68
  • jamamura
    hamarosan végre DVD-n is megvásárolható, sőt a WONDERFUL DAYS-szel együtt egy különleges akció keretében (ha lesz elég előrendelés):
    wonderful days + perfect blue dvd-megjelenés
  • Chocho
    Már láttam régebben és nekem nagyon tetszett. Érdekesség, hogy akkoriban utána sem néztem a korának. 96-ban blogolás? Huh!

Ami miatt viszont figyelmeztetném a tisztelt leendő nézőket, az az, hogy mai szemmel koránt sem fog olyan átütőnek hatni a film. Ma már nem "nagy szám" a történetek ezen fajta magyarázata. Példát szándékosan nem írok, hisz az felérne egy spoilerrel, de tény sajnos: akármilyen jó film is a Perfect Blue, egyszerűen nem ugyanaz a hatás ma, mint anno egy évtizede volt.
  • torcipepe
    ezt még nem láttam, de ami késik az közeledik.
  • ziipp
    Angol címe jobb? Vajon nem fontosabb, hogy az eredeti címhez jobban hasonlító, eredeti gondolatokra jobban kifejező címet adjanak neki?

Szóval ha Japánban 'Páncélba zárt szellem', akkor magyarul is legyen az, nem igaz?

Mondom ez úgy, hogy a Ghost In The Shell névvel sincs bajom.
  • ziipp
    Tőlem tedd, csak ne legyél elvakult.
  • sathinel
    Angol címe jobb. A témára amit feszegetnek a filmben ez illik a legjobban. Nem jó mindíg magyarosítani. A zárt nem illik a képbe szerintem, és a páncél sem. Az MI nem csak harci gépekben volt jelen, és volt hogy vándorolt a neten, bionikus agyakban. Mint Motoko is. Valsz ezért van a japán verzió elején is már kiírva angolul.
  • DarkEvilPiccolo
    Amúgy írtam, hogy manapság sokkal több a rossz alkotás Amerikában, és nem azt, hogy 10-ből 10 sz*r. Szóval vannak jó filmek/sorozatok, de lényegesen kevesebb mint régen, és ezek a mostani tömegcuccok simán nem veszik fel a versenyt az animékkel. És még1x mondom, animéknél is vannak másfél órás mozifilmek, és azokkal nagyon is össze lehet hasonlítani a filmeket. És én meg is teszem...
  • DarkEvilPiccolo
    Én meg írtam, hogy animéknél is vannak sorozatok, meg mozifilmek is. Akkor hasonlítsuk csak össze az animék mozifilmjeit a mozifilmekkel, az anime sorozatokat pedig a sorozatokkal. :P Ennyi.
  • Inquisitor
    "1. a "páncélba zárt szellem" miatt bocsánatkérést szeretnék eszközölni. nagyon fájt."
    Na nézzük csak, a japán címe Páncélozott Különleges Alakulat vagy ilyesmi, az Angol meg Ghost in The Shell. Hogyan fordítanád akkor ...? Remélem nem a Szellem a kagylóban lesz a válasz ;)

"2. körbeírhatnánk, a te fogalmaid szerint pontosan mit is jelent az otaku?"
    Nézd meg a "Vonatembert" (Densa Otoko), akár a moziverziót, akár a sorozatot. Na a főhős és a havrjai az Otaku megtestesült szobrai. :D
  • Inquisitor
    Én pl. NEM vagyok anime rajongó, csak röhejes, hogy egy szuperalacsony költségvetésű japán animében 1000x több ötlet, sztori, karakter, karakterfejlődés van, mint 5 évnyi Hollywoodi szemét filmben. De ehhez nem is kell animet nézni, van egy halom jó japán vagy koreai film, ami szintén ilyen ... No és már ezért képesek SOKKAL jobban szórakoztatni. :)
  • ziipp
    > "De a mai filmek nagyon nagyon pocsékra sikerednek."
    Szokásos mantrák egyike. Utóbbi időben rengeteg jó film/sorozat született.

Korábban azért írtam, hogy a sorozat vs. anime korrektebb összehasonlítás volna, mert szerintem többségben vannak a folytatásos animék. A legtisztább az, ha a sorozatot sorozattal vetünk össze.

Mondok két nevet, amit az amerikai sátánok csinálnak: Lost, House MD. Te mit gondolsz ezekről? Szerinted gyengék?

Véleményem szerint az animékben és a klasszikus filmekben is egyformán oszlanak meg a jó és a rossz a művek. Egyéni ízlés alapján persze lehet rangsorolni, de az más kérdés.

Ez a 'minden jó Keletről jön' hozzáállás már súrolja a csőlátás kategóriáját. (Kicsit sarkítottam, oké.)
  • DarkEvilPiccolo
    De te mi a f*szról beszélsz?!?! Megmondtam, hogy rengeteg animét nézek/bírok, és egyáltalán nem vagyok betokosodva!
  • cateran
    Ez fanboysag es altalaban csolatast eredmenyez:)
  • DarkEvilPiccolo
    Én ezzel úgy vagyok, hogy szerintem ez nem "leragadás", hanem kell lennie egy örök kedvencnek, egy number one-nak. Nálam ez a DBZ lett, de ez nem jelenti azt, hogy leragadtam. Rengeteg animét megnézek/bírok. És a véleményem az, hogy akinek nincsen egy örök kedvence, az nem is igazán tud ragaszkodni dolgokhoz szerintem. Én nagyon jó dolognak tartom azt, ha valaki nagyon szeret valamit, és megpróbál azzal a dologgal kapcsolatosan összegyűjteni mindent. És ez szerintem nem leragadás.
  • moRtiZ
    Azert lehet sorolni szamtalanul a zsenialisabbnal zsenialisabb Animeket, nem kell a DB-nel leragadni. Hogy milyen lenne a DragonBall jo storyval? Csekkoljatok a Hunter x Huntert. Azert jo anime nincs keves: Berserk, Hellsing, Beck, Death Note, Tengen Toppa Gurren Lagann (szerintem ez a legjobb mecha anime ha mar vitatkozni kell ^^), Hajime No Ippo, Code Geass, Initial D vagy eppen GITS es Akira a fent emlitettek kozul. Persze nekem a DB is tetszett ugy ahogy van es emiatt a Bleach es Naruto-t is elnezegetem, de kar azoknal leragadni. Szerencsere az anime mufaj annyira sok muvet foglal magaba, hogy mindig talal az ember valamit amit erdemes megnezni.

Anime ROXX. Ennyi :)
  • DarkEvilPiccolo
    Persze, mindenkinek lehet véleménye nem azt mondom, csak valaki(k) írták, hogy mivel valószínüleg nem láthattam sok animét, mert valószínüleg filmet többet láttam mint animét stb, ezért nem is nagyon hasonlítgathatom össze az animéket a filmekkel. Erre írtam, hoy asszem én már megtehetem ezt, mert azért láttam már pár animét. De ezt csak poénkodásból mondtam, hogy nekem van már "jogom" ehhez. Végülis van benne némi igazság, hogy aki jóval több filmet látott mint animét az nem igazán osztályozhatja a dolgokat. De ettől függetlenül mindenkinek lehet véleménye természetesen...
  • RecoPhile
    Ez hülyeség hogy csak az vettheti össze a filmeket az animékel aki már 600 animét megnézet. Én mondjuk eddig csak 40 animét néztem 1 év alatt. Meg sajnos sok olyan animé van amit már nemtudok letölteni pedig érdekelne pl. Nanoha meg még1 csak annak a címé elfelejtettem ami így hírtelen eszembe juttna...
  • sathinel
    ) lehet mondani hogy nem lehet összehasonlítani, de tény hogy egyre többen néznek animét. Pl amikor a filmkészítők sztrájkoltak, volt egy felmérés, és az internetezők száma amerikában 107 %-al megugrott. És nagyrészük animét kezdett el nézni. Ennek a hatása rájuk is kb olyan hatással volt mint itt sok hozzászólóra.

Az amerikai tucatfilmgyártásnál tényleg klasszisokkal jobb az animék 95%-a. Ez nem jelenti hogy nincs jó amcsi film, de pl Quentin Tarantino, és pár ember filmjein kívül a többi 1x ha nézhető és kidobható.

Lopásról koppintásról annyit hogy már amirikában a mesékhez is japán rajzfilmeseket kérnek meg sokszor mert 10-20 évvel lehagyták a világot. A GITS is milyen régi és full számítógépes. Original run May 1989 – November 1991 És sok olyan van benne amit akkoriban nem sok filmben láthattunk. Max william Gibbson sci-fi, cyberpunk könyveiben olvashattunk.

Egy kis emlékeztető az anime fejlődéséről:
    the histry of anime 1958-

a mai és régi mangák itt jól lászódnak mekkorát fejlődtek.
  • kozik
    üdv

a szerzőhöz:
    1. a "páncélba zárt szellem" miatt bocsánatkérést szeretnék eszközölni. nagyon fájt.
    2. körbeírhatnánk, a te fogalmaid szerint pontosan mit is jelent az otaku?

köszi
  • DarkEvilPiccolo
    Mellesleg írhatnál kicsit érthettőbben is, mert így alig tudom kibogozni, hogy mit is akarsz mondani...
  • DarkEvilPiccolo
    "azért vicces, hogy mennyire csőbe nézel meg lopásról beszélsz és felhozod azt a példát, hogy egy színész, hogy megformálja az előre megírt karakterét a dragonballt hívta segítségül. azt hívta segítségül, de ettől még a db-nek nincs köze a H-hoz." Itt nem ez a lényeg, hanem ez:
    "reméli, hogy az elkövetkezendőkben is lesznek utalások mangákra/animékre. Tim Kring-nek (a Heroes atyja) nincs ellenvetése az ötletre, mert ez segíthet jobban eladni a sorozatot keleten"

"ha anime rajongó vagy, feltéelezem, hogy nem ásod bele magad amerikába, csak a felszínen tapogatózol"
    Elárulom neked, hogy az nimék előtt és az animékkel egyidőben gyűjtöttem a filmeket is olyan 2003-ig. Van több 100 DVD-nyi filmem. Szóval ott is van némi tapasztalatom.

• winnie
    "Szóval Amerika a lopsáshoz ért a legjobban. És még lehetne sorolni, hogy hány és hány filmet/sorozatot koppintottak animékről, vagy éppen egy adott animét filmesítettek meg az amcsik..."

azért vicces, hogy mennyire csőbe nézel meg lopásról beszélsz és felhozod azt a példát, hogy egy színész, hogy megformálja az előre megírt karakterét a dragonballt hívta segítségül. azt hívta segítségül, de ettől még a db-nek nincs köze a H-hoz.

minden műveészeti alkotásnál lehet találni inspirációt, ha akarunk keresni. persze van irigyek, kissé negatív emberek, akik holmi lopásról beszélnek (kicsit félreérted a szó jelentését), de épp ugyanannyi, ha nem több eredeti amerikai alkotás van jelen, mint ahány japán (ha anime rajongó vagy, feltéelezem, hogy nem ásod bele magad amerikába, csak a felszínen tapogatózol), mint ahogy szinte minden anime esetében látszik honnan az ötlet, több japán és amerikai elődöt észre lehet venni bennük.

de ettől még nem mondom, hogy a japcsik lopnak, csak ők is ügyesen merítenek ihletet sajátmagukból és amerikából. sorolhatnám, de nem sorolom, hiszen aki nem néz csőbe, az tudja, mikre célzok.

nem mellesleg ez a legnagyobb baj az animefanokkal (és most általánosítok). valamiért, mivel nemzetközileg, ha tetszik, ha nem, rétegkultúráért rajonganak, és átveszik a többi rétegkultúráért rajongó legjellemzőbb alapvonását, hódít köztük is a sznobéria, lesújt a sznobhatás. sajnos.
  • DarkEvilPiccolo
    Amúgy a legnagyobbdurranás amcsi filmeknek is van valami Kelet szaga. Ott van pl. a Matrix, ami köztudott, hogy több animéből lett összegyúrva. És ott van a szintén nagyon sikeres TV srorzat a Heroes, amiben a főszereplőt alakító Heroes Masi Oka ezt nyilatkozta az egyik interjú során:

In the May 15 issue of Wired magazine, Masi Oka, the actor playing Hiro Nakamura in NBC's Heroes, mentions that he drew inspiration for the character from Dragonball. Oka also hopes that the series will include more specific references to anime and manga. According to the article, Heroes creator Tim Kring agrees, particularly because this will help expand the show's appeal to the Asian market. Two episodes have already included Mazinger Z toy cameos, and Oka, a professed Naoki Urasawa and Shonen Jump "geek," has said in previous interviews that he helps translate and rewrite some of Heroes' Japanese dialogue.

A lényeg, hogy Masi Oka elismeri, hogy karaktere megformálásában nagy szerepet játszott a Dragonball és reméli, hogy az elkövetkezendőkben is lesznek utalások mangákra/animékre. Tim Kring-nek (a Heroes atyja) nincs ellenvetése az ötletre, mert ez segíthet jobban eladni a sorozatot keleten.
    Szóval Amerika a lopsáshoz ért a legjobban. És még lehetne sorolni, hogy hány és hány filmet/sorozatot koppintottak animékről, vagy éppen egy adott animét filmesítettek meg az amcsik...

• DarkEvilPiccolo
    Azt azért nem illik elfelejteni, hogy a Japánok a filmeket úgymond "helyettesítik" az animékkel. Szóval mivel nem nagyon van keret gigásziagyoneffektezett filmek gyártására, ezért ők animéket csinálnak filmek helyett. Szóval én úgy vélem, hogy össze lehet hasonlítani őket...
  • Hoz_Hun
    Egy kicsit én is sértőnek érzem az animéket összehasonlítani az amcsi filmekkel (^^). Meg amúgy is teljessen más a kettő és szerintem a célcsoportja is más. Én mondjuk megnézem mindkettőt, bár tény hogy egyre kevésebé nézem az amcsi szennyet, mert már telítődtem vele és egyre jobban idegesítenek. Ezzel együt néha néha kikerüle onnan is egy két jó darab. De sok ázsiai filmet is nézek és azok közül is kifejezetten szeretem a japán filmeket.
  • feamatar
    lehet az a baj, hogy rossz filmeket nézel, de általánosan nem lehet azt mondani hogy a mai filmek jobbak/rosszabbak vagy animék jobbak vagy rosszabbak, sőt mint "amerikai film" se lehet minőséggel illetni. Sokkal inkább azt kell figyelembe venni, mennyire kommerciális az adott darab. Mint ahogy animéből is ott van a hányadék Beyblade, Yugioh és tsai ugyanúgy amerikai filmekből se csak Jumper van, hanem pl ott a Két nap Párizsban is. Tájékozódni kell, nem fikázni...
  • Apex7
    Elég szomorúnak tartom, hogy a híres és túlhypeolt amerikai filmeket megpróbálják összehasonlítani az animékkel, mert ahogy írták az animékben több a kreativitás mint az egész hollywoodi brancsban együttvéve.
    A ma nagyon nagy amcsi tömegfilmekkel csak az a baj, hogy 15 perc után tudja az ember a végét... és ez bizony szánalom.
    Ami az "hollywood goes to Japant" illeti... Azért lesz a DB-ből film, mert kifogytak az ötletekből nyugaton és hoppá itt a kelet... Sőőt vigyázzunk, már bejelentették a Ghost In The Shell és az Akira mefilmesítését is - persze az amcsik. Előbbit a szóbeszéd szerint a Dreamworks csinálja (júúújjj, lesz itt Motoko figura a HepiMil menü mellé....), az utóbbit pedig tán Leonardo DiCaprio rendezi (na ezen röhögtem... aztán már nem annyira), ja és persze majd elfelejtettem Cowboy Bebop is be van már jelentve... Szal nem fur, hogy a gagyi Jumperek és szánalmas képregényadaptációk után (melyek filmes szemmel 0 innovációt jelentenek és 0 rendezést)az egész nyugat egyszerre fedezi fel magának keletet?
    Nagyon félek egyébként, hogy milyen filmeket hoznak ki belőle...

smv - háát, jól összesikerült kötni a két fogalmat, grat... :-)
  • DarkEvilPiccolo
    Az a nevetséges, hogy az ilyenek mint te leszólnak mindent...
  • smv
    Nevetséges. Mostanában mindenki emó meg animefan?
  • DarkEvilPiccolo
    Viszont egyben igazad van, méghozzá abban, hogy a legtöbb fan nem látott valami sok animét, és így ők nem igazán hasonlíthatják össze az animéket a filmekkel. Viszont azt hiszem, hogy nekem már van "jogom" ilyen bűnt elkövetni, hogy összehasonlítom a filmeket az animékkel :P
  • DarkEvilPiccolo
    Ismerős volt a neved, de nem tudtalak hirtelen hova tenni. Aztán beugrott, hogy: AnimeAddicts. :D
  • DarkEvilPiccolo
    Anno írtam, hogy 500-600 animét láttam eddig köbö. És ezeknek a nagyrésze nekem bejött... És miért ne lehetne a mozifilmekkel összehasonlítani az animéket? Amúgy vannak animéknél is "mozifilmek", és vannak sorozatok is. Plusz speciálok, ovák stb, de ez lényegtelen. És nem fordultam el a filmektől, mert a régi klasszikusokat a mai napig szívesen előveszem. De a mai filmek nagyon nagyon pocsékra sikerednek. Legalábbis a naygrészük... Szóval lényegében nem értek veled egyet...
  • ziipp
    Szerintem nem kell elfordulni a filmektől az animék miatt, sőt, azt hogy jobbak lennének, mint a filmek egyenes hülyeségnek tartom. Más világ a kettő. Ráadásul nem is a filmekkel kéne összehasonlítani, hanem inkább a sorozatokkal.

Kicsit torzult képen látjuk ezt az ipart, mivel idehaza csak a jobb művek lesznek ismertek. De rengeteg visszatérő klisé van itt ezekben a rajzfilmekben is, csak esetleg nem annyira feltűnő, mert összességében még a fanok is kevesebb animét láttak, mint 'normális' filmet.
  • Prof William
    Akartam egy hasonló hozzászólást írni de te tökéletesen leírtad miért szeretem az animéket. :)
  • DarkEvilPiccolo
    Én úgy vagyok a DB-al, hogy olyan szinten belopta magát a szívembe, hogy örökké isten marad nálam, és ezt tartom messze a legjobbnak az animék közül.
    Persze ez még a jobbik eset, mert vannak nagyon sokan akik azt mondják, hogy ők nem néznek meg mást, mert a DB az egyetlen jó, és azt istenítik. Én bár a DB-t istenítem (van 1 terra DB-s cuccom XD), de ennek ellenére istenesnek tartok nagyon sok animét. Megnézek bármit szinte, és ezzel megadom mindegyiknek az esélyt. Szóval a lényeg az, hogy én legalább nem vagyok csőlátású. De még mindig nem láttam animét ami űberelni tudta volna nálam a DB-t. Filmek Vs. Animék témához annyit, hogy régen gyűjtöttem a filmeket, akár csak most az animéket. De a filmekkel eljutottam arra a szintre, hogy nagyrészt nincsen semmi jó manapság. Teljesen leálltam a filmek nézésével. Persze van 1-2 amit kíváncsiságból megnézek, mondjuk azért, hogy vajon miért istenítenek egy filmet annyira. Ilyen pl. a Batman The Dark Knight is. A Star Wars rajongásom pedig még mindig megvan, és abból is megnézek minden újdonságot, csak sajnos egyre jobban csalódok George Lucas-ban, minél több SW újdonságot ad ki. Szóval, animék. Az animékben annyi kreativitás van hogy az hihetetlen. A filmek elbújhatnak mellettük. És az a pláne, hogy az animéknél átlagba 10-ből 7 nagyon jóra sikeredik. Míg filmekből kiadnak 10 évente egyet, ami hatalmasat üt, dehát az semmi. Vagy esetleg kiadnak párat, amik az átlaghoz képest jobbak, de az nekem már kevés. Az animék közt maximálisan megtalálom a nekem valót. Mindig tudnak újat mutani. Ennyi a különbség a Japánok és az Amerikaiak kreativitása közt.
  • cateran
    Sosem felejtem el,amikor (kis eroszak alkalmazasaval:P)megnezettem a haverommal a Cowboy Bebop- The Movie-t,illetve a Gedo Senki-t...amikor visszaadta a dvdket (eredeti ofc)csak annyit mondott "1-1 ilyen animeban tobb otletesseg,kreativitas van, mint hollywood eves termeseben":) Nem lett anime fan,de ha ajanlok neki valamit,azt altalaban szivesen megnezi )
  • berserk87
    A Dragon Ball népszerűsége szerintem még mindig a legnagyobb az anime-k közül, mi sem bizonyítja jobban, hogy a 20th Century Fox mozifilmet készít belőle és készül egy MMORPG is. Nekem is tetszett, sőt rajongtam érte mikor még az rtl klub sugározta, de azért van nagyon sok jobb anime manapság. Nekem például a Naruto is jobban tetszik, bár a két sorozat nagyon hasonló. Feliratosan nagyon jó a Naruto, sok ismerősöm mondta, hogy szinkronosan viszont nézhetetlen. A Dragon Ball meg szerintem szinkronosan az igazi. Láttam feliratosan a Z-ből vagy 50 részt, de az valami iszonyatos volt (a felnőtt Songkunak a japán Z-ben még mindig kiskölyök hangja van). Dragon Ball a maga idejében korszakalkotó volt. Szerintem a Z nem lett volna képes ekkora rajongótábort kialakítani maga körül. Sima Dragon Ball sokkal ötletesebb volt a kristálygömbök keresésével, a harci tornákkal és a jó humorával. A Z-ben nekem az nem tetszett, hogy a régi kedvenc karaktereim hasznavehetetlenné váltak és szinte kiírták őket a sorozatból, hiába edzettek nap mint nap. És jöttek a kölykök, akik mikor már megszülettek erősebbek voltak mindenkinél(kis túlzással). Ez számomra felfoghatalan volt, persze ez azért kellett, mert rájuk akarták építeni a cselekményt és igy ők is egyenlő ellenfeleik lehettek a legerősebb ellenfeleknek.
    Számomra ez jelenti azt hogy az alkotók elszálltak, bár kétségtelen, hogy némileg stilust is váltottak.
  • DarkEvilPiccolo
    A Gungrave-et sürgősen nézze meg mindenki aki még nem tette meg! Alapnak számít, nagyon ott van a toppon.
  • DarkEvilPiccolo
    Igazából a DBZ mint manga tökéletes szerintem. Pontosítok. Z manga nincsen, mert a sima DB és a Z egyben vannak a mangában. Csak az anime van ketté választva, és a DB 2. fele lett a Z. Szóval ennyit arról, hogy a kritikák a sima DB-t tartják jobbnak, ugyanis nincsen olyan, hogy sima DB, csak DB van. :P Jó ez volt a poén rész, mert itt ugyebár az animéről beszélünk, és ott sajnos ketté van választva a sorozat. GT-ből meg ugyebár nincsen manga. A hibák 100%-ig a fillereknek tudható be. A sok időhúzás és a rengeteg irracionális baki. Ha a fillerek nem lennének, akkor szerintem sokkal több embernek nyerte volna el a tetszését. Dehát így is sokkal nagyobb sikernek számított anno a DB mint most a Naruto vagy a Bleach. Sőt, ki merem jelenteni, hogy a DB most is örvend akkora rajongásnak, mint annak idején (nah azért ne túlozzak már XD). Japánban a Bleach, a Naruto és a One Piece mellett a DB láz is ott van még nem kicsit. A DB letett egy bizonyos alapot, és ezért mindig is ott lesz a halhatatlan alkotások listáján.
  • feamatar
    ha lövöldözős akkor szerintem Trigun, a Noirt már régóta meg akarom nézni, de még nem volt időm rá. Emellett hallottam hírét, hogy a Gungrave is iszonyat jó lett...