61
Napfény fűtésű Stirling motor
-
#21 Na ez ki van zárva... -
#20 a fogyasztás az egyik a másik meg ha jól tudom 25.000 kmként kell hogy újrarázzák, és azt csak a gyárban csinálják, szóval el kell küldeni a motrot japánban... -
n3whous3 #19 Hm, azt hittem nem valami nagy a fogyasztás... -
#18 Hány forintra jön ki 1 kWh? -
#17 A Mazdán kívűl ki használ Wankel motort az autóiparban? Senki. A fogyasztása pedig összevetve a konkurens márkákkal általánosságban nem túl jó (a 192 Le-s változat vegyes fogyasztása 10,1 l/100km, a nehezebb, 170 lovas 6-os Mazdáé két literrel kisebb, de még a jóval nehezebb BMW 525-ös limuzinnak is 8 liter alatt van). De ez már erősen offtopic... -
n3whous3 #16 Most azért, mert valamennyivel drágább egy motor előállítási költsége, nehogy már azért ne legyen elterjedve :S Nézzétek meg a Mazda RX8-at, 2x ~600 cc a motor, ha jól tudom és eléggé odaver egy jó kis sport motornak. Meg nem is valami nagy a fogyasztás. Van azért pár kocsi, amiben ezt használják. -
#15 A Wankel motornak is megvannak a saját kis előnyei (a kialakítása miatt sokkal simábban jár, nincs szükség kiegyensúlyozásra, kompaktra lehet építeni, ezért pl. repülőgépmotornak gyártották az oroszok is egy ideig), de ahhoz, hogy versenyképes legyen, többet kellene áldozni a fejlesztésére. Az otto-motorokra többet áldoztak, tehát kiforrottabb technológia lett minden hátrányával együtt is.
A Stirling-motorokat használják naperőművekben is, ahogy az első hsz. linkjében is olvasható, bár az érdekes kérdés, hogy jó 15 év alatt miért csak ~20.000 órát működtek ezek (ez 833 nap, vagyis cirka 2,3 év, ez még a napos időszakok arányával is nehezen magyarázható). -
#14 Elnézést.
Wankel motor tudomásom szerint csak az előállítási költségek miatt nem terjedt el. Annyival nem jobb, takarékosabb, hogy megérje átállni.
Egyébként nekem nem szimpatikus ez a technológia, túl sok minden szükséges az üzemeltetéséhez, ami a mai világban nem túl népszerű. Egyszerű, könnyen beszerezhető, megújuló energia a jövő szvsz. -
#13 Én a svéd tengeralattjárókon alkalmazott Stirling AIP-eket (Levegőfüggetlen meghajtás) ismerem, de az elég speciális alkalmazási terület. A konkurensek mind más-más megoldáshoz folyamodtak (a németek hidrogén-oxigén üzemanyagcellát, a franciák zárt rendszerű gázturbinát), tehát legalábbis ebből a szempontból a technológia nem helyezhető a többi fölé.
A Stirling mini-erőműveknél én a hatásfokot látom kevésnek, 30%-os hatásfokot a diesel-motorok is nyújtanak, sőt, a diesel-elektromos meghajtású hajók esetén inkább 40% felett van ez az érték. A Stirling-engine.de szerint anyagi problémák vannak fejlesztés terén, és továbbra sincs piacra dobott Stirling-generátor.
Hiába ígéretes a technológia, kicsit olyasminek látom, mint a Wankel-motorokat. Számtalan technológiai előnyük van, mégsem képesek versenyre kelni a folyamatos fejlesztésekkel élvonalban tartott Otto-motorokkal. A speciális alkalmazási területek, mint az űrbéli generátor jóknak tűnnek, csak vajon elég megbízhatóra lehet-e gyártani őket. Ott a pár ezer órás karbantartási ciklus nem igazán lenne elég.
Off:
Ha valakinek nincs értelmes mondanivalója (Shifter, n3whous3), akkor minek szól hozzá a egy topicban? JAG1, te pedig moderáld magad, ezt a hangnemet nem tűröm el a tudományos fórumban. -
#12 Azert akar az ember beszeni ilyen "spec" dolgokrol mert erdekli a tema es olyan emberek tarsasagat keresi akiknek szinten hasonlo az erdeklodesi kore. Gondoltam az SG-nek eleg nagy felhasznaloi bazisa van hogy talaljak ilyen embereket es egy probat meger ha nyitok egy ilyen temat.
Azt almomban sem gondoltam volna hogy egy Stirling abrarol valakinek a penisz jut eszebe :D , fecskendo/olajozo vagy valami de pont penis! -
#10 xD -
#9 :DDDDDD -
n3whous3 #8 Komolyan nem tudom am érteni, hogy ilyen szintű spec dolgokról úgy általában miért akar az ember beszélni, de főleg nem SG-n. -
n3whous3 #7 :D -
#6 Pénisz effect!
-
#5 valami hasonló van a kocsiba :D (olajkályha, vagy mi) -
#4 Azert remelem vannak itt hozzam hasonlo erdeklodesu emberek is :) -
#3 Egy kis bevezetésként mi a véleményetek a CHP (combined heat and power) rendszerekről. Lényegében ezek egy kis házi erőművek melyek hőt és elekromosságot is termelnek. Az uzemanyagut földgáz, PB gáz vagy növényi olaj esetleg biodiesel.
A másik érdekeség a kandalóval (cserépkályhával) a kéménybe távozó hőt hasznosító Stirling megoldás. -
#2 sg színvonal alapján biztos komoly eszmecsere lesz :| -
#1 Aki nem tudja mi az a Stirling motor ITT és ITT olvashat róla.
A Napfény fűtésű Stirling motorokról és más Stirling-technológiával kapcsolatos megoldásokról szeretnék itt eszmecserét folytatni.