egy Samsung 250-esre, ami szintén jól ment egy darabig. Később viszont egyszerűen nem akart bootolni vele a gép (el sem jutott odáig). Úgy értve, hogy kapott áramot a rendszer, mert felpörögtek a ventilátorok és az alaplapon is világítottak a ledek, de bekapcsolás után kb 2 másodperccel később az alaplap készenléti állapotba váltott vissza és leállt a hűtés is. Visszavittem garanciába a 250-est és kicserélték egy Seagate-re. Ezt az új HDD-t is beépítettem a 120-as mellé (az folyamatosan benne volt, mert azon van az OS). Szóval a Seagate is ment egy darabig (kb egy hónap), de később ugyanúgy meghalt ugyanazokkal a tünetekkel. Itt kezdtem gyanakodni, hogy valami a géppel nincs rendben, de érdekes módon a 120-as, ami végig a gépben volt és most is ott van, azzal semmi baj sincs. :/
Mindenesetre most már nagyon nem foglalkoztat az a régi gép, ameddig megy addig megy aztán kuka.. -
polarka #19 Az ilyen problémák végett találtak ki különböző prefixumot a 2-es alapú és a 10-es alapú számokhoz. Már több szakmai cikkben is az up-to-date emberek ezeket használják (KiB, MiB, GiB...).
Angol wiki
Magyar wiki -
rolandi350 #18 Elmagyarázom az én elképzeléseim és észrevételeim szerint hogy hogy van ez hogy 750Gb-os merevlemez csak 700 GB-os.
Figyeljetek tehát van egy 750gb-os van rajta 700GB nézzük csak meg kisebb mértékegységbe.
700GB = 716 800 MB = 734 003 200 KB = 751 619 276 800 Bájt
Tehát a bájtban nézzük meg csak az elejét na ott van a 751 -es szám!
Ha a bájtban kapott számot átváltjuk Gb-ra de nem az 1024-es rendszerben hanem a kerek 1000-esben akkor megkapjuk a 750 GB-ot. Így szokják ezek csinálni.
Van nekem egy usb kulcsom 4Gb valójába 3,71 Gb ha feljebb váltjuk kisebb összeget kapunk mert 3,71gb az 0,0036 TB kevesebbnek látszik de ha megnézzük bájtban ezt a 3,71gb-ot akkor megkapjuk szépen a kerek 4 000 000 000 bájtot.
Ez csak nézőpont kérdése attól függ milyen mértékegységbe nézzük az adott adatot úgy változik. -
tomcsa4 #17 Igazad van. De a tápot is sűrűbben kell akkor cserélnie, ha ekkora ingadozások vannak éjjel-nappal. -
#16 "A kerekítés szabályát alkalmazzák. :D"
Számítástechnikában megszokott az 1024-es szorzó az SI által mondott 1000-es helyett. Azonban a merevlemezgyártók nem alkalmazzák az 1024-es szorzót és azt mondják meg, hogy SI-ben mennyi gigabájt/terabájt felhasználható terület van rajta. (Ezt kell átalakitani az 1024-es szorzóval vett giga/terabájtra.)
Persze vannak ötletek, hogy névben különböztessük meg a kétféle szorzót, de ez nem nagyon honosodott meg. -
waterman #15 egyik napról a másikra, magától nem halnak meg a winyók. ha nem voltak előtte eltűnő fileok, hibás fileok, fura hangok, akkor ott vagy az elektromos hálózattal vagy a táppal van gond. annó jó régen volt egy albérletem, ahol a másvilágra szálltak szépen lassan az érzékeny elektromos kacatok. először csak egy hálókártya, aztán egy switch fele (két portja ment ki..), aztán a winyóm. aztán a táp is elkezdett furcsákat művelni. végül kaptunk egy feszültségmérőt és furcsamód 207 és 225 volt között ingadozott a feszültség. azóta sem láttam hasonlót sem. mióta kiköltöztem onnan, azóta egy hardver sem távozott az örök bitmezőkre a gépből.
szóval egy jófajta táp és egy szünetmentes javasolt, ha a winyók úgy halnak nálad. -
FoodLFG #14 Hát nem tudom. Nekem már több HDD-m is meghalt egyik napról a másikra. :( Nem nagyon bízok bennük. Ebben az évben kb 400 giga adatot vesztettem. Szerencsére nem voltak annyira fontosak, de azért mégis milyen már..
Persze örülök a fejlesztéseknek. -
tomcsa4 #13 Jó jó, a sörösüvegben is marad egy kevés hely, de fél literes söröket nem egy literes üvegben árulják. -
#12 Egyszerűen hazudnak. Mintha kevesebb sör lenne az üvegben. Bicskanyitogató hazudozás ez a szememben.