22
  • hypno
    #22
    Márpedig aki fél attól, hogy az állam, vagy az államra hivatkozva valaki visszaél a személyes adataival, meg a különböző megfigyelési és adatgyűjtési technikákkal annak igaza van.

    Azért kíváncsi lennék arra, hogy Magyarországon, ahol már a személyiszám is alkotmányellenes, miként lehet bevezetni biometrikus azonosítást alkotmányosan.
  • remark #21
    Annyit elorevetnek, hogy en nem Magyarorszagon elek, tehat nem a "magyar kisember nyomora" szol belolem. Viszonylag jol elek, es erdekes modon ennek ellenere az a velemenyem ami.

    "Érdekeseket írsz tényleg jó olvasni, csak akárhogyan is akarok nem tudok vele egyetérteni, hiszen ez olyan, hogy ha akarjuk ha nem ez lesz."
    Ha akarnank, ez lenne. Amiert nem ez van, az az, hogy vagy nem akarjuk, vagy ha megis, akkor meg valami teveset akarunk. Szamtalanszor megtortent a tortenelem soran hogy a hatalom a valtozas elere allt, es azt teljesen atalakitva, magabol kiforditva vegul az eredeti szolamokat es igereteket megtartva az ellenkezojet valositotta meg. Te magad is biztos tudsz ilyen peldakat felhozni. Hianyzik az, hogy az emberek maguk lassak hogy mi a helyzet a vilagban. Maguk lassanak egy szamukra elfogadhato, megvalosithato jovokepet. Nem eleg csatlakozni aramlatokhoz, szavazni partokra, vagy eljarni hetente a templomba, es vegul azt csinalni AMIT MONDANAK NEKUNK.
    Na de ebbe most inkabb nem melegedek bele...

    "Nem feltétlenül a politizálás miatt, de tökéletes példa erre a Gyurcsány incidens, ahol kit érdekelt, hogy mit akarnak az emberek? Senkit. Történt változás? Nem. Innentől kezdve teljesen értelmét veszti már most is a tömeg akarata, tehát felesleges az árral szemben haladni, ha pedig azt nem lehet akkor inkább a pozitívumokra kellene figyelni, hiszen aki csak a negatívat veszi észre az egy megkeseredett paranoid ember lesz."
    Azert nem tortent semmi, mert egyreszt nem volt "tomeg akarata", masreszt amit az a par ember akart aki hangot is adott az akaratanak, az meg szvsz hulyeseget akart, es szimplan maguk is szereploi voltak a hatalom altal vezenyelt eloadasnak. Ugyanez igaz a ciganykerdesre es a tobbi olyan kerdesre amivel tomegeket mozgositanak bizonyos erok. Mert a tomeg vevo a szlogenekre, de maga nem all elo semmilyen alternativaval. Ezen kell valtoztatni. Azzal hogy ezt kimondom, ha mast nem, a sajat magam hozzaallasat megvaltoztattam, ami az elso lepes, barmi is legyen a cel.
    Igy a tomeg akarata, ha lenne ilyen, sokat szamitana. De ma birkak nepesitik be a Foldet. Onallo velemennyel, vagy a gondolkodasra valo hajlandosaggal nem rendelkezo emberek. Es nem az emberekben van a hiba. A vilagot ilyenne alakitottak. Igy ha en barmi ujat mondok itt neked, az nem a te hibad, hanem annak a rendszernek a hibaja amelyik kihasznalta erejet es elrejtette ezeket a dolgokat a szemed elol. Az embert gyerekkora ota a konformitasra nevelik, de nem a termeszetes konformitasra, az osztonosre, ami azt diktalja hogy alkalmazkodj a valo vilag dolgaihoz. Nem. Arra nevelnek, hogy ahhoz az illuziovilaghoz alkalmazkodj, amit a hatalom az olyan dolgokkal alakit mint pl. a terfigyelokamerak felszerelese. "Mert terroristaveszely van, aminek a kezenfekvo megoldasa a kamerarendszer beuzemelese." Igen, persze. Hulyenek neznek ezek? Igen, annak neznek, tudom jol.
    Azon modszerekrol is lehetne meg orakig irogatni amik azt szolgaljak hogy vegul egy konnyen iranyithato egyen valjon beloled, akit a kamera puszta latvanya is arra kesztet hogy a "szabalyok" szerint eljen.

    "Ez a rendszer amiben élünk és ez a rendszer ami ellen ha akarsz sem tudsz tenni semmit."
    Nagyon sokat lehet tenni, meg ma is, annak ellenere hogy az ember mozgastere egyre csak szukul es szukul.
    De en is hadd kerdezzek: te tenyleg ugy gondolod hogy ez a vilag rendje ami van es mindenkinek bele kellene szimplan nyugodnia, es kesz, varni hogy mikor kovetkezik o a haborus aldozatok soraban, vagy mikor lesz o a kovetkezo kinek az egesz eletet elsopri egy gazdasagi-vilagvalsag-mubalhe? Akarom mondani: egy csigaban is tobb tulelo oszton van ennel nem? Ha ennyire minden mindegy, miert nem lesz ongyilkos a fel vilag? Nos mindez azert van igy, mert az emberek nem is tudnak a problemakrol, a megoldasi lehetosegekrol, hiszen amirol tudnak is, arrol is megmagyarazzak nekik hogy ami tortenik az a vilag torvenyszerusegei miatt tortenik, tehat "nincs mit tenni, le kell nyelni most ezt a keseru pirulat". Azt meg elfelejtik hozzatenni, hogy nem a valo vilag torvenyszerusegeire gondoltak, hanem a faradtsagos munkaval felepitett MATRIX torvenyszerusegeire gondoltak, igy a keseru pirula se valos, hanem ok talaltak ki.

    "Így tehát marad az, hogy élj benne asszimilálódj és fogadd el."
    NEM! Nem fogadom el, es minden legalis modon szembe megyek azon dolgokkal amikkel nem ertek egyet. Hangoztatom hogy mi helyes, es mi helytelen SZERINTEM. Es nem fogadom el azt, hogy masok igazsaga a nagybetus IGAZSAG. Nem fogadom el hogy en "ugyis keptelen vagyok megerteni a helyzetet" igy nem fogadom el hogy erre hivatkozva elrejtenek elolem informaciot. Hogy aztan ezen iformaciot felhasznalva manipulaljanak engem, de ami meg jobban bosszant, hogy manipulaljak azokat a tomegeket, akiknek egyelore eszebe sem jut az hogy a nap 24 orajaban folyamatosan atveres aldozatai. Bennem (ahogy mindenki masban is) hatalmas ero rejlik, hiszen kepes voltam megvaltoztatni az eletemet, kepes vagyok a mai napig tulelni, es jol elni annak ellenere hogy szamomra szinte semmi nem felel meg ami a "mainstream" szamara megfelel. Es hogy mi a cel? Ennel tovabb is lehet lepni, es meg tobbet is el lehet erni. Egyenileg is, de bizonyos szint felett mar csak kozosen.

    "A kommunizmus ellen is lehetett annó lázadni, csak nem érte meg mert te jártál rosszabbul. A királyság ellen is és dettó. Most éppen ez van és mint ahogy régebben is hiába vonultak volna az emberek az utcákra úgy most is."
    Ahogy regebben is, az emberek most sem ertik hogy mirol szol ez az egesz jatszma. Eloszor is fel kellene fogni mi zajlik a vilagban. Masreszt fel kellene fogni hogy mi a mi sajat szerepunk a jatszmaban. Balgasag azt hinni hogy semmi. Komolyan gondolod hogy ha te ennyire erotlen es lenyegtelen lennel, akkor ennyi energiat es eroforrast aldoznanak cegek, kormanyok, privat tarsasagok arra, hogy elnyomjanak, kontrollaljanak, iranyitsanak? Minek elnyomni azt aki ennyire lenyegtelen kis pondro? Erted mire akarok kilyukadni? Arra mennek el milliardok, hogy te azt gondold magadrol hogy te egy senki vagy. Es amig ezt sikerrel elhitetik veled, addig egy senki is maradsz.

    >>> "Nem ertem hogy szamodra egy olyan opcio miert nem jelenik meg, hogy NE VEGYUK BE A KESERU PIRULAT."
    Mert olyan nincs. Lásd adóemelések. Hiába mondom én, hogy a személyi szabadságom és gondolkodásmódom nem engedi meg, hogy befizessem jönnek az apeh verőlegényei és kitépik a belemet. <<<
    Na itt egy elo pelda a gazdasagi kizsakmanyolasra es annak kovetkezmenyeire. Mit gondolsz mire megy el az ado? Hat arra, hogy ellened vagy a hozzad hasonlok ellen fel lehessen lepni nyilt vagy kozvetett eroszakkal. Az EROSZAKOT finanszirozod az adoddal. Azt az eroszakot ami tovabbi eroszakot szul, es bizony neha nem az elit akaratanak megfelelo modon csapodik le az eroszak, es ilyenkor tortenik hogy a gyerek bemegy az iskolaba es kinyir 12 masik gyereket, vagy ilyenkor tortenik meg az hogy szetverik a fejed egy szorakozohely elott. Vagy talan ugy kellene fogalmaznom, hogy az elit nem banja (le se szarja) hogy ilyen esetek is megtortennek? Ezt hivjak angolul collateral damage-nek. Kiirtunk 10 millio embert aki utba volt nekunk, es mellekesen meghal 100 olyan akit nem akartunk kiirtani? Kit erdekel? Mission accomplished. Mondjuk sem a 10 millio, sem a 100 nem erdemelte meg a halalt, dehat a terfigyelo kamerakkal sose lehet levadaszni azokat akik ezt a tomenytelen embert kiirtottak, nemigaz? Ugyhogy nezzunk mas megoldas utan.

    >>> "gazdasagi kizsakmanyolas es ennek kovetkezmenyei"
    A vásárlás és a multik szolgáltatásainak használata nem kötelező. Senki sem kényszerít, hogy vegyél mobilt, senki sem mondja, hogy élj a városban és a fűtést gázzal old meg. <<<
    A kizsakmanyolas egyreszt nem csak errol szol, masreszt de, nagyon sokan kenyszeritve vannak arra hogy a varosban eljenek, es ott olyan eszkozoket hasznaljanak a tulelesuk erdekeben ami adott szamukra. Ez is kenyszer. Te is tudod hogy az elet nem arrol szol hogy az irdatlan sok lehetoseg kozul csak kivalasztod a kivanasagodnak megfelelot. Te magad irod, hogy az elet nem ilyen. Akkor legy szives a gazdasagi kizsakmanyolas temara is alkalmazd azokat az szabalyszerusegeket amiket mashol alkalmazni tudsz.

    "Csak az én ismerősi körömben két olyan eset is történt amikor ilyenek oldották meg az ügyet (ebből éppen azért példálózok a (c) kérdéssel mert négyen késelték meg az egyik ismerősömet)."
    Nem mondom hogy sosem hasznaljak fel az erdekedben a kamerakat. Azt mondom hogy a kerdes ennel azert osszetettebb. Pl. megeloztek-e barmilyen tragediat a kamerak 9/11 eseteben? Vagy Diana halalkor? Kiderult-e barmi is utolag abbol a rengeteg felvetelbol ami rendelkezesre allt? Nem. Nemhogy meg nem mutatjak neked vagy barki masnak a felveteleket, de meg hamisitjak is azokat.
    Ezt a gondolatot nem folytatom, de a lenyeg az, hogy a kamerak alapvetoen ellened iranyulnak, es csak kisreszben szolgalnak teged. Mert megved-e a kamera a hatalommal szemben? Nem. Kivel szemben ved meg a kamera? (Ha epp megved, amit nagyon ketlek, de ketsegtelenul van ra pelda.) Hat azok ellen ved meg, akivel te az elit altal eletek vetett koncon marakodsz. Mert a koncon valo marakodasnak is vannak szabalyai, megpedig az elit altal megszabott szabalyai, amit te nem rughatsz fel. De megint csak: okos ember nem a miatt kezd el inkabb reklamalni, hogy miert is vagyunk a koncon valo marakodasra kenyszeritve? Ki veszelyesebb rad nezve? A masik hozzad hasonlo, akivel a koncon marakodtok, vagy a hatalom, aki az egesz gladiatorjatekot rohogve figyeli a paholybol?
    Ugyhogy a keselesek nagy resze nem azert tortenik mert ennyi degeneralt ember van a Foldon, hanem pontosan a kizsakmanyolas eredmenye. Ugyhogy ne meg tobb kamerat akarj, hanem normalis eletkorulmenyeket. Ha igy folytatjuk mindenki a sajat kis 1 meter x 1 meteres panikszobajaban fog lakni, mert (hu"ha!) ott milyen biztonsagos.

    "Értem az "utólag felesleges az igazságszolgáltatás" nézetet, de ez nem így működik."
    De, szerintem igy mukodik. Kirabolnak, de mondjuk megtalaljak a tettest es kartalanitanak. Aztan kirabolnak ujra, de mondjuk megint megtalaljak a tettest es kartalanitanak. Aztan kirabolnak ujra es megint megtalaljak a tettest, mert ez egy "idealis" vilag, es mint a meseben, a rossz mindig elnyeri bunteteset. Na de alljunk mar meg egy percre. Te szeretnel egy ilyen vilagban elni? A huszadik eset utan nem gondolkodnal el azon hogy na de vazze miert rabolnak ki engem ennyiszer? Miert nem lehet nyugodt eletem? Miert hasznalhatom fel sajat terveim szerint a munkam gyumolcset? Egy elorelato ferfiember, ha tenyleg biztonsagot akar maganak es a csaladjanak teremteni, akkor nem az okokon kezd el toprengeni? Nem teszi fel azt a kerdest hogy megis mi a fene zajlik ebben a vilagban?
    Mert ha felteszed, es utanajarsz dolgoknak, akkor rajossz hogy azon erok akik a kamerkat szereltetik fel, azok ugyanazok az erok akik azokat a problemakat okozzak amelyektol a kameraknak meg kellene vedenie teged. Nem furcsa szerinted itt valami?

    "A Google chrome volt egy jó példa erre a paranoiára. Kijött egy elgépelt felh. szerződéssel amit aztán javítottak is, ennek ellenére az emberekben tovább élt az a hülyeség, hogy a google most megfigyel és minden adattal visszaél."
    Igen, a Google Chrome jo pelda arra hogy mennyire hiszekenyek az emberek. "Kijött egy elgépelt felh. szerződéssel amit aztán javítottak is..." Ne csinald mar. A Google attol fuggetlenul olyan adatokat gyujt es azt kezd az adatokkal amit csak akar. Onnan kezdve hogy a Google hivatalos volt egy Bilderberg talalkozon, szamomra nyilvanvalo hogy melyik oldalon all. Persze van olyan ismerosom aki inkabb abban bizik hogy a Google egy mai Robin Hood, aki majd megmutatja hogy nem csak az uralkodo kasztok kezeben van hatalom. Es tudod mit, legyen neki igaza. De en erre egyelore semmi eselyt nem latok, se annak nyomat nem latom hogy igy lenne.

    "Az sem tetszik sokaknak, hogy a böngészésem alapján személyre szabott adsense reklámokkal árasztanak el az oldalak, holott sokkal szivesebben nézem az akciós PDA-kat és hasonlókat mint a hüvelygomba reklámot."
    Engem meg vegletekig irrital minden reklam, minden manipulacio es befolyasolas. Megintcsak az a kulonbseg kozottunk, hogy te nem latod, mert nem jartal utana, hogy ki manipulal, miert nanipulal es hogyan manipulal. A marketing egyreszt felhasznalja ezen technikakat, masreszt ugyanazt a gazdasagi rendszert szolgalja ki ami a gazdasagi kizsakmanyolasert felelos. Tehat orulsz a reklamnak? Akkor orulsz annak hogy a munkad gyumolcsen masok mennek nyaralni, vasarolnak fegyvereket, fosztanak ki orszagokat, okoznak olyan problemakat amelyeknek mar most vagy a kozeljovoben TE fogod meginni a levet. Ilyen problema a gazdasagi valsag, a bunozes, a kornyezetszennyezes, es most nem sorolom tovabb. A reklam resze a mubalhenak. A szinjateknak. Az illuziovilagnak.

    >>> "A jovo az amit megvalositasz magadnak. "
    Legalábbis sokan szeretik ezt hinni, csakhogy nem egy mesevilágban élünk. A jövő a jelen folytatása a jelen pedig az amibe beleszülettünk. Egy ember túl kevés ahhoz, hogy változtasson bármin is. Senki sem szeret adót fizetni, egy gyerek sem szeret iskolába járni, és számít ez bármit is? <<<
    Mikor a gazdasagi kizsakmanyolasrol irtam, akkor meg azt irtad hogy senki sem kenyszerit arra hogy alavessem magamat a kenyszernek, ami a kizsakmanyolast lehetove teszi. Most meg azt irod hogy ugysincs mit tenni. Miert ez a ket egymasnak ellentmondo velemeny? Talan onnan fakad hogy te ugy latod hogy ket dolog egymastol fuggetlen?
    Amit felhozol, hogy pl. adofizetesre, iskolaba jarasra kenyszeritve vagyunk, az mind a gazdasagi kizsakmanyolas resze. Ha nem vagyunk elegedettek az adofizetessel, vagy az iskolabajarassal, akkor beszeljunk rola. Mondjuk ki, hogy mi a rossz vele kapcsolatban. Azaz jussunk el oda, hogy felfogjuk hogy miben jarul hozza ez a most peldakent felhozott ket dolog ahhoz hogy a vegen lehetove valik hogy kiszivjak a verunket is. Annak semmi ertelme, hogy ha nem ertunk egyet valamivel, es ugy vagyunk ra kenyszeritve, akkor HAZUDUNK magunknak is, es ugy csinalunk mintha egyetertenenk, arra hivatkozva hogy "ugysincs mit tenni, minek idegesitsem magam olyannal amire nincs rahatasom". Nem idegesiteni kell magadat, de attol meg hazudni sem kell, nem? Mert, es itt hivatkoznek vissza az eredeti megfogalmazasomra, a jovo az, amit megvalositasz magadnak. Es a megvalositas mivel kezdodik? Hat a gondolattal. Ha azt sem tudod (mert letagadod magad elott is) hogy mi a helyes, mi a helytelen, mi az igaz, mi a hamis, mi a valos, es mi az illuzio, akkor a cselekedeteidet ezek a hibas (~korrupt) gondolatok fogjak meghatarozni. Mert semmi sem tortenik meg az ember eleteben anelkul hogy arra elozetesen ne gondolt volna. Ez igaz orszagok, es a Fold jovojere is. Ha valamit nem tudunk megfogalmazni, ha valamiben nem tudunk tisztan latni, akkor az nem is fog ugy megtortenni, ahogy az nekunk jo. Tehat hadd modositsam az eredeti allitasomat arra hogy: a jovo az, amit kigondolunk magunknak.

    "Sok dologgal egyetértek azzal kapcsolatban amit mondasz, de én a beletörődő vagyok aki inkább megpróbálja a rendszer pozitiv oldalát meglovagolni, ami hosszútávon inkább a javára válik mint a szájhúzgálás."
    Rovidtavon talalhatsz szamodra pozitiv hullamokat amiket meg lehet lovagolni. Hosszutavon a rendszer egyetlen eredemenye a totalis csod lehet. Nincs B verzio.
    Egy civilizacio amely illuziovilagot letesiti elonyben a valosagnal, sosem lesz kepes a valo vilag altal teremtett kihivasokra megfelelo modon reagalni. Jelenleg a vilagot egy szuk elit vezeti, hogy mi a problema es mi nem, ok hatarozzak meg, nem a valosaggal "joval nagyobb feluleten erintkezo" tomeg, es ha egy valos problemat tenyleg problemanak is nyilvanit (ami altalaban nem tortenik meg), akkor megintcsak az elitre van bizva azon emberek kiemelese a tomegbol akik utana a problemara a megoldast adhatjak. Ez szerinted hova vezet? Azok akik hisznek abban hogy a vilagot egy tokeletesitett emberi faj kellene hogy uralja, annak bizonyara tetszik ez az elkepzeles, nekik az egyetlen bajuk az, hogy szerintuk nem azok a tokeletesek, akik most uralkodnak, hanem õ maga is a tokeletesek koze tartozik, igy azert harcol hogy bevegyek a buliba. Vagy azert harcol hogy lenyomja a jelenlegi uralkodokat. De vegul mindig te iszod meg a levet a harcuknak, szoval ez az egesz otlet szerintem hulyeseg.
    Szerintem egy ilyen civilizacio, amelyik ilyen drasztikus mertekben elfordul a valosagtol, egyszeruen elkerulhetetlen hogy vegul osszeomoljon egy, a valos altal allitott kihivias hatasara. Ha a civilizacionk egy auto, a valosag altal allitott kihivas pedig egy massziv betonfal, akkor jelenleg 120-szal robogunk az egyelore meg csak a vezetoulesbol lathato betonfal fele. Az utasok hatul jol erzik magukat, bar neha keveslik a "elvezetet". A vezeto pedig valaszul tovig nyomja a gazt, talan abban bizva (esetleg azt tudva!), hogy ugyis o lesz az aki tuleli az utkozest. Es a tuleloket egy uj autoba ultetve, tovabb folytathatja a szaguldast. Szertnel-e utas lenni egy ilyen autoban?

    Egyebkent en alapvetoen nem mergelodok az egesz helyzet miatt, ez vegulis resze az evolucionak. Nem felek attol, hogy kipusztulunk, vagy hogy eljon a "vilag vege". Termeszetesen a vilag mai rendjenek vege lesz, ahogy mar tobbfele "rend" is volt ezen a Foldon, mindegyik megbukott valamiert. En csak azt mondom, hogy erdemesebb minel elobb eljutni arra fejlettsegi szintre (kvazi "tovabblepni az evolucioban") mikor az civilizacio a valosag talajra epitkezik, mert amig nem teszi ezt meg, addig idorol-idore megbukik. Es bizony minden egyes ilyen "vilageges" rengeteg embereletbe kerul, ujrakezdesbe. Es sajnos nem tanulunk az elodeink hibaibol, foleg azert mert az igazsagot elferditik, a konyvtarakat ahol a tudas le van jegyezve, felegetik, vagy ha megsem, akkor egyszeruen mas modon "veszik ki" ezt a tudast (az elkovetett hibakat, es a beloluk levonhato tanulsagokat) a korforgasbol. De en hiszem azt hogy ez nem lesz mindig igy. Es pl. az internet ebben nagy segitseg. (Nem veletlen hogy ennyire probaljak minden hulyesegre hivatkozva megzabolazni azt.)

    "A helyzet pedig bőven nem olyan rossz, mint ahogyan azt sokan látják, avagy mondhatni jobb mint valaha."
    A helyzetet nagyjabol senki se latja tisztan. Azert irom hogy senki, mert habar milliokban merheto azok szama akik nem a TV-ben latottak alapjan probaljak meg a kanapejukon ulve "kitalalni" hogy mi lehet az igazsag "odaat" az ablak tuloldalan, megis egyelore meg nem jelentos ezek szama annyira hogy a valtozas erzekelheto is legyen.

    "Soha nem volt még ennyi joga egy embernek, soha nem volt még ilyen biztonságban az utcákon. Soha nem lázonghatott ennyire a rendszer ellen és sohasem volt ennyire (legalábbis látszólag) az egyén számára optimalizált kényelmi világ."
    Szerintem az elmult parezer evben nem sokat valtozott a vilag. Az eszkozok valtoznak, a korulmenyek valtoznak, az alapelv megmarad. A nepesseg novekszik, ujak az eroforrasok, tudomany fejlodik, de a lenyeg valtozatlan. A kasztrendszer valtozatlan, a tomegek tudatlansagban tartasa valtozatlan, az alkalmazott manipulacios technikak alapjaiban valtozatlanok (csak a felhasznalt technologia valtozott), hiszen az ember maga alapvetoen nem valtozott, es a manipulacio celja sem valtozott. Meg mindig kevesek uralkodnak tomegek felett, azert hogy elerjek sajat celjaikat, hogy beteljesitsek sajat vagy a civilizacionk velt kuldeteset. Es teged sosem fognak megkerdezni hogy mit gondolsz errol...
    Es hogy oszinte legyek, megertem hogy miert gondoljak azt, hogy olyan emberek velemenyet nem erdemes kikerni, akiket ilyen tomeges meretekben lehet a sotetben tartani ilyen hosszu ideje. Van benne logika, valljuk be. De errol volt az az allaspontom, hogy a civilizacionkra varo kihivasokra a legjobb megoldast egyutt tudnank megadni, amennyiben kitalalnank annak a mondjat hogy ezt hogyan lehet kivitelezni. Vagy mas velemenyek szerint: ha elfogadnank vegre, hogy a kivitelezes megtortent, es mar most kepesek vagyunk a kovetkezo szintre lepni, es ezt amirol irtam, mukodesbe hozni, azaz amivel mar rendelkezunk, elkezdeni felhasznalni. Termeszetesen ez a jelenelegi civilizacios rend megszuneset jelentene, amit a jelenlegi urak ertheto modon nem akarnak, igy minden eszkozt megragadnak azert hogy fenntartsak a status quo-t. Tehat vegeredmenyben a jelenlegi uraink az evolucioban gatolnak meg minket. Amig tudnak.

    "Amúgy az is érdekelne, hogy szerinted mit lehet kezdeni olyan adatokkal, hogy tegnap felhívtad a barátnődet, aztán elmentél kenyeret venni a boltba, majd bementél dolgozni, közben felvett 2 kamera ahogyan sétállsz az utcán, végül neten megnézted a külön a kedvedért kihelyezett "olcsó notebook itt!" hírdetést?"
    Az a legnagyobb baj ezzel az egesszel, hogy ez egy mu"balhé. Kitalalt, egyesek altal letrehozott problemakra adunk ugyanezen emberek altal kidolgozott megoldasokat. Teljesen elveszitjuk szem elol az ok-okozati osszefuggeseket, azaz olyan mertekben tavolodunk el a valosagtol, hogy az mar szinte veszelyes. Ezt hivom illuziovilagnak. Nevezheted matrixnak is, mert az a film jol bemutatja ami mar ma is igaz: az ember nem mas mint egy energiaforras, amit a hatalom megcsapolva eri el sajat celjait.
    A kameramizeria ezert veszelyes. A tomeg arrol beszel, ami nem is a valos problema. Annak a megoldasnak a kivitelezeseben vesz reszt, ami nem valtoztat majd meg semmit, de legalabbis a problemat nem oldja meg. Tehat amig bologatunk hogy meg tobb kamerat, mert milyen jo, addig nem foglalkozunk azzal hogy valojaban mi is tortenik a vilagban korulottunk. Ez a legnagyobb problema a kamerakkal.

    "Ez szerintem azokat zavarja akik rosszarcú embereket hívogatnak, nem túl legális helyekről kapják/küldik a pénzt, majd késsel a farzsebben végigmasíroznak kizsebelni egy-két embert az utcán, végül otthon egy kis pedopornot néznek a weben."
    Remelem nem nezek tul sok sorozatot, vagy nem olvasol tul sok bulvarsajtot. ;-)
  • cateran
    #20
    "Egy ember túl kevés ahhoz, hogy változtasson bármin is"
    Uhh ez így, ebben a formában nem igaz,számtalan példa volt már rá..igaz,ami igaz,ritkák,de léteznek..:) (pl Bob Geldolf és a világ 1. segélykoncertje vagy Betty Williams és a vonulása elöször 10ezer emberrel,majd 35ezerrel...)
    De említhetném magamat is:) Én a pécsi utcákról jutottam el a magam erejéből oda,hogy azon filozhatok, hogy a szabimon maradjak-e otthon,utazzak-e el thaiföldre vagy japánba esetleg..és meglepő módon,becsületes úton tettem..igaz nem magyarországon:)
    Amúgy szerintem mindkettököknek igaza van...csak az egyik vélemény jobban kivetíthető az egyénekre,a másik a tömegekre (mint egyén sokan utálják Gyurcsányt,de mint tömeg nem nagyon mozdulnak meg..)
  • smv
    #19
    Arról nem is beszélve, hogy túlzottan elkanyarodtunk a nem is megfigyeléses, hanem sokkalinkább logolásos témától a rendszer működése felé ami azért akárhogyan is de nem ugyanaz.
  • smv
    #18
    Érdekeseket írsz tényleg jó olvasni, csak akárhogyan is akarok nem tudok vele egyetérteni, hiszen ez olyan, hogy ha akarjuk ha nem ez lesz. Nem feltétlenül a politizálás miatt, de tökéletes példa erre a Gyurcsány incidens, ahol kit érdekelt, hogy mit akarnak az emberek? Senkit. Történt változás? Nem. Innentől kezdve teljesen értelmét veszti már most is a tömeg akarata, tehát felesleges az árral szemben haladni, ha pedig azt nem lehet akkor inkább a pozitívumokra kellene figyelni, hiszen aki csak a negatívat veszi észre az egy megkeseredett paranoid ember lesz.

    "eszkozokkel manipulalnak minket amit a tobbseg nem kepes felfogni, mert egyszeruen nem tud azokrol a mechanizmusokrol amik meghatarozzak azt hogy az egyen (!) mi modon hozza meg donteseit, mi modon erzekeli az ot korulvevo valosagot stb. "
    Ez a rendszer amiben élünk és ez a rendszer ami ellen ha akarsz sem tudsz tenni semmit. Így tehát marad az, hogy élj benne asszimilálódj és fogadd el. A kommunizmus ellen is lehetett annó lázadni, csak nem érte meg mert te jártál rosszabbul. A királyság ellen is és dettó. Most éppen ez van és mint ahogy régebben is hiába vonultak volna az emberek az utcákra úgy most is.

    "Nem ertem hogy szamodra egy olyan opcio miert nem jelenik meg, hogy NE VEGYUK BE A KESERU PIRULAT."
    Mert olyan nincs. Lásd adóemelések. Hiába mondom én, hogy a személyi szabadságom és gondolkodásmódom nem engedi meg, hogy befizessem jönnek az apeh verőlegényei és kitépik a belemet.

    "gazdasagi kizsakmanyolas es ennek kovetkezmenyei"
    A vásárlás és a multik szolgáltatásainak használata nem kötelező. Senki sem kényszerít, hogy vegyél mobilt, senki sem mondja, hogy élj a városban és a fűtést gázzal old meg.

    "Azok a kamerak nem azert vannak ott hogy az en meg a te kis szaros ugyeimmel foglalkozzanak, meg hogy majd az en ket szep szememert nyomozzanak. Nem egyertelmu hogy igy van?"
    Csak az én ismerősi körömben két olyan eset is történt amikor ilyenek oldották meg az ügyet (ebből éppen azért példálózok a (c) kérdéssel mert négyen késelték meg az egyik ismerősömet). Hidd el, hogy a kamerák sokat segítenek itt pont úgy mint normálisabb országokban a forgalomoptimalizálás és dugóelhárítás kedvéért. Értem az "utólag felesleges az igazságszolgáltatás" nézetet, de ez nem így működik. Ha kirabolnak akkor igenis szeretném visszakapni azokat a dolgokat kárpótlással egyetemben amiket elvittek tőlem. Ha ellopják a kocsimat akkor várom vissza. Ha betörnek akkor tudni akarom, hogy ki volt és felelősségre vonni. Ha megkéselték a gyerekem akkor tudni akarom, hogy ki volt és hasonló módon visszaadni neki a "szivességet". Kamerák nélkül mennyi esély lenne arra, hogy egy ilyen támadás tetteseit megtalálják? Még kamerákkal sem egyszerű.

    A Google chrome volt egy jó példa erre a paranoiára. Kijött egy elgépelt felh. szerződéssel amit aztán javítottak is, ennek ellenére az emberekben tovább élt az a hülyeség, hogy a google most megfigyel és minden adattal visszaél. Az sem tetszik sokaknak, hogy a böngészésem alapján személyre szabott adsense reklámokkal árasztanak el az oldalak, holott sokkal szivesebben nézem az akciós PDA-kat és hasonlókat mint a hüvelygomba reklámot.

    "A jovo az amit megvalositasz magadnak. "
    Legalábbis sokan szeretik ezt hinni, csakhogy nem egy mesevilágban élünk. A jövő a jelen folytatása a jelen pedig az amibe beleszülettünk. Egy ember túl kevés ahhoz, hogy változtasson bármin is. Senki sem szeret adót fizetni, egy gyerek sem szeret iskolába járni, és számít ez bármit is?



    Sok dologgal egyetértek azzal kapcsolatban amit mondasz, de én a beletörődő vagyok aki inkább megpróbálja a rendszer pozitiv oldalát meglovagolni, ami hosszútávon inkább a javára válik mint a szájhúzgálás. A helyzet pedig bőven nem olyan rossz, mint ahogyan azt sokan látják, avagy mondhatni jobb mint valaha. Soha nem volt még ennyi joga egy embernek, soha nem volt még ilyen biztonságban az utcákon. Soha nem lázonghatott ennyire a rendszer ellen és sohasem volt ennyire (legalábbis látszólag) az egyén számára optimalizált kényelmi világ.

    Amúgy az is érdekelne, hogy szerinted mit lehet kezdeni olyan adatokkal, hogy tegnap felhívtad a barátnődet, aztán elmentél kenyeret venni a boltba, majd bementél dolgozni, közben felvett 2 kamera ahogyan sétállsz az utcán, végül neten megnézted a külön a kedvedért kihelyezett "olcsó notebook itt!" hírdetést? Ez szerintem azokat zavarja akik rosszarcú embereket hívogatnak, nem túl legális helyekről kapják/küldik a pénzt, majd késsel a farzsebben végigmasíroznak kizsebelni egy-két embert az utcán, végül otthon egy kis pedopornot néznek a weben.
  • remark #17
    >>> "Kiemelnem a lenyeget: "eddig"."
    Eddig a csokifagyi sem alakult át mérgező gázfelhővé, de fennáll a reális veszélye... <<<
    Ezen ertelmetlen osszevesznetek, mert nincs olyan hogy "eddig". Mindaz amirol vitatkoztok mar a jelen. Nem "majd" fognak visszaelni ezzel meg azzal, tobbek kozott az informacioval amit te szolgaltatsz, hanem ez mar idotlen idok ota igy megy.
    Pl. nem az informacioval valo visszaelesnek szamit az, hogy nem figyelmeztetnek még gyerekként hogy folyamatosan olyan eszkozokkel manipulalnak minket amit a tobbseg nem kepes felfogni, mert egyszeruen nem tud azokrol a mechanizmusokrol amik meghatarozzak azt hogy az egyen (!) mi modon hozza meg donteseit, mi modon erzekeli az ot korulvevo valosagot stb. Ezt a tudast nem adjak at, viszont felhasznaljak "ellenunk", azaz felhasznaljak a sajat celjaikra, igy vegeredmenyben felhasznaljak ellenunk. Es ezt tobb szaz, ha nem tobb ezer eve hasznaljak a tomegek manipulalasara, a birodalmak epitesere, a kasztrendszer fenntartasara (igen, ez van ma is, egyetlen forradalom sem torolte ezt el), es csak hogy ertsd milyen hetkoznapi dolgokrol beszelek, felhasznaljak az uzleti eletben is.

    "És az miért baj, hogy a cégek az emberek igényeire optimalizált termékkel jöhetnek ki, illetve a kormány nem akkor nyomja le a keserű pirulát amikor amúgysincs senkinek pénze se energiája azt bevenni?"
    Nem ertem hogy szamodra egy olyan opcio miert nem jelenik meg, hogy NE VEGYUK BE A KESERU PIRULAT.

    "...attól még a lényeg nem változik, hogy neked személy szerint még nem lett hátrányod ebből..."
    Nekem kizarolag hatranyom szarmazik ebbol a "szemelyreszabott", "optimalizalt" rendszerbol, amelyben ennyi birka hagyja hogy masok eljek az eletuket helyettuk. Ezeket a hatranyokat most egy mondatban ugy fogom osszefoglalni neked, hogy "gazdasagi kizsakmanyolas es ennek kovetkezmenyei". Nos ezt kell nap mint nap lenyelnem nekem, es neked is, maximum te azok koze tartozol akik szerint "nincs mit tenni, ez van ezt kell szeretni". Tudod-e hogy az egyik, ami miatt igy gondolod, az pont az a "testreszabott" rendszer, ami azokat az "benyomasokat" (ertem ez alatt a tudat es tudatalatti altal felfogottak osszesseget) szolgaltatja szamodra, hogy vegul mar magad sem tudod hogy mi a valosag es mi az illuzio, sot, ami tokeletesse teszi a rendszert az az (vagyhat tokeletesse tenné, de "sajnos" (en szempontombol szerencsere) nem az), hogy basszus nem is gyanakszol, hogy esetleg atveres aldozata vagy, es amit te egeszsegnek hiszel, az valojaban betegseg, amit te joletnek hiszel az valojaban kizsakmanyolas, amit te szabadsagnak hiszel, az valojaban diktatura. Dehat ezt mar megmondtak masok is, az a tokeletes diktatura amirol az ember nem is tud, mert az ellen nem fog lazadni.
    Vagy most felteszed a kerdest, hogy de ha nem is tud az ember arrol hogy bortonben el, akkor meg mit szamit az egesz? De inkabb remelem hogy nem teszel fel ilyen kerdeseket.

    "Majd ha teszemazt (ilyet nem kívánok, csak a példa kedvéért) leszúrja egy "norvég" a párodat az utcán majd mindenki tehetetlen mert nincs bizonyíték, akkor elgondolkozol rajta, h ha lett volna itt egy kamera, vagy egyszerübb lenne mobilpozicio alapjan visszanyomozni, hogy ki volt pont akkor pont itt..."
    Azok a kamerak nem azert vannak ott hogy az en meg a te kis szaros ugyeimmel foglalkozzanak, meg hogy majd az en ket szep szememert nyomozzanak. Nem egyertelmu hogy igy van? Akkor tajekozodj a temaban, pl. nezd meg mennyi visszatarto ereje van a londoni kameraknak, es hany esetet sikerult felgongyoliteniuk a kameraknak koszonhetoen.
    Egyebkent meg nem, megha lenne is rendor aki kepes felgongyoliteni az ugyeimet, akkor sem ez a dolgok rendje, hogy teremtunk egy vilagot ahol olyan oriasi a feszultseg hogy barmikor barhol attrocitas erhet, de ugy gondoljuk ennek ellenere hogy vegulis semmi problema, mert UTOLAG perelhetek, meg futhatok a birosagra es majd ott nekem igazsagot szolgaltatnak. Igazsagot! Hol van itt barmilyen igazsag? Vazze nem kell nekem az utolagos "igazsag", nekem elheto normalis vilag kellene, ahol a megelozesre koncentralunk es nem az utolagos hibajavitgatasra. Senkit sem vigasztal hogy ha a fia meghal akarmelyik mu"balhé-színjáték haboruban, akkor kap "kompenzaciot", pl. egy kis anyagi segitseget, meg az orszag vezetojenek koszonetnyilvanitasat. Hol kompenzacio ez, konyorgom? A birosagon meg egyebkent is annak van igaza aki 1) a torvenyeket alkotja 2) akinek penze van. Talan feltunt mar, de az emberek 99%-a (vagy tobb) ezen korokon kivul esik.

    "Összességében amúgy teljesen mindegy, hogy mit mondanak az emberek ez a jövő ha tetszik ha nem."
    A jovo az amit megvalositasz magadnak. Ha te ugy gondolod hogy ez a jovo, ha tetszik neked ha nem, es semmibe semmi beleszolasod nincs, sot semminek a kimenetelere semmilyen hatasod nincs, akkor szamodra ez lesz a jovo. Sok boldogsagot hozza! A rendszer ekkor elerte a celjat, mert te a mestersegesen radkenyszeritett korlatokat hiszed valos korlatoknak, es igy a korlatok finomhangolasaval, testreszabasaval, mindig meg fogjak tudni szabni neked azt hogy meddig menj, mit gondolj, mit tegyel.
    Ez a gondolatrendorseg, csak nem fogjuk fel. A gondolatrendorseg nem mas, mint azon modszerek osszessege amivel a tarsadalommal elhitetjuk hogy mi a jo es mi a rossz, mi a lehetseges es mi a nem lehetseges. Ennek eszkozei a mar emlegetett oktatas es a media is. De a lenyeges dolog, hogy a kisebb korrekciokat maguk az emberek vegzik el embertarsaikon, es nem kell a hatalomnak beavatkoznia. "There is a policeman inside all our heads." Azaz ha te azok koze tartozol akiknek az atlagostol (amit ugye a hatalom altal kezben tartott propagandagepezet hataroz meg) eltero a velemenye, akkor biztos lehetsz benne, hogy az elso aki hulyenek nevez az a szomszed lesz, akinek elmeseled hogy te hogyan latod amit latsz. Az emberek egymast tartjak kordaban, egymast tartjak vissza attol hogy olyasmit tegyenek ami nem felel meg a "kozerkolcsnek" (attörjék a ret hataraban a keritest, vagy kimasszanak a matrixbol pl.). De vazze mi az a kozerkolcs? Nem mas mint amirol a hatalom azt mondja hogy az. Ha o"k azt mondjak valamirol hogy az helyes vagy helytelen, akkor holnaputan mar a legutolso faluban is tudni fogjak hogy ez az uj iranyelv, es akinek ellentetes a velemenye, azt lehulyezik, kirohogik, igy a kozossegen kivuliseggel kell szembeneznie, stb.
  • kvp
    #16
    "Összességében amúgy teljesen mindegy, hogy mit mondanak az emberek ez a jövő ha tetszik ha nem."

    Ez elsosorban az embereken mulik. Nemetorszagban akkor lesz ujra nacizmus ha azt az emberek tobbsege ujra megszavazza. Jelenleg a lakossag jo resze nem ker belole es alapvetoen igazuk van.

    Egyebkent a legjobb peldat pont a nemetek adtak az informaciogyujtes hasznarol. Anno a deportalasokhoz a korabbi (demokratikus) nepszamlalason gyujtott adatokat hasznaltak fel, csaladokon beluli keresztreferenciakkal (ha egy rokonod az akkor te is). A nemet lakossagnak ezert mindenfele adatgyujtesrol a nacik meg a stasi jut eszebe, meg ha csak a kedvenc uditomarkajat kerdezik is. Nem akarnak ujbol vallas es politikai nezet szerint felcimkezve elni, marpedig ez ket olyan dolog ami miatt a jelenlegi demokraciaban eppen nem uldoznek senkit.
  • smv
    #15
    "Kiemelnem a lenyeget: "eddig"."
    Eddig a csokifagyi sem alakult át mérgező gázfelhővé, de fennáll a reális veszélye...

    "Szerintem olvasd el az 1984-et..."
    Szerintem olvasd újra mert ott nem egészen arról szólt a világ, hogy van egy pár kamera ami figyelte az utcákon, h ne késeljenek meg a cigányok illetve teszemazt forgalomrendezéshez figyelték, hogy merre jársz a kocsiddal.

    "Vissza fognak élni a rájuk bízott adatokkal"
    Igen ez tény, de azért ne képzeljünk már rögtön gondolatrendőröket mindenki mellé. Azzal pedig továbbra sem hiszem, hogy bármit is tudnának kezdeni, hogy Kiss Béla VII. kerületi lakos tegnap elment a Marinéni presszóba, vagy megkapta a fizetését. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg olyan szektor és munkahely van ami visszaélésre ad lehetőséget, de ez egy szükséges veszély marad.

    "Nem csak egy uj termek bevezetes elott folytatnak "kozvelemenykutatast", de minden politikai es gazdasagi valtozast megeloz "informaciogyujtes" ami informacio alapjan azt eldontik hogy mikor es milyen formaban legalkalmasabb a kovetkezo keseru pirulat lenyomni az emberek torkan."
    És az miért baj, hogy a cégek az emberek igényeire optimalizált termékkel jöhetnek ki, illetve a kormány nem akkor nyomja le a keserű pirulát amikor amúgysincs senkinek pénze se energiája azt bevenni? Amúgy nagyon szép bölcsész szöveget írtál ide, de attól még a lényeg nem változik, hogy neked személy szerint még nem lett hátrányod ebből, mint ahogyan másoknak sem, de biztosan van valaki akinek igen... Majd ha teszemazt (ilyet nem kívánok, csak a példa kedvéért) leszúrja egy "norvég" a párodat az utcán majd mindenki tehetetlen mert nincs bizonyíték, akkor elgondolkozol rajta, h ha lett volna itt egy kamera, vagy egyszerübb lenne mobilpozicio alapjan visszanyomozni, hogy ki volt pont akkor pont itt...

    Összességében amúgy teljesen mindegy, hogy mit mondanak az emberek ez a jövő ha tetszik ha nem.
  • remark #14
    "És téged eddig összesen hányszor zárt ki a biztosító a megfigyelésnek köszönhetően?"

    Nezz korul. Hogyhogy hanyszor zart ki engem barki is a megfigyeleseknek koszonhetoen? Nem csak egy uj termek bevezetes elott folytatnak
    "kozvelemenykutatast", de minden politikai es gazdasagi valtozast megeloz "informaciogyujtes" ami informacio alapjan azt eldontik hogy mikor es milyen formaban legalkalmasabb a kovetkezo keseru pirulat lenyomni az emberek torkan.

    Ugyhogy maga a jelenlegi rendszer letezesenek legfobb celja az hogy kizarjon. Nem az a kerdes hogy honnan, max az, hogy meg honnan nem? Az elet olyannyi teruleten zarja ki az embereket, hogy lassan az embereknek semmi kapcsolata nem lesz a valo vilggal, hanem csak a rendszer altal teremtett korlatokkal lephet erintkezesbe, igy a valo vilagot is a rendszer altal az emberekre eroltetett interfeszen keresztul latjak. Interfesz az oktatas, a TV, a mozi, a hirado, a szomszed (!) es meg lehetne sorolni. Ez egyfajta kezdetleges matrix, ahol az emberek az illuziovilagban bolyongva teszik azt amire oket az illuziovilagbol erkezo inpulzusok kesztetik.

    Es az emberekrol gyujtott informacio elengedhetetlen a matrix uzemeltetoinek ahhoz hogy megfeleloen tudjak azt frissiteni, azt uj elemekkel ellatni, vagy eppen annak az uj verziojat elkesziteni. A matrixban birkamod bolyongo embert is csak ugy lehet egyre profibb modon terelgetni, ha arrol informacio all rendelkezesre.
    A rendszer bizonyos merete es komplexitasa alatt nincs szukseg azonnali visszacsatolasra, jopar evtized/evszazada igy megy a manipulacio, de a dologok olyannyira felgyorsultak, es a kozelgo valtozasok olyan mertekuek, ez mar nem mindig eleg. A palackbol tul gyakran szokik ki a szellem...
  • remark #13
    "Az a baj, hogy nem egyértelmű, mitől lesz valaki közellenség."
    Dehogynem egyertelmu. Mindeni kozellenseg aki a fennallo tarsadalmi rend ellen lep fel. (Megtekinthetok FBI iratok amiben ez szo szerint le van irva.) Leforditom hogy ertsd: mindenki kozellenseg aki keresztbe tesz a jelenlegi tarsadalmi rend haszonelvezoinek. Es kik a haszonelvezok? Az biztos hogy az emberek 99%-a nem az.
    Ezt lehetne meg ragozni, de minek; akinek kerdesei vannak, az ugyis megtalalja a megfelelo informacioforrasokat.
  • remark #12
    "Mi a nép vagyunk és nem az ellenség!"
    Innen mar csak egy lepes annak felismerese, hogy de, a "nép" az ellenseg, az elojogokkal rendelkezo privat csoportok es az oket kiszolgalo allamapparatus szemeben.

    Kelet-nemetek hogy erezhetik magukat... Eltelt 20 ev es "ujra" a nyakukon a "Stazi".
  • Wittgen
    #11
    Mint egy Saskozy-s topicban már írtam: elég gáz, hogy a "demokratikus" EU országok törekszenek a legjobban a személyes szabadságjogok korlátozására, megfigyelésekre, stb. És még a kínaiakat és Kubát szidják...

    Egyébként a politikával már annyira összeforrt a bűnözés, hogy egész biztosak lehettek abban, itt oltári nagy visszaélések vannak/lesznek a megfigyelési adatokkal.
  • Sanyix
    #10
    látjátok b+ a németek ki tudnak menni tüntetni 100 ezren is egy megfigyelési törvény miatt, a "Magyarok" meg nem, amikor sokkal durvább dolgokat művelnek itt "elkúrtuk"....
  • Turdus
    #9
    Az a baj, hogy nem egyértelmű, mitől lesz valaki közellenség. Ha mindenki meg van figyelve, akkor mindenkire rá lehet mondani, hogy terrorista (aztán próbáld meg bebizonyítani, hogy Te nem is).
  • Turdus
    #8
    "kormány kezéből átkerül a maffiáéba"

    A kettő nem egy és ugyanaz...? A mai államok nemigazán képviselik a nép érdekeit (ahogy egy jólnevelt államhoz illik), sokkal inkább egy oligarchikus szűk körnek kedveznek (javíts ki, ha rosszul látnám, de attól tartok nemcsak én vagyok így).
  • QuippeR
    #7
    egyrészt az sem teljesen tisztázott, hogy mire fogja az állam később felhasználni ezeket az adatokat (amikor majd "terroristaveszélyre" hivatkozva négy-öt évre visszamenőleg végignézik mindenedet, és belekötnek az élő fába is, akkor te is komolyan fogod venni a dolgot). másrészt a hatóságoknál is emberek dolgoznak, akik minden lehetséges alkalommal vissza fognak élni a rájuk bízott adatokkal. rövid időn belül pedig a kormány kezéből átkerül a maffiáéba is az összes feljegyzés. ebben biztos lehetsz.
  • sh4d0w808
    #6
    Szerintem olvasd el az 1984-et...

    Ne hidd el, hogy ezek a megfigyelések a Te érdekedben történnek; megfigyelik minden szokásodat, mikor és hova mész, mit csinálsz, miért úgy, ahogy. Ha bármilyen olyan erkölcsi információ kerül a hatalom birtokába Rólad, ami elég ahhoz, hogy csak a gyanú felhője ellepjen, ne gondold, hogy nem fogják azonnal felhasználni ellened. Anno a kommunista rendszerben így szervezték be a besúgók egy részét, most mindenkit így fognak beszervezni.
  • Camouflage
    #5
    Kiemelnem a lenyeget: "eddig". A baj az, hogy az allamnak tulsagosan sok lehetoseg lesz a kezeben. Naiv vagy, ha nem latod, hogy a meg fogjak nyirbalni a jogaidat - persze csak es kizarolag a Te erdekedben.
  • smv
    #4
    És téged eddig összesen hányszor zárt ki a biztosító a megfigyelésnek köszönhetően? Előbb vagy utóbb... Ezen az elven köttesd ki a neted mert előbb vagy utóbb úgysem lesz rá szükséged...
  • rotaboy
    #3
    Enyit a vajról a füled mögött.
    Ha valakinek hatalom van a kezébe és azzal büntetlenül élhet, az előbb utóbb saját érdekében vissza fog vele élni (nagy valószínűséggel).
  • rotaboy
    #2
    Remélem majd akkor is ezt fogod mondani, ha esetleg hőzöngeni kezdesz majd mert a gyermekedet nem akarja az egészségügy, anyagi okok mait meggyógyítani, és hogy befogd a szádat elehetetlenek az egészségügyet irányító cégek, a rollod megszeret adatokkal. (pl.: megszüntetik az egész családod és baráti köröd biztosítását,( mert már ismerik őket és téged és minden egűségügyi adatotokat, ezért nyugodtan rátátogatják, hogy túl nagy egészségügyi kockázatot jelentetek a biztosítási rendszernek)ezért szépen nyomást gyakorol majd rád a rokonságod és a baráti köröd.
  • smv
    #1
    Nem hiszem, hogy ilyen komoly lenne a helyzet, illetve nem értem, hogy az átlag polgár mégis milyen hátrányba kerülne olyanok miatt, hogy a hatóságok tudják, hogy mikor kinek telefonált, hogy kamerák veszik az utcán és még sorolhatnám. Ezek összességében vagy a kényelmet, vagy a biztonságot szolgálják. Mezei halandókat ezért nem hinném, hogy bármiféle hátrány érné, akinek viszont ott fityeg a margarin a füle mögött az pedig megérdemli.