35
  • dez
    Most Phenomod v. Core2-d? (Nyilván az utóbbi.)
  • NKing
    Az a bizonyos "L4" cache már mióta létezik. Úgy hívják, hogy RAM :D Semmivel se lenne jobb egy szabvány RAM-nál az a cache amit egy olyan közepes sebességű buszra tesznek, mint ami a chipset és a processzor között fut. Ugyanis a RAM is kb olyan sebességű buszon kommunikál.
    Az egyre több cache-nek meg azért nem lesz értelme hosszú távon, mert hatalmas kerülőutakat kell tervezniük a mérnököknek, hogy a cache-ekhez az összes mag (8-12?) hozzáférhessen.
  • Carbuncle
    Én már nem sokkal a TLB -bug javítása után is láttam olyan weboldalt (távolkeletit), amelyben ott volt a kép a Phenom 9600BE -ről, amit gyári ventivel húztak 3200 MHz -ig feszültségnövelés nélkül. -Szóval mindkét procigyártóra rá lehet mondani: ki kell fogni a tunningprocit! Egyébként nekem ugyan 2666 -ról jól felment 3840 MHz -ig a Phenomom spéci léghűtéssel (Zalman), amin egy órán át bírta a "procinyúzó" programot max fokozaton Core2 E6750 -m, de pl. ugyanilyet vett a bátyám is, és úgy járt első alkalommal, hogy csak 3200 MHz -ig volt csak abszolút stabil, azt gyorsan elpasszolta, és vett másikat, de az is csak 3450 MHz -ig stabil (az meg a legújabb játékoknál elég kevéske).
  • dez
    Avítt adat. :) Már az Agenából (65nm Phenom) is az újabbak 3.5 GHz-ig nyomhatók (újabb chipset mellett, ami jobban témogatja a tuningot).

45nm-en 4+ GHz-ről beszélnek.
  • dez
    No és mit gyorsítana ott az a L4? VGA tekintetében max. a main memória felé irányuló textúraolvasásnál lenne érezhető haszna jelenleg, de az már rég rossz, ha kifogy a GPU a VRAM-ból. Vagy a perifériakezelést? :P
  • sh4d0w808
    Igen, viszont Intelnél átlagfogyasztás, AMD-nél maximális.
  • RealPhoenixx
    Hat ahogy nezem a dolgokat, ugy egesz jol fog varhatolag alakitani az AMD, ugyanis az elso tesztsoros CPU-i amiket 2008-07-19-ediken teszteltek, illetve tulhajtottak, szval azok az eredmenyek mar kozelitenek az intel dolgaihoz, csak az a kar, hogy tulhajthatosagban 45nm-en kozel annyit bir, mint az intel 65nm-es darabjai (orajelben).

Vagyis 45 nm-en az orajel egesz 3,44G-ig nyomhato (remelem jobb peldanyok is lesznek majd, es akkor en mar bar INTEL parti vagyok, de AMD konfigot vennek, hogy tamogassam oket, etc).
  • Aspirin
    nem L3 hanem L4 :)
    semmi köze a memória kontrollerhez, és egyébként is az én találmányom ;)
  • dez
    "északi híd-processzorfoglalat közé épített 64-128 mb L4 cache"

Ott mit is keresne? Enyhén kerülőút lenne. Ébresztő, 5 éve a prociban van a memóriavezérlő. :)
  • Aspirin
    Ha még jobb chipsetteket is ötlenek hozzá, nyerő lesz. pl. szükség eseteén kapcsolja ki a felesleges magvakat, az nVidiahoz hasonlo hyprid power, végre egy minősegi hanchip (leaglább audigy4 szintű), alaplapra integrált hdtv-tuner, északi híd-processzorfoglalat közé épített 64-128 mb L4 cache stb.
  • marcias
    Én nagyon remélem, hogy ezek a Phenomok pariban lesznek a 45nm-es Intel Core2-kkel. Ha ez sikerül, akkor a Nehalemek ELTERJEDÉSÉIG (nem megjelenéséig) az AMD egy elég jó pozícióba kerülhet. Ha gyengébb lesz (legalább 5%-kal, vagy többel) akkor sajnos folytatódhat a vergődés, amit már személy szerint nagyon unok, ezért remélem, az első forgatókönyv fog beigazolódni.
    Eközben azért van ok az optimizmusra, a másik két fő területen, a GPU és a chipset területeken az AMD a legjobb jelen pillanatban!
  • Rexhawk
    nem értem mért szapulja mindenki a phenomokat, mikor elég jó procik. Láttatok már 65W-os Core 2 quad procit?
    Phenom X4 9750
    Core 2 Quad Q6600
    mindkettő 65nm-es, mind2 2400 Mhz órajelen müködik, mind2 95 W-ot fogyaszt, és kb ugyanannyiba kerül (35 rugó). és szerintem az AMD-s chipset meg IGP-k 100szor jobbak mint az intelesek. A video kártyák meg pláne:)
  • dez
    Nem tudtam aludni, csuklottam. Valaki(k) nagyon emlegettett/emlegettek... :P (Főleg az alábbi hsz-ek megítása után. :) De valakinek le kellett írnia.)
  • Sanyix
    Már maga a cikk is hülyeség. Az "új" fogalalt annyir a új, hogy már a 939-es időkben bejelentették hogy lesz ilyen, és hogy kompatibilis lesz :)
  • blackeagle
    duma,duma ,, 1 érdekel majd ha leváltom végre ezt a kövületet az asztalon ,melyik 4magos rendereli majd le gyorsabban a cg-t ? remélem hozni fogja végre az elvárásokat az új phenom
  • who am I 7
    húzzál már aludni
  • dez
    Illetve inkább úgy fogalmaznék, hogy több ponton az eredeti cikk sem teljesen korrekt, és a pontatlan fordítás még tovább rontja a képet.
  • dez
    Közben nézem az eredeti cikket, ahonnan ez a görbetükörfordítás készült, és jól követhető, minek milyen félre v. hiányos fordítása szülte az itteni érdekes mondatokat.
  • dez
    4. tévedés: "Ezzel végre némi bevételhez jut az AMD, amely igencsak elkél az utóbbi idők veszteségei mellett."

Most is van bőven bevétele, a GPU üzletága kimondottan jövedelmező, és a proci biznisz sem veszteséges önmagában, a nyereségességtől az ATI megvételére felvett kölcsön visszafizetése választja el, de állítólag már nem sokáig. Persze az a 200 milliócska is jól jöhetett azért, de önmagában semmi.
  • dez
    A cikk meg tévedés tévedés hátán. :(

"Utóbbi tehát nem növekszik látványosan"

A 65nm-es Phenomot 2 GHz környékén mutatták be, ezt meg 3.0 GHz-en, tényleg semmi változás... (Az AMD sosem a csúcs órajelek közelében kezd, azok mindig később jönnek.)

"a fejlettebb gyártástechnológia mégis lehetővé teszi majd a teljesítmény növelését."

Ugh, ilyet még itt sem vártam. Azonos órajelen a gyártástech javulása önmagában nem hoz semmilyen teljesítmény-növekedést, csak fogyasztáscsökkenést, ill. jobb kihozatali arányt. A belső általakításokat belső átalakításoknak hívják. A Denebeknél az utóbbi is megtörtént.

"Érdekes, hogy a négymagos chipek fogyasztását nem sikerült lejjebb szorítani, azok továbbra is 125 wattot igényelnek - ugyanennyit fogyasztanak a meglévő 65 nanométeres példányok."

Ez meg a harmadik. A mostani X4-esek TDP skálája 65W-tól 140W-ig terjed. Az utóbbit a most megjelenő 9950-es hordozza, ami 2.6 GHz-es. A Deneb meg 3 GHz-en lesz 125W TDP-s. Hát tényeg, itt sincs semmi változás...

Az is össze van keverve, hogy valójában ugyanaz a Deneb támogatja a DDR2 és DDR3 memóriákat is, így AM2+ foglalatba téve a DDR2 memóriákkal, AM3 foglalatba téve DDR3 memóriákkal is elboldogul.
  • dez
    Miből gondolod?

http://www.legitreviews.com/article/597/2/

Ha az alaplapod gyártója nem ad ki új BIOS-t, ami felismeri, arról nem az AMD tehet!
  • Sanyix
    Ja új 2 éve bejelentett foglalat :d
  • MuldR
    AM2, AM2+, AM3
    Nekem AM2 van, es nem fog benne menni, csak a kesobb megjelent hibrid AM2+ba.
    Regen ezert utaltam az Intelt. Most az AMD is kezd erre raszokni.
    2 procimag mindenre eleg. Kapjak be, nem fogom lecserelni, csak majd ha jon a windows7 es minden csak azon fog futni :)
  • 2504
    125 W-os fogyasztás nem sok neki?
    igaz X4-es a CPU de akkor is :D
  • arty
    nem az frusztrál h az intelnél viszont uj, nem kompatibilis foglalatok (érted, nem egy, hanem kettő!) jönnek? :D
  • who am I 7
    a teljesítmény
  • Dark Angel 666
    kompatibilis a régivel , mi a gond akkor ?
  • who am I 7
    megint új foglalat .... áhhh... whehehehe butamd
  • Nonix
    Ha nem nevezik át ezt a Phenom precesszort akkor nagy bukta lesz. Régen mindenki pentium gepet vett csak a neve miatt, most majd senki nem fog phenomot a neve miatt. Persze ez az a reteg amelyiknek fogalma sincs, de sajnos eleg vastag.
  • Sanyix
    De komolyan gondolja... tesztgyártásnak hívják és kapnak belőle azok akik olyan helyzetben vannak, és ezek még nem is a véglegesek.
    Ugye nem gondoltad, hogy hirtelen januárban hozzá kezdenek gyártani és úgy szállítják ki?
  • asysoft
    Core2-esek megjelenése előtt is voltak már tesztek, amelyek végülis helyesnek bizonyultak. Ettől függetlenül könnyen lehet, hogy ez kitaláció, bár nem sok hihetetlent látok benne:)
    Cobra: erről van szó. Azért kíváncsi leszek, mekkora órajelű Phenomnak szánják ezt a határt...
  • rumkola
    ugye nem gondolod komolyan, hogy egy januárban megjelenő cpu-t augusztus végén bárki is megkap tesztelésre...
    :DDD
  • Cobra.
    Gondolom úgy értették, hogy a 2.8-as és 3Ghz-es fog 125W-os TDP kategóriába kerülni, mint most a 2.4 meg 2.5Ghz-es.
  • asysoft
    Eszerint jelentősen csökken. Durva is lenne másként...
  • marcias
    Mi az, hogy nem csökken a fogyasztás?? Ez most komoly? Clock-to-clock ugyanannyit fog enni?