182
Gondolkodjunk el néhány dolgon!
  • Tsol
    #182
    Mi van? Ennyire fáj gondolkodni? Ha egy ilyen topik tönkremegy akkor az biztos Magyarországon van.
  • kocsisgabor9999
    #181
    A gondolkodás, mint XXI. századi luxus. Lehetne egy ilyen dokumentumfilmet létrehozni.
  • Aquir
    #180
    Volt ilyen, hogy fejüknél összenőtt ikerpár már egyetemre járt, és azt akarták hogy válasszák akkor is szét őket, hogy ha kockázatos, vállalják a halált is. Sok órás műtét után belehaltak.

    Ha nem tudják különválasztani őket, akkor valószínűleg minden olyan megoldást kizárnak, ami a másikat is megölné...
  • ZilogR
    #179
    egy éppen erről szóló topicban (eutanázia) kérdeztem azt, hogy egy sziámi ikerpár, akik nem szétválaszhatóak és rendkívüli szenvedéseket okozó rákjuk van, egyikük még élni szeretne, míg a másik nem akar tovább élni, mi a teendő - jogilag mi a helyes? Eutanázia vagy sem?!??!
  • Aquir
    #178
    az euthanázia az illető akarata szerint a segítség megtagadása, ill. a halálba segítése.

    Az abortusz nem euthanázia. Ez ügyben vannak akik a magzat élete védelmében állnak (pro life mozgalom) és vannak akik az anya önrendelkezési joga mellett (pro choice mozgalom).

    Az meg hogy megmentsünk másokat, mint korábban írtam, hozzátartozik az emberiesség lényegéhez
  • LES FORZA INTER
    #177
    érdekes dolgokat írsz.

    pl.:

    - génmanipuláció: az egy dolog, hogy tudjuk hogy ez a gén konkrétan ezért felelős, de ott van a gének egymásra hatása, amiből nem látjuk még mi lessz.

    - az eutanázia és pl az ikerszétválasztás megint olyan dolgok amiket az orvostudomány fejlődése hozott létre, de a mai orvosi etika nem tud velem mit kezdeni, viszont rengeteget foglalkozik vele, mert ugye mikor kezdődik az élet? az abortusz már eutanázia? hány hetesig abortusz stb. ráadásul a sok genetikai betegség azért jön elő, mert az orvostudomány miatt ezek az emberek életben maradna. DE az orvos mindeninek ugynazt nyújtja, ő nem dönthet ki kapa, ki ne a kezelést.

    - mellesleg az ételekben a női hormonok vannak túlúlyban, ami megint új problémákat vet fel.
  • Aquir
    #176
    ja és még nyilván az is fontos e téren hogy klinikán végrehajtható genom vizsgálattal előrejelezhető az egyéni kialakuló betegségek típusa és kialakulásának valószínűsége az adott életkorban! Magyarul az eddigi általános gyógyítás helyett -> az adott egyénre megszabott gyógyítás megléte (mint ahogy tudjuk hogy egyetlen gyógyszerre teljesen máshogy reagálhat 2 személy)

    Genetikai beavatkozások terén aggodalmak, kérdések hogy meddig mehetünk el (fajnemesítés), mivel megtehetjük ezzel akár hogy ne legyenek asztmás emberek, és ezzel az erővel azt is hogy kék legyen a gyerek szeme stb. magyarán hol a határ.

    Hogy kié az egyén genetikai információja? Az egyéné? A társadalomé? Hiszen egy beavatkozás következményeket szül az egész társadalomra vonatkozóan, és az egyén felelősséggel tartozik!

    Meg mondta a vezérigazgató hogy nem érti miért tekintik annyira természetellenesnek a GM növényeket, mikor tudatosan cserélünk ki egy gént amiről tudjuk hogy mit csinál, mint ahogy ezt a növényeken megteszik masszív radioaktív sugárzással, hogy spontán mutáció következzen be.
    Hogy az aszpirint meg pár ilyen első gyógyszert a mai eljárás szerint nem is lehetne engedélyeztetni.

    Meg a betegjogról pár gondolat. Orvosi kezelés visszautasítása. (Jehova tanúi felekezet pl. visszautasítja a vérátömlesztést, vagy a szülő megtagadja a gyermekének szánt vérátömlesztést (ilyenkor az orvosok megteszik, viszont közvetlen életveszélyben mégis átömlesztik a vért).
    Mennyire megengedhető az hogy a szülő eldöntse azt hogy kapjon, vagy ha úgy akarja, ne kapjon a gyereke védőoltást (mivel a többi gyereket is veszélyezteti).


    Voltak példák -

    - alsó felüknél összenőtt sziámi ikrek, az egyik szíve látta el a másiknak a testét is - ha eggyüttmaradnak, meghalnak, ha szétválasztják őket, akkor meg milyen elgondolás alapján vehetjük el szándékosan a másik gyerektől az életet. A szülők mélyen vallásosak voltak, nem engedélyezték a műtétet "hadd legyen az Isten akarata szerint" -> bírósági per lett belőle, végül mégis szétválasztották őket, utólag a szülők bevallották hogy örülnek hogy egy gyerekük életben maradt.

    - egy gyereket alapvetően eszközként hoztak létre, hogy a kistestvér egy speciális halálos betegségből mentse meg a bátyját (a donornak genetikailag hasonlónak kellett lennie, de ez más tényezőtől is függött, és ez nem mindig jött össze)
    - azt csinálták hogy a szülők adták az ivarsejteket, és sok emberiót létrehozattak abból a célból, hogy közülük válasszák ki azt az egyet, aki megfelel a bátynak, és ő szülessen meg. (a többi meg nyilván "ment a szemétbe")

    És innentől kezdve a pillanat meghatározásának kérdése hogy a megtermékenyítéstől kezdve mikortól kezdődik az ember élete?

    - euthanázia: létezik e haláljog? - kérdése. Az orvos általi passzív/aktív beavatkozás.


    Más téma: növekvő abortuszok száma (ami egészségügyi problémákat okoz, sok meddőséghez járult hozzá)
    egyes helyeken a nők 1/3-a szed fogamzásgátlót, ami bekerül az ivóvízbe, és ezekre és az ehhez hasonló anyagokra nincs szennyvíztisztítási technológia, mert csak a mikróbákat és az alapvető szennyezéseket szűrjük csak ki (volt ahol nem nagyon született gyerek emiatt) - a jövőben majd el kell érni azt a szintet nemsokára, ahol ezeket az anyagokat is szűrni fogják -> vagyis a jövőben keményen a többszörösét kell majd a csapívíznek megfizetni...
  • Depridol
    #175
    holnap!
    http://www.youtube.com/watch?v=T1Td7TUbO30
  • LES FORZA INTER
    #174
    ez érdekesen hangzik, bár tény ami tény, sokan már 5 perccel a gyógyszer bevétele után is jobban lesznek, pedig az még csak fel sem szívódott, egyszerű pszichológia :D
  • LES FORZA INTER
    #173
    nyisd ki 1 órára az ablakot... még mindig meleg van?
  • Aquir
    #172
    egy másik dolog, hogy a gyógyszerek témáját illetően eszembe jutott a Bioetika óra múltkori vendégelőadója, a Solvo biotechnológiai cég vezérigazgatója (ők ott vannak a tanszék felett),

    hogy ugye az orvostudomány csak szerek hatásait jegyezte csak fel és hasznosította (megfigyelésből ugye hogy ez a gyökér meg egy szer erre meg arra a betegségre jó) és nem a beavatkozási helyet, ill. hogy sok közülük csak tüneti szinten kezel.

    beszélt számokról hogy mittomén a gyógyszerek 60%-kának nincs semmilyen hatása. És hogy a biotech fejlesztéseknek köszönhetően majd az Összes gyógyszer összesen 400 ismert targetpontja kb 6000 targetre fog bővülni, vagyis ezekben az évtizedekben- századokban olyan hatalmas áttörés lesz majd ugye folyamatban, ami a több ezer éves orvostudományt egy suhintással fogja maga mögé utasítani ezen a téren
  • Aquir
    #171
    hát figyelj lehet fizikai tényező (nem tudom hogy meleg e vagy fülledt e a szobád akár fűtéstől érzed úgy akár mástól) lehet pszihológiai vagy biológiai tényező is, mittudomén gondolom lehet akár ilyen a fal színe, hogy valamitől fokozottabb vagy, túl zártnak érzed a szobát mittudomén.

    hogyha egyszerűen ha a hőmérő ugyanazt a hőmérsékletet mutatja, akkor értelemszerűen nem a körülvevő környezet változik, hanem te
  • b1t3gr1ff
    #170
    lehet azért mert nem jársz suliba nincsenek barátaid és ismeretlen netes emberek is utálnak..
  • SötétBarom
    #169
    Ha valami undorító, akkor gusztustalan. Ha viszont nem undorító, akkor dorító, tehát guszta. Na ezen tessék gondolkodni. -.-
  • mama 2
    #168
    Én például most azon gondolkoztam, hogy miért van nekem melegem minden este(csak este, napközbe nem). Nem értem...
  • LES FORZA INTER
    #167
    ha elég erős a szag akkor nem szokik hozzá a receptor :-)
  • Aquir
    #166
    nem pihentetni kell, megszokod és kész. ha nincs állandó szag hanem csak időnként érzed egy forrásból akkor meg ez van :p
  • Fbn Lx
    #165
    és kb. mennyi ez az idő, ameddig pihentetni kell?
    mert múltkor pl. egész este éreztem egy illatot, de úgy, hogy a levegő keringése miatt olyan 5 másodpercenként csapott meg.
    elég kellemetlen már egy idő után :D
  • Aquir
    #164
    Ez meg csak az "(El)gondolkodtató" topik,szóval a francnak kell lassan ennyi :) Gondolkozz! xD
  • Errant
    #163
    Ők elmélkednek. Mi gondolkozunk. Naés?
  • nearoalregje
    #162
    Elmélkedő toipk
    :F
  • Balumann
    #161
    értem (azthiszem) :-)))
  • LES FORZA INTER
    #160
    nem az agyad nem fogja fel, hanem úgymond elfárad a receptor, azaz a sejt folyamatai leállnak, nem generálódik inger. ahhoz hogy újra ingerületbe jöjjön, a megkötött anyagnak le kell disszociálni a receptorról, és eltelni egy kis időnek, míg a sejt visszaáll alap állapotába. amíg fennáll a szag, addi a leváló szagmolekula helyére mindig van másik, így a receptor nem tud visszaállni alapállapotba.
  • Balumann
    #159
    Egészben, meg mint élőlény nem :P
  • Aquir
    #158
    így van
  • Errant
    #157
    Multkor arról beszélgettem valakikkel hogy mi állandó az életben. Rájöttem hogy feleslege ilyet keresni mert én sem vagyok állandó...
  • Balumann
    #156
    A szaglás egyelőre olyan bonyolult érzékszerv, hogy még ma sem nagyon értjük hogyan működik. Ráadásul ha pár percig érzünk egy szagot, akkor utána azt már nem érezzük (csak hosszabb pihentetés után). Szerintem a számunkra szükségtelen szagokat kiszűri az agyunk, érezzük csak nem fogjuk fel.
  • Aquir
    #155
    egyelőre én sem :p
  • Balumann
    #154
    Nincs semilyen utalás arra, hogy a törzsek erősebbek akartak lenni másoknál. Azt sejthetjük viszont, hogy féltek a természettől és tiszteletben tartották az életet is, ha leöltek egy állatot és megették, utána szertartást végeztek az állat tiszteletére. Nyilván lehettek összetűzések, de nem biztos, hogy életet vettek el ez miatt (ugye erre következtethetünk a fennmaradt régészeti leletekből, és a ma is élő természeti népekből, és a Keleti filozófiák sokkal inkább ezekre alapulnak).

    Valószínűleg a legtöbb birodalom később összefogás miatt jött létre, de az első civilizációk valószínűleg egymástól függetlenül jöttek létre (ha jól tudom elsők közt Mezopotámia, Kína, Egyiptom). Az eszköz valószínűleg a vallás volt, de hogyan kezdődhetett.

    Erről egyik órán beszéltünk a suliban; valószínűleg volt 1-1 ember, aki úgy gondolta, mi lenne ha a munkáját mással csináltatná meg maga helyett, és ő meg átvenné a rangidős (vagy varázsló) szerepét. Ugye úgy lehettek a törzsek, hogy a legidősebb volt a vezető, sámán, és mindenkinek kellett dolgoznia (gyűjtögetni, vadászni, szertartásokon résztvenni és zenélni, stb.).
    Ennek is az előzménye (ugye előtte elég sokáig törzsekben éltek), hogy letelepedtek valahova és ott építkeztek be, megjelentek a magántulajdonok (amíg vándoroltak, nem nagyon voltak ilyenek, főleg olyan hogy lakás, ház, stb...).

    Persze ezek feltételezések. Szerintem érdemes elgondolkodni, hogy hogyan gondolkodhatott az, aki először megpróbált kitőrni a korábbi életmódból, és hogy hogyan jutottunk el a mai gondolkodás módig.
  • Errant
    #153
    Láttam egy dokumentumfilmet ami szerint az emberiség hirtelen fejlődése valamilyen földönkívüli behatás következménye. Szerintetek lehetséges?:D Én nem hiszem.
  • Aquir
    #152
    "A cigaretta mellékhatásaként jelentkező durva kátrányszagot azt azért hoztam fel példának, mert az már olyan jelentős szagkülönbség, amit egy nemdohányos is megtapasztalhat"

    de azt akkor sem a tüdő szaga, csak az anyagé, ami a tüdőbe került, és olyanná tette a szagát, de akkor sem a tüdőből származik :) ennyi erővel az alkoholszag is ilyen

    amikor odateszed a gézdarabot, elszokik az orrod a normális levegőtől (illat). Ez mindenre igaz, mert idő után mindent megszokik az ember orra.

    ha meg valaki több ideig nem eszik (nem dohányosokról beszélünk), meg nem iszik, akkor is annak hogy kinek milyen szájszaga van, vagy hogy felfűtött e a testhőmérséklete vagy nem (páratartalom), sokkal nagyobb jelentősége van sztem
  • Mutans Zombi
    #151
    A cigaretta mellékhatásaként jelentkező durva kátrányszagot azt azért hoztam fel példának, mert az már olyan jelentős szagkülönbség, amit egy nemdohányos is megtapasztalhat. De ha kellően érzékeny lenne a szaglása az embereknek, akkor szerintem a nemdohányosok orron át kilégzett levegője közt is különbséget lehetne tenni.
    Mellesleg a szaglással kapcsolatban játszd el esetleg, hogy amikor tisztának érzed a levegőt (bár nem tudom hol élsz), akkor tégy az orrod elé kb. 20-30-40 percre, vizes, több rétegben összehajtott gézdarabot. Azon keresztül vedd a levegőt, és mikor leveszed, akkor csodálkozva fogod tapasztalni, hogy olyan szagfertő van körülötted a levegőben, hogy csak nézel majd ki a fejedből. Az más kérdés, hogy hamarosan ismét hozzászokik az orrod... azaz érzéketlen leszel azon szagokra, amiken pár perccel korábban megilletődtél.
  • Aquir
    #150
    na álljunk meg amit egy cigis csinál annak a következménye nem secperc alatt tűnik el mint a kámfor a tüdőből.

    A kátrányban számos olyan anyag (savak, alkoholok, ketonok, aromás szénhidrogének, cianid és nitriogénoxid) van, ami károsítja a tüdőszövetet és súlyos betegségeket okozhat.
    szóval az tökre más amit a tüdő termel és más az amit az ember szépen bejuttat oda (hogy még tönkre is teszi az megint más)
  • Mutans Zombi
    #149
    Van annak szaga, csak nem elég érzékeny (az embereknek /) mindenkinek a szaglóhámja.
    Egy dohányosnak az orron kifújt levegőjét már megéreznéd te is (hacsak nem dohányzol magad is). Nem a cigifüstösre gondolok, hanem amikor épp nem dohányzik.
    Mint ahogy akik érzékenyebbek, azt is megérzik, ha egy dohányzó személy készít süteményt... -> semmi más nem érződik át - bármennyire is finom a sütemény - csak a tömény kátrány. De aki nem érzékeny rá, annak fel sem tűnik és jó étvággyal elfogyasztja. Szerintem ez itt sincs másképp.
  • Aquir
    #148
    a fény nem zavaró dolgokon megy keresztül, hanem olyan dolgokon amik pont hogy lehetővé teszik hogy láss. A fény átmegy a

    1. Szaruhártyán (megtöri a fényt. Domború felszíne összetéríti a rajta áthaladó fénysugarakat. A szaruhártya hibátlan alakja, felszínének egyenletessége és anyagának tisztasága elengedhetetlen feltételei a tiszta látás kialakulásának.)

    2. Csarnokvíz (termelődése és elvezetése közötti egyensúly hozza létre a szem belső nyomását, ez is átlátszó)

    3. Pupilla (a szembe jutó fény mennyiségének szabályozása a környezeti fényviszonyoknak megfelelően, olyan mint a fényképezőgép blendéje, ennek a közepén megy be csak a fény, vagyis nem állja a fény útját)

    4. Szemlencse (másik törőközeg)

    5. Üvegtest (98%-a víz + ideghártya mechanikai védelmének biztosítása)

    6. Ideghártyán (retina) vetül a fókuszált fény a sárgafoltra (127 millió receptorsejt = csapok + pálcikák -> fényhatásra kémiai anyag termelődés -> idegsejteken a fényinger szállítása

    -> a látóidegfőben szedődnek össze az ingerületet továbbító idegsejtek nyúlványai az egész ideghártyáról -> a látóideg a szemgolyón kívül folytatja az útját az agykéregbe




    Na most te érzed a szén-dioxid szagát? nem. Nem is egy olyan molekula amit érezni kell. Amit te belélegzel levegőt, annak van szaga és ugyanazt fújod ki a tüdődből (egy kicsit átalakulva). Annyi liternyi levegőben megtörténik a gázcsere, ott nem is szabadna történnie másnak, mint hogy kicserélődjenek a gázok amiket amúgy sem érzel.

    Mondjuk itt egy írás:

    " A hörgők többszörös elágazódás után a tüdőhólyagocskákban vegzodnek. Ezek igen vékony falán keresztül történik a gázcsere: a belégzett levegőből az oxigén a tüdőhólyagocskát körülfutó hajszálerekbe, tehát a vérbe jut, míg a vérből a szén-dioxid ellentétes irányba, a tüdőhólyagocskákba kerül, ahonnan a kilégzés távolítja el a külvilágba.

    Az emberi tüdőben mintegy 300 millió tüdőhólyagocska gondoskodik arról, hogy a vérbe elegendő oxigén jusson, a szervezet pedig megszabaduljon az anyagcseretermékektől. A tüdőhólyagocskák összfelülete egy teniszpálya nagyságának felel meg. A hörgőket belülről bélelő nyálkahártya nagy részét úgynevezett csillószőrös sejtek fedik. Köztük váladéktermelő sejtek - kehelysejtek - vannak, amelyeknek a váladéka a nyálkahártya alatti rétegben lévő nyákmirigyek váladékával együtt vékony rétegben borítja a nyálkahártya felszínét ("nyákszőnyeg").

    A csillószőröknek fontos szerepük van a tüdő, a hörgők "öntisztulásában": a csillószőrök kifelé irányuló állandó csapkodása a nyákszőnyeget folyamatosan kifelé mozdítja.el, és így eltávolítja a tüdőből a bejutott szennyeződést. Bizonyos hatásokra (elsősorban a cigarettafüstre) a csillószőrök mozgása megbénul, később el is pusztulnak, ami súlyos következményekkel jár."



    Most a nyákszőnyeget meg a nyálkahártyát szerintem nem nagyon éreznéd, vagy azért mert nem számottevő vagy mert nincs is szaga, merthát azt minek éreznénk? Fölösleges
  • Aquir
    #147
    a fény nem zavaró dolgokon megy keresztül, hanem olyan dolgokon amik pont hogy lehetővé teszik hogy láss. A fény átmegy a

    1. Szaruhártyán (megtöri a fényt. Domború felszíne összetéríti a rajta áthaladó fénysugarakat. A szaruhártya hibátlan alakja, felszínének egyenletessége és anyagának tisztasága elengedhetetlen feltételei a tiszta látás kialakulásának.)

    2. Csarnokvíz (termelődése és elvezetése közötti egyensúly hozza létre a szem belső nyomását, ez is átlátszó)

    3. Pupilla (a szembe jutó fény mennyiségének szabályozása a környezeti fényviszonyoknak megfelelően, olyan mint a fényképezőgép blendéje, ennek a közepén megy be csak a fény)

    4. Szemlencse (másik törőközeg)

    5. Üvegtest (98%-a víz + ideghártya mechanikai védelmének biztosítása)

    6. Ideghártyán (retina) vetül a fókuszált fény a sárgafoltra (127 millió receptorsejt = csapok + pálcikák -> fényhatásra kémiai anyag termelődés -> idegsejteken a fényinger szállítása

    -> a látóidegfőben szedődnek össze az ingerületet továbbító idegsejtek nyúlványai az egész ideghártyáról -> a látóideg a szemgolyón kívül folytatja az útját az agykéregbe




    Na most te érzed a szén-dioxid szagát? nem. Nem is egy olyan molekula amit érezni kell. Amit te belélegzel levegőt, annak van szaga és ugyanazt fújod ki a tüdődből (egy kicsit átalakulva). Annyi liternyi levegőben megtörténik a gázcsere, ott nem is szabadna történnie másnak, mint hogy kicserélődjenek a gázok amiket amúgy sem érzel.

    Mondjuk itt egy írás:

    " A hörgők többszörös elágazódás után a tüdőhólyagocskákban vegzodnek. Ezek igen vékony falán keresztül történik a gázcsere: a belégzett levegőből az oxigén a tüdőhólyagocskát körülfutó hajszálerekbe, tehát a vérbe jut, míg a vérből a szén-dioxid ellentétes irányba, a tüdőhólyagocskákba kerül, ahonnan a kilégzés távolítja el a külvilágba.

    Az emberi tüdőben mintegy 300 millió tüdőhólyagocska gondoskodik arról, hogy a vérbe elegendő oxigén jusson, a szervezet pedig megszabaduljon az anyagcseretermékektől. A tüdőhólyagocskák összfelülete egy teniszpálya nagyságának felel meg. A hörgőket belülről bélelő nyálkahártya nagy részét úgynevezett csillószőrös sejtek fedik. Köztük váladéktermelő sejtek - kehelysejtek - vannak, amelyeknek a váladéka a nyálkahártya alatti rétegben lévő nyákmirigyek váladékával együtt vékony rétegben borítja a nyálkahártya felszínét ("nyákszőnyeg").

    A csillószőröknek fontos szerepük van a tüdő, a hörgők "öntisztulásában": a csillószőrök kifelé irányuló állandó csapkodása a nyákszőnyeget folyamatosan kifelé mozdítja.el, és így eltávolítja a tüdőből a bejutott szennyeződést. Bizonyos hatásokra (elsősorban a cigarettafüstre) a csillószőrök mozgása megbénul, később el is pusztulnak, ami súlyos következményekkel jár."



    Most a nyákszőnyeget meg a nyálkahártyát szerintem nem nagyon éreznéd, vagy azért mert nem számottevő vagy mert nincs is szaga, merthát azt minek éreznénk? Fölösleges
  • Aquir
    #146
    a fény nem zavaró dolgokon megy keresztül, hanem olyan dolgokon amik pont hogy lehetővé teszik hogy láss. A fény átmegy a

    1. Szaruhártyán (megtöri a fényt. Domború felszíne összetéríti a rajta áthaladó fénysugarakat. A szaruhártya hibátlan alakja, felszínének egyenletessége és anyagának tisztasága elengedhetetlen feltételei a tiszta látás kialakulásának.)

    2. Csarnokvíz (termelődése és elvezetése közötti egyensúly hozza létre a szem belső nyomását, ez is átlátszó)

    3. Pupilla (a szembe jutó fény mennyiségének szabályozása a környezeti fényviszonyoknak megfelelően, olyan mint a fényképezőgép blendéje)

    4. Szemlencse (másik törőközeg)

    5. Üvegtest (98%-a víz + ideghártya mechanikai védelmének biztosítása)

    6. Ideghártyán (retina) vetül a fókuszált fény a sárgafoltra (127 millió receptorsejt = csapok + pálcikák -> fényhatásra kémiai anyag termelődés -> idegsejteken a fényinger szállítása

    -> a látóidegfőben szedődnek össze az ingerületet továbbító idegsejtek nyúlványai az egész ideghártyáról -> a látóideg a szemgolyón kívül folytatja az útját az agykéregbe




    Na most te érzed a szén-dioxid szagát? nem. Nem is egy olyan molekula amit érezni kell. Amit te belélegzel levegőt, annak van szaga és ugyanazt fújod ki a tüdődből (egy kicsit átalakulva). Annyi liternyi levegőben megtörténik a gázcsere, ott nem is szabadna történnie másnak, mint hogy kicserélődjenek a gázok amiket amúgy sem érzel.

    Mondjuk itt egy írás:

    " A hörgők többszörös elágazódás után a tüdőhólyagocskákban vegzodnek. Ezek igen vékony falán keresztül történik a gázcsere: a belégzett levegőből az oxigén a tüdőhólyagocskát körülfutó hajszálerekbe, tehát a vérbe jut, míg a vérből a szén-dioxid ellentétes irányba, a tüdőhólyagocskákba kerül, ahonnan a kilégzés távolítja el a külvilágba.

    Az emberi tüdőben mintegy 300 millió tüdőhólyagocska gondoskodik arról, hogy a vérbe elegendő oxigén jusson, a szervezet pedig megszabaduljon az anyagcseretermékektől. A tüdőhólyagocskák összfelülete egy teniszpálya nagyságának felel meg. A hörgőket belülről bélelő nyálkahártya nagy részét úgynevezett csillószőrös sejtek fedik. Köztük váladéktermelő sejtek - kehelysejtek - vannak, amelyeknek a váladéka a nyálkahártya alatti rétegben lévő nyákmirigyek váladékával együtt vékony rétegben borítja a nyálkahártya felszínét ("nyákszőnyeg").

    A csillószőröknek fontos szerepük van a tüdő, a hörgők "öntisztulásában": a csillószőrök kifelé irányuló állandó csapkodása a nyákszőnyeget folyamatosan kifelé mozdítja.el, és így eltávolítja a tüdőből a bejutott szennyeződést. Bizonyos hatásokra (elsősorban a cigarettafüstre) a csillószőrök mozgása megbénul, később el is pusztulnak, ami súlyos következményekkel jár."



    Most a nyákszőnyeget meg a nyálkahártyát szerintem nem nagyon éreznéd, vagy azért mert nem számottevő vagy mert nincs is szaga, merthát azt minek éreznénk? Fölösleges
  • Aquir
    #145
    nem tudom akkor mi folyt régen, de nem azért alakultak ki hogy az esetleges többi törzs felett/ellen nagyobb uralmuk legyen, hogy erősebbek, szervezettek legyenek (meg mert úgy könnyebb)?

    a vezető meg nem tudom milyen emberi hatásra alakult ki (biztos vannak róla szép irodalmak), talán vezetőként úgy lett vezér mint pl. az alfa-hím szerepe az állatvilágban?
  • Taranov
    #144
    Szerintem ennek a kérdésnek a tanulmányozására egy élet is kevés lenne.
  • ZilogR
    #143
    Ez lehet gumiszobásan fog hangzani, de van benne spiritusz - érdemes fél percet gondolkodni rajta:

    A szemünk, pontosabban az agyunk a látásunk során kiszűri a látómezőben található zavaró ereket, belógó dolgokat, stb... Akkor vajon az orrunk által érzett szagokra is igaz ez? Magyarul: milyen szagú a tüdőnk? Amikor kifújjuk az orrunkon a levegőt a tüdőnkből, az biztosan hordoz magával a léghólyagocskákból származó, a mi testünk darabkáit. Vajon azoknak van szaga vagy már megtanultuk "nem érezni"?
    Ha beleszagolok más orrán át kifújt levegőbe, annak sincs szaga! Akkor mindenkinek egyforma szagú a tüdeje vagy tényleg nincs szaga???