227
-
Caro #27 A kérdés hogy mit jelent az, hogy "eltűnne a Nap". Anyag eltűnni nem tud, legfeljebb áramlani egyik helyről a másikra, de ez már időigényes folyamat.
Ha ilyen megtörténne, akkor viszont igen, 8 percig a Föld továbbra is keringne, utána meg az aktuális sebessége irányába haladna tovább.
Ha egy távoli csillag felrobban, azt is csak annyi idő múlva tudjuk meg, amennyi ideig tart, hogy a fénye ideérjen, és a gravitációs hatása is csak akkor ér el minket. -
roliika #26 Értem én csak akkor még az alap feltevés mindíg nem világos..miért ne lehetne a fénynél gyorsabban menni?
Mert az űrben mi a regisztrációs viszonyítási vagy bármilyen pont? Ugye pont Einstein mondta hogy éter az aztán nincs, ezzel el is puffogtatta a viszonyítási pontot ennek ellenére azt mondja a fénysebesség határsebesség. Na ez azért nem kicsi ellentmondás. -
Caro #25 A tömeg nem koordináta-rendszer független dolog, nem is lehet így kezelni. Ha van egy almád egy űrhajón, ami fél fénysebességgel megy a Földöz képest, azt te az űrhajón ugyanolyan tömegűnek fogod mérni, mintha a Földön mérted volna (eltekintve attól, hogy a Föld gravitációja is okoz tömegváltozást).
Ez a koordináta rendszerek ekvivalenciájából következik.
De a tömegváltozásnak más vonzata is van, pl. hogy az atommagok nehezebbek, mint az őket alkotó protonok és neutronok külön-külön, mert a kötési energia felszabadult. -
assdf #24 Nekem igazából az a kedvenc sztorym, hogyha hirtelen eltünne a nap, akkor ugye ezt ~8 perc múlva vennék észre mert akkor ér ide a fény.
Na de ez azt is jelenté hogy föld még 8 percig keringene vajon a nagy semmi körül, vagy egyből elrepülne a picsába? (mindkettő érdekes dolgokat feltételez) -
roliika #23 Ne tessék viccelődni. Az űrhajó lassít a puszta űrben fékező rakétákkal , körülötte egyforma távolságra van 4 bolygó, kinek adja le és hogy? Az egyik csak a baj hajtóművet kapja meg másik meg a fúvókáét?
Háh meg gravitációs mező...először tudni kéne van-e olyan hogy gravitron...meg hogy? Részecskék plusz tömege nekiáll spontán áramlani?
Jajj van egy jó sztorim hogy a szakavatottak egy része mennyire nincs képben.
Középsuliban kérdeztem tanárnénitől, hogy ha egy bolygó felrobban akkor a gravitációs vonzása eloszlik. A kérdés, hogy ha 1 fényév távolságban van akkor mikor fogjuk érezni, milyen gyorsan terjed a megszűnést jelző úgymond gravitációs hullám.
A válasz erre az volt hogy 47Km/h-val jön sokára ér ide. Teccikérteni. -
Epikurosz #22 "ha meg nem akkor hova adja le?"
Annak, akitől kölcsönvette: az őt vonzó másik testnek. Min keresztül? A gravitációs mezőn keresztül. -
roliika #21 Juj valamit megkell osztanom most jutott eszembe.
Emberek! Az einsteini elmélet baromi jó ám! A szellemekre ad magyarázatot! :D
Merthogy, gondolok 1-et nekiállok futni kicsit mert jön a busz...ekkor megnő a tömegem. Baromi kicsit csak de elvileg megnő(szerintem nem de ez más kérdés)..aztán felszállok a buszra és a felszedett tömeg huss leadódik.
Azaz rólam levált egy minimális x tömeg ami végülis teljes egészében én vagyok csak ő még fut tovább, nem állhat meg mert a végén elfogy. :D Kicsi a tömege ezért sokan szellemként azonosítják. :DDD Kopi rájt. -
#20 hát józan paraszti vekkerrel az sem felfogható, hogy ha valami gyorsabban megy, lassabban múllik az idő, hát ez van... -
#19 tralliánok most jót vihognak rajtunk a Laxon galaxisban, ők ezt már 2000 évvel ezelőtt megcsinálták... -
Yutani #18 Érdekes dolog ez a sebesség és tömegnövekedés. Józan paraszti ésszel nézve nem növekedhet a tömege valaminek, ha nő a sebessége. Lesz neki egy mozgási energiája, de attól még a test ugyanannyi részecskéből áll, mint amikor elindult. És mivel ugyanannyi a benne lévő részecskék száma, azaz nem változik, akkor elvileg a tömege sem változhat, mivel a tömegét a testet alkotó részecskék összessége adja.
Persze ez biztos nem így van, de én hirtelen erre jutottam. -
#17 :SD_A -
rotaboy #16 mármint a sebesség és az eredeti tömegből a megnövekedett tömegét -
roliika #15 És a lassulás során hova vész az energia? Mert ha azt mondod, hogy hővé alakul, vagy a tárgyat formálja át kis mértékben az nem igaz, mert ebben az esetben az a gravitáció műve és nem azé hogy megnőtt volna a test energiája.
Másrészt...ah az űrben gyorsítok 10 000 000* egy bármit, annak a végén akkor iszonyat energiájának kéne lennie de nem attól hogy bele fektettem energiát és lökdöstem hanem csak úgy mert gondolt egyet és megnőtt a tömege. Ez itt a gond.
Tehát ha egy labdát feldobok és az még gyorsul akkor elvileg nagyobb a tömege mint amennyi volt...nade a holtponton fönt egy pillanatra megáll akkor a plusz tömeg elveszik....na de könyörgöm, hova??? -
rotaboy #14 vannak fénynél gyorsabb dolgok, sőt a fény is fénysebességgel közlekedik, csak tudtommal ezeknek csak energiájuk van és tömegük nincs, viszont a protonnak pontosan tudjuk a tömegét, ha jól tudom ki is lehet számolni, csak arra voltam kíváncsi, hogy valaki nálam okosabb ki is számolja.
Egyébként erre azért lennék kíváncsi, mert tudtommal nem az ütközés hatására jöhet létre feketéjük, hanem a felgyorsított részecske tömegnövekedésének hatására, mert a lentebb említett úr azt mondta hogy a fénysebesére felgyorsított tömeggel rendelkező anyag tömege végtelen nagyra nő, ami ugye magával hozza a tömegvonzás növekedését is. -
#13 szerintem még nyugodtan aludhatsz egy párat :) -
sbela #12 ja a papírra olyan számítást írok amilyet csak akarok.
amúgy, ha egy tárgyat sokszor leejtek akkor valóban megnő az energiája, és
halálsugár lessz belőle, CSAK azt nem szabad hagyni, hogy két lesejtés között
lelassuljon, mert akkor a lassulás emészti fel az eddig kismértékben felhalmozott
energiát... -
JL666 #11 elgurult a gyógyszer öcsém?! -
roliika #10 Ja és csak ez az Eisteini gondolat zárja ki a fénysebesség túllépését és az ennél gyorsabb részecskéket, más a világon semmi(jó egy kupac számítás még dehát pfff számolni sokféleképpen lehet...)! -
#9 Ütközzenek máá,és legyen róla cikk,mert kíváncsi vagyok :c -
roliika #8 Arra énis. Ugye Eistein mondá vala, hogy fénysebesség felé közelítve megnő a test tömege.
Namost Tesla(igen pont ő megint) azt mondta hogy kizárt.
Mert ha így lenne akkor a semmiből lehetne csinálni energiát. Hogyan? Hát ha ledobunk egy tárgyat, mire földet ér, megnőne az energiája. Kicsivel de megnőne...jópofa mi? 1000 000* leejtem és már maga lesz a halálsugár. :D mert ugye E=m*c négyzet így a tömeg ha megnő akkor úgyis marad...ha meg nem akkor hova adja le?
Amúgy mind meghaluuuunk! :D -
Nonix #7 Semennyivel. -
rotaboy #6 Arra lennék kíváncsi menyivel nőt meg a tömege a részecskéknek a nagy száguldás során? -
#5 Mondd félve: Jajj!!! -
Epikurosz #4 Mondd nyugodtan: Jujj!!! -
#3 majtha mekintula prodonutkosztetes csag akorlez fegetetjuk eszt mintenki tuggya majt akorrohokj mikora forumba nemtucc beirni semit mera naty tomekvonszas mijat felse tutot emelnia rejzolos keszetet akormajt rohokhecc itijota de asse tucc majt mer a fegetejuk nemcsaka fenytnyeli el hanema hankot is esakor majt nemtucc rohokni -
JL666 #2 ÉN MÁR A FEKETELYUKBÓL ÍROK, MENEKÜLJETEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -
#1 szájenszfikcsőn mi? pff :)