172
-
bvalek2 #52 a "bolsevik" többséget jelent, ami történetesen nem volt meg soha. Még a mensevikek is többen voltak. egy darabig...
az a forradalom ahol előrelépés van ha csak kicsi is és az a puccs ahol visszalépés van továbbá négy láb jó, két láb rossz, ugye?
Nem vagy komolyan vehető vitapartner, sajnos a nagypapi ÁVH-s anekdotái nem hiteles történelmi források, muszáj máshol tájékozódnod, majd utána szóba állok veled, addig nincs értelme -
#51 "A Németek elmebetegek lettek volna, nem volt érdekük hogy a Szovjetúnió létrejöjjön! Kolcsak Gyenyikin mi a kutyafaszát csináltak? Kanasztáztak?"
Nagy arccal ócsárlod, úgy hogy közben igazat beszél, grat. És tényleg benne van a történelemkönyvekben.
És emellett, úgy gondolod, a németeknek nyilván tudniuk kellett volna a jövőbelátó képességükkel, hogy létrejön a szovjetúnió, és nem csak egy több éves polgárháborús öldöklést idéznek elő, amibe a végén mind2 fél belerokkan? Ráadásul ugyan ki nem szarta volna le, hogy mi lesz pár év múlva, ha éppen akkor 3 oldalról nyomorgatták a németeket? Azzal foglalkoztak, hogy csak 2 legyen. -
#50 "Fos" marsall? :D
Én így tanultam. -
#49 Ügynök? Szerintem szoros értelembe véve nem volt a németek ügynöke, mert nem a német vezetőség irányította Lenint, nekik csak az volt a céljuk vele, hogy szüntesse meg a keleti frontot. -
babajaga #48 "Foch marsall"
Tudod hogyan kell ejteni? Mert én a lexikonokban sorban látom rosszul írva. Olyanok írták akik még ennyit se tudnak franszé. -
bvalek2 #47 Amilyen "buta" volt Sztálin, mégis hatalmon maradt 29 évig. Jó lenne ha kicsit frissítenéd róla az ismereteid: Sztálin
Verseket írt, jó tanuló volt, félelmetesen jó memóriával, és intelligenciával. Ha Lenin nem patkol el magától, garantáltan eltette volna láb alól. Semmilyen elv, erkölcs, vagy eszme nem befolyásolta a döntésben, teljesen átlátta a rendszert, és kihasználta a saját hatalma érdekében, erre még Hitler sem volt képes. -
babajaga #46 "Továbbá Lenin nem forradalmár volt, hanem puccsista, a forradalmárokat szokta támogatni a lakosság"
Szokta a kutyafaszát! Egyszerű kérdést teszek fel, fejlettebb volt a SZU mint a végtelen ostoba cári rendszer? Mert az a forradalom ahol előrelépés van ha csak kicsi is és az a puccs ahol visszalépés van. Tudod mit jelent az a szó hogy bolsevik? Mert az az érzésem nem tudod. -
#45 Szerintem nem felejtjük el, Foch marsall is megmondta. Túl kemények voltak az első világháborús békeszerződések, attól függetlenül, hogy később enyhítettek rajtuk. Erre rátett 1 lapáttal az 1929-33-as nagy gazdasági világválság is, továbbá a Weimari Köztársaság se volt eléggé erős ahhoz, hogy stabilitást teremtsen. -
babajaga #44 "Lenin jóval messzebb tekintő volt, mint Sztálin"
Értelmi képességeik között ég és föld különbség volt. Kb annyi mint Hitler és Dimitrov között. -
bvalek2 #43 Lenint az ideái nem akadályozták meg benne, hogy a német császár titkosszolgálatával juttassa magát Pétervárra... Na jó, egyetértek, egy dolgot szeretnék csak hozzátenni, ha Lenint és Castro-t állítjuk párhuzamba, akkor Che Guevarát Sztálin mellé kell állítani, ő volt ugyanis a kubai koncentrációs táborok kiagyalója, és főszervezője, afféle kubai Himmler.
Továbbá Lenin nem forradalmár volt, hanem puccsista, a forradalmárokat szokta támogatni a lakosság, ez a bolsevikokról nem mondható el. Sztálin idejében nagy szorgalommal hamisították a "korabeli" felvételeket. Nem egymagukban követték el ami történt, de én akkor sem látok semmi védhetőt rajtuk, se Hitleren, se Leninen, se Maón, stb. -
babajaga #42 "Pedig igaza van. Lenint valóban a németek segítették eljuttatni Oroszországba"
A finnek meg menedéket adtak neki. Csúnya finnek. Ügynök? -
kukacos #41 Azt is elfelejtitek, hogy a második VH az első folytatása volt, minden tekintetben. Mindig a másodikra emlékezünk, de Hitler története érthetetlen lenne az első nélkül. Igazából az a húsz év közben csak elhúzódó fegyverszünet volt.
-
kukacos #40 Ez egy durva összemosás.
Csak ha az általad belinkelt wiki oldalt nézzük, Lenin valóban támogatta az erőszakot rendszere gyűlölt ellenségei ellen, de az így lelövetett, megkínzott és kivégzett emberek száma néhány tízezerre-százezerre tehető. Az éhínséget meg nem Lenin fundálta ki gonosz vihogás közben, hogy minél több embert eltegyen láb alól, hanem a rekvizíció a korabeli szovjet állam kétségbeesett taktikája volt a fennállásért folytatott küzdelem során. Még csak az sem állítható, hogy az éhínséghez vezető intézkedések egyértelműen Lenintől jöttek volna, és az élelmiszerhiány egyébként is sok más okra vezethető vissza, lásd itt.
Lenin jóval messzebb tekintő volt, mint Sztálin. Ő tényleg forradalmár volt, ideáljai mozgatták, mint mondjuk Che Guevarát, és elsősorban nem diktátor volt, aki a saját érdekei mentén mozog. Persze ha él még tíz-húsz évet, lehet, hogy ő is megváltozik - ezek a mániákus emberek öregkorukra általában a saját személyüket azonosítják az Üggyel, mint pl. Castro.
A politikai tömeggyilkosok sosem versenyeznek egymással emberölésben, a saját elméjük keretein belül gyilkosságaik racionálisak és elkerülhetetlenek. Ez nem menti őket semmitől, de a politika ilyen. Például, a cikk témájánál maradva, azokat a (tényleg) kapitalistákat és uralkodókat, akik az első világháborúban halálba küldtek milliókat a saját profitjuk érdekében, senki sem vonta felelősségre eddig. Ennek egyik oka, hogy egy részük győzött és mai napig irányítja a világot. Másik oka, hogy egy csoportról van szó, és nehéz ilyen címkéket rájuk aggatni, hogy "Hitler", "Lenin" és "Sztálin". Akik a valóságban egyébként ugyancsak csoportok voltak (egyikük sem maradhatott volna hatalmon az őket ott tartó érdekeltek ellenében), csak az egyszerű lelkeknek felcímkézték őket, hogy lehessen gyűlölni valakit.
Nem, Lenin nem az ősgonosz, csak épp ő volt ott, de volt még jó pár ember, aki ugyanaz lehetett volna, és akkor most róluk kiabálnál. A személynek van hatása a történelemre, de ilyen léptékekben mindig társadalmi csoportok döntéseiről van szó, és a csoport arctalan szereplője a történelemnek. Ha Sztálin nem paranoiás, talán néhány millió ember életben marad, de egy hasonló szovjet diktatúra akkor is lett volna. -
#39 Áttelepítések persze biztos voltak, dehogy tömegesével ölték volna a magyarokat a Kárpát-medencében a szomszédaink a háború utolsó éveiben, na ez nem valószínű. -
#38 Ez a 13 millió hogy jött ki neked? Valami link esetleg?
1944-ben a szerbek valóban megöltek 40-50 000 magyart, ezek voltak a fordított hideg napok. (Ez volt a válaszuk az 1942-es újvidéki hideg napokra, amikor a magyar csendőrség kb. 5000 szerbet ölt meg partizánok elleni harc ürügyén.) Na de a többi országgal kapcsolatban válaszold már meg nekem légyszíves, hogy miért írtották volna a magyarokat, miközben a szövetségeseink voltak (Szlovákia, Románia). Arról nem is beszélve, hogy sok területet visszakaptunk, amiknek a többségét csak 1944-ben, 1945-ben veszítettünk újra el. -
oli314 #37 Csak annyit tennék még hozzá, hogy a németek 7millió embert vesztettek a II.világháborúban. A ruszkik meg 20milla felett azt tudom, szóval Tigristank adatai szerintem helyesek.
Azt meg hülyeségnek tartom, hogy az I.Vh-ban többen haltak volna meg mint a másodikban, szerintem elég egyszerű ezt belátni.:P -
#36 Pedig igaza van. Lenint valóban a németek segítették eljuttatni Oroszországba, és az volt a céljuk vele, hogy sikerüljön kiléptetni Oroszországot a háborúból. Sikerült is: megkötötték a Breszt-litovszki békét. Az sem mellékes, hogy a németek megkaptak ~780 000 km2 területet. Az SZU létrejötte nyilván nem volt az érdekük.
Kolcsak és Gyenikin hogy jön ide? Intervencióról hallottál már? Az intervenció nem a németeknek tulajdonítható, hanem az antantnak, ugyanis nekik nem volt érdekük, hogy kiszálljon Oroszország a háborúból, elvégre a szövetségesük volt. -
babajaga #35 Mégegyszer felteszem az értelmes kérdést! Az orosz polgárháború áldozatainak mi köze Leninhez? -
bvalek2 #34 Nézd, vannak országok ahol a holokauszt-tagadás köztörvényes bűncselekmény. Lenin még több embert öletett meg rövidebb idő alatt, úgyhogy a helyedben nem hangoztatnám a véleményemet, ki tudja hogy változnak a törvények a jövőben... -
babajaga #33 "Konkrétan azért halt meg 10 millió ember 1918 és 1921 között, mert Lenin erőszakkal beszedette a teljes gabonatermést"
Azt nem is tudod felfogni miért volt a beszolgáltatás? Lenin ette meg? Én nem magyarázom meg neked, de ha Lenin nem futtatta volna fel az ipart akkor a II. világháborút a németek nyerték volna és az egész világ német gyarmat lenne. Ezért mindenki köszönettel tartozik. Tudod X város 44-45-ben többször cserélt gazdát és amikor az oroszok voltak egy városrészben a pincék elött ott állt őrségben az orosz katona védve a polgári lakosságot. Amikor a németek foglalták el azt a részt a pinceajtó elött nem állt senki. Ez igazság megtörtént. Miért állítanak mégis sokan hazugságokat. Lenint meg Hitlert egy szintre emelni az meg több mint hazugság. -
bvalek2 #32 Sztálin csak azért tudott többet eltenni láb alól, mert több ideje volt. De ha megnézed, Sztálin 1924-től 1953-ig 29 év alatt 40-60 millió ember halált okozta, Lenin 1918-tól 1921-ig 3 év alatt 13 millióét.
Sztálin: ~1,3 millió fő/év
Lenin: ~4,3 millió fő/év
Kell ehhez kommentárt fűznöm?
Ami az elszakadt területek veszteségét illeti, konkrétan tudom, hogy a bánáti németeket szinte egy szálig kiirtották, a távolabbi rokonságomban is voltak áldozatok, és egy-két túlélő. A szerbek által legyilkolt magyarok száma óvatos becslések szerint is ~40-50 ezer, és ez csak egy kicsi része a Kárpát-medencének. Egy kisebb magyar holokauszt zajlott le a háború utolsó évében, a kisantant államai így kívánták biztosítani a megfelelő népességarányokat. Szerintem háborús áldozatoknak kell tekinteni őket. -
#31 - Sztálin kezéhez sokkal több vér tapad, mint Leninéhez, ez szerintem egyértelmű. Elég ha megnézed, melyikük volt többet hatalmon. Gondolj csak az 1932-33-as ukrán éhínségre, a katonai/vezetőségi tisztítgatásokra, a gulágokra, a II. VH alatti gyilkosságokra, amikor a saját embereiket lőtték le. Az meg biztos, hogy a II. VH-ban több embert vesztett az SZU, mint az elsőben Oroszország + az utána következő pár évet (Lenin időszakát) együttvéve.
- Erről nem tudok adatot, bár nekem így is soknak tűnik, mert a magyar emberek nagyobb része már akkor is Magyarországon élt, nem hinném, hogy a körülöttünk lévő országokban meghalt még ezen kívűl ~500 000 magyar. -
babajaga #30 Szerencsétlen ember! Leninnek nem volt ideje rémtettekre, nekem ne idézz semilyen irományt tele van hazugságokkal! Német ügynök? Röhej! A Németek elmebetegek lettek volna, nem volt érdekük hogy a Szovjetúnió létrejöjjön! Kolcsak Gyenyikin mi a kutyafaszát csináltak? Kanasztáztak? -
bvalek2 #29 A világ, és a Wikipédia kissé máshogy tudja, mint te meg a Lenin mauzóleum takarítói. Olvasgassál: Lenin
Konkrétan azért halt meg 10 millió ember 1918 és 1921 között, mert Lenin erőszakkal beszedette a teljes gabonatermést. Ezek a halálesetek (is) az ő lelkén száradnak.
Nézd, én azt sem szoktam érteni aki Hitlert védi, de hogy Lenint miért kell védeni, azt végképp fel nem foghatom. Az ideológia lejáratódott, a tömegsírokat azóta feltárták, az akták nyilvánosak, rég meghalt, még az orosz kormánynak sem fűződik hozzá érdeke, hogy megvédje. -
babajaga #28 Nem Sztálint akartál írni? Mintha nem volnál tisztába történelmi tényekkel- Lenin 1924-ben meghalt az ő ideje alatt éhinségben haltak meg emberek. A gulágot meg a koncepciós peket Sztálin művelte a 30 éve alatt.Oroszországban polgárháború volt a fehérek és a vörösök közt Nem Lenin írtatta az oroszokat.Miért kell hazugságokat írni? -
bvalek2 #27 Vladimir Lenin
Lenin rémtettei közismertek, az is amilyen véleménye Sztálinról volt, miért mosdatod? -
babajaga #26 "A terrornak és az éhínségeknek milliók estek áldozatul. Mire észbe kapott, már késő volt, a Birodalomra és a világra szabadította a vérengző fenevadat, bizonyos Sztálint. Egyesek szerint agyvérzés, mások szerint a zürichi kurtizánoktól összeszedett szifilisz végzett vele."
Nos találtam ilyen szemétagyú ember irományát.Ha tudná az elmebeteg barom hogy Lenin pont azon munkálkodott hogy Sztálint kizárassa a hatalomból, de a tények az ilyen szarházit nem érdeklik. Pedig Lenin levelet írt a Központi Bizottságnak hogy Sztálint ki kell zárni a hatalomból mert diktatórikus hajlamú korlátolt ember. Ez tény. Kit szabadított akkor a világra Lenin? Többször kiséreltek meg Lenin ellen merényletet, mi okozta akkor a halálát vajon? -
bvalek2 #25 Két dolog:
- Ha Hitler koncentrációs táborainak áldozatait is hozzászámoljuk a háborús veszteséghez, akkor a Lenin által lelövetett, halálra dolgoztatott milliókat is annak kell tekinteni. Így már nem is tudnám hirtelen megbecsülni, hogy melyik háborúban halt meg több orosz állampolgár.
- A magyar II. vh. veszteségeket csak a trianoni határokon belül szokták számon tartani. A teljes magyar népesség a Kárpát-medencében kb. 1 millió főt veszített. -
bvalek2 #24 Nem vagyok egy nagy történész, az előbb sorolták, hogy mit írtam rosszul, de amivel te vitatkozol, az általános iskolai tananyag. Lenint a német titkosszolgálat csempészte Svájcból vissza Oroszországba vonaton. Tették ezt azzal a céllal, hogy átvegye a hatalmat, és léptesse ki az országot a háborúból, így a felszabadult német haderő teljes erővel tud támadni nyugaton. Így is tett, csak az amerikaiak is belépnek a háborúba.
Lenin közvetlenül felelős 13 millió orosz haláláért, az egy évre jutó gyilkolásban még Hitlert is megelőzte. Még szidta is Sztálint a puha módszereiért... -
#23 - USA veszteségei: I. VH: 117,465 II. VH: 418,500
Görögország veszteségei: I. VH: 176,000 II. VH: 311,300
Oroszország/Szovjetunió: I. VH: 3,311,000 II. VH: 23,100,000
Remélem amit az SZU-val, az áldozatokkal kapcsolatban mondtál, azt te sem gondoltad komolyan. :)
A többi országra igaz, amit mondtál. Franciaország pl. messze nem volt akkora hatalom, mint az I. VH-ban, ráadásul a németek gyorsan elhallgattatták őket. :)
Nagy-Britannia, Olaszország: Szintén kisebb jelentőségük volt a II. VH-ban, mint az elsőben. Britek ugye folyamatosan kapták a segítséget USA-tól.
Tulajdonképpen a németeknek "köszönhető", hogy jóval kevesebb áldozata lett egyes európai országoknak, mert a villámháború taktikájuk segítségével nem elhúzódó háború lett, amit folytattak, hanem gyorsan lerohanták és legyőzték az ellenségeiket.
- Magyarország vesztesége 1 millió semmiképp sem lehetett egyik világháborúban sem, mert az elsőben az Osztrák-Magyar Monarchia veszített összesen 1,567,000 embert (de ebben ugyebár nem csak Mo. és Ausztria van benne), míg a másodikban 580,000 ember halt meg (zsidók is beleértve).
- Ez így van. Főleg Kína veszített rengeteg embert, kb. 20 milliót. (Nagyon sok civil halt meg, kb. 16,200,000. - wikipedia szerint.)
-
babajaga #22 "bolsevikok miatt, de az a mészárlás is a békekötés előtt történt, és Lenin németek által becsempészett ügynök volt, tehát közvetve a háború része volt)."
Nem is tudtam hogy a bolsevikok a háború alatt nem a németek ellen hanem saját népük ellen harcoltak. Mi volt Lenin német neve? Georg Friedrich Handel? Ezt a baromságot magadtól találtad ki vagy valaki mondta? Tudom hogy vannak az országban szarházi tehetségtelen ostoba történelemtanárok, csak azt nem tudom a nyilvánvaló hazugságokkal mi a céljuk? Qui prodest?
-
#21 1 millió(legrosszabb esetben, amit persze megpróbálnak elhitetni), 19 millió. Érzed a különbséget?
Az a 72 is is inkább 72-30, mert az a 30 köszönhető az acélosnak, és nem 10. -
#20 10 millió. -
Cleawer #19 Abból a 72ből kb 60 Szálin munkássága,ami szerintem nem róható a háború számlájára. -
#18 72 millió 19 millió. érzed ugye a különbséget? -
#17 19 millióan haltak meg az elsőben. 72 millióan a másodikban. nem hinném, hogy igazatok van. ha levesszük az ázsiai országokat, akkor is marad cirka 47 millió... -
#16 hát Henry, kihagytál egy téket :( -
bvalek2 #15 - A következő országokról tudok, melyeknek több katona és civil áldozata volt az első világháborúban, mint a másodikban: Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Belgium, Olaszország, Görögország, Bulgária, Törökország (másodikban nem is vettek részt), Oroszország/Szovjetúnió (elsősorban nem a németek hanem a bolsevikok miatt, de az a mészárlás is a békekötés előtt történt, és Lenin németek által becsempészett ügynök volt, tehát közvetve a háború része volt).
- Magyarország vesztesége mindkét háborúban kb. 1-1 millió katona is civil volt, a németeknél és a lengyeleknél viszont több volt a második világháborús áldozat, akkor is ha a zsidó áldozatokat nem számoljuk. A többiekről nem tudok.
- Ázsiában nagyságrendekkel többen haltak meg a második világháborúban, de az elsőben ott nem is volt igazi hadszíntér.
Kerestem, de nem találtam semmilyen összehasonítást, úgyhogy amit írtam az sajnos nem biztos. Aki nálam jobban tudja, kérem javítsa ahol kell. -
#14 Mert nem a vezető poziciókban álló emberek rokonai haltak meg(többiek meg ugye le vannak szarva), így ezek az emberek nem csinálják rá a felhajtást, amit a másodiknál 60 éve csinálnak, 1/41 annyi ember miatt... -
#13 Az I. világháború alatt sok ország még nem is létezett, amik azonban a II.-ban már részt vettek.