107
-
pjke #27 Én is vízburokra gondoltam, és szerintem olcsón meg is valósítható, bár egy darabig eltart.
PL. a vizeletet lehetne használni, amit az űrhajósok termelnek, összegyűjteni egy az űrhajót teljesen körülvevő tartályba. A gyűjtést már most elkezdhetnék az űrállomáson lévők. -
waterman #26 szabad kérdezni, hogy mit csinálnál egy olyan szerkentyűvel, amit vizionalizáltál? azon kívül, hogy kimerítené a föld és mars minden nyersanyaglelőhelyét, megoldhatatlan mennyiségű logisztika kéne hozzá. és bármi agyonvágna amit a marson megérintesz és fémből van?
kozmikus sugárzás nagyja ellen jó lenne ha az űrhajó utaskabinját 2-3 méter vastag vízburok venné körül, de már ez megoldhatatlan a jelenlegi technológiai színvonalon. pontosabban megoldható, de mondjuk úgy, hogy nem éri meg.. -
wednes #25 Senki nem tévelyeg. Két külön téma. -
#24 Olvashgattam a cikket, de nem jön le, hogy miért lenne extra nehézség a forgó mozgásból eredő erőhöz alkalmazkodni. De mindegy, a kisérleteket elvégezték és pozitív eredménnyel.
Amúgy élettani szempontból alapvető fontosságú a mesterséges gravitáció kialakítása, hiszen a legkeményebb edzés mellett is gyakorlatilag járásképtelen állapotba kerülnek 1 év alatt az űrhajósok. És habár nem nagyon mondják ezt így ki, de maradandó károsodást szenvednek, csontritkulás/izomsorvadás és talán keringési rendszer szempontjából is, és a sugárzás sem piskóta ami ennyi idő alatt éri az embert.
Amúgy az Apollo 16 és 17 repülése között volt egy olyan napkitörés, ami talán a legnagyobb volt az űrrepülések történetében. Minimum enyhe-közepes sugárbetegséget kaphattak volna, hányás bőrpír miegymás ha akkor repülnek. -
bvalek2 #23 A Marsnak van természetes mágneses tere, igaz hogy nem túl erős, de a felszín nagy részét megvédi. Itt inkább a bolygóközi utazás veszélyeiről van szó. -
brueni #22 hééééééééééé el ne tévedjetek. a mágnesesség hol egyenlő a gravitációval?
azonkívűl csak arra lennék kiváncsi, hogy az a bazi nagy mágnes nem keveri-e össze az űrhajó szuperérzékeny berendezéseit és hogy vajon honnan veszi az energiát? mert nem valószínű, hogy permanens szupermágnesekről lenne szó... -
Epikurosz #21 Elvileg bármit lehet, ha van hozzá elég pénz. Valamit, valamiért. :-) -
#20 Nem lehetne a Mars felszínén a szélességi-hosszúsági körökhöz hasonló módon elektormágneses vonalakat kiépíteni és azzal biztosítani annak a felszínén a kellő mágnesességet? Persze nyilván sokba lennének az órási kábelek amik elektromágnesként szolgálnának, meg komoly erőmű is kellene a folyamatos fentartásához, de elvileg lehetne? -
wednes #19 Föld mágneses terébe van az űrállomás bőven. -
Rexhawk #18 Akkor a nemzetközi űrállomást még nem érte ilyen? mert úgy tudom, hogy mindig van legénysége az űrállomásnak, és olyanról még nem hallottam, hogy valaki belehalt volna ebbe -
wednes #17 Pontosan megfogalmazva nem azt hozzák létre, hanem helyettesítik a gravitációs erőt. -
wednes #16 Remélem nem hülyeséget írok. De az nem attól függ, hogy mennyire van "bepörgetve" lakótér? Magyarán centrifugális erővel hozzák létre a mesterséges gravitációt. Olyan űrhajókat, űrállomásokat csinálnának, mint egy körhinta vagy egy búgócsiga. -
#15 Egyszer régen a Fókuszban volt egy riport egy formáról, aki 5 másodpercre bárkit eljuttatott a lebegés állapotába. Épített a repülőgépébe egy 3x3-as gumiszobát, majd az utasokkal együtt zuhant pár száz métert. -
Epikurosz #14 Kicsit még olyan, mint akit bedrogoztak. :-) -
Epikurosz #13 Csíííz! -
Epikurosz #12 Két hét nem a világ.
Mindenesetre, az az oka annak, hogy az Apolló után nem volt újabb nagy durranás.
Az összeesküvés-elméletek kiagyalói persze összehordanak mindenfélét, pedig az űrutazások megtorpanására nagyon egyszerű magyarázat van: betojtunk a veszélyek miatt.
Az űrállomások szerepe épp ezeknek a veszélyeknek az alapos kutatása. Inter alia. -
Slim Rick #11 egy 4 éves SG cikk a forgó test gravról : http://www.sg.hu/cikkek/33154/hogyan_viszonyulnank_a_mesterseges_gravitaciohoz -
Slim Rick #10 de az nem a földi gravitációval egyenlő , ha fölugranál egy olyan körbeforgó testről a térbe maradnál és nem zuhannál vissza.
De kipróbálnám xD -
Pares #9 Elég merészek voltak, hogy mindenfajta védelem nélkül kiküldték a holdra az asztronautákat. Mi lett volna, ha nincs szerencséjük? -
#8 Az is megvan, csak forgatni kell a lakóteret. -
torcipepe #7 hát igen, erre tényleg szükség van. -
Epikurosz #6 Már ideje volt.
De még hátra van a mesterséges gravitáció. -
jeti00 #5 Legalább vlmi értelmeset fejlesztenek :) -
#4 Imperium Galactica II
:DDD -
#3 És mikor lesz a subtéri kommunikácio? -
Slim Rick #2 mi az ,hogy jól fog jönni ?! kötelező lesz x) az .... -
Wharyoo #1 Na, még a végén eljutunk oda, hogy megalkotják a StarTrek-ben használt navigációs pajzsokat. :)
Hajrá, jól fog ez jönni ha müködik rendesen.