79
  • bazza
    Ez egy vicc. Mégis ki venne ilyen PC-ket?
  • kvp
    Nem kedvelem a microsoft uzleti modelljet, de alapvetoen meg az is lehet, hogy:

a) a google elol akartak levedetni, hogy mas ne hasznalhassa ezt az uzleti modellt (a google-nek tobb tudasa van elofizetos szolgaltatasok nyujtasara)

b) rajottek, hogy az xbox360-at akar home pc-kent is lehetne hasznalni, ha mar a legtobb nyugati vasarlo ugyis elofizet a halozati szolgaltatasaikra (ertsd: uj letoltheto jatekok xbox360-ra: office es ie, a jatekok melle mas nem is nagyon kell)

c) valoszinuleg a licenszkezelesi rendszerrel oldanak meg, tehat 30 naponkent frissiteni kellene (fizetni kellene) a licenszt, kulonben beszol a wga hogy nem legalis a peldany es letiltja a rendszert mint most az eredeti, de aktivalatlan windows-ok eseten

d) elofizetos modell-t hasznalo pc-k eseten a frissites egyszerubb, mert kotelezo az upgrade (nem ragadnanak bele az xp tamogatasaba, biztos mindig minden gep frissitve van, stb.)

Mindezek mellett a nagyobb cegek es a profi felhasznalok valoszinuleg nem ezt a modellt fogjak hasznalni, mivel az elsoknek fontos hogy masik ceg ne lasson bele az adataikba, mig a maganfelhasznalok egy resze szereti ha a sajat adatai (pl. csaladi fotok) a tulajdonat kepezik.
  • MiZo@game
    + ati driverek
    + razer driverek
    + ventrilo

de gondolom ezeket (is) megoldanák, ha nagyobb támogatottságról lenne szó
  • lpmaskmancick
    nembaj, újabb bukta lesz az mikrofos-nak, legalább többen fognak linuxot használni, meg kevesebben dobnak ki pénzt a kukába a erre a fosra.
  • coolbboy83
    Na mi van.....???? Ennyire szar a windows, hogy már így kell pénzt csinálni???? SZÁNALMAS!!!!
    Mac-et,Linuxot Mindenkinek.
  • jezsoadam
    Tudom, hogy sokan unják a Linux így, a Linux úgy, szöveget, de ha ezt bevezeti az m$, hátha sokan platformot váltanának, akkor mindjárt megnőne a támogatása, és a nagyobb cégek is elkezdenék Linux alá is portolni a szoftvereiket. Tudom hogy sok mindenre van alternatíva, én is használok Linux-ot, de azért van néhány dolog, aminek a hiánya sajnos jogos igény. Főleg a speciális szoftverek, meg a játékok, amik vagy mennek WINE-al, vagy nem...
  • Kain
    Hahaha, megingatja az SAP pozícióit...
    Az SAP nyilván egy kalap fos, és olyan rajta dolgozni, mintha folyamatosan fúrnák a fogadat, ennek ellenére egy eléggé használható és kiforrott rendszer. Az SAP-t használó vállalatok meg nem cserélik le egyik pillanatról a másikra, mert ez borzasztó költséges lenne. Betanítani 2-3000 embert az újra, ráadásul hónapokig, ha nem évekig kellene várni a teljes átállásra... Kevés nagyvállalatnak éri meg.
    Egyébként jól nyomod a marketingrizsát, grats :)
  • Lenry
    nem. azért szidjuk az ötletet, mert egy faszság
  • MiZo@game
    Egyszerű: nem vagy köteles az ő terméküket használni.
    Számtalan példát tudok mondani, mikor valakinek meséltem a Linuxról, és az illető tudta is, hogy az egy operációs rendszer, de fogalmuk sem volt arról, hogy full ingyenes. Mikor ezt megtudták, mindannyian azon nyomban kipróbálták, és azóta egyikük sem használ win-t (talán legfeljebb virtualbox-szal igen). :-)
  • hapi
    Én félek ettől 1 picit mert nem szeretem ha korlátoznak. Ha megmarad a régi modell is akkor nincs gond de ha azt mondják hogy mostantól csak így lehet netezni, opredndszert használni Pc-t használni akkor nagy a baj. Mondjuk biztos volt hogy sokáig nem lesz ilyen szabadság a neten, mert ez nem annyira éri meg a multiknak...
  • vajon kiki
    [b] Ez egy újabb bizonyíték arra vonatkozóan , hogy a Microsoft egy globális cionista diktatúra kidolgozásában vesz részt és rá akarja erőltetni minden újonnan vásárolt személyi számítógépre - ha kell tűzzel-vassal- az új, trójai programokkal (kiszedhetetlenül) teleintegrált operációs rendszerét a Visztát és természetesen az ezután következő oprendszereket (Win7 stb.)

De ebből nem esznek. Már egy-két gagyibb HP laptop esetében találkoztam azzal a jelenséggel, hogy a palimadár megveszi a boltban a laptopot a saját nevére, nem kap hozzá még egy telepítő CD-t (DVD-t) sem, hanem kizárólag a boltban vállalnak rá garanciát (!!!) hogy ha tönkremegy az operációs rendszere akkor ott "megcsinálják" (magyarán visszaghostolják neki a trójai programokkal teleintegrált verziót) ha pedig magának akar XP-t telepíteni akkor ilyen meg olyan problémákkal találja magát szembe: nincs BIOS szintet (EGYÁLTALÁN !!!) bekapcsolható SATA->IDE emuláció , magyarán minimum egy SP3-as Windows XP hajlandó csak rákúszni alapesetbe vagy vért szívsz amíg ráteszel egy FAT32-re formázott partíciót, ráteszed a floppy-s SATA drivereket ésatöbbi ésatöbbi... mondanom se kell hogy min. 15 éves szgépes tapasztalat kell hozzá, ezért a pancser még jó hogy nem fog ilyenekkel foglalkozni, hanem inkább együttél a trójai Visztás, "LEGÁLISNAK MONDOTT !!!!" (hát mindjárt összeszarom magam kedves gyerekek !!!!!) WIndows Visztával...
  • jezsoadam
    Az az igazság, hogy az m$ az internet hajnalán is azt akarta, hogy a netezők neki fizessenek a szolgáltatásokért. Anno nem sikerült neki, de lehet, hogy most mégis összejön, csak egy kicsit más színezetben? Remélem, hogy nem...
  • Jonah
    na egy pillanat.
    Az SAP-t lenyomni nem túl bonyolult. Aki ismeri az SAP-t, az tudja milyen vacak egy rendszer. És akkor nem beszélve a belső felépítéséről, mert pl. nicns olyan hogy customer tábla first name column, hanem pl így: Tfds431 tábla col0003... Rendszerfejlesztés szempontjából horror. Ezen felül az SAP üzleti modelje olyan, hogy felhasználónként fizetsz rá royality díjat évente - üzleti alkuktól függően nem is keveset. Ilyen üzleti model mellett nem az SAP a jó, hanem a piac nem adott eddig jobbat. Ergo a M$ sem ász, csak másol jobban, jobbat.

Ami a cloud dolgát illeti, ennek alapjait az M$ már a kilencvenes évek eleje óta dédelgeti. Egy kicsit mainframe, kicsit PC, és egy kicsit cloud. Persze, az a baj, hogy a platform még nincs kész. Nem csak szoftver hanem hardver szinten sem, a háló által támogatott össz átviteli kapacitás sem elég arra, hogy akár csak egy falu is elmehessen így ilyen módon. Pl. pistike elindítana egy game-t és szétspreadelné a hálózatot mindenféle gyökvonási műveletekkel, amire azonnali eredményt vár...
    az erre alapuló technológia még nagyonis gyerekcipőben jár, és közelsem biztos, hogy a M$ fog befutni ezen a vonalon. Pl. az IBM, SUN fényévekkel előrébb jár ezen a téren...
    Ami a cikket illeti. Nem mondom hogy piacképtelen, de az embereket nehéz lesz átszoktatni erre a módira. Főleg úgy, hogy megmondják neki, hogy ennyiért csak dúmot futtathat, ofiszért csak két pezóval többet kell fizessen, de akkor meg a dúm nem megy... ami pedig a teljesítményfelhasználás alapú számlázást illeti, szinte mindenhol alkotmányos jogokba ütközne, csúnya perekkel a M$ nyakába: hiszne ha azt néznék hogy az M$ által támogatott platformon mennyi az alkalmazások terhelése amit az M$ mér és az M$ számláz ki, könnyen előfordulhat egy olyan M$ update ahol az oprendszer lesz a legnagyobb procterhelés fogyasztó, amit a t. fogyasztó nyakába aggatnak fizetnivalóként. BTW sért minden érdeket, mi több, a hw gyártó nem lesz érdekelt az előfizetésben sem. Maga a gépbérlet ma is létezik akár lízing formában, akár kölcsöngépként, ergo nem hoz semmi újszerűt. Ha ezek után a t. szabadalmi hivatal benyalja ezt újításként, háát tényleg nagy amerika, ahol nagy számok tv. alapján sok barom is megfér....:DDDD
  • Hegi90
    Tőlünk nyugatra meg van olyan, hogy előfizet valaki internetre, és ajándékba kap hozzá notebookot ha aláír 1 évet vagy 18 hónapot. Valószínűleg azt is nehéz meggyőzni hogy fizessen olyan havidíjat, amivel többre jön ki, mintha megvenné egyben. :)

Ilyen nálunk is van, nekem is valamelyik nap mondták. Állítólag a tévében meg a többi médiában szét van reklámozva már. Nézz körül a hazai internetszolgáltatóknál.
    Remélem nem lett túl reklámszerű :S
  • Rexhawk
    Ez nem teljesen uj keletü ötlet, nem értem miért akarja levédetni a microsoft... ez is számítási felhön alapszik pl

de van több is:
    http://g.ho.st/?language=en
    http://oos.cc/login.html
    http://www.cloudo.com/
    http://desktoptwo.com/
    http://www.notanos.com/
    http://qwikioffice.com/
  • MiZo@game
    ha tényleg megcsinálják, végre bekövetkezhet a várva várt áttörés a Linux vízein :-) így tovább Májkrémszaft, ássátok csak a saját sírotokat!
  • kareszdj
    ÉS azt ki lehet kapcsolni valahogy? :S
  • Laurion
    Itt egy csomóan csak azért szidják az ötletet, mert a Microsofttól jött. Ha az lett volna a cikk címe, hogy "A Google előfizetős pécéken gondolkodik", egészen más lenne a tetszésarány.

Állatfarm rémlik? "Négy láb jóóóó, két láb roooosssz, beeee!"
  • Zoliz
    Nem baromság. Igenis van benne ráció a Microsoftnak. Mert a cégnek (és sok forgalmazónak)az lenne az érdeke, hogy sokkal több időt töltsünk a gép előtt mint a való életben. Nem rossz elgondolás nekik, jöhet a reklámpropaganda. Bár efféle gondolatmenet alapján amit leírtam nem fog beválni. :)
  • wOlFbYTe
    Erősen el vagy tájolva, az MS megingathatatlan pozícióban van jelenleg.

Három területen folyik be hozzájuk jelen állás szerint a tőke:
    - konzol- és játékpiac
    - vállalati megoldások: Microsoft Dynamics család - Solomon, Great Plains, NAV, AX, CRM)
    - operációs rendszerek

Először infrastrukturálisan építette fel magát a cég OS és software bundle vonalon, aztán pedig belelendült más területeken is, például lenyomta az Oracle-t és SAP-t az OLAP / BI (Business Intelligence) területen.

Az MS Dynamics AX 2009 pedig olyan funkciókkal gazdagodott, hogy a prognosztizált megrendeléseken már most túlteljesít a licenszeladás, erősen megrázva SAP market sharet.

A számítási felhőt nagyon sok cég felkapta és MS-ék gőzerővel dolgoznak a cloud alapú megoldásokon. Valószínűleg annak a részét képezné az előfizetéses terminál, aminek az árába igen könnyen beleépíthető a cloud használata. Te tulajdonképpen csak egy végponti terminált használnál amit bérelsz, a komplex számításokat a felhőben végzik.

Különböző terminál kategóriákat kellene felállítani a végfelhasználó "típusától" függően, más igényei vannak egy játékosnak, egy designernek, egy irodai alkalmazottnak, vagy épp egy fejlesztőnek. Más erőforrásokat, gépeket igényelnek - különböző bérleti konstrukciókat jelent.

Az is nagyon hasznos dolog, hogyha a bérleti díj mindig aktualizált hardvert takar, vagyis X idő elteltével cserélnék, így a vállalatoknak nem kell az amortizációval, beruházásokkal foglalkozniuk. Igen kelendő megoldást látok benne.
  • dzsagon
    Ennél nagyobb ökörséget én még életemben nem hallottam.
  • Piel
    Nagy üzlet, hatalmas haszonnal, de remélem nem sikerül nekik nyélbe ütni a dolgot. Milyen bunkóság az, hogy megveszek egy számítógépet, OP rendszert és csak akkor használhatom amikor a Microsoftnál előfizetek!? Ha már megvettem akkor használhassam is, továbbá ne a Microsoft skubizza azt, hogy én mire használom a gépemet, milyen szoftvereket futtatok rajta. Mert ugye a Vista bejelentgetős szolgáltatása is ezt a célt szolgálja, csak idejekorán kiderült.
  • waterman
    még egy dolog. ha csak bérli az ember a gépet, akkor hogy is működne a dolog? hm hát az aksi már nem bírja, meg van nagyobb proci is jaj de annak az újnak sokkal vékonyabb a káva a kép körül, bérelek egy újat! és ugye lehet hogy tök felesleges lenne neki cserélnie, mert csak egy külső winyó hiányzik, hogy boldog legyen, de bérel egy új gépet, mert hát a régi úgysem az övé. és szépen jön a plussz terelés a környezetre, az iparosok csinálhatják a számítógép darabokat, a fókák kipusztulhatnak mert elolvad alattuk a jég, de lesz új számítógép, amit ugyanarra használ az ember mint a régit.
    ez nagy tömegben elterjedne az újabb szeg lenne a saját koporsónkba. a környezetünk koporsójába.
  • waterman
    de te mit kapsz azért, hogy 3 ropit csengetsz havonta? egy teljes közösséget, update-eket, minden estére lenne program, van kihez szólni, ha jó a klánod, akkor nagyon jó érzés ismerősökkel berohanni egy bg-be. ezt a fajta élményt, nem lehetne egy összegben kifizetni. ellenben egy számítógépet megveszel x összegért. előfizetéssel meg lesz belőle x*1,6+ összeg vagy több, mert biztos hogy úgy választják meg a havidíjat, hogy az nekik legyen jobb. én az előző gépemet 4 évig használtam. ez is gurul már 2 éve. nekem nem is érné meg, mert biztos nem hosszútávú megtérülésre játszanak - az ilyeneken mint én, véresre keresnék magukat. szerintem ennek a számítógép bérlésnek még érnie kell. plussz egy apróság: szívesen tárolnád-e az adataidat egy olyan gépen, ami nem is a tiéd? mikor visszaadod a gépet, le tudod-e takarítani róla bizonyosan az összes családi képet? etc..
  • mousee
    Amúgy csak egy csepp off: Érdekes, hogy folyton adósságban van az állam, de amikor választások vannak, akkor minden tele van plakátolva a kedvenc emberkéink fényképeivel... szerinted ez mennyi kidobott pénz?

on:

Amúgy tényleg az előfizetésből jóval nagyobb kaszálás van. És erre a legjobb példa a wow. Én egy éve játszom tört szerveren, de meguntam a sok bugot meg addolt karaktereket, stb, és ezért megvettem eredetibe, és belegondolva, hogy egy olyan játékról van szó, ami egy éven át folyamatosan lekötött, és még mindig tetszik... az megér nekem havi 3 ropit... annál sokkal többet szoktam elbulizni :)

Lényeg: MS-nél is erre mennek, hogy legyen fix bejövő pénz az előfizetésekből. Csak ahhoz olyan szintű szolgáltatást is kell nyújtani. Na az a kihívás :)
  • Laceee
    hiába magasak az adók, az országnak nincs pénze... nemtudom miért
  • tomcsa4
    De a magyar piac nem is akkora, mint a német, angol stb. Ezért is a difi (na meg a magyar adórendszer miatt, ugye kurva magasak az adók).
  • kisgabo
    lassan minden érdemes kintről behozni, most a font 280, ebay rulez....

magyarország egy rablógazdaság, garanciális téren is egy balkán.

• kisgabo
    még több pénzt akar a microsoft.

inkább linux, fiúk.
  • galedki
    ugyan, van már ilyen... mobilok a jó példa. vagy bérelt dekóder. de van, amikor számítási kapacitást veszel, nem gépet... a gond ott van, hogy az ilyen pc-kkel nem lehet majd azt csinálni, amit akarsz. rosszabb esetben még programot se telepithetsz :) viszont le van a gond a karbantartásról (szerencsés esetben).
  • galocza
    világos, mit akarnak: az 1xi nagy kaszánál jobb a folyamatos kis kasza. jó példa az előfizetéssel olcsóbb mobilok, a játékkonzolok (amelyeket veszteségesen árulnak, a pénz a játékeladásokból/licenszekből van), vagy a mmo játékok.
    engem viszont kiráz a hideg minden állandó költségtől (ezért sem volt mobilom évekig, ezért nem veszek semmit részletre), én azt szeretem, hogy ősszegyűjtöm a pénzt vmire, leteszem az asztalra, és enyim a cucc.
  • quentit
    Na, látom a Microsoft bekeményít, hogy végleg lehúzhassa a rolót...
    Most még csak Google van, de lesz aki már területeken is lemossa majd a pályáról... Nem is értem, hogy találhatnak ki ennyi baromságot...

Abból akarnak megélni, hogy nagyon látványosan hülyének nézik az embereket... Csinálják ezt máshol is, de nem ENNYIRE feltűnően...

Persze ez csak egy szabadalom, mondhatni csak ötlet amiből valószínűleg nem sok lesz, de jól tükrözi hogy a Microsoft milyen gondolati pályán mozog... Ennél még a véletlenszerű ötletek is jobbak lennének. :)
  • fourgee
    Szerintem meg a Microsoft azon gondolkodhatna, hogy nálunk miért drágább a Windows, mint tőlünk nyugatra... Vagy miért van az, hogy itthon a 100-150 ezer közötti notebookokat azért tudják olcsón adni mert nem tesznek rá Windowst, miközben pl. az Egyesült Királyságban még nyáron is, a jó font árfolyam mellett a kb. 90 ezer forintba kerülő gépeken Vista Home Basic volt, a 100 ezer forint körüli gépeken meg (Intel dual core, 2GB ram, egyik kollégám vette) meg Home Premium. Tehát itthon drágább 50 ezerrel, de azért mondják olcsónak mert nincs rajta Windows...

Vagy, pl. Németországban a Vista megjelenése előtt 1 évvel csináltak egy olyan akciót, hogy akinek illegális XP volt a gépén, az a bolti árnál olcsóbban előre megvehette a Vista-t a gépére, és a megjelenésig hátralévő 1 évben ingyen és legálisan használhatta az XP-t...

De a többi cég is bunkó köcsög, mert pl. miközben itthon a WoW második kiegészítője 10 ezer forint volt, én 6000-ért vettem meg London egyik drágább helyén... Bár én is letöltés-ellenes vagyok, ennek ellenére úgy gondolom, hogy Magyarországon megérdemlik ezek az élősködő cégek hogy letöltsék ingyen és illegálisan a dolgaikat, mert az áraik arra vannak beállítva, hogy gyorsan meggazdagodjanak.

És, amíg nem a felhasználók igényeinek kiszolgálását tartják fő feladatnak, addig az előfizetéses PC sem lehet sikeres. A "normál vásárlók" nem ebbe az irányba mennek, mert pl. egyre több "normál PC" vásárló vesz Macintosht, meg netbookot. Aki áttér Mac-re az nem fog a Microsoftnak meg más cégeknek havidíjat fizetni, aki meg a netbook irányába megy, annak az ár is fontos, és az sem fog fizetni.

Tőlünk nyugatra meg van olyan, hogy előfizet valaki internetre, és ajándékba kap hozzá notebookot ha aláír 1 évet vagy 18 hónapot. Valószínűleg azt is nehéz meggyőzni hogy fizessen olyan havidíjat, amivel többre jön ki, mintha megvenné egyben. :)
  • Athlon64
    Ekkora egy baromságot.
    Az a szöveg meg tetszik ,hogy lehet ,hogy bizonyos esetekben többet fizetnénk a kütyüért mint a jelenlegi felállás szerint, de még így is jobb.
    A shrek 1 jut eszembe. FarWar nagyúr szövege: Lehet hogy sokan odavesztek, de ennyi áldozatot nekem megér.

De a cikk is arról tanúskodik hogy ez a buli a profitról szól és nem a felhasználó kegyeiben való járásról.
  • Lokids
    Persze...
    És ha a gép nem csatlakozik a netre hogyan ellenőrzi? (A logokat lehet törölni)
  • lamer the true
    Megmondom én semmi!
  • BCS pixel
    érdekes, nehéz megmondani mi lesz ebből
  • PetiX87
    baromság
  • vajon kiki
    "Előfizetéses PC-ket akar a Microsoft"

Hát először is Shalom Microsoft ! Másodszor pedig ki nem sz*rja le mit akar a Microsoft ?!