18
  • Sanyix
    Jé pár éve láttam egy képet a root szerverek helyéről. Akkor még 2gb volt Európában, 1 délkelet Ázsiában, és vagy 10 usákiában. Van itt fejlődés!
  • bandee1
    Múlik a fölény az interneten, de a gazdaságban is. Viszont a médiában még itthon is tombol az amcsi cion-náci söpredék agymosása.
  • BlackRose
    Na azért nem kell annyira beszarni, igaz a legnagyobb DNS szerverek többnyire az USA-ban vannak de a root szerverek amelyektől függ az Internet azok nem csak az USA-ban vannak.

Root Servers Map
  • shabba
    Ennek a képnek semmi köze nincs cikkben szereplő kábelekhez. Ezen egyetemi/kutató hálózatok peeringjeit lehet látni, ami IP hálózatokra vonatkozik, semmi köze a fizikai hálózathoz. Ráadásul ezeknek a hálózatoknak nem sok közük van a keresdelmi internet hálózatokhoz, amit az emberek használnak. A kereskedelmi hálózatok ennél jóval kiterjedtebbek hisz nem pár tucat nagy egyetemhez, kutató központhoz kell csak elérniük, hanem sok száz millió előfizető otthonáig, cégekhez, stb. Az egyetemi/kutató hálózatok is ugyanúgy a kereskedelmi hálózaton üzemelnek, annak részeként üzemelnek, mint egy nagy előfizető.

Tenger alatti kábelekről itt van pl. egy térkép:

http://shabbarulez.freeweb.hu/submarine_cable_map_2008.gif

Nagyon sok tenger alatti kábel épül vagy fog épülni az elkövetkezendő 1-2 évben. Újra egy nagy fellendülés van kábelezés terén mint anno 2000 körül amikor a dot-com boom tönkrevágta a távközlési cégeket a túlzó beruházások miatt. Pl. régebben Európa-Ázsia útvonal szinte csak az USA-n ment keresztül, mert keleti irányba nagyon kevés kábelút volt, a kapacitásuk sem túl nagy. Így az olcsó irány felé mentek a bitek, még akkor is ha az távolságra akár 3-4x-es út is volt. De most már egyre több kábel épül keleti irányba Európát és Ázsiát összekötendő, akár Oroszországon át szárazföldi kábellel, akár arab területeken át tengeri fektetéssel.

Ezen kívül ma már a CDN hálózatok igen kiterjedt mértékben cachelik a tartalmat. Ezek a CDN cégek jellemzően a nagy peering központokban hostolnak vagy akár még közelebb tier-2, tier-3-as szolgáltatókhoz közel. Így aztán egy amerikában felrakott tartalom is jellemzően közeli európai vagy akár Mo-hoz igen közeli szerverről töltődik le. Épp ezért a #6-ben említett zászlós példa sem igazán fedi a valóságot. Pl. egy google vagy youtubera amcsi zászlót fog lengetni, mert ezek ottani bejegyzett céget, de attól még a tartalom nem amerikai szerverekről fog érkezni. Ha jellemzően CDN szolgáltatókon keresztül Franfurtban cachelt szerverekről, esetleg még közelebb pl. Prágából. De ha pl. BIX-nél is hostolnának a nagyobb CDN szolgáltatók, akkor akár Bp-ről is jöhetne.
  • immovable
    éttem. thx
  • tntmax
    TLD: http://www.google.hu/search?hl=hu&q=define%3Atld
  • immovable
    miaz a TLD? [láma]
  • Axon
    Ez nagyon ott van! Kösz a tippet!
  • Turdus
    Azért csak óvatosan, nem feltétlenül pontos az az infó. Egyébként jópofa, nálam is fenn van :-D

Ha valaki kiváncsi a cikkben szereplő kábelekre: GLIF hálózat (vigyázat, nagy kép, ~2M). E szerint azért még el fog tartani egy pár 10 évig, míg sikerül kihagyni az amikat a buliból... De azért csak hajrá!
  • JL666
    állatt. kösz a tippet!
  • Anomaly
    És a szerver hova csatlakozik és honnan szűri le a domain neveket stb...
  • Pares
    Kernerster, kösz a tippet!
  • kernerster
    van a firefoxon egy kiegészítő-Flagfox, ami mutatja annak az országnak a zászlaját, ahol az a szerver van, ahonnan éppen kapom az adatokat. Sőt, ha rákattintok, google maps-ben még a térképen is megmutatja hogy az országon belül pontosan hol. Érdekes, nálunk szinte csak ami szerverről megy net, bár az sg pl magyar:D
  • Anomaly
    Szerintem arra gondolt, hogy magyarország egy külön bolygó külön hálózattal.
  • rigidus
    ...jol gondolod. Az osszes TLD ott van regisztralva.

Amugy mi az a "magyar net"?
  • marcias
    Gondolom a magyar net függ az USÁ-tól...
  • Pares
    Jeeeee! Én meg az egészet elolvastam! remélem is ,hogy pár éven belül teljesen független lesz a net a büdös yenkiktől...
  • daneelolivaw
    jeee!
    (am csak a címet olvastam el :D )