64
A hullám - színes feliratos német filmdráma
  • MR ME
    #64
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    h akurvaanyját lecsuktak :(
  • REPS0L
    #63
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    csávókám miért nézett akkorát a rendőrautóba a film legvégén? mi jutott eszébe?
  • Kontrakcio
    #62
    ennek is-.-
  • Christiansen
    #61
    ne spoilerezz D:_:D_d


    ja neem, csak levetíteném, hadd döbbenjenek le :D
  • Thanatos
    #60
    és téged is elvinnének a rendőrök? :DDD
  • Christiansen
    #59
    jó film, kétszer már láttam
    9/10


    ha tanár lennék, osztályfőnöki órán lenyomnám..
  • Kiado
    #58
    Kegyetlenül bejövős volt :)
  • REPS0L
    #57
    kökemény film, 10ből 10 pont :)
  • mityku
    #56
    Helló!

    Én ma vettem meg dvd-n a filmet. Korábban láttam a könyvet könyvesboltokban, ott csak belelapozgattam.
    A téma már korábban is érdekelt, szóval olvastam már pár könyvet, újságot ezzel kapcsolatban. Szóval a film nagyon tetszett, meglepő, hogy mi mindenre lennének képesek az emberek egy ilyen "vezető" mellett. Egyébként "Mona" karakterét ki nem állhattam. Pl. az elején mikor szóba kerül, hogy a foci vb alatt mennyi ember tette ki a nemzeti zászlót, erre ő azt mondja, hogy " mennyire undorító volt". De sajnos ez a vélemény is valóságon alapult. Volt pár cikk akkoriban, hogy néhány német újságíró ( enyhén balos gondolkodású), rossznak vélte ezt a fajta patriotizmust ( zászló kitevést), sőt ez még rendőrségi körökben is felmerűlt. Attól tartottak, hogy az emberek újra a "40-es éveket hozzák vissza".
    Mindenki számámra egyértelmű, hogy semmi ilen nem történt! Sőt, én tökre örültem, mikor a német "zászlóerdőket" láttam a meccseken, végre ez a nép szembe nézett, nem törődött azzal, hogy egyesek mégm indíg "bűnös nemzetnek" mondja őket.

    További kellemes estét!

    mityku
  • KnightRider
    #55

    Kijött a film DVD-n, 1990 HUF. A hátsó borítón feltűntetettel ellentétben a magyar nyelv mellett nem angol, hanem az eredeti német hangsáv található. Még jó is, magyarul meg sem hallgatnám, angolul csak-csak, ez a film kötelezően németül megnézendő.
  • modellmaker
    #54
    :D:D :C
  • Montanosz
    #53
    ja ifjonti koromban én is szélsőséges eszmék híve voltam((((
    tudom mi fán terem a féreg(((
  • modellmaker
    #52
    :D:D

    látom megláttad a lényeget. :)
  • Montanosz
    #51
    nagy film !
    minden demokráciát féltő embernek látnia kell.
    főleg a mostanában masírozó, kövér, izzadságtól lihegő magyargárdisták miatt....
  • motyodlee
    #50
    jó kis film, tegnap láttam
    ajánlani tudom csak
  • Thanatos
    #49
    nagyobb hent, lol, látom te is rátapintottál a film lényegére...
  • zyppy
    #48
    azt hittem a végén nagyobb hent lesz. így csak 8as
  • Larvin
    #47
    Az volt a lényege, de nem biztos, hogy beavatta a srácot is.
    Különben is elküldte előtte való este a srácot, nem dumnáltak meg semmit. Át akarta gondolni.
  • modellmaker
    #46
    valóban, ebben van vmi.
  • modellmaker
    #45
    jajjmár :|

    Hát pont az volt a lényege annak a jelenetnek, hogy a többieket rádöbbentse a tanár, hogy sikerült diktatúrát csinálnia, holott a legelején a diákok nem hitték volna, hogy ez ma még lehetséges.

    amikor megütötte a barátnőjét, és ment a tanárhoz, hogy elmondja mit csinált, akkor megbeszélték, hogy le kell állítani a mozgalmat. csak ez nem volt benne a filmben. amikor már a színpadon elengedték és a tanár megkérdezte tőle, hogy minden rendben van-e, és a srác bólintott, abból lehetett rájönni, hogy ledumálta a tanárral, hogy meg kell mutatni a többieknek a mozgalom veszélyeit, mert azt senki más nem látta (mármint azok közül aki benne volt).
  • MR ME
    #44
    jah nem volt ez előre betervezve, én aszittem h kajak bekattan a tanár is és forradalmat uszít :D
  • Larvin
    #43
    illetve komolyan eljátszotta, hogy komolyan be volt szarva (mert ugye ez egy film :D)
  • Larvin
    #42
    akkor a magyar tanárotok téved, mert a srác komolyan be volt szarva amikor elkapták a grabancát
  • Depridol
    #41
    komoly és tanulságos film lett, hasonló a Das Experiment( A kísérlet) is ajánlom figyelmetekbe...
  • 89
    #40
    hát ez a filmben nem így tűnt...
  • laci 700
    #39
    Amikor a tanár sms-ben összehívja őket és felolvassa a dolgozatokat az utána lévő jelenetet a tanár előre megbeszélte az "árulóval". (mikor a árulót kihurcolják stb...).
    (Legalábbis a magyar tanárunk ezt mondta. )
  • Larvin
    #38
    Szerintem igen. A srác a vörös csjat választja, és a leginkább árulkodó pillanat amikor a szőke csaj elfordul a sráctól aki a darabot rendezte.
    Mert a hullám előtt egy jelentéktelen alaknak tartották, és mikor kitört belőle az ami belül van, akkor már tisztelték, és hallgattak rá. A darab próbája jól ment. Aztán volt egy rész amikor látjuk, hogy a számítógépen a webkamerán egy csajjal beszélget. Na ez a csaj a végén elfordul tőle, és a srác arcán látni, hogy ugyanaz a jelentéktelen alak lett a többiek szemében, mint előtte.
  • modellmaker
    #37
    Hát nem elcsesztem. :|

    Szóval arra gondoltam, hogy a filmből az nem derül ki, hogy a végül a diákok mit csinálnak. Nem derül ki, hogy végül "visszatérnek egy szempillantás alatt sekélyes, képmutató életformájukhoz."
  • modellmaker
    #36
    A filmből nem derül ki, hogy a "kísérlet" hogyan változtatja meg a fiatalok életét, gondolkodását... A többivel egyetértek. :)
  • Larvin
    #35
    Szerintem ebben a dologban a közösséghez való tartozás adja a vonzó erőt. Nem kell erőszak ahhoz, hogy egy ilyet összetarts.
    A hibát ott követték el, hogy leírták az autokrácia jellemzőit, de nem elemezték, és nem beszéltek a negatívumokról. A negatívum az erőszak, és a tolerancia hiánya. ezt ki lehet küszöbölni.
    Azonkívül nem határoztak meg világos ideológiát. Ezzel indult be a káosz. Világos ideológiával, patriotizmussal, nacionalizmussal, ÉS az erőszak kerülésével, toleranciát gyakorolva a közösségen kivüliek iránt, működhetne a dolog. Aki az ideológia, és a közösség érdekei ellen vét nem feltétlenül kell erőszakosan megbüntetni. Elég volna a kiközösítés. Elveszítené a közösséghez való tartozás minden előnyét.
    Pusztán ez elég szankció.
    Azt a fegyverbuzi antiszociális gyereket már akkor ki kellett volna közösíteni amikor elővette a fegyvert. A beképzelt díszribancot meg akkor, amikor vörösben jelent meg ezzel is hagsúlyozva, hogy nem érzi magára vonatkozóan kötelezőnek azt amit a többiek igen.
    Hogy az ilyen szitu is vezethet erőszakhoz? Igen, de akkor már csalódott, bosszúálló, vagy önmarcangoló emberek követnék el az erőszakot, akik a mozgalmon kivül esnek. Emiatt maga, a mozgalom nem tehető felelőssé.
    Emlékezzünk vissza a hippi korszakra, a jamaikaiakra, vagy a Holt Költők Társaságára. Az a film is ezt a problémakört boncolgatja, és ott is katarktikus a vég, mégis tisztábban kirajzolódik, hogy a társaság nem tehető felelőssé az egyén hibáiért.
    Ebből a világból a bajtársiasság, a szolidaritás, a képmutatástól való mentesség, a mások igazi értékeinek megbecsülése, és tisztelete nagyon hiányzik.
    Amikor a tanár a végén olvassa a dolgozatokat tisztán látja, hogy micsoda nagyszerű dolgokat szült a mozgalom. A hibákat is látja, de rossz megoldást választ.
    A kiábrándulás katarzishoz vezet. Mit ér el vele?
    A fiatalok visszatérnek egy szempillantás alatt sekélyes, képmutató éleformájukhoz.
  • Frosty01
    #34
    most néztem én is végig. nagyon jó film
  • Kicsikiraly
    #33
    Nem, félreértettél.

    Én úgy értettem, hogyha nem lenne meg az erőszakosság, a kiválasztás, a mozgalom tagjai nem éreznék a motivációt arra hogy fegyelmezettek legyenek és megcsinálják ezeket a dolgokat, vagyis létrehozzák a pozitív oldalát a mozgalomnak. Teszem azt, ha a Wenger Úr az elején szól hogy erőszakmentes legyen, meg ne közösítsük ki a többieket, akkor valószínűleg a diákoknak sem nagyon tetszett volna ez az ötlet.

    Az ilyen mozgalmak alapvetően nem rosszak, csak a mai világban ez sajnos működésképtelen a negatív tulajdonságai nélkül, mivel ezek hozzák létre a pozitívakat.
  • 89
    #32
    Igen...sajnos az emberek fejében vannak a gondok, mikor már a demokrácia is csak rablókapitalizmusról és a középosztály, alsóbb rétegek elnyomásáráról szól hogy egy szűk elit vidáman éldegéljen, akkor mit várjunk? bár ez sajnos mindig is így volt....
  • Thanatos
    #31
    viszont a hires hirhedt erőszakmentesség perpillanat tök simán életképtelen midne téren, akár állami, akár kis csoportban, mert nem tudja magát "megvédeni", erre mondhatod hogy jo de önvédelem az még ok, de akkor meg már hihetetlen gyorsan elmosodnak a határok
  • 89
    #30
    gondolom a nácizmusra (nemzeti-szocializmus) gondoltál...nem egyenlő a fasizmussal
    csak azt nem értem, hogy mér mindig a nácizmust veszik elő, mikor a kommunizmus közel 100 millió ember halálát okozta

    A 29-es postodat meg nem igazán értem: "De ha belegondolsz, a negatív tulajdonságai nélkül egy ilyen mozgalom nem adna elég motivációt a pozitív dolgok elérésére, ergó nem lenne olyan jó"
    Most ezt hogy??? Véleményem szerint Larvinnak igaza van, a nácizmus, kommunizmus is ott szaródott el, hogy nem erőszakmentességre épült. Mindenkit elnyomtak, megöltek aki nem "olyan" volt mint amilyennek ők akarták. Szerintem egy "védekező-nacionalizmus" vagy patriotizmus (nem összekeverni a sovinizmussal) azonban hatalmas előrelépést és összetartást adhat egy nemzetnek.
  • Kicsikiraly
    #29
    Én édesanyámmal néztem meg a filmet, és mint minden film után, ezután is beszéltünk. Én is ugyanezt mondtam, hogy a pár negatív dologtól eltekintve tényleg jó dolog. De ha belegondolsz, a negatív tulajdonságai nélkül egy ilyen mozgalom nem adna elég motivációt a pozitív dolgok elérésére, ergó nem lenne olyan jó. Én azt a következtetést vontam le, hogy az ilyen mozgalmak a negatív tulajdonságok révén érik el a pozitívakat. Nem létezhetne nélkülük, de miattuk lesz működésképtelen az egész.
  • Larvin
    #28
    A koncepció ott volt hibás, hogy nem kötötték ki alapelvként az erőszakmentességet, és a másokkal szembeni toleranciát.

    egyébként működhetne...
  • Kicsikiraly
    #27
    10/10, most értem épp a végére. hihetetlenül jó film. megmutatja milyen a fasizmus, elhiteti veled hogy milyen jó, hogy mit éreztek akkor az emberek, aztán megmutatja neked hogy nézd meg mit csináltál. Tanulságos, mindenféle mozgalomra értelmezhető film.
  • MR ME
    #26
    jah vége engem is ledöbbentett pöppet :|
  • OPM
    #25
    én is lekaptam az itteni vélemények miatt éshát uhh... a vége valami

    10/10.