14
 • Alien69
  #14
  Ami azt illeti, akkor mondjuk kb amatőr fotós vagyok (bár szerintem ez hülyeség, de mindegy). Amikor fotót készitek, próbálok relative tudatossan, az addig megtanultak, és tapasztaltak szerint exponálni. Mondjuk, gépvásárlásnál más szempontjaim voltak, mint az Amcsi emberkéknek (mert Magyar fizetésből élek). De, más fórumokon is olyan felé tolódik lassan a gép keresés, hogy milyen szinű a gép.
 • Pukkár
  #13
  Egyet értek előttem szólóval. Én egy régi Praktica géppel szoktam fényképezgetni. Múltkor voltam kirándulni egy ismerős sráccal, és mutatta hogy van egy aránylag komoly, Nikon DSLR gépe. Már megvolt neki majdnem egy éve, de nem igazán sikerült neki elmagyaráznom miért nem tudja nézni a kijelzőn mit fényképez :D Na szóval evvel én is csak arra akartam rávilágítani, hogy attól hogy még valaki ilyen gépet vesz nem biztos hogy amatőr fotós. Ezeken tkp. nem kell semmit csinálni csak megnyomni a gombot és fényképez is. Nem kell hozzá túl nagy tudás.
 • babajaga
  #12
  Az aki tükrös gépet használ még nem lesz amatőr! Most javítottam egy nem is rossz filmes tükrös gépet ami azért hibásodott meg mert a gyorsfelhúzókart nem húzták el végállásig, és ráexponáltak.Húsz éves elem volt a gépben pld.
 • G_ArchAngel #11
  (errol van szo)
 • Möci
  #10
  Szerintem nem lettek kevesebben az amatőr fotósok. Sőt!
  A szappantartót nyomogatók száma nőtt meg nagyon.
  Ez adja az arányeltolódást és emiatt lett komoly marketing szempont (termék és PR struktura kialakítás, stb.).
 • warchief
  #9
  Elsőre nekem is hülyeségnek hangzott a mondat a cím után. "Az amatőr fényképészek aránya egyre kisebb a fotósok között." Ide talán kellene egy "is" az "arány" és az "egyre" szavak közé. De van egy harmadik kategória a hobbi fotós, akinek tökmindegy, hogy milyen minőségű fotót készít, csak a haverok barát/barátnő benne legyenek a tengerparton, szórakozóhelyen stb. Ezek aránya nő a másik 2 kategóriákhoz képest. Az amatőr fotós aki törekszik a jó ár/érték arányú gépeket vásárolni, és nagyjából figyeli a szaklapokat. Megpróbál "profi" képeket készíteni a gépével. A profi egyértelmú, neki a minősgi gép a fontos, hisz abból él.
 • babajaga
  #8
  És hogy a cikk címére reagáljak a komolytalan fotósok aránya nő, mert aki tanácsot kér egy topicban gépvásárlásra és amikor abban az árban amit megjelölt megkapja a legjobb műszaki tudású gépet és azt elutasítja mondván ez 200g, ő nem fogja ezt a dögöt cipelni mert kinézett egy 14 dekás gépet az mennyivel jobb az komolytalan és reménytelen is.Két éve tetőzött az ingzsebbe csúsztatás hisztériája a gyártók nem vették észre hogy ez már lecsengett, most is gyártják szappantartóikat. Kiszolgálják azt amit nem kéne teljesen és ész nélkül.
 • babajaga
  #7
  Nem kezdő fotósokról van szó.Amatőr az a fotós aki megtanulja a fotózás alapjait, legalább az első hetekben, aki nem öt év után kérdezi meg hogy mi is az a blendenyílás pld. És ezt a blendenyílást használja is már az első napoktól. Aki nem fejezi le a fotóalanyt még átnézeti keresős géppel se.Az amatőr meg a profi is fotózik nyaraláson, az amatőr az aki keres is fotótémát, vagy meglátja mit érdemes lefényképezni a rokonokon kívül is. A profinak kötelező fotózni felszerelést venni mert abból él, az amatőrnek nem, ez csak a kettő közti különbség.
 • snorbi
  #6
  Szerintem is kicsit összevissza ez a cikk...
 • Cat #5
  Ebben mi az ellentmondás? Van a kezdő, aki a nyaraláson fotózik, van az amatőr, aki már jóval többet költ a gépre, és más szempontjai vannak, és van a profi. Ez utóbbi kettő egyre kisebb szeletet vesz el a teljes tortából.
 • G_ArchAngel #4
  Pontosan mi kepezi ismet a homaly alapjat?

  A cikk arrol szol, hogy az amator fotosok aranya csokken, szo sincs a profikrol, az amatorok altalaban komolyabb kompaktokat es belepo vagy halado DSLR-eket hasznalnak.
  Ennek a csoportnak az aranya csokken a kattingatokehoz kepest, akik megveszik a csaladi fotokhoz az olcsobb, egyszerubb kompaktokat - e celcsoport kiszolgalasara gyartanak egyszeru kezelhetosegu gepeket, ahol a kulso is fontos.
  John Doe apukat nem erdekli a magas ISO, gyors es pontos AF, neki az a lenyeg, hogy legyen egy szep kromozott Kodakja, ami belefer a zsebebe es szulinapi partykon egy kattintassal emlekkepet keszithessen John Doe Juniorrol...

  A cikkben sehol nem szerepel a profi kategoria, az amatorokrol van szo, akik tudatosan fotoznak, nem csak kattingatnak. Ez a csoport viszont a fent emlitett gepekkel szemben inkabb a Canon/Nikon/stb. tukorreflexeseit hasznalja. Ok is fontos celcsoport, mert penzt invesztalnak kiegeszitokbe es 1-2 evente vazat cserelnek...
 • gopher
  #3
  Csökken a komoly fotósok aránya <-> Az amatőr fényképészek aránya egyre kisebb a fotósok között.

  Most akkor döntsük már el :D
 • tyuklepes
  #2
  Most jól értem, akinek komoly(abb) gépe van, az komoly fotós? Aki DSLR-t használ, az komoly, vagy már félprofi? Számomra a cikk ezt sugallja, és ezt kapitális nagy hülyeségnek tartom :D
 • Tetsuo
  #1
  Birom ezeket a statisztikakat vagyis az erre epulo gagyi cikkeket..