130
 • Epikurosz
  #130
  itten
 • Epikurosz
  #129
  A butaságot Jonah írta a #6-osban.
 • Epikurosz
  #128
  Korábban elhangzottak itt butaságok, ezért muszáj elismételni:
  [URL=http://www.hetivalasz.hu/cikk/0812/vissza_a_jovobe]"Tizenhétezerszer annyi energia érkezik a Napból a Földre, mint amennyit az emberiség elfogyaszt."[/URL]
 • Tsol
  #127
  Szerintem senki nem születik gonosznak vagy jónak, mindenki semleges születésekor, hogy + vagy - lesz belőle az a nevelésén múlik. Például a normál atom is semleges töltésű, csak akkor lesz belőle ion ha más atommal kölcsönhatásba lép.
 • xyl
  #126
  "...abba kéne hagyni ezt a keresztény, felvílágosult, liberális maszlagot, hogy mindenki jónak szűletik."

  Azért ne keverjük a dolgokat:
  Keresztény:
  Jó teremtés -> bűneset -> mindenki bűnös -> Jézus -> megváltás -> örök élet
  Felvilágosult: Mindenki jónak születik.
  Liberális: Azt teszem, amit akarok, kinek mi köze hozzá? • Epikurosz
  #125
  "2., A legtöbbjük lazán átrázza a legképzettebb szakembereket is"

  Vannak olyan pszichológiai tesztek, amelyeket gyakorlatilag nem lehet átverni, nem beszélve több, különböző koncepcióra alapozott teszt használatáról.
 • A1274815
  #124
  "OK, és mi következik ebből?"

  Az, hogy rosszkezekben van és látni kéne, meg abba kéne hagyni ezt a keresztény, felvílágosult, liberális maszlagot, hogy mindenki jónak szűletik.

  "Előrebocsátom, én a vezetői posztokat - cégvezetőtől felfelé - felsőfokú végzettséghez és sikeres pszichológiai alkalmassági teszthez kötném, de nem tőlem függ."

  Két probléma van vele:
  1., Ők hoznak határozatokat és nem hülyék
  2., A legtöbbjük lazán átrázza a legképzettebb szakembereket is
 • lapaleves
  #123
  elég baj lenne most tudnám meg. már egy ideje részét képezi a hadiköltségvetés a családi kasszának.

  ha elég őszinte az ember szépen látható, hogy csak és kizárólag a legmodernebb technológiákat kosárba pakolva is messze rossz irányba állnak a függvények. az ipari termelés nem fogja tudni megtagadni önmagát, a gyárat nem lehet háztájival működtetni.

  nekem pl nincsenek dátumaim. egyszerűen vélelmezem, hogy még az én életemben szükséges lesz teljesen infrastruktúra-függetlenné válni. aztán azt megvédeni...
 • Epikurosz
  #122
  ideje

  OK, és mi következik ebből?
  (Előrebocsátom, én a vezetői posztokat - cégvezetőtől felfelé - felsőfokú végzettséghez és sikeres pszichológiai alkalmassági teszthez kötném, de nem tőlem függ.)
 • A1274815
  #121
  "Te lényegében elfogadod az eredendő bűn fogalmát, sőt, ennél rosszabbat feltételezel az emberről."

  Nem! Erről szó sincs!

  Arról van szó, hogy az emberek egyrésze (erős túlzással 6-7%-a: 4% AsPD, 1%NPD, 1% pszichopata) egyszerűen olyannak, szűletik, ami legközelebb esik a gonosz fogalmához.

  Az már csak hab a tortán, hogy sok politikus esik ebbe a csopartba.

  Egy idelye már olvasgatok ebben a téma körben és, hát mondhatom, hogy azok alapján ez nem csak hajlam, hanem képesség. És sok esetbe ezek kialakulása nem köthető a neveléshez.
 • Epikurosz
  #120
  Megnéztem a videót, bár kicsit unalmasnak találtam.
  Te lényegében elfogadod az eredendő bűn fogalmát, sőt, ennél rosszabbat feltételezel az emberről.

  Az én véleményem az, hogy vannak olyan emberek, akikben nagyobb a hajlam az agresszióra, a gonoszságra, mint az átlagnál. A kutyáknál bebizonyosodott, hogy ki lehet tenyészteni egy vérengző fajtát, mint amilyen a pitbull. Az embereknél is bekövetkezhet "genetikai halmozódás", amelynek eredményeként apró behatások is antiszociális irányba tudják elvinni a személyiségfejlődést.
  Ez tagadhatatlan tény, mint ahogy az is, hogy ilyen felhalmozódás bizonyos embercsoportok, etnikumok körében is kialakulhat. Azt hiszem, hogy ezzel minden logikusan gondolkodó tudós tisztában van. Annak megválaszolása, hogy mi a teendő ilyen esetekben már problémásabb. Mindenesetre sem a keresztény szeretet, sem a liberalizmus mindent megengedő hozzáállása nem vezetett eddig eredményre.
 • Epikurosz
  #119
  Ló, alátok.
 • 05lampard
  #118
  A hasadóanyagok is elfogynak egyszer, nem?
 • lapaleves
  #117
  ha ww összefogás nincs is, lehet találkozni pár jó példával. erdei iskola, sárkemence-csinálás, permakultúrás arcok, komposztklozet. ha ezekre ránézel akár guglin akár jutubon vannak sokan. végülis az 1%, amit írsz.

  ez beláthatóan nem lesz elég. szerintem nagyon fontos arra is hangsúlyt fektetni, hogy túléljen az ember az anarchiában. ha belegondolsz hiába csinálsz önellátást, ha éhező, városból kiszabadult hordák egyszerűen ledézsmálják a terményt.

  biztos lesz vagy 10 év amit ki kell húzni, amíg a járványok meg az éhínség megteszi a dolgát. viszont az igazán brutális kalózcsoportok megmaradnak ugye...

  és ugye elég nehéz egyszerre forrást biztosítani az önellátós technológiáknak is meg a túléléshez szükséges dolgoknak is.
 • neoG
  #116
  okés!köszi a felvilágosítást!
 • Justil
  #115
  az a gond, hogy a dínók és az emberek közt van 1 kis különbség. azért mi jóval fejlettebb értelmi képességekkel rendelkezünk..szándékosan nem írom azt, hogy okosabbak vagyunk, mert ez sajnos nem minden embertársunkra lenne igaz :(
  a lényeg, hogy a dínókkal ellentétben mi megtehetnénk, hogy odafigyeléssel nem pusztítjuk ki a saját környezetünket, de ez koránt sem elég. nem elégedhetünk meg ennyivel, mert pontosan a (relative) fejlett agyunknak köszönhetően sokkal többre lennénk képesek. képesek lehetnénk egy virágzó civilizációt létrehozni (a mostani civilizációnkat korábban már vázolt okok miatt én semmiképp nem nevezném virágzónak), amely harmóniában élne együtt környezetével, meg benne az emberek egymással.
  és ehhez "mindössze" annyi kellene, hogy az emberek elvonatkoztassanak attól, ami most van. mert amíg ebből indulnak ki, mindig csak felszíni hibákat próbálják helyrehozni...

  2 Who Am I:

  Irónia? Kötve hiszem. Szerintem inkább teljesen logikus, hogy azok, akik a legnagyobb szart kavarják, pontosan tudják, hogy a dolog kicsit ilyen "utánam a vízözön" típusú. Ha az ő életükben nem lesz cink, akkor ennyivel el is van intézve az egész, de ha mégis, hát ott a bunker..

  Manapság ha megnézitek, világszerte megy a médiában meg úgy egyáltalán a közfelfogásban az egyed, egyediség hangsúlyozása. Mindenki különleges, egyedi öltözködés, frizura, gondolkodásmód, életvitel, stb. Nyilván ez az egyik legjobb eszköze a hatalomnak arra, hogy a népet megossza, de most nem is erre akarok kilyukadni. Hanem, hogy ez mekkora átbaszás. Mert mindenhonnan, a csapból is ez folyik, hogy "te" mennyire különleges vagy, de bezzeg ha 1x vmi komoly cink lesz...na akkor a közember kurvára magasból le lesz szarva, gazdagéknak ott a bunker, mi meg akár egyediek vagyunk, akár nem, éhen, szomjan, meg még ki tudja hogy fogunk halni...
 • who am I 7
  #114
  Töblépcsős folyamat.Sajnos szimbiózisban élünk, szerintem csak redukálni lehet a gondokat, hajszálnyival túlélni, de megváltoztatni alapjában véve nem lehet.6.7milliárdan vagyunk, igaz vezető/bálvány alapú a társadalom.Nem 99% nem képes az önálló berendezkedésre, ami érthető is..az 1% az nem a vezetők, mivel a vezetők is csak olyanok mint az átlagember, 99%-ban.Mert aki belemerül ellenben reális világképe van, az sajnos a trutymó és fertő miatt kilép..Nem egy ilyet tudok..1000ből 1 ilyen..Nem tudja változtatni 999 elhallgattatja.VAgy X mindegy.Szóval, a képlet egyszerű, mint amikor ősemberként letörtünk egy ágat, majd kis idő múlva baltát csináltunk és gondolkodtunk, úgy kell most is feltatlálni magunkat..Csak most nem az állatokkal szemben, hanem az emberekkel...Egyébként megjósolhatatlan mi lesz a vége.Egyszó : Hálozat.AZonos gondolkodású értelmiségiek csoportja, egy objektvíen,külső szemlélő módon, meghatározott reális képpel.Ami természetesen nem lecövekelt röghöz kötött hanem változó, a fejlődéssel és a néppel is kooperáló természetesen.Kínos kérdés, vezető alapú társadalom, vagy önellátó/vezető fele-fele (ez komplexebb de ez kellene) mindenkinek saját felelőséggel?Az biztos, össze kellene gyűlni így world wide ezeknek az embereknek is ki kellene találni valamit ezen a vonalon, mert ahogy írtuk páran, ez sehova sem vezet.Ennyi.De, pusztuláshoz...Íronia, hogy pont azoknak az embereknek van bunkerük,támaszpont stbk akik ezért felelősek..Szóval, nagy balhénál pont az tud menekülni, akikkel a probléma van...
 • Molnibalage
  #113
  Letarol... Felzabáltak jóformán minden zöld növényt és ez még az éghajlatot is befolyásolta.
 • who am I 7
  #112
 • neoG
  #111
  mi az a lerarolni? (így elsőre a letömörítés új szlengjére tippelek, de azért megkérdem)
 • Molnibalage
  #110
  "Ahogy itt előttem nagyon profin megfogalmazták, az ember jelenleg olyan, mint egy ki*****tt betegség ezen a bolygón, és ha ezen nem képes változtatni, bizony nem sok jövője van."

  Miért is? A dínók is egyesek szerint annyira túlszaporodtak, hogy a végén már szó szerint leraroltak mindent..
 • Justil
  #109
  figy, soha nem mondtam, hogy tudom a megoldást. de legalább belátom, hogy szükség van rá, méghozzá a nem túl távoli jövőben.
  azt egyébként azért nem mondanám, hogy semmi sem változott. egyrészt hatalmas technológiai fejlődés ment végbe, ami igaz, hogy - mint már én is említettem - teljesen független a szellemi/kulturális fejlődéstől, de ugyanakkor lehetővé tenné egy a mostaninál sokkal fejlettebb civilizáció kialakítását (értsd: ha mindenhol beállna, vagy legalább elkezdene beállni az a fejlettségi szint, ami ma mondjuk a csúcs, az igen jó lenne). másrészt pedig, ahogy a fejlődés gyorsul, a romlás is gyorsul, egyre gázabb ez a világ meg ami történik benne, ezt azt hiszem mindannyian érezzük. Szokták mondani, hogy elkorcsosul, a vallásos emberek a gonosz térhódítását látják benne, de teljesen mind1, hogyan fogalmazzuk meg, a lényeg hogy értsük miről van szó. Vagy említhetném akár a környezetszennyezést, és a globális felmelegedést is. Ezek mind olyan dolgok, amik az utóbbi időben igencsak változtak.
  Szóval az egy dolog, hogy nem sok minden változott eddig, de most egyrészt adott a fejlett technológiai háttér, másrészt - és ez a hangsúlyos - egyre sürgetőbb a változás, mert beláthatjuk, hogy a középkorban is szar volt, sőt minden történelmi korszakban találhatunk okokat, amiért akkor épp szar volt, de most már kurva sokan vagyunk ezen a bolygón és ha folytatjuk ezt a jelenlegi viselkedést/mentalitást, annak semmiképpen nem lesz jó vége.
  Ahogy itt előttem nagyon profin megfogalmazták, az ember jelenleg olyan, mint egy ki*****tt betegség ezen a bolygón, és ha ezen nem képes változtatni, bizony nem sok jövője van.
  Mint azt az elején említettem, nem tudom a megoldást, de azt tudom, hogy minél több ember kezd el hasonlóan gondolkodni, annál jobbak a lehetőségek. Főleg ha neadjisten magasabb (értsd: befolyásosabb) körökben is esetleg észbe kap valaki. És itt most ne arra gondolj, hogy mindenki legyen naív és idealista (merthogy szerinted az vagyok), pusztán csak fogják végre fel, hogy az a néhány pénzügyi meg környezetvédelmi törvény, meg néhány kutatás a zöld energia területén...kurvára nem elég. szerintem.
 • Molnibalage
  #108
  "de könyörgöm hol van ebben fixálva, hogy nem is változhat soha semmi?"

  Az evolúciós késztetés nagy erő... Mondom. Elivleg 6000 éve van civilizácó. Nem változott nagyjából semmi. Milyen eszközzel változtatnál?
 • Tyberius
  #107
  Bizony vannak már ilyenek is. Az anyagtudomány a kedvenc tudományágam. Ha az új anyagokról olvasok, már-már elhiszem, hogy a 21. században élünk :) (mert ugye repülő autók még mindig nincsenek, se űrhotelek, se holdbázis, de még egy tisztességes nukleáris telet se sikerült összehoznunk :D )
 • Justil
  #106
  "Ez kellene a mostani emberekbe, a céltudat, h egy intelligens civilizációt építsünk, ne pedig egy carpediem betegséget terjesszünk, amit kipusztul"

  ebben kb benne is volt a lényeg!
 • who am I 7
  #105
  A genetika egy nagy fal a hírtelen lépésekre.Komplex civilizáció lassú fejlődés.Az időnkhöz mérten..Nyílván milliárd években számolva gyors fejlődés, és ha nem fejlődünk jó irányban, akkor a Föld történetének csak egy betegsége leszünk...amit meg kellett "gyógyítani".Ez kellene a mostani emberekbe, a céltudat, h egy intelligens civilizációt építsünk, ne pedig egy carpediem betegséget terjesszünk, amit kipusztul.A kisebbnek is lehet nagyon örülni, nem csak a habzsolásnak.A média nem ezt mondja.A törvényeket mindent újra kellene gondolni, infrastruktúrákat piaci változókat, mindent, mert a technika tényleg fejlődik egyre többen vagyunk egyre többet fogyasztunk a törvények meg kb a biciklire meg a 20 fős kisfalvakra vannak szinte.Amikben végülis van igazság, de sokkal kifinomultabb lett már a világ...
  Egyébként, csak összefogással lehet ilyet véghez vinni (akkor is nehéz), és talán csak a net által....most nem írom le miért.
  jo8mindenkinek.
 • Justil
  #104
  a videót megnézem, ígérem, csak nem most azonnal, később ráérek. angol tudással nincs gond :)
 • A1274815
  #103
  "ezt honnan tudod biztosan? mármint ez bizonyított dolog, vagy csak a te feltételezésed?"

  Belinkelt videót megnézted?

  "egyébként meg én nem a gonoszságra mint olyanra, inkább az agresszióra gondoltam, ami ma nagy probléma rengeteg embernél."

  Akkor véginkább nézd meg azt a bizonyos videót, ja és angoltudás természtesen kell hozzá, nállunk valahogy ilyeneket nem akarnak adni.

  P.S.: A probléma manapság inkább az, hogy szégyen nem anti-szociálisnak lenni. Hála néhány pszichopatának.
 • Justil
  #102
  "igen is vannak akik gonosznak születnek"

  ezt honnan tudod biztosan? mármint ez bizonyított dolog, vagy csak a te feltételezésed?

  egyébként meg én nem a gonoszságra mint olyanra, inkább az agresszióra gondoltam, ami ma nagy probléma rengeteg embernél. és az pedig megfelelő neveléssel, illetve képzéssel javítható (nem véletlen hogy a legtöbb bűnöző a sötét paraszt kategóriából kerül ki, persze vannak kivételek).
 • Palinko
  #101
  igen mire lennének képesek ha a barlangban még melegvíz és áram is lenne :D

  viccet félretéve, biztosan nem kerülne piacra ha olyan anyagot tartalmazna, amit tudnának hasznosítani a terroristák, vagy magában a szerkezet veszélyes lenne.
  vagy ki tudja? :D
 • highpoint
  #100
  Nem vagyok biztos benne, hogy elterjed majd... Mert mi van, ha "terroristák kezébe kerül"?!!
 • A1274815
  #99
  "emberi természet? ez a legnagyobb butaság mind közül."

  Igen ez igaz, mert általában két csoportra oszthatók: bírkák és vezetők (többségük: pszichopata vagy nárcisztikus). Szóval nem a manipulált többség viselkedését kéne viszonyítani, néhány őnző vezetőhöz.

  "nálam és nálad sokkal okosabb emberek réges-rég megmondták már, hogy az ember ártatlan lélekkel születik, később veszi magára azt a sok rosszat, amit a környezetében tapasztal."

  Ekkora egy idealizált baromságot már hallottam, igen is vannak akik gonosznak születnek, de ez két ember típus nem ohajtja felfogni: idealista felvilágosodás eszméit követő és vallásos ember.

  Ezt mindenki nézze meg!!
 • Palinko
  #98
  pedig mennyire jó ötlet, mondjuk biztos baromi drága lesz meg minden, de talán egyszer a nagyon távoli jövőben miért ne? :D ha elindulna a sorozat gyártás, nem lenne annyira bonyolult talán még elérhető is lesz, a 10 év nem olyan sok idő.
 • highpoint
  #97
  ""beszerezhetőek olyan 'mini-atomerőművek'"

  "erre is kérek linket. remélem nem valami leharcolt ruszki tengeralattjárót kéne vennem. ""


  Szerintem erre gondolt. De aztán ezt a cikket később helyesbítették.
 • Justil
  #96
  emberi természet? ez a legnagyobb butaság mind közül. az embert a társadalomban megélt szerepe teszi olyanná, amilyenné válik. nálam és nálad sokkal okosabb emberek réges-rég megmondták már, hogy az ember ártatlan lélekkel születik, később veszi magára azt a sok rosszat, amit a környezetében tapasztal. ma is vannak emberek, akik köszönik szépen nem kérnek ebből a te fenemód realistának beállított világodból, szerzetesek, remeték...nem biztos hogy olyan rossz nekik. más kérdés, hogy azért vannak dolgok amikről én sem mondanék le, technikáról, kényelemről, a szórakozás bizonyos formáiról, stb.
  Nem állítom, hogy a genetikának nincs beleszólása, mert az ugyanugy butaság lenne. Nyilvánvalóan beleszól az is, hiszen azért valamilyen szinten generációkon át öröklődik ez a dolog, de hidd el, lehetne másképp is.
  Nevezz idealistának, és nyugodtan legyen tőlem herótod...nem ítéllek el ezért, mert akkor elítélhetném az emberiség döntő többségét. A baj az, hogy a jelenlegi berendezkedés pont úgy van kitalálva, hogy bár mindannyian tudjuk és látjuk, hogy tele van szarással, mégis úgy gondoljuk, csak ezt azt kéne megváltoztatni, és egyből jobb lenne. El sem tudod képzelni, hogy lehetne esetleg valami teljesen más, pontosan azért, mert annyira természetes, hogy mindig is így volt, tehát természetes, hogy ezentúl is így legyen.
  De én Who Am I-al értek egyet...mert igazad van abban, hogy az emberiség eddigi (megjegyzem kozmikus viszonylatban jelentéktelen korú) történelmében nem sok minden változott, de könyörgöm hol van ebben fixálva, hogy nem is változhat soha semmi?
  személy szerint meggyőződésem, hogy bár technikailag egyre jobban fejlődünk, szellemileg (és itt nem (csak) az értelmi képességekre gondolok) teljesen megrekedtünk, és az igazán nagy előrelépés az lesz (ha lesz, remélem), amikor ott is elkezdünk komolyabban fejlődni...
  ismétlem, nyugodtan a faszod ki lehet velem meg a "szókold" idealizmusommal, és lehet hogy igazad van, és tévedek, mégis erősíti a hitemet az, hogy látom, hogy a jelenlegi rendszert hiába próbálják helyrepofozni, meg foltozgatni...kurvára nem használ, mert szar az egész.

  kicsit amúgy az egészet egy szoftver kifejlesztéséhez tudnám hasonlítani (hadd okoskodjak picit, ha már programozónak tanulok). adva vagyon 1 rendszer, ami jelenleg is működik, nevezzük a föld operációs rendszerének. annak idején amikor kitalálták, talán jó volt, mert kurvára nem volt ennyi user, meg bonyolító tényező, de talán ha lehetett volna jobbat is kitalálni, mind1, mert ennyire futotta. csak sajnos időközben gecire megváltozott a világ (amire utaltál te is, a körülmények) és hát egyre-másra jönnek elő a bugok, olyannyira, hogy mostanra az egész csak úgy hemzseg a hibáktól.
  erre jönnek az okosok, és tolják a service packeket, patcheket meg modokat...de könyörgöm, ezt nem lehet a végtelenségig csinálni. azokat pedig, akikben 1 teljesen új OS igénye merülne fel, leidealistázzák, és elküldik a fenébe.
  pedig - legalábbis a számítógépes rendszerek fejlesztésében - köztudott, hogy egy ennyire bugos OS esetén hosszútávon jobb, előnyösebb és kifizetődőbb is teljesen újraírni az egészet. nem csak jobban fog működni (hibamentesen, legalábbis sokkal kevesebb hibával), hanem eleve sokkal hatékonyabb lesz, az újratervezés/gondolás következtében.

  na, bocs ha túl terjengősre sikerült...csak azt szerettem volna veled érzékeltetni, hogy nem biztos, hogy a megszokott valósághoz-ragadtabb irány a legcélravezetőbb. legalábbis ahogy így elnézem, hogy mi folyik a világban...nagyon úgy tűnik hogy nem lesz happy end a vége.
 • Rincewind
  #95
  Obama a legjobb dolog ami Amerikaval tortent az elmult 2 evtizedben. Remeljuk sok dolog megvalosul az igeretekbol.
 • lapaleves
  #94
  nem teljesen értem az utalást a szuperszámítógépre, hiszen tudom hogy azt lehet kapni. itt viszont új techről van szó, amiről egyelőre nullához közeli a független infó mennyisége. pláne nem állunk jól x éves teljesítmény-adatokkal. köszi a linkeket.
 • szivar
  #93
  Sacc/kb 120Wh/kg. Amúgy meg otthonra atomerőművet sem kapni. De még egy egy megawattos szélturbinát sem... Viszont olyan kocsit már lehet rendelni amiben ezek az aksik figyelnek.

  De a meglátásoddal kapcsolatban szuperszámítógépeket sem kapni, meg űrhajót sem, meg... Pedig még meg sem érdeklődted hogy lehet-e kapni.
 • szivar
  #92
  Csak neked. Jövőre valószínűsíthetőleg beszerezhető. Sok pénzből meg már idén. Bár a terraristák nem kedveznek ennek a trendnek, mert mi van ha a kezükbe kerül...
 • nothes
  #91
  Az ember talán. És a többi mittoménhányezer faj?