48
 • roliika
  #48
  Műhold csókolom. Olcsóért összerakják, fellövik, oszt onnantól van nekik is, és kérhetnek érte elég brutál pénzeket. Internet, időjárás, navigáció, VIP adatforgalom...és még iszonyat sok területen lehet használni ezeket a napelemes vackokat. És ugye mind mind pénz...sok pénz.

  Épp most állok át koax kábeltől műholdas adásokra. Mert ez digitális és ingyen van, és a jel is erősebb bármilyen furcsán hangzik(hasznos jel).

  Amit a fatáv...ööö t-offline ad kábele digitális akármit, és kűzdenek vele, mert multiplexelt adást azért nem lehet bárhol adni, hát ez műholdon át már évek óta adott.

  Veszel egy beltéri egységet, nagyságrendileg 9-15000Ft között, egy antennát fejjel max 6000ért...és ennyi. Megdöbbentett mikor rájöttem, hogy 20 000ft-ból függetlenítettem magam a kábeltől úgy, hogy jobb minőségben több csatornát nézek ingyen, mint ami a kábelen valaha is jönni fog.

  Bennem még az volt, hogy drága a műholdas adást fogni....most pedig úgy áll a történet, hogy 4 hónap alatt behozza az árát. Vannak kódolt adások mint HBO-k és egyéb adások...ebből a szolgáltató szép pénzt kap...más kérdés, hogy használtan már nehéz olyan digitális beltérit venni, amit ezeket a kódolásokat ne törné. :)
 • roliika
  #47
  Nem teljesen világos a kérdés Epi. :) Nem tudom hova mászott. Miért tudnám. Hát mégiscsak rossz gazda ha a mi pénzünkkel segít a bankokon...nem? Najó persze máshonnan meg honnét legyen pénze az államnak.

  Mondogatják néha emberek erre-arra, hogy milyen piszkok a bankok...háh nade, ha nem lenne bank rendszer, akkor nagyon nagyon sok ember kerülne nagyon rossz anyagi helyzetbe.

  Ugye hitelt max 20%os THM-el nem kapna senki. Lenne szép uzsorakamat. Diákhitel megszűnne...szóval ezek a dolgok nem biztos, hogy mókás dolgok lennének legalábbis pár 100 000 vagy 1-2 millió ember számára...itthon.

  Hogy jó-e a jelenlegi bankrendszer, nem tudom. De jobbat se nagyon lehetne kitalálni.
 • rudymester
  #46
  Kicsit megtévesztő csak a hír. Ha felmegyek egy emeletes ház legfelső emeletére akkor én is elindulok a hold felé, csak hamarabb megállok mint a műholdak.
  Nem tudom, hol térül meg egy ilyen kutatás. Persze, fedeznek fel közben technológiákat, de nem állnak anyira jól, hogy megengedhessék maguknak. Esetleg ezel is etetni akarják az 1 milliárd szegény sorban tengődő népet, hogy ezt is elérték...
 • loky
  #45
  Bakkker...
 • Epikurosz
  #44
  Roliika, kérdezek tőled 1 nagyon OFF-ot:
  Most, hogy nyakig vagyunk a gazdasági válságban, hová tűnt el BlackRose, aki szerint az állam rossz gazda, de bezzeg most arra jó, hogy a becsődölt bankokat, az adófizetők pénzével, kisegítse??
 • roliika
  #43
  Az űrrepülés komoly pénzeket hozhat nekik. Nemcsak visz. Nagyon jók matekból, nagyon újszerű meglátásmódjuk van sokszor, és programozásban is a szeren vannak elég keményen.
 • Epikurosz
  #42
  Kopogd le, mert már végeztek rakétakísérleteket. A Fekete-tenger fölé lőtték a rakétát. Volt már itt szó erről.
 • loky
  #41
  Embeeeeer...legközelebb azt olvasom hogy Románia is kilépett a világűrbe és "Hold-terjezkedési" szándékai vannak...
 • Epikurosz
  #40
  babajaga,
  Akkor most rálépek a tyúkszemedre, mert amúgy imádok tyúkszemekre is lépni. :-)
  Egy társadalom szemétségét megállapítani nem nagy kunszt, de figyelembe kell venni, hogy apránként változnak ott a viszonyok.

  Ha már kasztrendszer, akkor vegyük az izraeli viszonyokat: falak, szegregáció, rasszizmus, apartheid, fegyveres erőszakszervek általi elnyomás - minden, amit akarsz. Persze ennek történelmi előzményei vannak - mondanád te - és teljesen igazad van. Őszintén szólva, ha zsidó lennék, én sem tudnám elképzelni az együttélést azokkal a „barbár” palesztinokkal, de ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Azt se feledjük el, hogy Indiában a helyzet javul - legalábbis én ezt látom - Palesztinában meg csak romlik.
  Na, semmi okosabbat nem tudok mondani ennél.
 • dondore
  #39
  Ha esetleg indiai lennél és nem lenne pénzed a továbbtanulásra akkor itt találhatsz bankot, aki hitelt ad neked:
  http://www.indiaedu.com/education-loans-india/index.html

  hitelt veszel fel, amiből tanulsz -> használható tudást kapsz -> jó állást szerzel -> kiemelkedtél a szegénységből

  Remélem sikerült rávilágitanom az összefüggésekre, ismerek ilyen indiaiakat.

  A demokrácia pedig kormányzati forma, amelyben a hatalom gyakorlásában a nép (majdnem) minden tagja részt vehet származásra való tekintet nélkül. A demokráciában a nép a politikai legitimáció egyetlen forrása. A politikai kérdéseket a nép közvetlenül népszavazáson vagy közvetett módon választott képviselőkön keresztül parlamenti választáson kifejezett többségi döntése alapján határozzák el. No ez van Indiában.

  Kasztrendszer már csak nyomokban, max falukban, ugyanis az 1950-es indiai alkotmány törvénytelennek minősiti (amúgy főleg csak a hinduk alkalmazzák/alkalmazták).

  Ettől függetlenül tényleg elgondolkodtató, hogy a világon a legtöbben ott éheznek, több mint 200 millióan. A gazdasági fejlődés pedig nem a kizárólagos megoldása a problémának.
 • Nos
  #38
  És Indiában hamarabb volt demokrácia mint itt. Ők is normálisan elmennek választani, még női elnök is volt. A demokrácia nem egyenlő a jóléttel. A közép-amerikai országokban például régóta demokrácia van, mégis elég rossz az életszínvonal. Ez persze jórészt a Bretton-Woods-i rendszer következménye. Érdekes, hogy a hasonló adottságokkal rendelkező, állandóan embargó alatt lévő Kuba hozzájuk képest nincs rosszabb helyzetben.
 • Nos
  #37
  Nálunk is egy elég kis rész kezében van a vagyon nagy része. Csak nálunk még egy normális méretű "kizsákmányoló elit" sem alakult ki, mert a GDP jó részét szépen kiviszik a multik. Ez még rosszabb. Különben sem lehet egy 1,2 milliárdos országból 20 év alatt jóléti társadalmat csinálni. Sőt talán soha. Elég naív dolog azt állítani, hogy ott 150 millió tudatosan zsákmányol ki egy milliárdot és ezért van olyan sok szegény. De egy indiai-kínai jóléti társadalomba talán a bolygó is belerokkanna.
 • babajaga
  #36
  Miféle demokráciáról és miféle diákhitelről beszélsz?
 • dondore
  #35
  Demokrácia van ott is és mint ilyen, egyáltalán nem tökéletes.
  Ha valaki okos, ott is fel tud venni diákhitelt és kiemelkedhet a mocsokból :)

  Nagyon helyes, hogy végre beszállnak az űrkutatásba, erre persze számitani lehetett, mivel 2 évtizede évenként több, mint 5%-kal nő a GDP-jük ;)
  Persze folyamatosan reformokkal küzdenek, de nem szabad elfelejteni, nehéz megregulázni egy olyan országot, ahol több mint 1 milliárd ember él.

  Instant chicken tikkát a holdra!
 • babajaga
  #34
  Aligha.
 • babajaga
  #33
  "147 millió jól él, az európai színvonalnál is jobban"

  A többiek rovására. Egy szemét társadalomban.Mert az a társadalom szemét amely születésétől fogva páriáknak degradálja a társadalom jelentős részét. Nem emberhez méltó társadalom ez. Ahol a társadalom egy szűk rétege éli fel a társadalom vagyonának legnagyobb részét. A társadalomért végzett munka meg semmit se számít.
 • Epikurosz
  #32
  Ez a nagy számok törvénye. Lehet, hogy 1 milliárd ember nyomorog ott, de 147 millió jól él, az európai színvonalnál is jobban. Tehát Indiában 14-szer annyian élnek jobban, mint amennyi Magyarország lakossága, vagy az itteni vagyoni különbségeket is figyelembe véve ott 147 millió ember él jól, itt meg csak 3 millió.
 • Epikurosz
  #31
  Én úgy tudom, hogy a kasztrendszert felszámolták.
 • Nos
  #30
  Lehet becsmérelni a kínai, vagy indiai termékeket, sokszor tényleg elég rossz minőségűek. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a csúcs termékek esetében is silányat csinálnak. Ez a rakéta eljut a Holdhoz és az ESA és a NASA is fel mer rá pakolni pár műszert.
  Tudnak ők jó dolgokat csinálni, ha muszály, csak közel sincsenek náluk olyan minőségi szabványok mint az EU-ban. Ezért sok esetben nem is csinálnak olyan minőséget. Így is el tudják adni.
  Egyébként pl Kínát 15 éve még csak lesajnáltuk, most - hogy sok területen számolni kell vele - már amolyan USA ellenességre hasonlító érzelmek alakulnak ki vele szemben egyes emberekben. Ez Indiát sem kerüli el :) Ez a nagyság átka.
 • babajaga
  #29
  Az nem dicsőség hogy valakik azt mondják hogy mi úgy csináljuk mint 2000éve. India meg a legélőbb példa a begyöpösödésre a kasztrendszer az emberi értelem megcsúfolása, a legnagyobb butaság, a hold helyett inkább a saját országukban kellene körülnézni.Volna mit észszerűsíteni.Érdekes hogy a múlt század közepén mintha elindult volna egy társadalmi fejlődés ami aztán megrekedt és szabályos hátraarcot csináltak.
 • waterman
  #28
  a nyomort és éhezést nem lehet megoldani egy űrprogram likvidálásával. nem egy nagyságrenddel nagyobb pénzből jönne csak ki. ellenben véletlenül feltalálnak egy jóval nagyobb hatékonyságú napelemet, vagy olyan fémet ami erősebb a többinél és kevesebb kell a felhőkarcolókhoz, akkor annak gazdaság élénkítő hatása lehet.
  mondjuk ez könnyen belátható, ha egy átlag európainak 14 gyereke lenne, akkor nem lehetne mindegyiknek külön számítógépe a szobájában, szobája sem lenne, mert pénzügyileg nem bírnák. a Föld sem bírná kiszolgálni. így inkább vissza kéne fogniuk magukat. valamit ki kéne találniuk egy nyugdíjrendszer érdekében, mert ezért nagy a szaporulat, hogy az időseket ellássák a fiatalok. ha így folytatják sokasodnak majd mint a fibonacci sorozat, amivel önmagukat fogják megfojtani.
 • babajaga
  #27
  Nem véletlen írtam "esztelen" hagyománytiszteletet. Az egyház pont erre példa- abortusz, meg egyebek.
 • Epikurosz
  #26
  (OFF: Csak egy helyesírási javaslat: az angollal ellentétben a magyarban a népneveket kisbetűvel kezdjük: angolok, magyarok, japánok, busmanok, hottentották, de persze az országneveket nagybetűvel kell indítani: Anglia, Japán stb.)

  A hagyománytisztelet az én szememben egy pozitív tulajdonság. Ez persze mélyebbről fakad, mégpedig a forradalmi erőszak elutasításából. Soha nem hittem, hogy lehet úgy építkezni, hogy teljesen leromboljuk a múltat. Persze, a hagyománytisztelet nem jelentheti a megkövesedett eszmékhez való ragaszkodást. Mondok két példát:
  1. Én tisztelem a magyar pálinkákat, de hetente nem vagyok hajlandó féldecinél többet meginni, néha még ennyit sem, és úgy egyáltalán alkoholt fogyasztani. Különben is, a pálinkafőzés nem egy régi magyar hagyomány, tőlem aztán csődbe mehetnének a szeszgyárak.
  2. Itt van a vallás, pontosabban vegyük például a keresztény egyházakat. Én nem vagyok egy vallásos ember, de minden tiszteletet megadok úgy az egyháznak, mint a vallásnak, és a vallást gyakorlóknak. Elfogadom, hogy az egyházi ingatlanokat akár állami támogatással is meg kell óvni, és a hívőknek lehetővé kell tenni a szabad vallásgyakorlást. Eszembe nem jutna olyan mocskolódásokat megereszteni, mint amilyeneket szokott elkövetni például Tóta W. az indekszen, de Gusztustalan Péterke szadeszos képviselő támadásai a parlamentben a keresztény egyházak ellen szintén gusztustalanok.
  Na, de meredeken megyek az OFF felé, és be is fejezem, épp csak annyi tudományelméleti tanulságot szerettem volna levonni, hogy a folytonosság sokkal jobb, mint a mutációk, és a hagyományok tisztelete nem zárja ki a haladó gondolkodást. A kettő együtt jól megférhet egymással.
 • babajaga
  #25
  A Japánok egy tekintetben a világ legbutább emberei közé tartoznak, mégpedig az esztelenségig fokozott hagyománytiszteletben. A Leica megalkotásának 50.évfordulójára a Németek kihozták a Leica első változatának másolatát és hirdették hogy ez egy totál hagyományos gép. A Japánok úgy vitték mint a cukrot a gépek 80%-át ők vették meg! Annak ellenére hogy a világ legjobb gépeit csinálták, egy távmérős gépet majd szétszedtek mikor meghallották hogy ez egy hagyományos gép
 • Epikurosz
  #24
  korr: zászlóshajói

  Amúgy a házi atomreaktor nekem kéne!
 • Epikurosz
  #23
  Bezzeg a japánok!
  Miután a sogunok idejében bezárkóztak és elutasítottak mindenféle jót, amely Európából mehetett, a 19-20. századok fordulója körül szemléletváltáson mentek át, és elkezdték a masszív ipari kémkedést főleg Németországban, de Angliában és Franciaországban is.
  Az eredmény az lett, hogy ma ők a tudományos és műszaki fejlődés egyik zászlóhajói.
  Olyan megoldásaik vannak, hogy az embert jóleső borzongás fogja el.
 • babajaga
  #22
  Az a bajom hogy az elmúlt években kezembe került jópár indiai ipari termék. A minősége egyetlen szóval jellemezhető: szemét! Ahol ilyen munkakultúra van mint ott azok jobb lenne hogy először egy lepedőt tudnának elfogadható minőségben megcsinálni nem holdszondát. Nem is beszélve hogy a lakosság legnagyobb része csak szaporodni tud pedig állati sorban élnek. Volna azt a pénzt másra is elkölteni, mint megalomániás törekvésekre, Ez Kínára is érvényes.
 • Csatti
  #21
  A kínai működik. Voltam már Kínában és kérdezősködtem a helyieknél ezzel kapcsolatban. Azt mondták kb. 2020 körül fog tetőzni a kínai lakosság és utána kezd majd csökkenni, a jelenlegi növekvés egyik oka pedig az, hogy növekszik a várható élettartam. A helyi újságok egyébként sokat cikkeztek az ebből a szabályzásból adódó gondokról mint pl. a "kis császárok" problémája (elkényeztetett gyerekek).
 • samebadi
  #20
  te még mindig itt okoskodsz?
 • joebacsi
  #19
  Korlátok azért vannak, hogy átlépjük őket.
  Csak vágy kell hozzá.
 • Epikurosz
  #18
  Isten őrizzen, hogy az emberiség, a jelenlegi moráljával nekimenjen a világűrnek.
  Különben, megnyugtatlak, nem is menne.
  A majom sem tudna mit kezdeni egy képtárban, legfeljebb teleszarná a márványpadlót.
  Be vannak építve a korlátok ide, ne félj te attól.
 • Narxis
  #17
  Az a baj, hogy semmilyen népességszabályozás nincs Indiában, ami pedig Kínában van ez nem működik mert hiába mondják, hogy családonként 1 gyerek ha már milliárd felett van a jelenlegi népességszámuk. Ezt a bolygót kéne rendbe tenni, mert ha nem akkor amire költözünk(?) is előre halálra van ítélve. Olyan ez mint más gyepére szaratni a kutyát, nem látjuk így nincs vele gond. Siralmas.
 • joebacsi
  #16
  Sok ember, akinek nincs vesztenivalója, legalább nem lesz gond az önkéntestoborzás :)

  Amerikát is a elnincstelenedett nemesek, bűnözők gyarmatosították az első hullámban, akiknek ugyancsak nem volt vesztenivalójuk. Oda is veszett jó sok, de aztán csak összehoztak egy durva országot :)
 • joebacsi
  #15
  Nekem nincsenek ilyen előítéleteim, tökmindegy kicsoda költ űrkutatásra, az jól teszi.

  Ha a nyugati világ töketlenkedését kihasználva inkább az ázsiaiak lesznek a húzóországok az űrkutatásban, hát legyen.

  Ennek a sárgolyónak a mérete erősen korlátozott mind életteret, mind erőforrásmennyiséget tekintve így egy meghatározott emberszám fölött vagy kicsit kiirtjuk egymást (mint a 2 db vh-ban), vagy durván népességszabályzunk (ami felé hajlunk manapság) vagy nyitunk a világűr felé.
  Szerintem az utóbbi a legszimpatikusabb alternatíva.
 • Narxis
  #14
  Nem sokat tévedtem. Magyar Űrkutatási Iroda Szép az Iroda szó a végén, merjünk nagyok lenni. :)) Ha jól látom a Környezetvédelmi Minisztérium berkein belül működik.
 • Narxis
  #13
  Úgy tudom van Magyar Űrkutatási Hivatal. :) Persze javítson ki valaki ha tévedek...
 • Pares
  #12
  Nameg MO!
  MŰP - Magyar Űrkutatási Program Nem hangzik rosszul... XD
 • Epikurosz
  #11
  Én nem aggódok, mert itt van nekünk a Gyuri bácsi.
 • Narxis
  #10
  Lehet nemsokára Etiópia, esetleg Zimbabwe is csatlakozik az űrkutatáshoz. Hihetetlen....
 • Epikurosz
  #9
  persze a GDP/főt és a személyi jövedelmet nem szabadott volna kevernem.