22
  • Sir Ny
    tudtátok, hogy nemsokára ízlésileg megosztott társadalomban fogunk élni? akinek két lába van, az csokifagyi szerető, akinek egy vagy nulla lába van, az meg vanillia szerető.
    és ha ezt olvasod, akkor nem vagy reprezentatív minta.

viccet félretéve, ez az egész cikk nem a digitálisan megosztottságról, hanem a kori megosztottságról szól...
  • mármindfoglalt
    Aki egy picit ért is a statisztikához, nem csak véleménye van róla, az tudja, hogy az SG újság informatika rovatát olvasók, ahhoz hozzászólók csoportja nem mondható reprezentatív mintának ebben a témában.
  • Carbuncle
    Az IBM idősebb alkalmazottjai akkor biztos nyeltek egyet, amennyiben tudnak erről az eszmefuttatásról, ha ez az ürge magas beosztásban dolgozik ott (és persze a cégvezetés bízik a hozzáértésében).
    Egyébként a munkatársam vakon került 2 éve a munkahelyre, ahol én is dolgozok, és szinte még semmit se tudott ekkor a számítógépről, de ma már majdnem abban a tempóban gépel, mint én, és szinte már csak azt nem tudta, hogy hogyan kell mappát, és fájlt áthelyeznie (erre a munkához nem is lenne nagyon szüksége, cak elvétve). -Egy hete már azt is tujda, pedig nem vagyok pedagógus, és ő meg nem túl fiatal már (úgy másfélszer idősebb, mint én, miközben 27 -t töltöm az év eleje tájékán).
  • RealPhoenixx
    Alien69: Huha, ha te is annyi vagy, es a legjobb evjarat a 69, akkor gyorsan fekudjetek ossze 69-es pozba, oszt meglatjuk mi lesz a termesetek :) /hehehe/

Normal: igen! :) -hehehe-

Valamit: tenyleg nem korosztaly fuggo, nem is tom miert nem latni 1920-ban szuletett embert kondizni /hiszen nyilvan az sem korfuggo/. /hehehe/
    NB: fain peldat kentel fel a falra

Nexus6: dehogynem, korfuggo, nezd meg: egy 1990 kornyeken szuletett, tobbnyire alig tud mast, mintsem szo szerint folyamatosan jatszik, hogy informalodna?? hat nem, azt inkabb a 30-as korosztalytol folfele elhelyezkedokre jellemzo, a nyegle kis fiatal felsooktatasos kolkokre pedig szinten nem az informalodas a legjellemzobb (tisztelet a nagyon keves kivetelnek).
    Az ilyen beka segge alatti diakok miatt ugy levittek az oktatasi nivot, csakhogy a leginkabb penzes, de segghulye diakok (pl: kisGyurcsany) is diplomat kaphassanak, hogy lassan mar egy egy jobb vicc-estével er fel egy-egy vizsga

PL: mentokerdes volt egy szakvizsgan (igaz, ez csak egy kozepiskolai volt):
    milyen alaku a fogaskerek?
    Valasz: szogletes :) -hehehe- -> kiba jot rohogtem
  • Normal
    Informatikus tulajdonság a fekete/fehér, igen/nem tipusú gondolkozás, valamint a "tökéletes" faszerkezetű tervek kreálása is.
  • HENCIG
    hujjujj!
    Tegnap egy asztalscreen-en látszott egy beszélgetési ablak is a tálcán...
    Nem tudtam elmondani, hogy az csak egy kép...nem dumálok éppen senkivel!
    LOL:DDDD
  • HENCIG
    Bocs!
    Hallani hallott róla.....a gépében is az van, de nem tudja, hogy mi az!
    Ezt tették a gépébe a szerelők...meg jó a hangzása is....
    Mint ahogy a P elnevezést is használják csak nem tudják, hogy mi az!
    Mikor egy 10 éves gyerkőc elmondta, hogy neki tunningolt P4-e van...aztán szólt, hogy lassú..nem csinálnál vele valamit?!
    Elsőre azt mondta, hogy várjuk meg a következő lomtalanítást....
    Válasz:De hát rá van írva, hogy Pentium 4...
    Belekukk a tulajdonságokba, majd a gépbe is...... P.III-P.IV közötti váltás korából származik..
    Nevezzük tunningolt P.III-nak...de, hogy P.IV matrica..
    Sajnos ma az intel, nvidia az ami a köztudatban van.....az AMD vagy az ATI nem hangzik olyan jól. A többiről nem is beszélve....ennyi a tudásuk.
  • HENCIG
    Én 68-as vagyok!
    Tiltakoztam annó 10 éve az ellen, hogy legyen a háztartásban gép...
    Később a net ellen még jobban tiltakoztam!!
    Ma 3 db van nettel megosztva...
    Ja és amit tudok azt mind a fórumokról és haveroktól szedtem össsze.
    Kaptam üzlettől ajánlatot azóta munkára!
    Úgyhogy kikérem magamnak!!!!!!!!!!!!!
    A 67-esek már igen!
    Azok biztosan elmaradtak!!!!

:DDDDD
  • Alien69
    TÉVEDÉS!!! :-) Nincs egyedül! Én is 69-s vok, az a legjobb "évjárat".
    Csak az a kutató átlagol, és ugye a 70-sek már ugye nem ugyanazok (me 70-sek, nem 60-asok). A 68-sok meg má ténylegg idősek. Hiszen, azok már 40 (!!!) évessek, MI viszont "csak" 39! Ez oriási külömbség!
    Amúgy, van egy haverom, szintén 69-s, pl rendszergazdi. Én pl playstation-on nőttem fel, mert már akkor felfedeztem, hogy a PC egy gagyif@s játékra (már nekem). Persze, mivel csóró vagyok (dolgozok, nem cégeket alapítok, hogy legyen miből kilopni a lét), ezért kénytelen voltam a PS2 helyett PC-t venni. Igaz, anno még a HT-vel kezdtem volna programozni, de gyorsan abba maradt ez a dolog (az iskolába bedöglöttek a gépek, vagy mi). Természetessen, a PC-n is főleg játszottam, de azért egy átlag user szintet elértem (nem rendszergazdi, de azért magamnak nagyrészt be/el tudok állitani mindent). Mondjuk, ettől még nem lettem okosügyes legkisebb ugrifüles, tehát tuti le tud kőrözni egy mai nyikhaj kölök. Kivéve, játékban. Erről jópár klántársam tudna nyilatkozni (Moha-BF2-BF2142). Természetessen, ismerek olyan 69-st, kollégám pl, aki nem szereti a pc-t, bár érdekes módon pár progit remekül tud használni, mert mondjuk a munka rákényszerítette, hogy megszokja/tanulja, de, hogy valamit be kellene állitani a gépen, vagy mondjuk egy routert minimálissan (tehát legalább a felh.név+jelszó) beírja, már nem megy, mert nem érdekli. A mai fiatalok sem egyformák, tuti van köztük is olyan, akit kevésbé érdekel, és kizárólag játékra/internetre használja. Ez a kutató meg tutira nem hallgat Hofi-t, akkor tudná mit kezdjen a statisztikával.
  • Ferrer
    És az ezután születettek meg már digitális benszülöttek lesznek?
    Vi ár dö robotsz, dübb dübb düb dübb
  • JungleGeorge
    "1969-ben születtem és már akkor volt számítógépem, amikor a lakosság 99%-a azt sem tudta mi az. A C64 már a második gépem volt." Igen epp arrol van szo, akkor te voltal 1 a 100-bol. Ma mar nincs olyan gyerek aki ne tudna mi az a geforce videokartya.
  • djw
    LSD
  • atlagember
    1969-ben születtem és már akkor volt számítógépem, amikor a lakosság 99%-a azt sem tudta mi az. A C64 már a második gépem volt.
    Szóval én nem tudom, hogy mit hablatyol itt össze ez a kutató, de szerintem ember és ember közt óriási külömbség van, és ez nem azon múlik, hogy 70 előtt vagy után született-e valaki.
  • NEXUS6
    Ha digitálsan megosztott társadalomban élünk, akkor ez aztat jelenti, hogy mindenkinek csatlakoznia kel egy klánhoz? Vagy hogy vanez?
  • Sanyix
    A 2 msb a vezér. az lsb-k az udvari bolondok :D
  • Shaenis
    MSB vagy LSB?
  • Sanyix
    na digitális szakadék, digitálisan megosztotott társadalom loálll ezek a kifejezések... ejha

hölgyeim és urraim közvetítés a digitális szakadék hegyéről, ahol a digitálisan szeparált társadalom (alsó 32bit, és felső 32bit), tagjai egymással szemben gyűlölködő megjegyzésekkel tarkított párbeszédeket folytatnak.
    Jajj jaaaj az alsó 32bit megindult fölfelé, a szakadék szélén, nagyon gyorsan szedik a lábukat, az 1 bytos bitcsákány teszi a hatását, keményen kapaszkodnak a fal bitjeibe, és kúsznak egyre feljebb! De állj, a fölső 32bit elkezdte másolni önmagát, és óóó programozóm, már repülnek is a bitek a magasabb helyiértékre törekvő alsó bitekre! Erre az alsó 32bit szakadék alján maradt tagjai szintén elkezdik másolni magukat, majd néhány XOR, NAND művelet után építenek egy 30 bit űrméretű bitvulcan gépágyút. Megindul a az alsó 32bit bombázása a felső 32bit kárára, a 0-ás alsó bitek megpróbálják az 1-es felső biteket eltalálni, hogy saját képükre formálják, de a felső bitek is keményen küldik az 1-es biteket az ellenség 1-es bitjei ellen, mivel a maradék az ő oldalukra áll! De persze egyre többen vannak, ugyanis már mind2 oldal multiplikálja önmagát. A felső 32bit nem képes minden bitvulcan tölteléket önnön feláldozásával egy másik baráti bitté alakítani, ugyanis sok a 0 akikkel nem tudnak mit tenni. Az alsó 0-ás bitek védelmében felér az eredeti 32bit a szakadék tetejére, és itt a végső összecsapás az alsó és a felső bitek között, a bitokalipszis amit az előjelbitek már sok órajelciklus előtt megjósoltak!
    De nem, valami történt! Ó micsoda katasztrófa, a RAM alulfeszelés miatt nem tudott refreshelni! SEVERE DATA LOSS! Miután a system magához tér az alsó és a felső 32 bit arra eszmél fel, hogy a sokszorozott bitek eltűntek, kitörlődtek a rendszerből! Szemtől szemben 32bit vs 32bit. Ki az erősebb ki nyer? Milesz most. Megindulnak egymás felé, és igen elérik egymást... de mi történt? Egy titokzatos erő egymás mellé állította őket, egy sorba! Majd egy hangot hallanak a külvilágból: "höhö 64bites proci, bazze veszek is 8 giga ramot mellé öhöhö"

jócakát gyerekek ez vót a bitliából a teremtés története :D
  • valamit
    Szerintem korábban is volt hasonló törés, csak az élet más területén. A szüleim és a nagyszüleim között is volt egy komoly szakadék. Például míg előbbinek egy Rolling Stones azóta is tetszik, utóbbiak nem sok popzenét hallgattak önszántukból. És szerintem ez az egész generációjukra is jellemző lehetett. Vagy épp nagyszüleim sose jártak aerobicra, de valószínűleg a konditerembe járás se jellemző a 20-as években született generációra, míg a 40-50-es években születettekre már jóval inkább. És nyilván a generációs szakadék az egyes országoknál is jelentkezhet másképp, attól függően, hogy ott mikor terjedt el az adott életmód (aerobi, konditerem, számítógép, popzene, stb).
  • NEXUS6
    Hát szerintem sem életkori jellegű a dolog, bár statisztikailag valszeg az idősebb korosztály elmaradásban van (meg még egy csomó másban is).

Viszont vannak olyan emberkék akik pörögnek, kifejezetten élvezik ezt a fajta környezetet és talán még rátennének egy lapáttal, ami nem azt jelenti, hogy mindegyik fiatal ilyen.

Ki fog ez egyenlítődni.
  • Shaenis
    Határozottan visszautasítom! 69-ben születtem, 15 éves korom óta programozok, 3.5 kB operatív memóriára írtam gépi kódban játékprogramot (commodore vic20 xD), crackeltem is anno. :) Végigkisértem az IT fejlődését az első generációs programnyelvektől a mai napig, dolgoztam C64-től mainframeig szinte mindenen, máig ez a szakmám, voltak vállalkozásaim is. Ezen kívül több tízezer óra játékidő van mögöttem. :)
  • lokko
    én 5 év után sem tudtam meggyőzni az apámat, hogyha egy oldal nem jön be, az nem azt jelenti hogy a szar a számítógép ... pedig nem egy technofób figura a fater ...
  • AgentKis
    Szerintem nem a születési dátumon múlik ez, a fogékonyság és a rátermettség inkább a döntő. Az meg, hogy ki hányezer órát játszik szerintem csak arra jó, hogy megtanulja rutinosan kezelni az egeret. Esetleg néhány alapfogalmat (Pl.: save, load...). Mondjuk az sem mindegy milyen játékokkal nyomja...