Dízel-gomba az õserdõbõl
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Egyenlõre ott tartunk, hogy az atomenergia sem nyert akkora teret, mint amekkora megilletné, pedig jelenleg az a leg optimálisabb energiaforrás.
A fúziós energia valószínûleg még nagyobb berzházást igényel majd, és még lassabban fog terjedni.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Értesüléseim szerint az ITER még csak egy próba-kísérleti reaktor lenne, vagyis semmikép sem termelne energiát a fogyasztóknak. Az itt szerzett tapasztalatok alapján már viszont elképzelhetõ, hogy egy termelési célra készült erõmûvet is felállítsanak.
Az ITER célja egyébként pont az önnfenttartó fúzió megvalósítása (8 percig), de wikin mindenki olvashatja.
Javítson ki vki, ha tévedek, de ugye jól tudom, hogy a világ össz energiaigényét alig néhány (2?) %-ban állítják csak elõ atomerõmûvek?
Szerintem te atomtudós lehetsz. :-)
Kara kánként folytatom tanításom.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
A legkezdetlegesebb mágneses tükröknél a veszteségi kúp túl nagy volt, olyan mágneses görbület keletkezett, ahol kiszöktek a részecskék.
Ezt kiküszöbölendõ jöttek a "baseball-tekercsek", de még ez is nyitott berendezés volt.
Utána gondolták, hogy tekerjük önmagába, akkor meg a driftek kivitték a plazmát radiálisan.
Próbálkoztak lineáris z és teta pinchel, a z pinchet szétszedte a sausage instabilitás, a teta pinch stabil volt, csak ez is nyitott. Ha kört csináltak belõle, ez is instabil lett.
Végül rájöttek hogy helikálisan meg kell tekerni az erõvonalakat, erre kitalálták a stellarátort meg a tokamakot. A stellarátornál rájöttek, hogy iparilag szinte lehetetlen ideális formájú tekercseket legyártani, a tokamakok meg csak impulzusüzemben tudnak mûködni. Viszont itt legalább minden kezelhetõnek látszik egy kellõen nagy berendezésben (mint az ITER). Vicces, de az ITER-t nem tervezik önfenntartó fúzióra, csak a Q>10-et írják neki elõ, vagyis hogy a hõteljesítmény legyen 10x akkora mint a fûtés (ezt impulzusüzemben), és Q>5 folyamatos üzemben. A JET-ben már 0,7-es Q-t elértek, szóval az energiatermelõ fúzió az ITER-el valósággá váltak.
Nem tudom, miért gondolják sokan, hogy a sejkek hülyék, és nem támogatják az energetikát. Igenis rengeteget fektetnek a fúziós erõmûvekbe, melyre azt ígérik, 40-en éven belül fogyasztói áramtermelésre alkalmas lesz (megjegyzem, 50 éve azt mondták, hogy 50 év múlva lesz).
Aki a napenergiát meg energiafüvekre gondol, mint reális energiatermelõre, az számoljon utána, hogy Magyarország ellátásához (100%-os hatásfok mellett) mekkora felület kell, és szélerõmû esetén pedig hány tornyot kéne hollandiába telepítenünk (ne feledjétek, a boci nem legel ott, ahol napaelem vagy szélerõmû van).
Jelenlegi megoldás az a több atomerõmû, és a velük elõállított energia (akksi vagy vmilyen éghetõ anyag) hajtotta kocsi. A hidrogénnel csak mint robbanómotort lehetne gyártani, ugyanis nincs annyi platina az egész Földön, amennyi a jelenlegi kocsiszámhoz kellene az üzemanyagcellás motorokba.
AIDS meg a terjedési "fajtája" miatt elkerülhetõ eleve.
Nah de sry az offért, én nem akartam ennyire eltérni a témától, csak a lényeget nem látva belém kötöttek ^^ A párhuzam akkor is jól látható az energetika és a gyógyszeripar (betegségügy) területén, hiába vannak kivételek a területen belül (ahogy antibiotikumokat is fejlesztik, energetikában is van viszonylag fejlõdés, de nem azt fejlesztik amivel függetleni tudnánk az olajtól, és a nem gyorsan megújuló energiaforrásoktól). Amilyen jól meg lehet magyarázni most, hogy miért nem lehet hatékonyan más energiaforrásra építkezni, ugyan úgy meg lehetett magyarázni minden technikai találmányt, mégis itt vannak a HDTV-k, és rengeteg minden.
Bár ha a dízelgomba gorsan nõ akkor jobb megoldás mert azt talán lehet termeszteni :-) De a legjobb akkor is az lenne, ha végre többet áldoznának a napenergia, szélenergia, meg minden ilyesmi hasznosítására.
A gravitációs erõ is állandó, és egyáltalán nem biztos, hogy nem lehet vmi technológiával felhasználni, energiává alakítani.
Ezt mondd el a vírusoknak is! Hátha kipusztulnak a röhögéstõl!<#nyes>#nyes><#nyes>#nyes><#nyes>#nyes>
Wiki: "A ma ismert legvirulensebb emberi kórokozó, a mortalitás 50-90% körüli."
Mert szeretem elvarrni a szálakat!
De: vannak olyan kórokozók, amelyekre nem rendelkezünk immunitással, pld. HIV, Ebola.
Bár: pld.a pestist, AIDS-t is sokan megússzák, és rémlik vmi, hogy az Ebola sem 100%-osan öl.
végülis igazad van.
Fejlõdés gondolom szeirnted ezeken a területeken nem történhet, mert jelenleg nincs.
Komolyan azt a következtetést vontad le, azt hiszem, hogy azért kerül el az influenza, mert pihenek meg szedek dolgokat? Szerintem mindenkinek jobb lenne, ha tájékozatlanul és figyelmetlenül nem kötnél bele mindenbe.
nátha # influenza
Nofene! Meg kell találni azt ami már régóta ismert? Gázt kétféleképpen lehet cseppfolyósítani. Vagy esetleg nem errõl volna szó? Akkor azt kéne ecsetelni.
Ezt én is tudok, ehhez nem kell gomba.Még bab se kell! Az is lesz ebbõl kéremszépen, mondjuk ki ékes irodalmi magyar nyelven, ez bizony fing!
Bravó doktor! Te aztán tudod mi az influenza! Egy nagycsoportos is jobban tudja nálad csak az a baj. Meglátják az influenzavírusok hogy relaxálsz úgy menekülnek hogy még a csillójukat is elhagyják.
Gaming is believing.
És mit szólsz a "dízelgombáhotz"?
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Ezt en is igy tapasztalom. Biciklivel jarok munkaba, vitaminokat szedek, attertem a biokajara, kipihenem magam (!!) es nem nezek TV-t (ez utobbi csak bonusz ;-) ). Mindezt azok utan hogy tavaly nyaron elmentem dokihoz azzal a panasszal hogy gyakran vagyok beteg mit lehet tenni, mert kezd a munkam rovasara menni. Jo dokim van, mert nem tomott tele "erositoszerekkel" hanem azt mondta hogy (a lehetosegekhez kepest) stresszmentes elet, sok alvas (pihenes), jo (=minosegi) kajak es mozgas kell. Azaz eletmodvaltas. Azota lenyegesen jobb a kozerzetem, idejet se tudom mikor voltam beteg legutoljara, pedig elotte volt hogy minden honapban volt valami bajom.
Mégis hogyan terjed az AIDS? Az nem függ össze az életmóddal...?
És igen, az influenza is függ az életmódtól, akinek erõs az immunrendszere (egészségesebben él) az nem kap el minden szart. Másik topikban is leírtam, hogy mióta biciklizek szinte rendszeresen (suliba is azzal megyek), légzõgyakorlatokat végzek, relaxálok, ritkán vitaminokat is szedek, stb. nem voltam beteg (több mint 1 éve)! A suliban a környezetemben mindenki volt már, mellettem ült és tüsszögött, köhögött meg minden, nem kaptam el! Õ meg szedte az antibiotikumot, meg lázcsillapítot meg amit ilyenkor kell.
De inkább Dr. Lenkeivel, vagy Dr. Hamer -el vitatkozzál, ne velünk.
Mióta életmódtól függõ a vírusfertõzés? Akkor az influenza is életmódtól függ.
Ez is igy van. Az AIDS nem jo pelda? En ugy tudom, hogy az AIDS tobbek kozott a lobbi hatasara nem lett eletmodbetegsegnek nyilvanitva. Ugyanigy nagyon sok problemat nem "kivedhetetlen kulso hatas" (mint amilyenek a virusok es mas korokozok) hanem szimplan az onpusztito eletvitelunk kovetkezmenye.
De az ugye nem tesz jot a globalis meretekben tombolo "uzletnek" ha kimondjak hogy mennyire rombolo az amit egyes cegek, kormanyok es mas tarsasagok csinalnak. Ehelyett a felelosseget elosztjak az emberek kozott, es azt mondjak: "az emberek" tehetnek rola. Nem ez vagy az a konkret ember, mert akkor azt felelossegre kellene/lehetne vonni, hanem mindenki egyutt. Mindenki egyutt a hibas, de termeszetesen legfokeppen mindig TE vagy a hibas. No meg Õ.
Ez raadasul arra is jo, mert ha valaki beveszi, akkor arra rengeteg megszorito intezkedest ra lehet sozni anelkul hogy nekiallna visitozni.
Dupla haszon.
Addig is az idióta és hatástalan tanácsosztogatás helyett TEGYETEK TI a környezet megóvása érdekében. Én is ezt teszem. Ahol csak lehet takarékoskodok az energiával. Nem autóval megyek el a fél kilométerre lévõ boltba vásárolni, szinte mindenhová kerékpárral megyek - és itt nem ezekre az egyre jobban terjedõ elektromos kerékpárokra gondolok <#violent>#violent>. Szelektíven gyûjtöm a hulladékot, nem hagyom nyitva az ablakot miközben megy a fûtés. És amivel a legtöbbet lehet spórolni: a lehetõ legritkábban nézem a tévét. <#ejnye1>#ejnye1>
Higgyétek el, hogy ha elég sokan teszik meg ezeket a kis dolgokat, észrevehetõ lesz a változás.
Ez volt az én idióta tanácsom. Több nem lesz.
duke: Biztos sokszor megkaptad már, de ha ékezetes betûket nem is tudsz használni, legalább a helyesírást gyakorold. Csak hogy egy klasszikust idézzek pontatlanul: A hozzászólásaidat olvasni olyan mint sajtreszelõvel rejszolni. Inkább fájdalmas, mint szórakoztató.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ez baromság. A hány antibiotikumot szedsz életed végéig? Eh.. Mennyi van belõlük? Néhány ezer...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A Napból származó energia egyszerûen nagyságrendekkel nagyobb, mint bármi más. A széllel lehet bohóckodni, de messze nem lehetne belõle fedezni a fogyasztás jelentõs részét.
A Földön található ÖSSZES ismert fosszilis energiahordozó által tárolt energia mennyisége nem éri el azt, ami a Napból 3 nap alatt érkezik a Földre.
Na te kb. ennyit látsz a hsz-eid alapján, drogosok és részegek véleményére nem adunk. A való világ kicsit másképp néz ki, mint a te álomvilágod.
Na ne!
Akarhova,barhova,mindenhova.A tetore a falakra,az uvegfeluletekre.Akar jardat is napcellakbol epiteni.Ma mar vannak hajlekony,atlatszo napcellak,szoval nincs technikai akadaly.Az atlatszo cella termeszetesen nemileg kisebb hatasfoku mert a lathato fenyt nem hasznositja ertheto okokbol,de meg az is jobb a semminel.
Létezni léteznek, csak használni is kellenne õket, nagyobb arányban mint most. "
Hat igen,ha az olaj egetesbe fektetett ezer milliard dolaroknak csak milliomod reszet kornyezetbarat technologiak fejlesztesere forditotak volna,akkor ezek mar 20-30 eve elterjedt bevalt technologiak lenenek.
Ez ugyan a legrosszabb eshetoseg,de meg ez is jobb lenne mint a jelenlegi helyzet.
Egy eromu szennyezeset sokkal konnyebb mersekelni,szabalyozni,mint sok millio ellenorizhetetlen muszaki alapotban levo auto szennyezeset,legalabb is a magyarorszagi roncsderbit veve alapul.Dobenetes,hogy sokaknak micsoda szakadt roncsokkal van pofajuk az utcara menni.