65
  • Komolytalan
    Hát BF 1 óra alatt megvan normális csapattal, de legdurvább HC se több 1.5 óránál.
    Ha meg már raidről beszélünk, Kara olyan csapattal, akinek még van ott upgrade 3 óra (erősebbel kevesebb), ZA kb 1.5 óra, Gruul 30 perc, Magtheridon 20 perc, SSC, TK, Hyjal, BT, SP meg általában nem 1 napos program azoknak, akik adott szinten progresselnek.
    Szóval valami hiba van a készülékedben szerintem...
  • Komolytalan
    Jóvan baz, bemutatkoztál, ezután majd mindenki megy gyúrni meg piálni a haverokkal. Szerintem kettőnk közül rád férne rád egy pszichológus.
  • Komolytalan
    4 év játékért nem is olyan sok az a 250K. Na persze aki warezből szerez be mindent, annak sok. Mert "nehogymár 10-20ezret fizessek azért, amit 3 nap alatt végigjátszom - lol, ki is a kocka? :-D
    Mondjuk 4 évnyi előfizetés szeirntem 11/12/13euro/hó (attól függően hogy 1, 3, vagy 6 hónapra fizetett elő. 13-al számolva is kb 156eFt az előfizetési díj, ehhez jön a 2 játék, ami a szokásos 10-15eFt körül van. De 250eFt is kb csak 15 átlagosan 2 hétig tartó játék ára volna, ami messze nem tart ki 4 évig.
  • Komolytalan
    Ez a 200 MUSD az üzemeltetés, vagyis a fejlesztés meg a marketing nincs benne. Mondjuk szerintem azok se valószínű hogy nagyobb költségek még akkor se, ha 100+ fejlesztő dolgozik folyamatosan a játékon (fixek, új tartalmak, aktuális kiegészítő). Ez van, egy MMO game már csak ilyen, ha megvan a kellő felhasználói bázis, akkor durván nyereséges. 200ezer aktív account körül már 1 év alatt nyereségessé lehet tenni egy ilyesmi játékot, az alatt bukta. Hát ők picit túlteljesítették ezt a 200ezret - így jártak. Én akkor se fogok rájuk haragudni, ha Ferrarira meg thaiföldi ikerlányokra költik el a zséjüket nem más projectekbe ölik bele - övék, megoldogztak érte.

A függésről beszélőknek javaslom, hogy készítsenek már valami szociológiai tanulmányt. Nem kell hozzá sok energia, mondom hogyan lehet csinálni. Van egy csoda oldal, http://www.wowjutsu.com/eu/realm.html - innen kiválasztjátok a Ragnaros vagy a Bloodscalp szervereket, ott van sok-sok magyar guild. Kinéztek egy kocka, egy fél kocka, meg egy casual guildet (lista teteje, közepe, alja), és az http://armory.wow-europe.com/ oldal guild keresőjében rákerestek. Megnézitek a tagok neveit, ha van köztül jópár magyar név, akkor esélyes hogy az magyar guild. Felveszitek a guild masterrel (armoryn legfelső a tagok között) a kapcsolatot (google/weboldal keresés, próba account, haver gyerek accountja, stb segít), és megkéritek hogy töltessen ki a guild tagokkal egy űrlapot életkor, IRL kapcsolatok, gyerek van-e, stb kérdésekben. Utána meg lehet belőle statisztikázni bőszen. Mielőtt kérdeznétek: én azért nem csinálom, mert nem érdekel az eredmény, de ti talán tisztábban látnátok. Amíg nincsenek a kezetekben tények, addig légyszi hagyjátok már az unalmas sablon dumát, hogy de a wow hűde patás, 8 évesek játszanak, vagy ha idősebb akkor minden kapcsolatát tönkre tette már, stb. Ez egyszerűen egy freitomis hülyeség. A guildünkről tudok nyilatkozni, a tagoknak kb 5 gyereke született wow indulása utáni 1 évtől számítva, gondolom ez azért utal arra, hogy nem tesz minden IRL kapcsolatot tönkre. Köv guild talin már bölcsit kell szervezni a sok babának:-)
    Szóval pattanásos tinik fellélegezhetnek: legalább impotensek nem lesztek a wowtól. Meg a nőknek is születhet gyerekük attól függetlenül hogy jó dpst tolnak, ez is bizonyított tény.
    Ja, és mindez nem casual guildben, inkább fél-HC-ban, amelyik egyik T6 instát jövő héten tervezi befejezni (már csak a fő boss áll, taktika megvan, felkészülés zajlik).
  • szvini
    Nem fogják a két szép szemedért levinni :), annyit kérnek el amennyit még megfizetnek. Minek adják 500ért ha 4000ért is megfizetik.
    Lehet azért adják ennyiért, mert akkor a sok kocka, ugy érezné ha nem játszott, hogy kárba veszik a pénze :D (500 forint meg mégsem olyan sok pénz), és inkább játszik, vagy ha nem passzolok.
  • who am I 7
    Mindenki úgy zombúl ahogy akar (amíg a másiknak nem tesz kárt), én nem mondom meg mit csináljnak, csak a véleményem mondom meg ezekről a vérkockákról
  • savior
    egyik ismerosom a kezdetektol fogva wowozik. eddig kb 250k forintot koltott ra, ami azert eleg boduletes egy osszeg. sokan meg a 10k-t is sajnaljak egy jatekra, de a wowra a szazezer se gond.
    a blizzardot pedig furcsallom. miert kernek el 4k forint havidijjat, hogy ha havi 500 forinttal is boven nyeresegesek lennenek? egy kicsit magas igy a haszonkulcs
  • narumon
    Szerintem a Wow az egyik legjobb játék ami valaha pcre megjelent (bár ez majdnem az összes blizzard produktumról elmondható), de tudni kell hol a határ. Én 1 évig játszottam vele folyamatosan (persze nem nonstop kockamódon), és nagyon élveztem, viszont jó hogy most egy ideje nem játszom vele, talán télen megint befizetek néhány hónapot még nem tudom.
  • cateran
    1-3 ora alatt? akkor reroll....:P
    Csak tudnam mire koltottek el azt a 200 millat....mert a fejlesztesek olyan 10-et ha ernek..millio nelkul:D
  • hdo
    Viccelsz? Heroic Blood Furnace nem megy le ennyi idő alatt, hogy csak egy jelentéktelen hetvenes instát említsek, és még raidről szó se volt.
  • HöfEE
    Persze, hogy vannak ilyen FPS játékosok is! Én az átlagról beszéltem! Viszont azt te sem tagadhatod , hogy egy MMO játék (nem csak Wow, akármelyik) alapvetően sok időt igényel, és ezért is alakulhat ki függőség míg egy mulitplayerre kihegyezett FPS játékban nem feltétlenül kell hosszú órákat folyamatosan játszanod ahhoz, hogy "fejlődj". Mondom én ezt úgy, hogy kipróbáltam már több MMO-t, de lassan 5 éve játszom komolyabb szinten multi FPS-ekkel.
  • mousee
    Amúgy a wow egész jó móka...persze én is tört szerón nyomom, és csak ha unatkozom :) Van olyan, hogy 2 hónapig fel se nézek (haverokkal vagyok, suli, család, mindenmás), van amikor meg napokon át rá vagyok kattanva a dologra... 3-4 napig napi 6 óra wow. Azt utána megin 2-3 hónapig semmi. Unaloműző, de nem függőség :)
    Függőség akkor lenne, ha egy idő után elkezdenék megkattani, ha nem wow-ozom. Ez pedig egyáltalán nincs így.... De javítsatok ki ha tévedek :)

Persze ezt is lehet túlzásba vinni mint mindent.
    Ha haverokkal megiszol 2-3 sört, attól még nem vagy alkesz, viszont ha egyedül is ráfanyalodsz az ivásra, akkor már el lehet kezdeni gondolkodni...
    Ugyanez wow-al. Lehet szórakozásra használni, és lehet függeni is tőle.

Cikkhez: Blizzard mehet a 3,14csába, ennyi pénzt zsebre vágni... remélem Diablo III-on meglátszik, hogy mennyit öltek a fejlesztésbe...
  • Narxis
    Azok az emberek akiknek a wow a drogjuk akkor is valamilyen káros szenvedélyük lenne ha nem lenne a wow. Drog, pia, szerencsejáték, ezek az emberek nem képesek megálljt parancsolni semminek, könnyen befolyásolhatók. Nem kell ezt a wowra kenni. Az MMO az a játéktípus amire még casual szinten is több időt kell/lehet áldozni mint a többire és mivel neten kell játszani ezért folyamatosan frissül ergo nincs olyan, hogy kijátszottad. Egyébként én is kezdem unni, de nem csak a wowot hanem az összes játékot, legyen az PC vagy konzol. Pár évvel ezelőtt még több órát tudtam CS-zni, ma már 1 órára ha leköt. Inkább olvasok vagy filmet nézek. Így a 21. évemhez közeledve annyira mondjuk nem is csodálkozom.
  • moRtiZ
    Azert ez nem teljesen igaz, rengeteg olyan FPS jatekos van, aki iszonyatosan sokat jatszik naponta (5-8 orat) hogy fejlessze a skilljet. Az atlag wowplayer jatszik napi 1-3 orat (es ez a dontoen nagy resz). A durvan fuggok 6-18-at (ez teljesen elhanyagolhato szazalek 1-3% max.).
    Amugy a wow szinten csapatjatek PvP-ben, Instazasban meg plane... Az egyedul jatek 1-2 honap alatt siman megy a sullyesztobe.
  • Narxis
    ESZEDNÉL VAGY BAZDMEG? Hogy jösz te ahhoz, hogy megmondd mit csináljak? Takarodjál már a hülyeségeddel.
  • morden
    Van egy jó hírem (vagyis rossz de most mindegy) Addiktológia kurzusba drog, alkohol stb mellé a számítógépfüggés (így összefoglalóan az mmo , cset stb )is bekerült így 2-3 év és -elméletileg- képzett szakemberek segítenek majd a netbetegeknek.
  • HöfEE
    Teljes mértékben egyetértek, tökéletesn tükrözöd az én véleményemet is . Maximum annyi, hogy az olyan multi FPS-ek mint CS, vagy CoD azért nem teljesen tesznek függővé mint a wow mert itt inkább a csapatjáték dominál , ráadásul a legtöbb ember ha klánozik egyáltalán akkor is letol 1 nap átlagosan 2-3 meccset és csók. Persze lehet többet is de, úgy általánosságban nézve a dolgokat közel sem annyi időt töltenek el játékkal ezek a közösségek mint a wowosok. [Egyébként én is airsoftozok, úgyhogy azzal is egyetértek :P ]
  • mstummer
    Azért látszik hogy mennyi függő van :) Viccet félre téve azért alaposan a függésre építenek az ilyen játékok. Anno énis beletudtam feledkezni játékokba, de hogy havi,évi szinten rendszeresen pénzt öljek egy játékba az felejtős. A másik meg hogy nem tudna lekötni. Egyébként ha már a GTA sorozat kapcsán felmerült több országban a betiltás akkor ilyen alapon a WoW szerintem sokkal károsabb. A GTA-t végig tolják azt annyi,1-2 ember bekattan évente, de azok amugyis bekattannának. Viszont a WoW előtt mint látszik milliók függenek, és jó magas százalékuk hanyagol más fontosabb teendőket,leépülnek a normális emberi kapcsolataik... kicsit olyan mint egy drog. Tudom ezt sok más mindenre rá lehetne sütni (pl CS), csak a különbség hogy egyes programokat megvesz az ember és annyi. Ezért meg rendszeresen fizetni kell, persze másért is,de más MMO közel sincs ennyire sikeres. Igaz a veszélyek azokra is vonatkoznak.

Mondjuk belegondolva az én függőségem ( airsoft ) drágább, de legalább mozgok, szabad levegőn vagyok, közvetlenül emberek közt. Igy valódi kapcsolatok épülnek ki.
  • FlyingV
    na meg ők is :D:D

szörnyű, hogy valaki ilyen szinten be tud zombulni, hogy megszerezze a szuperkardot meg a királysisakot.. és kb ennyiről szól nem hogy a szabad ideje, hanem minden szabad gondolata etc xD ilyeneket úgy meg tudnám ütni, hogy ESZEDNÉL VAgY, ÖREGEM?
  • tomcsa4
    Hehe:)

Más: nem bajm legyen csak enyi a bevétel. Más MMO is ennyibe kerül. A játék jó is ráadásul (mit jó, atomszuper), warezban még tolják legalább ennyien, mint originalba. Amúgy nagyon népszerű, baráti körömben is tolják olyanok, akikről azt se hittem, hogy számítógépes játékoznak, nem hogy WoW-oznak.
  • TVelvet
    Mo teljes lakossága wowozna.. :D
  • morden
    MÉg azt mondják , hogy a PC-s játékokban nincsen pénz és éljenek a konzolok :D
    Egyébként ha wow helyett mondjuk minden játékos fele annyi időbent (mint amennyit játszik) fát ültetne, szemetet szedne , önkénteskede, vért adna egészen más világban élnénk!
  • irkab1rka
    A http://en.wikipedia.org/wiki/World_of_Warcraft -n hivatkoznak egy azóta 404 oldalra, de emléxünk még arra mi is, mikor a wow elérte a 10 milliós előfizetői tábort (ideiglenesen, a scroll of resurrection bevezetésekor).
    Ha 11 euróval számolom az előfizetést, akkor az 110 millió euró havonta. Legyen csak 100.
    Szorozzuk be 1.4-el (x-rates.com), hogy USD-ben legyünk: 140 millio USD havonta.

Csoda, hogy a Sony Entertainment a bejelentés másnapján megvett 5 kisebb MMO-t?
  • bertino
    "A Blizzard az elemzőknek tartott találkozón elárulta, hogy a játék 2004-es megjelenése óta eddig összesen 200 millió dollárt költöttek a fenntartásra és üzemeltetésre. Ezt néhány hónap bevételéből könnyen fedezik. "

ennyi...
  • shrike7973
    -.-'