27
  • torjoz
    Szerintem meg nem a hangos zenelejátszók okoznak hangkárosodást, hanem az a sok agyatlan birka, aki full hangerőre !!!ÁLLÍTJA!!! a lejátszóját, valamint mi a f*szért kell napi 10 órát hallgatni azt a szart?
  • Dj Faustus #26
    ". 4 album, 1iket a Toshiba adta ki, masodikat az EMI, es a tobbit?"
    A forrásban 4 album van felsorolva:
    * Abbey Road (Toshiba-EMI) - 1983
    * Abbey Road (EMI) - 1987
    * 1967-1970 (Capitol) - 1993
    * 1 (Capitol) - 2000

"A jelhez nincs jelszint ertek es a minta helye ill hossza sincs megadva"
    Az animáció ezek nélkül is jól szimbolizálja a hangerő növekedését - bár tényleg hasznos lenne ezek jelölése (ha nagyon szőrszálhasogatóak akarnánk lenni, a CD másolását végző hardver- és szoftver-eszközök feltüntetése sem lenne elvetendő).

De mellesleg a wikis cikk végén eléggé rendes referenciahivatkozás található.
  • Tetsuo
    A linkelt forras nem vmi meggyozo.. 4 album, 1iket a Toshiba adta ki, masodikat az EMI, es a tobbit? A jelhez nincs jelszint ertek es a minta helye ill hossza sincs megadva.. bar ketsegtelen, h 1re szarabbak a popmasterek, a szocikk is nagyon erdekes, kar h nem ertem teljesen..

"De ahhoz mind felvételi, mind lejátszási szempontból megfelelő rendszernek kellene lennie." Termeszetesen.

• Dj Faustus #24
    "A wikis cikkben az animalt hullamformanak elegge kamuszaga van"
    Waveform image of "Something" by The Beatles, from the CD albums: Abbey Road (Toshiba), Abbey Road (EMI), 1967-1970, 1
    Forrás

"Egy komolyabb zenet (ahol hasznaljak a dinamikatartomanyt, pl altalaban egy jazz album)"
    Műfajtól függetlenül ki lehetne használni a teljes dinamikatartományt (24 bit elvileg 144 dB-es dinamikatartományt ölel át). De ahhoz mind felvételi, mind lejátszási szempontból megfelelő rendszernek kellene lennie.
  • Tetsuo
    A wikis cikkben az animalt hullamformanak elegge kamuszaga van, hiszen minden tracket normalizalnak minimum 1reszben, az animacion pedig nem ugy tunik.
    Amugyis a CD-nek es a radioadasnak gyenge a dinamikaja, viszont a zenek 99%-nak nem is kell tobb hiszen ultragagyi agymoso fos igenytelen birkaknak, akiknek tokmind1, mono telefonminoseggel is ellennenek. Vagyis altalaban a kommersz popzenet szoktak agyonkompresszalni, hisz eleve radioba v atlagos (gagyi) lejatszoba szanjak.
    Egy komolyabb zenet (ahol hasznaljak a dinamikatartomanyt, pl altalaban egy jazz album) nem kielegito halkan hallgatni, mert ugy lemaradunk rengeteg nuanszrol, halk jatekrol, utozengesrol.. itt a (SPL) 100dB is keves.
  • Sanyix
    lol nézd meg a hangosítással egy rakás hang egyszerűen levágódik... azt nem hozod vissza sehogy. Így lesz olyan torz szar belőle, mint a depeche mode playing the angel albumja, vagy a death magnetic cd-s változata (merthogy a guitar hero rip sokkal jobb).
  • Justil
    dehogynem. a mai kereskedelembe kerülő zenék 99%-át szarrá vasalják, pont azért hogy minél hangosabbnak tűnjön, a dinamika szokott sajnos az utolsó szempont lenni :(
  • Ferrer
    Azért nem kell túlzásokba esni, elég ha csak jól tudnak bánni a kompresszorral meg az ekvalézerrel, és kis hangerőn nem hat majd tompának az egész.
  • zolis
    Tilcsákbe, monnyonle! Megint egy nyavalygós cikk.
  • Dj Faustus #18
    Loudness war - van egy olyan tendencia, hogy a hangfelvételt úgy masterelik, hogy az hangosabbnak hasson.
    Bár mire az eredeti hangból hallható anyag lesz a hangfelvétel dinamikája sokat változik.
  • Ferrer
    A legtöbb zenét olyan szarul masterelik, hogy muszáj feltekerni a hangerőt, hogy érezni lehessen a zenét ("üssön")..
  • vmiki88
    milyen baromság ez már megint?? Nincs a zenelejátszokon hangerőszabályozás?
    Dehogynem csak a sok barom maxra tekeri aztán csodálkoznak, hogy megsüketülnek.
  • Polllen
    Most nem azért, de kocsiban ha füles van a fejemen, akkor az inkább headset a telóhoz...Minek hallgatnék fülessel zenét, ha jobb minőséggel szól az autóban lévő cucc???
  • lpmaskmancick
    de jó hogy én csak ritkán hallgatok zenét fülesen keresztül :D amúgy meg a régebbi sony MD lejátszókban is volt hangerőszabályozás, hogy egy adott szintnél leszabályzott...
  • pyrohun #13
    Nem mindegy, hogy közvetlenül a dobhártyádtól pár mm-re vagy centire van a hang forrása, vagy "csak" hangos környezeti zaj van. Teljesen máshogy reagál hosszú távon a fül a két behatásra.
  • balee66
    Mér kell ezt félévente elmondani.
    Egyszer leírják, tudunk róla oszt csá
  • tmisi
    Én jobban szeretem a fejhallgatót, mint azt a füldugós bigyesztt. Sokkal jobban szól. Viszont nem szoktam utazás közben zenét hallgatni.
  • jeti00
    "Így az ember bekapcsolhatja a zenelejátszóját, beállítja egy bizonyos hangerőre, és távol teszi a fülétől, kb. 20cm-re és ha hallja akkor lejjebb halkítja."

Így szoktam én is, de csak azért h ne zavarjak senkit a vonaton:)
    Létezik manapság cikk reklám nélkül?
  • rhonkhan
    Az eszköz a kezünkben, a döntést már mindenki meghozta, felesleges ez a szoftver a lejátszókészülékekbe, hiszen már tartalmaznak egyet amit mi irányítunk. Így mindenki saját maga eltudja dönteni, hogy milyen hangerőn hallgassa. Az hogy ez a 3. cikk állítólag erről a témáról, az nem gond, hiszen figyelmeztet arra amit már eddig is mindenki tud, a hangos zajok, zenék és bármi ami túl hangos, rontja az ember hallását, ennyi.

"normál beszéd egy méter távolságig 65 decibeles."

És ez a kulcsmondat. Így az ember bekapcsolhatja a zenelejátszóját, beállítja egy bizonyos hangerőre, és távol teszi a fülétől, kb. 20cm-re és ha hallja akkor lejjebb halkítja.
  • Gerygrey
    akinek fejhallgató van a fülein, az alig érzékel valamit a közlekedésből, ráadásul a különböző zajok (dudálások, szirénázások stb.) sem szűrődnek be hozzá.

Na a negyvenéves szovjet metrókocsi zörgő csattogó zaja aztán biztos jobb a fülnek mint a Nightwish... És hasznos is, tényleg.

• AzUs
    Igen, bizony kellett még egy cikk erről a baromságról, már csak azért is, hogy még több baromságot lehessen elmondani ugyanarról a baromságról vagymi.
    Aki meg képes olyan hangosan hallgatni a Delhusa Dzsokit, hogy halláskárosodása legyen... hát úgy kell neki
  • cateran
    "A szervezet szerint mindenképpen ki kell találni valamit az MP3-lejátszók hangerő-szabályozására."
    Eddig minden általam használt,illetve látott eszközön volt ilyen.....hangerőszabályozó a neve...feljebb illetve lejjebb lehetett vele állítani a hangerőt..
    Ez kb olyan,mint a "ki kellene valami találni a gépjárművek lassítására,mert ha gyorsan megy balesetet okozhat" Ez az eszköz a fék ÉS a józan ész...
  • tom235
    "Halláskárosodást okoznak a hangos zenelejátszók" nahát micsoda felfedezés, én azt hittem javítják a hallást :)
    "A szervezet szerint mindenképpen ki kell találni valamit az MP3-lejátszók hangerő-szabályozására." erre meg csak annyit, hogy nemvalami egyedi ötlet, még 2001-ben vett sony discmanben is volt ilyen hogy nem engedte hangosabbra egy bizonyos értéknél, ha bekapcsoltam azt a funkcióját.
  • bertino
    hát ja, ez már kb. a 3. ilyen cikk.
  • Dark Angel 666
    abban
  • Dark Angel 666
    Volt már ilyen cikk , appan is volt ingyen ájpod reklám
  • 5c0rp330n
    nagyon okos ember lehet, aki szerint a lejátszón lehet korlátozni, hogy az ahhoz csatlakoztatott hangkeltő eszközön pontosan hány decibel hang jöhessen ki