75
-
Lame #35 Mi van???
Mi koze van a blu ray-nek az OLED-hez???
-
dez #34 Az OTP (one-time programmable) ROM-ok nem mások, mint törlőablak nélküli EPROM-ok. :P Külön chipben nem is tudok ilyet, csak egyes mikrokontrollerekben. Előnye az olcsóbb tokozás (nem kell ablak). Nem hogy nagyobb a kapacitássűrűségük, mint a Flash-nak, hanem KISSEBB. Szóval erre ugyan várhatsz... :D
A CD, DVD, BD adat- és állagmegőrzése meg az alkalmazott anyagoktól függ. Nekem van olyan CD-R-em, ami 10 év után is tökéletesen megtartotta az adatokat, max. sebességen olvasható (Kodak Datalife)... És olyan is, ami teljesen elvesztett mindent (átlagos márkák). Szóval nem kellene elfogadni, hogy szar a lemez, mert nem törvényszerű! Meg kell követelni a gyártóktól, hogy hosszú élettartamú lemezeket gyártsanak! -
dez #33 Jah. :P És gondolom >5m-ről nézi. -
dez #32 "HDDVD-ben több fantáziát láttam"
Leírnád részletesebben is? -
roliika #31 Hmmm...emlékszem, hogy 6-8000Ft volt az üres DVD lemez is...több éve és akkor azért mintha többet ért volna a pénzünk. Az újságosnál vettem valami számtech magazint 5000 körül, csak, hogy lássam milyen egy DVD lemez élőben. :) Még olvasóm sem volt.
Na így szal 720p meg 1080p...egy 720p-s plazmán az eltérés tényleg nem nagy. De egy 1080p-s TFT-n vagy plazmán óriási! Olyasmi mint egy agyon tömörített JPG képet teljes kijelzőre teszel számítógépen..na ez a 720p. 1080p meg a JPG kép BMP verziója mondjuk. -
#30 a 42"es plazmája vszeg 1024x768as, tehát nem fog meglepődni az 1080p-től :) -
#29 Tök jó lenne, ha internet böngészésre alkamassá fejlesztenék a tévéket, a távirányítót pedig érintőképernyőssé. Így mindig a megfelelő funkcióját lehetne előhívni, lehetne tapipad, billentyűzet vagy épp szokásos távkapcsoló :) -
#28 Azert csak nezz meg egy 1080p-osat is... meg fogsz lepodni. De most meg a X.264-es DL DVD-re irt Blu-Ray RIP-ek teljesen a kivaloak :)) -
#27 Én majd biztos hogy veszek ha tök olcsó lesz, adattárolásra nem lesz az rossz. -
Mythic #26 106cm-es plazmán a Transformers 720p-ben tokéletes. Eszembe sem jutna ettol jobb minoségben beszerezni. Szerintem boven elég ez a felbontás. Így maximum 8GB a film, ami nem is foglal sok helyet. Részemrol biztos, hogy a BD lejátszóm sosem lesz, amikor már HDMI-vel osszekotheto a PC-Laptop-Xbox-TV négyes, és a minoségre így sem lehet panasz. Nyugodtan mondhatom, hogy a kornyezetem se nyitott erre a BD-re, mert nem képes annyi újdonságot hozni, ami megmozgatná a fantáziát. -
fv #25 Észrevettétek, hogy milyen hirtelen és milyen értelmetlenül kanyarodik a cikk az OLED felé?
furcsa -
Justil #24 hát én ezt azért nem mondanám :)
lehet téged kielégít, de én inkább alszom 1 jót a buszon (már ha olyan hosszú az út hogy beleférne egy 45 perces sorozat epizód), minthogy egy kis tenyérnyi szaron nézzek vmit...
de ízlések és ficamok :) -
feamatar #23 unatkozok a buszon megnézek egy sorozatrészt a mobilomon ha mást nem tudok tenni... attól, hogy neked nem kell, még másnak szüksége lehet rá. Valahol el kell kezdeni ezt is. Egy iphone méretű kijelzőn meg már végkép lehet élvezni a dolgokat... -
Gatts #22 "Hát én nagyon nem így emlékszem. 2-2,5 évvel a megjelenése után már kifejezetten baráti ára volt. Már nekem is van írom vagy 5 éve."
Ha neked 5 éve van íród, az nem 2-2,5 évvel a megjelenése után volt. DVD tudtommal 97 környéke óta van publikus forgalomban. Én az első DVD meghajtómat 98-ban vettem, akkoriban igencsak durva áron (50 ezer körül ha minden igaz), de az még csak olvasó volt (Toshiba). Egyébként többek között azért is barom drága volt akkoriban a DVD, mert szinte minden meghajtót csak MPEG2 dekóder kártyával egybecsomagolva lehetett kapni (akkoriban még a gépeknek nem ártott egy kis plusz kakaó, ma már ez vicc). Én azért tudtam beszerezni ilyen "olcsón", mert az enyém csak maga a meghajtó volt, nem járt hozzá kártya. Írón éveken keresztül nem is mertem álmodni, mert tényleg több százezer forintokba kerültek. Nagyjából 5-6 évvel ezelőtt kezdett barátságossá válni az írók ára, ez igaz, akkoriban vettem én is a sajátomat. De ha emlékezetem nem csal, még akkor is csak egyrétegű írók voltak. Egyébként elég hosszú időn keresztülk nem is láttam rendes DVD írót, hanem csak DVD-RAM-ot. Manapság már ezt se használják túl sokan.
Tény, hogy a Playstation2 megjelenése sokat lendített a formátum népszerűségén amikor a gép megjelent, de ettől függetlenül a DVD megjelenését nem lehet a PS2 megjelenéséhez kötni, van köztük pár év.
Most ehhez képest a Bluray ára egész barátságosan alakul. Majdnem két éves a formátum és már lehet emberi áron írót is kapni. Ehhez képest a DVD-nél erre 5-6 évet kellett várni. -
#21 Hát én nagyon nem így emlékszem. 2-2,5 évvel a megjelenése után már kifejezetten baráti ára volt. Már nekem is van írom vagy 5 éve. Blue Ray discet még soha nem láttam vagy fogtam a kezemben ahogy számítógében sem láttam még magánembernél, de még cégnél sem... Az Apple iXYZ termékei is ilyenek. Soha nem láttam még egyet sem. Őszintén szólva a DVD adattárolás minősége és biztosága is elég gyenge. Ezek után egy ilyen adatsűrűségű dolognál el sem merem képzelni hosszútávon milyen ócska lehet...
A technikai cuccok elég tetemes része csak parasztvakítás a szememben vagy csak a technikai sznobok veszik vagy csak rákényszerítenek, hogy az vedd még, ha nem is az kell pontosan. Pl.: Mp3 playerem szarrá ment és léptem nyomon vidólejátszós Mp4 playert akarnak rámsózni mondván, hogy húúúúúúúúúúúúú ez már vidit is játszik le. És? Ki az a marha aki egy 4x3 cm-es képernyőn akar videózni? Valahol meg kéne találni az épeszűséget a mittomén milyen húdeszeupernagy HD és a röhejes kis képernyő között. Csupa felesleges funkcióval nyomnak tele mindent, de ami benne van és számora basic az meg hajlamosak eltolni. -
who am I 7 #20 ejjhaaa -
Rexhawk #19 de a blu ray-nél volt motiváció : HD-DVD, és veszteségmentes ps3 gyártása
a dvdnél se konkurencia se konzol nem volt -
kvp #18 "Egy sima 20 colos moncsin is jól látható a különbség, még ha a moncsi nem is tudja az 1080p-hoz való felbontást."
Ez erosen fugg a tomorites minosegetol es a lejatszo altal hasznalt interpolacios alogritmustol. Mondom mindezt egy 1200p-s kijelzot hasznalva filmnezesre. A bluray-el igazabol az a baj, hogy nem tudjak sem olcsobbra sem tartosabbra megcsinalni, mint egy atlagos magneses adathordozot. Ha vegre kezdenek elterjedni a 3d-s matrixot hasznalo rom chipek, akkor valoszinuleg azt fogok venni. (az egyszer irhato rom chipek nagy elonye, hogy cellameretuk es aruk egy flash cella toredeke es egy kalapacs vagy eros gamma sugarzas kivetelevel semmi nem tudja tonkretenni oket) Optikai formatumnak meg ott vannak a holografikus tarolok, de abban az esetben meg elonyosebb lenne korong helyett valami mas geometriat hasznalni. (pl. gomb vagy kocka) -
dez #17 Ideje elmenniük szemészhez. :P -
#16 Egy sima 20 colos moncsin is jól látható a különbség, még ha a moncsi nem is tudja az 1080p-hoz való felbontást. -
#15 Emléxem még azokra az időkre mikor kb 500.000 HUF volt egy DVD író... es 2-3.000 HUF egy üres lemez és mindez 10-15 éve. -
#14 Én úgy hallottam, hogy 100 centi alatt elég a 720p, afölött kell az 1080p, a 4k meg akkor fog kelleni, ha már egy egész falnyi helyre vetít ki valamit az ember :) -
#13 Hat ja.
A DVD dragabb volt mint a BD es eleg sok idobe tellt mire elterjedt, a BD eddig gyorsabb.. nezz utana, de igy van. -
Hd3478 #12 Szerintem a dvd minőség még nagyon sokáig megfelelő minőség a vhs után
a lektöbb embernek nem akkora áttörés mivel tökéletesen kielégíti az 5.1-es hang és a 720*576-os felbontás ami egy 102 cm körüli lcd-én még bőven élvezhető.
Szerintem !!! -
#11 LOL, hát persze! -
#10 tévedés. a dvd drágább volt a maga korában, mint a bd. ha te 1 évvel rá ugyanannyiért vettél dvd írót, mint korábban cd írót, az csak 1 dolgot jelenthet: a cd író árával átbasztak :) -
#9 Ha itt az általam említett 10 évre célzol akkor félreértettél. Lehet hogy pár éven belül megszűnik a támogatottsága, azonban a tárolókapacitása a következő 10 évre valószínűleg elég lesz otthon készült személyes tartalmak tárolására/archiválására - még a legtöbb esetben akkor is ha addigra HDTV minőségű videokamerák is lesznek, egy családi videó nem jellemző hogy túlzottan hosszú. -
#8 Nem a playstation döntötte el, hanem a húzóneve a Sony. Sony-Phillips együttműködésből született a CD és azóta is a Sony-nak van a legnagyobb beleszólása abba hogy melyik korong terjedjen el, nem nagyon tudnak rossz lóra tenni, mert hiába előnytelenebb a saját formátumuk - HDDVD-ben több fantáziát láttam - a Sony akkoris Sony, túl nagy név. -
#7 a blu-ray szerintem 2-3 éven belül lesz igazán elterjedt, utána pedig legalább lesz 5 éve amíg tényleg az első számú adathordozó lesz. bár az is megeshet h a HD technológia gyors terjedésével a blu-ray nem fog majd lépést tartani és akkor tényleg egy új formátumra lesz szükség.
kb 10 évre előre szerintem nem nagyon lehet megjósolni, h mi lesz az elektronika világában, túlságosan gyorsan fejlődik minden ahhoz. -
#6 Hát eddig mindíg az éppen aktuális playstation döntötte el, hogy mi lesz a következő optikai formátum, szerintem ha 2012be elkezdenek terjedni a 4k-s kivetítők (azért kivetítő, mert akkor mehet egy üres falrészre az adás), aztán jön a playstation 4, ami egy új 1000 gigás fizikai formátummal jön ki, akkor az lesz a bd utódja. -
#5 Végszóra: jelenleg 2 ezer forint egy sima egyrétegű 2x-esen írható BD-R, aminek 25GB a kapacitása ... tehát egy csomag 20 ezer forint, ennyi pénzért veszek a mobil rackembe egy 750 gigás minőségi samsung winchestert, ami akárhogy is nézzük 3x akkora kapacitás. Tehát otthoni írásra egyáltalán nem érdemes venni BD lemezt, az ember vesz magának egy BD olvasót amibe megveszi a HD felbontású műsoros DVD-t aztán csókolom! -
#4 Talán mert van 4,3 GB-nál nagyobb fájlom?
A DVD viszonylag elég hamar lett mindennapos, mikor 20 ezer forintért vettem CD írót rá egy évvel ugyanannyiért vettem meg az első DVD írómat. Ehhez képest BD van 2 éve, még mindig 60 ezer forint az író, és egy dual layer BD lemez drágább mint egy DVD író... ezzel semmi gondom nem lenne, ha a cikk nem azt a hírt tartalmazná hogy 5 év és a BD-nek satu ... erről ennyit! -
metaljesus #3 még mindig böszme drága? miért a dvd talán 1 hét után lett mindennapos, vagy mi? amúgy meg ha drágának találod, akkor miért pont dual layer dvd-ig sikerült eljutni, ami 2-3-szor drágább mint két darab üres egyrétegű? -
#2 Nem, a szöveg arról szól hogy azt feltételezik hogy 5 év múlva kezdik el egyre ritkábban használni ... azért a floppy se tűnt el olyan hamar ... Otthoni rögzítésre 10 éve még ilyen statisztikák mellett is lesz, csak kiadni nem nagyon fognak rá dolgokat. :P Amúgy én dual layer DVD mellett megálltam, valahogy éreztem hogy ez az össze-vissza baromkodás újabb lemezekkel holtvágány lesz ... HDDVD már megbukott, most a blu-ray jön, elég hamar ahhoz képest hogy még mindig böszme drága mind az író mind az üres korong ... gratulálok a fejlesztőknek! -
tamas985 #1 Szóval akkor felesleges kiírnom a képeket, filmeket Blu-ray re mert 5 év múlva már a meghajtókat olyan ritkán fogjuk használni mint ma a Floppy meghajtókat?