103
napelem - avagy jövőtudatos gondolkodás
  • Lammer
    es most tok jot nevettunk...
    ...
    ..
    .

de min is?
  • mindigmindent
    Főleg műszaki termékekben erős! Nekem az tetszik benne, hogy mivel raktárról hozzák nincsenek rajta a bolti plusszok, és így max a kiszállítás árát kell rátenni! De ha ezt sem szeretnéd akkor nyugodtan elmehetsz érte! Meg hát kb olyan mintha egy hatalmas internetes áruház lenne, csak itt téged keresnek meg az eladók, én nem fordítva!
  • Petka
    Akkor javaslom, hogy töröltesse a témanyitó azt a topikot, ezt pedig nevezze át alternatív energiaforrásokra, mert egyébként lenne értelme ennek is, csak nem fog tetszeni a moderátoroknak...
  • vizilou
    Nagyon pozitívnak tartom az oldallal kapcsolatban, h gyorsna rá lehet jönni a lényegére. És sztem a cégektől a reakció is gyorsnak mondható, mert láttam olyan tendereket, amikre 12 órán belül 3 ajánlat is érkezett...
  • vizilou
    A másik topikban nagyon semmi nem volt, itt legalább megismerkedtem egy nagyon jó oldallal, ha reklám szagú, ha nem. Nekem nagyon bejött ez az oldal ennyi. A témához visszatérve viszont Magyarországon még nem nagyon terjedt el az alternatív energiaforrások ismerete. Még el kell telnie jó pár évnek mire Mo. belecsúszik majd ebbe.
  • kombajn59
    Erről már volt szó. Szép színvonalas a másik topik.
  • Sadist
    Akkor nyithattad volna úgy, hogy alternatív energiaforrások. Vagy egyszerűen beírtad volna a keresőbe, és megtaláltad volna ezt.
  • vexler
    Akkor most már ezt is tudjuk.

Mennyire praktikus:) Bár a hősugárzó veszélyes lehet, legalábbis egy rövidzárlat nagy kellemetlenségeket tud okozni:O Ezért is volt hogy amikor még kicsi voltam és hirtelen akartuk felfűteni a lakást akkor bekapcsoltuk a hősugárzót, de az estére nem maradhatott mert ha elalszunk akkor meglepire lehet ébredni, és nem karácsonykor:)

A hűtő kihúzása egy kicsit para mert ha a kaja meg megromlik, az sem célravezető, de ahogy n3whous3 is írta, egy 30ezer fős városban 160ezer wattot lehetne megspórolni ha mindenki csak 20w-ot spórolna meg!
  • kombajn59
    Hát szép. Ezek után ne is várja senki, hogy majd javul a helyzet ha mindenki csak a kiskapukon keresztül közlekedik. Megnéztem most ezt az oldalt amiről beírtak és lehet tényleg reklám szagú de okos ötletnek tűnik amit képvisel. Sokan sírnak, hogy így meg úgy nem tudják kifizetni a számlákat közben meg iszonyat pénzen vesznek dolgokat meg mert csak azokról a helyekről tudnak aminek a katalógusát a budin elolvassák. No comment az ilyeneknek.
  • mindigmindent
    Természetesen itt lefelé megy a licit. Pont azért lett kitalálva, mert eddig ugye működtek a hagyományos aukciós oldalak, de ezek (legalábbis szerintem) nem voltak komolyabb adásvételekre alkalmasak. Ezért kitalálták a yabe-t, hogy van egy cégállományuk, akik reagálnak azokra a tenderekre amiket meghirdetsz.
  • Petka
    Nekem van ismerősöm, akinél ki van kapcsolva a fűtés, mert lopják az áramot és inkább hősugárzóval fűtenek. Az ingyen van... :D
  • Count Adyn
    Nekem erről az jutott eszembe, hogy lám a cigányok nagy része már környezettudatosan él, nincs melegvíz szükségletük, nem fürdik el a drága energiát:D Egyébként meg sajnos eléggé szar a helyzet valóban, most ha valaki spórol 20 wattot mert kihúzza a hűtőt estére hogy ne világítson belül, a szomszéd kiröhögi hogy ő többet spórol a villanyóra mágnesezésével, amiről van is itt topik az sg n:D
  • bobo22
    Ahogy láttam inkább lefelé mennek az árak.
  • kombajn59
    Dehogy a témánál maradjunk egy kicsit nézelődtem és az láttam, hogy cirka 220k körül van egy 4 n2m-es kollektor ami már egy 5 fős család napi melegvíz szükségletét képes fedezni.
  • kombajn59
    Fordított aukció??? Hát ha logikailag végigkövetem akkor ez azt jelenti hogy az eladó licitál? Ebben az esetben akkor gondolom lefelé. Nem pedig fel mert akkor nem sok értelme lenne.
  • bobo22
    Ez egy fordított aukcióra épülő oldal. Fordítottja az ebaynek meg a vaterának.
  • vexler
    Olyan értelemben látom értelmét hogy mindigmindent miért ott csinálta a tesztjét, de amúgy nem igazán preferálom az ilyen oldalakat! Persze lehet hogy azért mert nem is értem a működésüket:) Ilyen értelemben egy kicsit konzervatív vagyok, szeretem a jól bevált kis üzleteket.
  • bobo22
    Csak, azért gondoltam, és örültem neki mert én már régóta vadászom ezt az oldalt és nemrégen egy srác indított ez ügyben egy topikot, de nem volt hosszú életű sajnos.
  • vexler
    A semmirevaló küzdelemnél csak az a rosszabb ha a szándék sincs meg, mert akkor valóban semmi sem fog történni...
  • vexler
    Nem, én egy egyetemi felmérést csináltam. Biztos vagyok benne a yabe jó oldal, de nem biztos hogy ide tartozik...
    Igen, egyenlőre még ott tartunk hogy ez szembe szélnek minősül, de valahol el kell kezdeni!
  • kombajn59
    He? Mivan? Valahogy elúsztunk a kollektorok vizéről. Mi ez a Yabe izé?
  • bobo22
    Tehát akkor vexler is itt csinálhatta felmérést ha jól gondolom.
  • Petka
    Nekem is egy kicsit reklámszagúnak tűnik az egész...
  • mindigmindent
    Arról van szó, de csak a fordított aukció miatt csináltam oda. Vaterán vagy ebayen nem lett volna értemle!
  • bobo22
    Itt most a Yabe.hu-ra terelődött a téma?
  • DarkHorSe
    Lehet ugyan széllel szembe pisálni , árral szembe úszni, de nem érdemes.
  • mindigmindent
    Nem, szoktam vásárolni azon az oldalon, de ezt a tesztet a környezetmérnöki önszorgalmamból csináltam! Feltettem egy napelemes telefontöltőt (hogy azt keresek), és azt teszteltem hogy ha átlagban egy számítógépre 5-10 ajánlat érkezik, akkor erre mennyi fog? Sajnos a várakozásaimnak megfelelő eredmény született. Annak ellenére hogy kb 1200 ember megnézte, ajánlat egy sem érkezett. Cégekből talán csak 2 nézte meg... Úgyhogy ez szerintem jól reprezentálja a társadalmi és a kereskedelmi hozzáállást...
  • kombajn59
    És ennek mi köze a napelemekhez? Tán azt akarsz eladni nagy tételben vagy mi?
  • mindigmindent
    Önszorgalomból én is csináltam egy kis felmérést. Egy aukciós oldalon feltettem egy tendert, és vártam rá az ajánlatokat. Egy sem érkezett! Pedig általában elég sok cégnek küldenek értesítőt, de valahogy mégsem érkezett ajánlat...
  • Petka
    "FAIL"

FAIL
  • n3whous3
    Keress rá googleben, én ilyeneket nem nézek, városomban van 1 cég, ha jól tudom, ami ilyennel foglalkozik és ennyi.
  • n3whous3
    Nálunk pl. minden égő energiatakarékos, drágább beruházás volt minden helyre ezt rakni, mint a wolframosat, de végülis megérte, bőven... És ez már pár hónap múlva visszahozza az árát, ha nem előbb.
  • vexler
    Pedig sajnos így van... HVG-ben meg asszem Narancsban sok érdekes cikket lehet olvasni róla. Így még a komolyabb befektetőknek sem éri meg igazán akik jönnének. Nemhogy a hazaiaknak... Szóval itt komoly hozzáállási gondok vannak, amit nem tudok a kompetencia javára írni...
  • eliza99
    Sajnos még mindig nem kaptam választ arra, h melyik oldalon tudnék ilyen szerkezetekről olvasni, vagy esetleg vásárolni ilyet.
  • n3whous3
    hát lol jah

még hogy nem számít 20 W... Csak egy városra számolja ki az ember, legyen 35 ezres a város, benne 8000 család, 8000*20 = 160 000 Watt...
  • vexler
    Sajnos ez így van, de ha már tudjuk hogy visszafordíthatatlan a probléma, akkor komolyabb beruházásokra lenne szükség! Márpedig rengeteg független kutató bebizonyította, hogy visszafordíthatatlan a helyzet... És persze az apróságokon rengeteg múlik, de globális összefogás, és gondolkodás nélkül (sajnos ezen a téren csak a költekezésig meg a válságok kialakításáig jutottunk el) semmire sem fogunk menni. Azt meg nem várhatjuk kormányoktól hogy maguk kezdjenek érdemi lépésekbe. Illetve joggal várhatnánk, csak naivitás lenne. Egy erős alulról induló kezdeményezésre lenne szükség, ami kikényszeríti hogy ne 200-300ezerbe a napelem, hanem csak mondjuk 100ba. Ez hatalmas befektetés lenne, de ebből már később lehetne adót csökkenteni, és az emberek kezében is több pénz maradna miután nem kéne annyit fizetniük az energiáért! Pl Németországban is már csak energiatakarékos izzókat lehet gyártani!
  • n3whous3
    Ezt a ráfizetés dolgot nem is tudtam :O
  • akyyy
    FAIL
  • immovable
    Az a fő probléma, hogy a környezettudatos gondolkodás csírája is hiányzik az emberekből. Nincs szükség több 100 ezres otthoni beruházásra ahhoz, hogy tegyél a környezetedért. Elég lenne kezdésnek már pár apróságot is tenni.

Például környezettudatos gondolkodásmódhoz az is hozzá tartozik, hogy nem szemetelünk. Például aki dohányzik az vigye magával a csikket az első kukáig és ott dobja el, ne a járdán. Ez nem a környezetszennyezés miatt, hanem, hogy ne térdig a dzsuvában kelljen menni. (ez csak 1 példa, van sok)

Vagy otthon a számítógéped, tv-d stb kösd rá egy kapcsolóval ellátott hosszabbítóra (800 forint) és este ha már nem használod, kapcsold le a hálózatról. Ez kb napi -8 óra készenléti idő. Ez ugye nem hangzik soknak, az egy-két 10 wattos készenléti fogyasztás alapján, de ha mindenki ezt tenné, rengeteg energia megspórolható lenne.

Persze majd jönnek az okosok, hogy jah persze nem fogok szarozni ilyenekkel, mikor a szomszéd meg 3000-es koromdízellel jár, én meg ilyenekkel játszak. Úgyse számít az a 20 Watt.

Amíg ez nem változik, hiába vesz még csak minden 100-ik 1000-ik ember napkollektort a háztetőre vagy kondenzációs gázkazánt. Ez elenyészik a sok fölös energiafelhasználás mellett.
  • Vlala #24
    Nekem költségeim csökkentésére, anyagi gondjaim megoldására a cetelemet ajánlották. Minek néznek ezek engem? Honnan vegyek egy bálnát?