471
Világvége, vagy forradalmi felfedezések?
  • F1re
    azt en is lattam :D:DD
  • Christiansen
    Ezerszer elmondták már, hogy semmiféle feketelyuk nem lesz.

Ha 0,000001% eséllyel mégis lenne, akkor az olyan kicsi lenne hogy egyből el is párologna. Részecskegyorsítók meg eddig is üzemeltek, csak nem ilyen nagyszabásúak. Efféle reakciók meg mindennap lejátszódnak, csak így
    végre meg is tudják őket figyelni.
  • Zizou5
    en igazabol megkell hogy mondjam, felelem van bennem ez irant. hogy miert?
    korubelul 1 eve neztem egy filmet, nem tudom mi volt a címe, azt se tudom hol jaccodott, de az volt a lenyege, hogy hogy pusztulhat el a vilag. 3 dolog tortent, minden nap felkelt egy tudos, es mindennap mashogy alakult neki a napja, es mindegyik nap mashogy pusztitotta el a vilagot, teljesen veletlenul. es ez, amirol most beszelunk kozte volt. lehet hogy ez gyerekes, de amikor meghallottam ezt az egeszet, hogy mi is ez, kb. 2 hete, azota rejtve neha arra gondolok lesz e holnap. igaz, csak egy porszem vagyok, de sok porszem van, aki szerintem ugyanugy elni akar, mint en. dehat kovezzetek meg. amugy ha gond tortenne, lenne valami vedelmi reakcio? vagy barmi vedelmi rendszer, ami tudna valamit tenni pl egy esetleg kisebb fekete lyukkal?
  • Fbn Lx
    nemtudom, engem is meglepett!
  • nearo
    jé, mikor javították ki a címet...?
  • Aquir
    itt mindenki megnyugodhat:
    elpusztította-emáranagyhadronütköztetőaFöldet?
  • Nuki
    Köszi már elméletileg járt az ötlet a moderátoroknál de még nem tettek ellene semmit :D
  • GregSB

• Slartibartfast
    Javaslom valakinek a topic átnevezését, mert kicsit röhejes.
    Utánaolvasni itt:
    http://largehardoncollider.com/
    és itt
    http://index.hu/tech/net/lhcfun0911/
  • RAZOR27
    inkább pesszimista...

(amugy spartan ték)
  • noti83
    mondjuk cseppkövet hugyoznak a szupravezetőre?
  • edios
    Okos vagy.
  • RAZOR27
    Én tartom magamat a "valami csúnyát fognak csinálni" álláspontomhoz.
  • Szerelőbácsi
    majd kiderül...
  • noti83
    mindössze arról van szó hogy olyan energiával szeretnének ütköztetni két protont hogy minél jobban összesűrűsödjenek az ütközés pillanatában, ezt a pillanatnyi egyesülést "csúfolják" mikrofeketelyuknak
    De ilyen nem létezik a valóságban, ez csak egy elméleti hasonlat, mert a több Naptömegnyi szükséges kezdőtömeg okozta gravitációs kút nélkül az összement protonok egyszerüen szétfröccsennek egymáson.

elvileg bizonyos magfizikai folyamatok során is gyakori az ilyesmi
  • Szerelőbácsi
    heh ez jó link(Y)tetszik
  • circa
    Úgy látom, a topik címét akármennyire is akarjuk lusták kijavítani...
  • Fbn Lx
    ez nagyon nagy :D
    de elbasztad, úgy kellett volna linkelned, hogy: "figyeljetek, találtam folyamatosan működő webcamokat."
    hátha benyalja valaki :D
  • circa
  • FZoleee
    terjed a feketelyuk!!!
  • circa
    ha már Wiki :)
    A dangers résznél leírja a láncreakciót.
  • Molnibalage
    Milyen láncreakcióról? Kérlek fejtsd ki bővebben.
  • Szerelőbácsi
    a Wiki egyáltalán nem szar
  • Borg
    Ne zavarjon, hogy nem is fekete lyukról van szó.
  • Molnibalage
    "Ha elkezdődik, kurvára nem állítja meg senki se"

Csak ez nem így van. Mai tudás szerint fekete lyukhoz megfelelő tömeg és sűrűség kell. Ez hosszútávon nincs meg. Pont. Over.
  • Borg
    Mi az hogy mekkorához? Itt szub-atomi szintű láncreackióról van szó. Ha elkezdődik, kurvára nem állítja meg senki se. Csak normál matériával kell érintkeznie, és máris újabb energia keletkezik, és újabb adag anyagot változtat strange anyaggá. És így tovább. Anyag meg ugye bőven van...bármi is legyen az. Ez nem olyan mint a nukleáris láncreakció, hogy speciális "üzemanyag" kell neki.
  • Borg
    Néhány jó kép

• Molnibalage
    De mekkorához????? Hahó! Stabilitásról sohasem halottál még?
  • leonforce
    OK..
    de miben is latjak a problemat evvel kapcsolatban..?
    mi tortenhet..?(szerintuk)
  • Borg
    Az elméletek szerint az LHC energiaszintje már igenis elegendő lehet fekete lyukak létrehozásához.
    Sőt, ami biztos, hogy az RHIC-nél jóval nagyobb mennyiségű Strange Kvarkot fog termelni, ami pedig egy Strangelet kialakulását is lehetővé teszi. Elméletben. De olyannyira, hogy utóbbit komolyabb problémának állítják be, mint a fekete lyukas hype-ot.
  • Molnibalage
    Mit értesz szingularitás alatt? Mennyi ideig maradna fent? Mekkora lenne? Nincs itt kérem semmiféle veszély. 0 energiával nem lehet csodát művelni...
  • Borg
    7TeV-vel kb 99.9999991% c-re tudnak gyorsítani.
  • leonforce
    Hjaa...27km/h-ssebessegnel nem is sok tortenhet egy nehezebb reszecskevel..
    De mi van ha megkozeliti a fenyesbesseget..eleg kozel..?!
    Nem ismerem a projectet igy nem tudom h a fenysebesseg hany %-nak a sebessegere kivanjak gyorsitani a reszecskeket(mennyi tera elkronvolt feszultseggel is akarnak gyorsitani..?)
    Bizonyos elmeleti fizikusok ott latjak a problemat,h ha egy nehez reszecske elegendo(!)energiaval rendelkezik olyan mertekben no meg a tomege hogy szingularitas alakulhat ki..ez bizony magaval"ranthatja"a kornyezo anyagot...(megint a framya E=mXc2-nek megfeleloen)
    A vita ott van a szakemberek kozott hogy pl.proton eseteben meg messze jarnak ettol az energiaszinttol,meg evvel a berendezessel is...
    Masok masmilyen eredmenyhez jutottak es az eredmenyeik szerint elerheti akar egyetlen proton is azt az energiaszintet(igy tomeget is)ami elegendo 1 szingularitas kialakulasahoz is(errol Albertus tudna tobbet mondani)ami olyan vilagveget jelentene AMILYET ELKEPZELNI SEM LEHET...!!!
    (lehet egy kicsit fantazmagoria izu allspontok is vannak mert a tamogatok egy csoportja nem tartja lehetetlennek ugyan egy szingularitas kialakulasat ugyan,de olyan alakul ki amelyet nem vesz korul esemenyhorizont..itt aztan tenyleg vegtelenek a lehetosegek az idoutazastol a terugrasokig mi szem szajnak ingere...es ezert tamogattak a berendezes beinditasat..)
  • Molnibalage
    Már megtettem. Az Another World című játékra emlékszik még valaki? Abban is volt részecskegyorsító az intróban.

Aki emiatt várja a világvégét az szimplán idióta. Olyan 0 mennyiségű energia van a szerkezetben még emberi léptékben nemhogy kozmikuisban, hogy az röhejes. Olyan lenne ezzel pusztítani, mintha egy gyöngy hozzávágásával akarnád kettévágni a Földet...

Alapkutatások igenis kellenek. Ennek köszönhetően tartnuk ott ahol vagynuk. Mit értek 300-400 éve Kepler-törvényei vagy Foruirer-sorfejtés, differenciálás, integrálás stb? Semmit. Bezzeg mikor űrkutatás lett, meg számítógépek rögtön sokat. Spektrumanalízis és képtömörítéshez is használják ezeket.

Aki természetben akar élni az előtte kérem küldje át az összes modern elektronikus kütyüjét nekem meg zséjét a bankszámláról. Arra úgy sem lesz szüksége.
  • The Garrett
    egy jo tanacs: ne olvasd végig a topicot, felesleges. XD
  • Molnibalage
    Nemzetközi program te zseni. 60 ország van benne.
  • Molnibalage
    "Már azzal is sokat spórolhatna a világ, ha leszerelnék az összes hadsereget."

Na az lenne a világvége. Totális anarchiához vezetne.
  • Molnibalage
    Konkrétan egy. Az egyik magyar tudós viszont inkább számolt és kijött az, hogy a feltételek messze nem adottak...
  • Molnibalage
    Akkor meg ne lássalak még neten. A sok 0 természettudományos és technikai ismeretekkel rendelkező meg inkább kussoljon, de mélyen.
  • NIGHTANGEL
    Egyelőre most egész éjjel polaritás mérést végeznek a 2-es nyalábon.