100
  • uwu
    Van egy olyan tippem, ha ebből a dízelgombából lesz valami, azt előbb fogjuk használni, mint a fúziós erőművet.

Egyenlőre ott tartunk, hogy az atomenergia sem nyert akkora teret, mint amekkora megilletné, pedig jelenleg az a leg optimálisabb energiaforrás.
    A fúziós energia valószínűleg még nagyobb berzházást igényel majd, és még lassabban fog terjedni.
  • Caro
    Bocs, gondoltam ha valakit érdekel részletesebben majd rákeres :) Az ITER-re természetesen nem azt értettem, hogy rá is kötik majd a hálózatra, csak hogy pozitív energiamérleget hoznak ki.
  • paat
    Caro: nem is tudtam, hogy ennyi módozatot próbáltak, azt hittem, a jelenlegi csak kb a 2-3-ik próbálgatás volt. Meglepő. Mindenesetre ha ilyeneket írsz, az sokaknak értelmezhetetlen, nem sokan (én sem) vannak benne a témában így.
    Értesüléseim szerint az ITER még csak egy próba-kísérleti reaktor lenne, vagyis semmikép sem termelne energiát a fogyasztóknak. Az itt szerzett tapasztalatok alapján már viszont elképzelhető, hogy egy termelési célra készült erőművet is felállítsanak.
    Az ITER célja egyébként pont az önnfenttartó fúzió megvalósítása (8 percig), de wikin mindenki olvashatja.

Javítson ki vki, ha tévedek, de ugye jól tudom, hogy a világ össz energiaigényét alig néhány (2?) %-ban állítják csak elő atomerőművek?
  • Balumann
    Igen én is így gondolom
  • babajaga
    Mellesleg meg hülyeség hogy Dízel- gomba. Annyit illenék tudni hogy gáz halmazállapot 4 van a szénhidrogének között utána benzinalkotó frakció és azután jön a dízel frakció amiben 15-ösnél nagyobb szilárd szénhidrogének is vannak.Tehát az félrevezető hogy cseppfolyósításról lenne szó.Ezek telített szénhidrogének mellesleg.
  • Epikurosz
    Kis túlzással semmit nem értettem abból, amit leírtál, de sok szép neologizmus van benne, ezért biztos igaz.
    Szerintem te atomtudós lehetsz. :-)
  • Caro
    válhat
  • Caro
    A fúzióval az a baj, hogy mindig kitaláltak valami geometriát, abból építettek egyre nagyobb szerkezeteket, de mindig volt valami instabilitás, ami szétszedte a plazmát.
    A legkezdetlegesebb mágneses tükröknél a veszteségi kúp túl nagy volt, olyan mágneses görbület keletkezett, ahol kiszöktek a részecskék.
    Ezt kiküszöbölendő jöttek a "baseball-tekercsek", de még ez is nyitott berendezés volt.
    Utána gondolták, hogy tekerjük önmagába, akkor meg a driftek kivitték a plazmát radiálisan.
    Próbálkoztak lineáris z és teta pinchel, a z pinchet szétszedte a sausage instabilitás, a teta pinch stabil volt, csak ez is nyitott. Ha kört csináltak belőle, ez is instabil lett.
    Végül rájöttek hogy helikálisan meg kell tekerni az erővonalakat, erre kitalálták a stellarátort meg a tokamakot. A stellarátornál rájöttek, hogy iparilag szinte lehetetlen ideális formájú tekercseket legyártani, a tokamakok meg csak impulzusüzemben tudnak működni. Viszont itt legalább minden kezelhetőnek látszik egy kellően nagy berendezésben (mint az ITER). Vicces, de az ITER-t nem tervezik önfenntartó fúzióra, csak a Q>10-et írják neki elő, vagyis hogy a hőteljesítmény legyen 10x akkora mint a fűtés (ezt impulzusüzemben), és Q>5 folyamatos üzemben. A JET-ben már 0,7-es Q-t elértek, szóval az energiatermelő fúzió az ITER-el valósággá váltak.
  • Epikurosz
    OFF: Horror!
  • paat
    Balumann: egészen biztos, hogy a gravitációs térből körfolyamatot végző zárt rendszerrel nem tudsz energiát nyerni (mert a gravitációs erőtér konzervatív /de ez kb középiskolai anyag, ezt illene tudnod). Amúgy meg lehet, lsd vízerőművek, ár-apály erőművek.

Nem tudom, miért gondolják sokan, hogy a sejkek hülyék, és nem támogatják az energetikát. Igenis rengeteget fektetnek a fúziós erőművekbe, melyre azt ígérik, 40-en éven belül fogyasztói áramtermelésre alkalmas lesz (megjegyzem, 50 éve azt mondták, hogy 50 év múlva lesz).

Aki a napenergiát meg energiafüvekre gondol, mint reális energiatermelőre, az számoljon utána, hogy Magyarország ellátásához (100%-os hatásfok mellett) mekkora felület kell, és szélerőmű esetén pedig hány tornyot kéne hollandiába telepítenünk (ne feledjétek, a boci nem legel ott, ahol napaelem vagy szélerőmű van).

Jelenlegi megoldás az a több atomerőmű, és a velük előállított energia (akksi vagy vmilyen éghető anyag) hajtotta kocsi. A hidrogénnel csak mint robbanómotort lehetne gyártani, ugyanis nincs annyi platina az egész Földön, amennyi a jelenlegi kocsiszámhoz kellene az üzemanyagcellás motorokba.
  • Balumann
    Igen arról korábban volt szó, most kihagytam, csak azokra gondoltam amikre rendelkeznénk de az átlagos emberek legyengült immunrendszere nem tud védekezni.
    AIDS meg a terjedési "fajtája" miatt elkerülhető eleve.

Nah de sry az offért, én nem akartam ennyire eltérni a témától, csak a lényeget nem látva belém kötöttek ^^ A párhuzam akkor is jól látható az energetika és a gyógyszeripar (betegségügy) területén, hiába vannak kivételek a területen belül (ahogy antibiotikumokat is fejlesztik, energetikában is van viszonylag fejlődés, de nem azt fejlesztik amivel függetleni tudnánk az olajtól, és a nem gyorsan megújuló energiaforrásoktól). Amilyen jól meg lehet magyarázni most, hogy miért nem lehet hatékonyan más energiaforrásra építkezni, ugyan úgy meg lehetett magyarázni minden technikai találmányt, mégis itt vannak a HDTV-k, és rengeteg minden.

Bár ha a dízelgomba gorsan nő akkor jobb megoldás mert azt talán lehet termeszteni :-) De a legjobb akkor is az lenne, ha végre többet áldoznának a napenergia, szélenergia, meg minden ilyesmi hasznosítására.
    A gravitációs erő is állandó, és egyáltalán nem biztos, hogy nem lehet vmi technológiával felhasználni, energiává alakítani.
  • Balumann
    ...?
  • babajaga
    "influenzát (mert nem elég erős ahhoz az immunrendszer, hogy ki tudja védeni"

Ezt mondd el a vírusoknak is! Hátha kipusztulnak a röhögéstől!
  • Epikurosz
    re: Ebola
    Wiki: "A ma ismert legvirulensebb emberi kórokozó, a mortalitás 50-90% körüli."

Mert szeretem elvarrni a szálakat!
  • Epikurosz
    Tény: jobb immunrendszer, nagyobb egészség
    De: vannak olyan kórokozók, amelyekre nem rendelkezünk immunitással, pld. HIV, Ebola.
    Bár: pld.a pestist, AIDS-t is sokan megússzák, és rémlik vmi, hogy az Ebola sem 100%-osan öl.
    végülis igazad van.
  • Balumann
    A játékozatlant nem erre írtam, hanem tapasztalat, hogy mindenbe belekötsz aztán megmagyarázod (#56 -> #64), más topikban is.
    Fejlődés gondolom szeirnted ezeken a területeken nem történhet, mert jelenleg nincs.
  • Balumann
    Amellett hogy tájékozatlan vagy és feleslegesen kötekedő, még el sem olvasod rendesen amiket írunk és helytelen következtetést vonsz le. Való igaz nem vagyok orvos, de azt azért írtam, hogy az immunrendszer gyengül le az életmódunktól, és ez miatt kapunk el mindenféle betegséget, influenzát (mert nem elég erős ahhoz az immunrendszer, hogy ki tudja védeni).
    Komolyan azt a következtetést vontad le, azt hiszem, hogy azért kerül el az influenza, mert pihenek meg szedek dolgokat? Szerintem mindenkinek jobb lenne, ha tájékozatlanul és figyelmetlenül nem kötnél bele mindenbe.
  • VoneOut
    Michelin Active Wheel
  • Epikurosz
    Ne kekeckedj, mert
    nátha # influenza
  • babajaga
    "meg kell találni azt a módszert is, amivel a gomba gáztermelését cseppfolyós állapotba tudják alakítani,"

Nofene! Meg kell találni azt ami már régóta ismert? Gázt kétféleképpen lehet cseppfolyósítani. Vagy esetleg nem erről volna szó? Akkor azt kéne ecsetelni.
  • babajaga
    "felfedezték, hogy a gomba, a "Gliocladium roseum" gázokat termel"

Ezt én is tudok, ehhez nem kell gomba.Még bab se kell! Az is lesz ebből kéremszépen, mondjuk ki ékes irodalmi magyar nyelven, ez bizony fing!
  • babajaga
    "környezetemben mindenki volt már, mellettem ült és tüsszögött, köhögött "

Bravó doktor! Te aztán tudod mi az influenza! Egy nagycsoportos is jobban tudja nálad csak az a baj. Meglátják az influenzavírusok hogy relaxálsz úgy menekülnek hogy még a csillójukat is elhagyják.
  • Epikurosz
    Józan akadémikusi ész!
  • Epikurosz
    Ne feleselj!
  • Chocho
    Összeesküvés-szagot érzek.
  • Chocho
    Hát ez remek. Kíváncsi vagyok, mikor publikálod majd a kutatási eredményeidet, mert ugye mint polihisztor, te mindent tudsz. Csak épp rosszul. Sóhaj...
  • remark #74
    Jogos. De ne az utolson verd el a port. ;-)
  • uwu
    Ez tök jó.
    És mit szólsz a "dízelgombáhotz"?
  • remark #72
    "Másik topikban is leírtam, hogy mióta biciklizek szinte rendszeresen (suliba is azzal megyek), légzőgyakorlatokat végzek, relaxálok, ritkán vitaminokat is szedek, stb. nem voltam beteg (több mint 1 éve)!"

Ezt en is igy tapasztalom. Biciklivel jarok munkaba, vitaminokat szedek, attertem a biokajara, kipihenem magam (!!) es nem nezek TV-t (ez utobbi csak bonusz ;-) ). Mindezt azok utan hogy tavaly nyaron elmentem dokihoz azzal a panasszal hogy gyakran vagyok beteg mit lehet tenni, mert kezd a munkam rovasara menni. Jo dokim van, mert nem tomott tele "erositoszerekkel" hanem azt mondta hogy (a lehetosegekhez kepest) stresszmentes elet, sok alvas (pihenes), jo (=minosegi) kajak es mozgas kell. Azaz eletmodvaltas. Azota lenyegesen jobb a kozerzetem, idejet se tudom mikor voltam beteg legutoljara, pedig elotte volt hogy minden honapban volt valami bajom.
  • remark #71
    Az AIDS-hez tobb kell mint egy virusfertozes. Es mi az a tobb? Lehet hogy pont az az eletmod amirol en beszelek?
  • Balumann
    "Mióta életmódtól függő a vírusfertőzés? Akkor az influenza is életmódtól függ"
    Mégis hogyan terjed az AIDS? Az nem függ össze az életmóddal...?

És igen, az influenza is függ az életmódtól, akinek erős az immunrendszere (egészségesebben él) az nem kap el minden szart. Másik topikban is leírtam, hogy mióta biciklizek szinte rendszeresen (suliba is azzal megyek), légzőgyakorlatokat végzek, relaxálok, ritkán vitaminokat is szedek, stb. nem voltam beteg (több mint 1 éve)! A suliban a környezetemben mindenki volt már, mellettem ült és tüsszögött, köhögött meg minden, nem kaptam el! Ő meg szedte az antibiotikumot, meg lázcsillapítot meg amit ilyenkor kell.

De inkább Dr. Lenkeivel, vagy Dr. Hamer -el vitatkozzál, ne velünk.
  • babajaga
    "AIDS tobbek kozott a lobbi hatasara nem lett eletmodbetegsegnek nyilvanitva"

Mióta életmódtól függő a vírusfertőzés? Akkor az influenza is életmódtól függ.
  • remark #68
    "(sőt legtöbb eleve csak a jelenlegi természetellenes életmódunktól, stresszektől adódik, amire egyáltalán nem gyógyszer lenne megoldás)"

Ez is igy van. Az AIDS nem jo pelda? En ugy tudom, hogy az AIDS tobbek kozott a lobbi hatasara nem lett eletmodbetegsegnek nyilvanitva. Ugyanigy nagyon sok problemat nem "kivedhetetlen kulso hatas" (mint amilyenek a virusok es mas korokozok) hanem szimplan az onpusztito eletvitelunk kovetkezmenye.

De az ugye nem tesz jot a globalis meretekben tombolo "uzletnek" ha kimondjak hogy mennyire rombolo az amit egyes cegek, kormanyok es mas tarsasagok csinalnak. Ehelyett a felelosseget elosztjak az emberek kozott, es azt mondjak: "az emberek" tehetnek rola. Nem ez vagy az a konkret ember, mert akkor azt felelossegre kellene/lehetne vonni, hanem mindenki egyutt. Mindenki egyutt a hibas, de termeszetesen legfokeppen mindig TE vagy a hibas. No meg Õ.
    Ez raadasul arra is jo, mert ha valaki beveszi, akkor arra rengeteg megszorito intezkedest ra lehet sozni anelkul hogy nekiallna visitozni.
    Dupla haszon.
  • remark #67
    Ebben sajnos sok igazsag van.
  • Szemi90
    Látom sok okos ember egybegyűlt itt a fórumon. Mindegyiknek nagyon hasznos tanácsai vannak. A fizika törvényeit viszont nem lehet megváltoztatni. Minél nagyobb a tömege valaminek, annál nagyobb a tehetetlensége is. A mára óriásira nőtt iparnak óriási a tehetetlensége. Higgyétek el, hogy el fog mozdulni a kevésbé szennyező technológiák irányába, csak lassan indul meg a folyamat. Persze botorság lenne azt gondolni, hogy ez csak úgy magától meg fog történni. Bizony külső behatásra is szükség van, és itt jön a képbe a föld kormányainak a feladata. Nekik kell olyan rendeleteket, törvényeket és adókat kreálni, amitől aztán az iparnak nem éri meg a régi technológia használata, és újítani fog. Persze naívság lenne azt gondolni, hogy ezt nem mi fogjuk megfizetni.
    Addig is az idióta és hatástalan tanácsosztogatás helyett TEGYETEK TI a környezet megóvása érdekében. Én is ezt teszem. Ahol csak lehet takarékoskodok az energiával. Nem autóval megyek el a fél kilométerre lévő boltba vásárolni, szinte mindenhová kerékpárral megyek - és itt nem ezekre az egyre jobban terjedő elektromos kerékpárokra gondolok . Szelektíven gyűjtöm a hulladékot, nem hagyom nyitva az ablakot miközben megy a fűtés. És amivel a legtöbbet lehet spórolni: a lehető legritkábban nézem a tévét.
    Higgyétek el, hogy ha elég sokan teszik meg ezeket a kis dolgokat, észrevehető lesz a változás.
    Ez volt az én idióta tanácsom. Több nem lesz.
    duke: Biztos sokszor megkaptad már, de ha ékezetes betűket nem is tudsz használni, legalább a helyesírást gyakorold. Csak hogy egy klasszikust idézzek pontatlanul: A hozzászólásaidat olvasni olyan mint sajtreszelővel rejszolni. Inkább fájdalmas, mint szórakoztató.
  • babajaga
    Jajj most jövök rá hogy nem lehet kecskemobilt csinálni mert a négy pata alapítvány állatkinzásnak veszi a kecskék fingatását. Valamelyik országban meg a tehenek fingását megadóztatták volna.
  • babajaga
    Csak van egy fizikai törvény amiről annyit illik tudni hogy ha valami nagy mértékben átereszti a fényt az olyan mértékben nem termelhet áramot. Akkor meg mi a macskafingnak teszek fel napelemet ha nem termel semmit? Ja elfelejtettem hogy van aki átalakította a fizikai tör vényeket.
  • Molnibalage
    Csak nagy része technikailag ócska, vagy gazdaságilag nem megoldás a használata. Az atom az nyerő, a többi csak nagyon kevés helyen az.
  • Molnibalage
    "A penicilint mikor találták fel? Az elmúlt 10-20 vagy talán 30 évben tudsz mondani olyan gyógyszert, ami a betegségek okát szünteti meg (és nem kell életed végéig szedni)?"

Ez baromság. A hány antibiotikumot szedsz életed végéig? Eh.. Mennyi van belőlük? Néhány ezer...
  • Molnibalage
    Erről Cifu nyilatkozott asszem. Mert, több hátrány van az újnak mint előnye. Miért látjátok mindenben ott az összeesküvést? Atyisten...