24
  • GregSB
    #24
    Én még BBS-eztem az internet előtt :)

    Emlékszem volt asszem egy 2K-s modemem, és azzal szedtem le egy éjszaka alatt a Simon The Sorcerer-t. Nem emlékszem már pontosan mekkora volt, 4 vagy 8 MegaByte, de az tuti hogy egész este töltötte :D
  • Adenoma
    #23
    nem kell nagyra gondolni, de már az amigak is ablakosak voltak, és a win 3.x, és ezek annyira nem újdonságok, csak nem voltak annyira felkapottak, hogy ennyien tudjanak róluk. btw már 1995 környékén találkoztam olyan alaplapokkal, amelyekben a menürendszer egy egyszerű egérrel kezelhető ablakos kinézetű volt, btw az is egy mini oprendszer ( kiemelendő, hogy egy sima BIOS volt, kb ezt hozza be újra [és újra] az ASUS [is] a bootlinuxával.
  • BB7
    #22
    HBD
  • chuky123
    #21
    "Amikor 1974-ben szabvanyositottak a tcp/ip protokollt, mar letezett az elso grafikus kijelzot hasznalo ablakozo operacios rendszer" hmmm ez hol olvastad?
    Mégis mien grafikus oprendszer volt akkor? Szerintem 84 et akartál irni.
  • balee66
    #20
    "A LOGIN szót akarta begépelni, a G betűt írta éppen, amikor az SRI számítógépe összeomlott."

    Ez picit olyan urban legend dolognak hangzik :)
    Vagy mintha Charles Klein memoárjából szedték volna ezt a tényt:)
    Mondjuk picit ez egész cikk olyan.
  • cooliq
    #19
    En meg olvastam regen ghoperrel oldalakat. Igen akor meg nem sok volt a www-bol. Az elso halozat amit osszeraktunk az is ipx protocolt hasznalt. Jo regen volt mar.
  • NEXUS6
    #18
    Hát ezexerint nem sikerült eltalálnom, mennyire érteted komolyan!
    Bocs a kioktató stílusért, tudom ség volt.
    (De jól esett )
  • kvp
    #17
    "Kiváncsi volnék,hogy az akkori tervezök közül gondolta e bárki is,hogy majd hova fejlödik,hova fejlödhet ez dolog,amit akkor abszulut más célbol hoztak létre."

    Azert amikor az elso valtozat utan, ahol 32 cim (5 bit) kezelesere volt csak lehetoseg, valaki kitalalta, hogy a vegleges valtozatban mar 32 bites cimek legyenek (4 milliard cim), akkor azert valamit sejthetett. Amikor 1974-ben szabvanyositottak a tcp/ip protokollt, mar letezett az elso grafikus kijelzot hasznalo ablakozo operacios rendszer, eger, lezernyomtatato, ethernetes halozat es mukodott az elso file szerver is. Akkoriban nehany ember azt allitotta, hogy ez a jovo, es minden gyereknek kell otthonra egy pc, de senki nem hitt nekik. Viszont igazuk lett.

    ps: Az elso 2 sikeres alkalmazasa az internetnek az email es hircsoportok (korai uucp alapu forumok/levlistak) voltak.
  • smaczylaci
    #16
    a jövö az agyba ültetett csipekben rejlik melyek a futtatott program szerint vezérlik az idegeinket! és lön a mátrixból valóság :D:D:D
  • AzUs
    #15
    Minden rosszindulat nélkül mondom: Köszönöm a felvilágosítást mester!

    Egyébiránt mond valamit neked az a szó, hogy szarkazmus...? Valószínűleg fel sem merült bennem, hogy használnák az internetet a terroristák.
  • Gerygrey
    #14
    "Az ARPA egyik 1967 októberében" nem azt jelenti hogy sok október volt abban az évben, hanem az ARPA több 1967-es számú éve közül az egyiknek az októberében. Ha már szőrszálat hasogatunk :)

    Kiváncsi volnék,hogy az akkori tervezök közül gondolta e bárki is,hogy majd hova fejlödik,hova fejlödhet ez dolog,amit akkor abszulut más célbol hoztak létre

    Az akkori tervezők híres jóslatai: "Talán majd egyszer a távoli jövőben akár 5 darab számítógépet is el tudunk adni, amelyek kisebbek lesznek mint egy hűtőszekrény" (nem szóról szóra ez, de valami hasonló)

    Én inkább arra lennék kíváncsi, mi lesz 40 év múlva, amikor a mai terás vinyók, négymagos procik és 20'' körüli TFT monitorok lesznek majd megmosolyogtató, nosztalgikus emlékek. De nem is kell olyan messzire szaladni, elég a 10 évvel ezelőtti helyzetet összehasonlítani a maival és ez alapján megjósolni, hogy mi lesz 10 év múlva: a '98-ban vásárolt, akkor csúcsnak számító asztali gépem teljesítményét manapság egy gagyibb PDA-telefon is lekörözi, az akkor hihetetlennek tűnő 1 giga tárhely négyszerese egy körömnyi MicroSDHC kártyán időnként már-már szűkösnek bizonyul a telefonhoz. Az akkori nagyon jó esetben 56kbps elméleti maximumsebességű netkapcsolat a csoda volt akkoriban, manapság anyázzuk a mobilszolgáltatót ha a legeldugottabb picsányi kis faluban nem tudja ennek a többszörösét a mobilnet.

    Nehéz elhinni, hogy 10-15 év múlva esetleg tenyérnyi gépen, holografikus vagy más, ma még nem is létező kijelzőn futtatjuk majd a Crysis-t full grafikával akár útközben is, és mosolyogni fogunk a mai technikán...
  • NEXUS6
    #13
    Őöö, izé te meg melyik junivezumból csöppentél ide?;)))

    Az ARPAnet célja egy olyan számítógépes hálózat megalkotása volt, ami akkor is biztosítja a katonai egységek és illetve az állami vezetés szervezetei közötti adatforgalmat, ha az USA-t jelentős atomcsapás éri.

    Amúgy az internetet hülyék lennének nem használni a terroristák, amikor hála a központ nélküli felépítésnek, nem lehet az adatforgalmat, annak tartalmát közvetlenül ellenőrizni. Ezért aztán a jogvédők sem kopogtatnak be, ha felrakod a Herripotter legújabb részét megosztásra, mert gyakorlatilag a rendszer felépítése miatt csak a célállomás tud beazonosítani vagy még az sem.
  • gkalcso
    #12
    Így is lehetett volna :)

    Az ARPA egyik - 1967 októberében a michigani Ann Arborban tartott - kutatási találkozóján a ..
  • gkalcso
    #11
    Azért sejthettek valamit, ha ilyen nevet adtak: Network Control Program (NCP)

    A TCP/IP a katonai szállítás mintájára készült, az SMTP(e-mail továbbítás) pedig a postai rendszerből lett átültetve.
  • duke
    #10
    Azért fantasztikus,hogy néhány kockafejü a hadsereg kerésére összeállitott egy kb 10 bit/s sebeségü hálozatot,es hogy ez hova fejlödött.Kiváncsi volnék,hogy az akkori tervezök közül gondolta e bárki is,hogy majd hova fejlödik,hova fejlödhet ez dolog,amit akkor abszulut más célbol hoztak létre.Azt hogy az egész világot megváltoztatja a jövöben.Hihetetlen,hogy olyan iparágak jöttek létre amik akkoriban még elméletben sem,meg a scifikben sem léteztek például: google
  • neoG
    #9
    úgy látszik tényleg fontos probléma, hiszen a cikkírón kívül még két ember (és
    torreadorz nincs köztük) elég rosszul áll nyelvtanból!és ez nagyonis nagy probléma!
  • AzUs
    #8
    Jól van haver..xD Reméljük büszke vagy magadra, hogy egy ilyen fontos problémát megoldottál. Esetleg még 1-2 hasonlóan építő jellegű hozzáfűzést kaphatunk tőled a közeljövőben?

    Cikkel kapcsolatban: Örülök, hogy az amerikai hadseregnek legalább ez a fejlesztése nem a pusztítást segíti! Csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön
  • Midas
    #7
    Mivel mas ertelmes dolgot nem tud hozza fuzni :)
  • torreadorz
    #6
    Az ARPA egyik 1967 októberében, a michigani Ann Arborban tartott kutatási találkozóján a ..

    Helyesen:
    Az ARPA egyik, 1967 októberében a michigani Ann Arborban tartott kutatási találkozóján a ..

    ugye mennyivel másabb igy?
  • torreadorz
    #5
    Azért mert tökhülye voltál nyelvtanból még nem feltétlen kellene erre büszkére lenned.
    Csak megsúgom, a vessző van rossz helyen, mielőtt még teljesen felülkerekednél magadon...

    BigPunisher:
    Kapásból belefutottam ebbe amikor elkezdtem olvasni, pedig nem arról vagyok híres hogy nyelvtani hibákat keresek, csak egyszerüen nem volt értelmes a mondat eleje.
  • balee66
    #4
    1967 októberében több kutatási találkozó volt a michigani Ann Arborban.
  • BigPunisher
    #3
    gratulálok...a lényeg megvan..
  • schrank
    #2
    azért mert a szövegértelmezésed 0 (nulla) attól még nem kell felül kerekedned
  • torreadorz
    #1
    "Az ARPA egyik 1967 októberében, a michigani Ann Arborban tartott kutatási találkozóján a ... "

    Jó sok október lehetett 1967-ben :)