Egyre többet árul el magáról az antikytherai mechanizmus

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Kis javítás: (még mindig hiányolom a szerkesztés gombot :) )

"Az egyház viszont jelentõset lökött a technológia fejlõdésén - visszafelé szvsz."
Itt természetesen nem a hidegháborúra gondoltam, hanem fõképp a sötét középkorra.
@Locotus:

"...és egy rakat hülyeséget láttam itt piramisokkal..."

Igen, mert ugyebár mindenki tudja, hogy a piramisok valójában leszállópályák voltak idegen ûrhajók számára. :))

Na, hülyeség off, szeretnék érdemben is hozzászólni a témához, már egy ideje követem a vitát( legalábbis próbálom, bocs ha ismétlek valakit :) ).

Én is azt az elvet vallom (mint közületek is páran), hogy nem vagyunk egyedül a világban, sõt azt is képes vagyok elfogadni, hogy a Földön nem mi vagyunk az elsõ civilizáció. De nem kell megkérdõjelezni emberek intelligenciaszintjét csak azért, mert pár száz (ezer, tízezer?) évvel ezelõtt éltek.

@Archenemy:

"Még jó hogy az ateista-materialista Szovjetúnióval kapcsolatban sosem volt semmiféle problémája senkinek."

Ez azért nem teljesen igaz, gondoljunk csak a hidegháborúra. Az egyház viszont jelentõset lökött a technológia fejlõdésén - visszafelé szvsz.

@Epikurosz:
"Mondom még 1x: spekulatív, nem kísérleti fizikára támaszkodó atom-fogalom."

Jó, akkor gondolom szerinted az euklideszi geometria is spekulációkra támaszkodik <#idiota>

A földönkívüliekrõl pedig annyit, hogy a helyükben én sem hamarkodnám el a kapcsolatfelvételt az emberiséggel, kiváltképp a technológiák átadását...
"vagy fogaskerekhez ehhez nem nagyon értek?"

Tõlünk kérdezed, hogy értesz-e a fogaskerekekhez?
Szerintem, nem nagyon.
Lehet röhögni ezen is, bõven. :-)

Kara kánként folytatom tanításom.

errõl sok UFO ról ez juttott eszembe: police look UFO
"Control: "Alpha Zulu 20, this object in the sky, did anyone have a look at it?"

Officer: "Yes, it's the moon. Over." "

az UFO az egy azonosítatlan repülõ tárgy az lehet egy beszívott pilóta is aki eltévedt és nem válaszol a rádiókra vagy csak szívrohamot kapott stb. miért nem lehet idegenek nevezni?

dez és epikurosz vitájának nem sok értelmét látom

és egy rakat hülyeséget láttam itt piramisokkal (a lépcsõs piramis elõbb volt mint a gízai) meg már nem is tudom mikkel kapcsolatban és van egy olyan érzésem hogy azok akik írták el se olvasták rá adott válszokat vagy ha igen nem fogadják el hogy tévedtek SG színvonal, de valmiért néha erõt veszek magamon és végig olvasok néhány fórumot itt mondjuk azért lehet röhögni is bõven :)

Na és hogy egy kicsit ON legyek a görögök okosak voltak és nem volt se TV jük se PC se semmi ilyen tömeges szórakoztató eszköz szóval mégha kevesseben is voltak több idejük volt gondokodni meg kis fogaskerekeket faragni.

És mintha a diff. számítás is szóba került volna az miért is kell egy naptárhoz? vagy fogaskerekhez ehhez nem nagyon értek?
Filozófia vs. teória?

Talán túl sok neked ez a #115 hsz, ezért magad kutyultad össze, mert nagyon is elhangzott már itt ez. :)

Piszokul össze tudtok kutyulni mindent. Arra nem gondolt senki, hogy a Földön jelenleg élõ emberiség esetleg nem is a Föld elsõ civilizációja?
Ha te olyan kurva okos vagy mert mindenhol magadhoz viszonyítasz mindent akkor egy teljes dokumentációt kérek tõled a világ összes kérdésére.
Mondom még 1x: spekulatív, nem kísérleti fizikára támaszkodó atom-fogalom.

Azért jobban tisztában lehetnél azzal a tannal, amelynek létrehozásában névadódat (Epikurosz) a 3 fõ személyiség között említik. Õ éppenséggel a súlyt hozta a képbe, mint az atomok egy fõ tulajdonsága. Az anyagok tulajonságait meg a különféle alakú atomok egymásra hatásával magyarázták.

Hogy még pontosabb legyek: a görögök atomja egy filozófiai (metafizikai) fogalom volt, szemben a modern fizika atom fogalmával.

megjött a tengely másik vége.

ülj le, programozás 1es!

Állítsd le magad!
A görögök atomja egy spekulatív, elméleti fogalom, amelyet a modern tudomány átvett.
Amúgy, meg azt jelenti, hogy "oszthatatlan" (a-tomosz).
Ebben tévedtek, mert az atom nem oszthatatlan, atommagra és elektronfelhõre bomlik. <#beka2>

Szó sincs róla. De amíg Te csak álmodozol az idõgépen, addig õk egy komplett világképet állítottak fel rá, amit megfigyelésekkel folyamatosan pontosítottak, így a végeredmény megdöbbentõen közel áll a valósághoz. Te aligha fogsz bármiféle világképet felállítani az idõgépedre, mégkevésbé fogod tudni megfigyelni, hogy helyes-e az elméleted.
görög atomizmus

Ne folytasd!
Valamit lehet feltételezni, én például szoktam álmodozni idõgépen. Akkor én most felfedeztem az idõgépet, és ismerem minden csínját-bínját?

"Téves, max. feltételeztek valamiféle kisebb alkotóelemet."
Nem egészen, még a szó is, az atom, a görög atomosz-ból származik. Az más kérdés, hogy jelentése oszthatatlan, mert úgy vélték, hogy ez a legkisebb építõelem, de ennek nagyon is tudatában voltak.

"Honann jönnek ezek a kaptiális sületlenségek?????"
Ezeket a kapitális sületlenségeket egyetemen hallgattam, és elsõre én is ugyanúgy le voltam döbbenve, mint most Te.

"a világ 95%hisz valamilyen istenben.Így 95% lehetõség arra hogy konfliktus robbanjon ki:) "

Még jó hogy az ateista-materialista Szovjetúnióval kapcsolatban sosem volt semmiféle problémája senkinek. Csak mindig ezek a fránya vallásosok csinálják a konfliktust.
Molnibalage
Igen, én is láttam a Kapcsolat címû filmet, de ezt tényekkel alátámasztva még sehol nem láttam...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Hát szerintem meg te ismételgeted ugyanezt, és a legkevésbé sem tõrõdsz azzal, hogy én mit írtam ezzel kapcsolatban.

Nem igaz, hogy az emberiség 95%-a hisz valamilyen konrkét vallás konkrét isten-képében.

Ugyancsak nem igaz, hogy ez a 95% vallásos.

A vallások egy része eleve nem is zárja ki, hogy máshol is lehet élet. Sõt.

De egy nem ilyen vallás híveinek jó része sem annyira bigott, hogy teljesen kizárná a lehetõséget.

Érted ezeket a mondatokat?

Hober Mallow
Nem nem,te ismétled önmagad,én arról beszélek hogy a világ 95%hisz valamilyen istenben.Így 95% lehetõség arra hogy konfliktus robbanjon ki:)

És eljövének az ufók és építenek vala bronzból és fából , ama számukra a fejlettség csúcsát jelentõ szerkezetet és átadák azt az ember fiának .<#falbav><#falbav><#falbav><#falbav>

Térjetek már észhez kedves fórumozók és ne gondoljatok többet mint ami a valóság .
<#integet2><#integet2><#integet2><#integet2><#integet2>
Ja, vagyok olyan önzõ, hogy nem akarok elvakult dogmakövetõ, és ezzel manipulálható lenni, többnyire az enyémtõl teljesen független, saját, vagy éppenséggel valamilyen bugyuta módon kreált érdekeket nézõ csoportok által.

a dogmától való félelem a legtöbb esetben, nálad is, a kiskapuk szeretete, mármint egyéni érdek miatt.

Tehát nem vallási fanatizmusról beszélsz, hanem vallási fanatizmusról? :)
No mindegy, az általad említett 95%-nak csak egy részérõl mondható eleve el, hogy akár csak vallásos, és még ennek töredékérõl, hogy fundamentalista. És még ezek közül sem mind fanatikus.

Csak rámutattam a párhuzamra, zárójelben.
"tudományos igazságok" - hah, ez egy kicsit dogmatikusan hangzott.
Mire gondolsz? Dicsõ civilizációnk elõtt nem lehetett hozzá fogható, és így nem fedezhették fel már jóval elõttünk, amit mi felfedeztünk?
Az erkölcs meg konkrétan hogy is jön ide? Erkölcstelen ilyeneket akár csak feltételezni is?

Hober Mallow
Én nem a vallási fanatizmusról beszélek..tökéletes példa a terrorszervezetek:pls az iszlám se írja elõ azt hogy robbantani kell és hogy ártatlan emberek életét el kell venni...inkább arról van szó hogy ez a sok vallás és persze 1-2 ügyes vezetõ aki befolyásolni tudja a többieket,inkább ez lenne veszélyes.

Jellemzõ rád, hogy mindjárt a politikára hajazol, holott itt mindössze a tudományos igazságokhoz való ragaszkodásról és persze az erkölcsrõl lett volna szó.

"1) matematikai és csillagászati ismereteiket mindössze a XX században értük utol!"

Ez nem igaz. A görögök tudományos és mûszaki színvonalát Európa a reneszánsz korban túllépte.

"3) nem nagy ügy készíteni egy könnyen megmunkálható anyagból egy prototípust, majd az errõl készített negatív mintát kiönteni folyékony fémmel. Ezt a technikát már jóval a görögök elõtt is ismerték, mindössze a minta dárdahegy volt, nem fogaskerék"
Pontosan.

"Summa summárum: nem látok technikai szenzációt ebben az egészben"
Kipipálva.

Mi az, hogy hol is állok? Egy elõre meghatározott pontot kellene elfoglalnom, és utána ahhoz mindenáron ragaszkodnom? Azt hiszem, ezt hívják (átvitt értelemben) röghöz kötöttségnek és vaskalaposságnak.

(Látod, én veled ellentétben nem vagyok feltétlen híve pl. egyik politikai pártnak sem. Már párszor kifejeztem, miért. Tudom, ezt nehéz elfogadnod, mint korábbi beszélgetésünkbõl kiderült, de hát ez van.)

Molnibalage
"ismerték az atomokat"

Téves, max. feltételeztek valamiféle kisebb alkotóelemet.

"Namármost, kérdem én, ki tud olyan bennszülött kecskepásztort mutatni nekem a világ bármely tájáról, aki titsztában van a molekuláris szerkezet létével?!?"

Azt sem tudták mi az a molekula és mi az atom nemhogy bármiféle szerkezetrõl legyen fogalmuk.

Honann jönnek ezek a kaptiális sületlenségek?????

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

"Én azon sem lepõdnék meg, ha egy mai PC-t (vagy még sokkal jobbat) találnának jópár ezer évvel ezelõttrõl."

Üres fecsegés, játék a szavakkal.
Én meglepõdnék, ha végre tisztán látnék veled kapcsolatban, hogy most akkor hol is állsz te?

Összemosod a dolgokat. Attól, hogy az emberek jó része hisz valamilyen természet feletti lényben vagy inkább akaratban, nem feltétlenül egy adott vallás fanatikus és mindent szó szerint vevõ híve, valamilyen kreált isten-képpel.

"Kepesek lennenk minden elelmiszert gyarakban eloallitani, megis van aki a foldet muveli."

Ja, köszi, de az elsõbõl nem kérek!

Hober Mallow
Igenis pánik törne ki,a világ 95% hisz valamilyen istenben,és ugye a szokásos hogy isten teremtett minket csak mi létezünk stb stb...

Hozzáfûzném: ha rossz szemmel néznénk rájuk, amiért feláldozták a fejlõdést (különféle értelemben) a társadalmi - vagy akár csak hatalmi - stabilitásért, hát ez sok szempontból nálunk is ugyanígy van.

Hober Mallow
Inkább mondjuk úgy hogy mi emberek önzõk és lusták vagyunk...Csak magunkal foglalkozunk,sõt elõszeretttel irtjuk írtjuk ki egymást....nem aztmondom hogy haljon ki az emberiség

A fejlõdést igyekeztek úgy beállítani, mint egy matematikailag nagyjából helyes exponenciális görbét, néha kisebb akadásokkal.

De azt nem forszírozták, hogy abba a jópár tízezer évbe (újabb felfedezések szerint még többe), amióta megjelent a homo sapiens sapiens, azaz a mi fajtánk, jópárszor belefér az a röpke 2-3 ezer év, ami alatt a pásztorkodásból el lehet jutni pl. a mai szintre, aztán tovább - fõleg, ha nincsenek ekkora törések.

Én azon sem lepõdnék meg, ha egy mai PC-t (vagy még sokkal jobbat) találnának jópár ezer évvel ezelõttrõl.

Meg azon sem, ha kiderülne, hogy ezeknek nem is tûntek el nyomtalanul, csak elköltöztek. :)

Akár tudatosan, akár nem, de a legtöbb ember ezen munkálkodik. :)
Mivel nem veszik a fáradtságot, hogy átgondolják, hosszabb távon hova vezet, amit csinálnak.
Fenntartható fejlõdés - hallottad már ezt a kifejezést? Na ez az, amit sok szaki szerint nem tud a mai civilizáció.
De ha ezt nem, a környezetszennyezést és -rombolást biztos hallottad.

"a programozhato szovegtarcsa valsztja ki az egyes betuk programjat, a mai napig igy tortenik a szamitogepen a szoveg megjelenitese"

Szeretem az ilyen szuper-túlzó és teljesen gyakorlatiatlan kijelentéseidet. A számítógép esetén a mechanikus tárcsa egy táblázat koordinátákkal (és nem programokkal), és még csak nem is próbálják szimulálni a mechanikus mûködést, mert minek. Na persze, elõ kell venni valahonnan az adatokat, és meg kell húzni a vonalakat, de itt ki is merül a nagy hasonlóság. Másrészt eleve így kézenfekvõ, vagy te tudsz jobb megoldást?

"A görögökkel kapcsolatban: nem érzitek, mekkora paradoxon, amit az iskolában tanítanak? Gondoljatok csak bele:
1) kecskét tenyésztõ pásztorok meg olivát termesztõ földmûvesek
2) ismerték az atomokat"

Viszonylag komplex tarsadalom volt. Letezett egy foldmuves reteg, egy iparos reteg es egy ertelmisegi reteg is. A legjobb pelda Athen esete volt, ahol a tarsadolom politikailag is 3 reszre szakad es jokat vitaztak a kulonbozo fejlesztesek fontossagan. (a foldmuvesek a gyalogsagra eskudtek, a kereskedok meg a hajoflottara, valahol benne is van a tananyagban)

"Namármost, kérdem én, ki tud olyan bennszülött kecskepásztort mutatni nekem a világ bármely tájáról, aki titsztában van a molekuláris szerkezet létével?!?"

Eleg sok ilyen volt anno, amikor az egyetemet vegzett hippik kikoltoztek a termeszetbe. Persze a jelenseg idovel elmult.

"Summa summárum: nem látok technikai szenzációt ebben az egészben, azt azonban csodálom, hogy egyáltalán eszükbe jutott ez az egész, és vették a fáradságot, hogy kivitelezzék. Engem maga az ötlet, hogy ilyen gépet csináljanak nyûgöz le."

Egyetertek. Fogaskereket kesziteni egyebkent tenyleg nem olyan nagy feladat, foleg viszonylag puhabb fembol. En anno probaltam es a megjavitott keszulek mukodik a mai napig.

A gorogoknel is jol latszik az a jelenseg, hogy letezik egy technika, de gazdasagi okokbol nem hasznaljak. Volt gozgepuk, de csak par templomban/szinhazban hasznaltak kulonbozo gepek mukodtetesere. Tudtak hogyan kell vizvezetekrendszert epiteni, de csak kesobb a romaiaknal terjedtek el a 6 emeletes teglabol epitett berhazak, kozponti futeses, hideg/meleg folyovizes furdoszobas lakasokkal. (lasd: ostia) Ugyanez van ma is. Kepesek lennenk minden elelmiszert gyarakban eloallitani, megis van aki a foldet muveli. Kepesek lennenk lecserelni minden benzinuzemu autot modernebbekre, de nem eri meg anyagilag. A gorogok is igy voltak a vilaggal. Egyszeruen nem hasznaltak ki minden lehetoseget ami a techikai szintjukon elerheto volt, mivel a tarsadalmuk igy sokkal stabilabb volt.

ps: Az altalam korabban belinkelt videot tenyleg erdemes megnezni, nagyon sokat elarul a regebbi korok tudasarol. (egy ilyen programozhato robot meg ma is ujdonsagnak tunhet)
Tetszik ez a fórum, végre vita folyik, nem anyázás :-)

A görögökkel kapcsolatban: nem érzitek, mekkora paradoxon, amit az iskolában tanítanak? Gondoljatok csak bele:
1) kecskét tenyésztõ pásztorok meg olivát termesztõ földmûvesek
2) ismerték az atomokat

Namármost, kérdem én, ki tud olyan bennszülött kecskepásztort mutatni nekem a világ bármely tájáról, aki titsztában van a molekuláris szerkezet létével?!?

Sokkal több van itt, mint amit tanítanak nekünk, ebbõl adódik, hogy hajlamosak vagyunk buta õsembernek hinni õket. Szerintem ehhez nagyban hozzájárul még az is, hogy nehezen tudjuk elképzelni, a sötét középkor elõtt már voltak virágzó technikai civilizációk, pedig de.

Szóval mikor arról van szó, hogy szabadkézzel tudtak-e fogaskereket gyártani, akkor érdemes megfontolni a következõket:
1) matematikai és csillagászati ismereteiket mindössze a XX században értük utol!
2) precíz geometriai ismeretekkel rendelkeztek, tehát nem volt gond a tervezés és a fogaskerekek számának meghatározása (volt vonalzó körzõ stb.)
3) nem nagy ügy készíteni egy könnyen megmunkálható anyagból egy prototípust, majd az errõl készített negatív mintát kiönteni folyékony fémmel. Ezt a technikát már jóval a görögök elõtt is ismerték, mindössze a minta dárdahegy volt, nem fogaskerék

Summa summárum: nem látok technikai szenzációt ebben az egészben, azt azonban csodálom, hogy egyáltalán eszükbe jutott ez az egész, és vették a fáradságot, hogy kivitelezzék. Engem maga az ötlet, hogy ilyen gépet csináljanak nyûgöz le.

NIBI
Mér a régi emberek (az akkoriak) nem ijedtek volna meg az ufó-któl???
Rögtön puszipajtások lettek mi?!
"Ha így volt, rohadt egy egoista faj lehetett :D"

Mi van a goa'uldokkal? <#idiota>

Bocs, de ezt nem hagyhattam ki :D
Aha, mert úgy gondolod akkor, h minden ember azon agyal, hogy hogy tudná leghatékonyabban tönkre tenni a Földet és a zUniverzumot, igaz?Hát akkor azonnal pusztuljunk má' ki, hát fölösleges itt mindenki, Hóber Mallów megmondja... <#falbav>

FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P

Tetsuo
Hat akkor koszonjuk meg nekik nehany bazinagy kokupacot, azt ennyi?
Annak aztan sok ertelme volt..
Miert torne ki panik? Az egesz tarsadalomban mar el van hintve az idegen lenyek mitosza igy v ugy.. siman lehet adagolni az infot (kicsit gyorsabban mint ahogy most "kapjuk" ugye). Egyre gyakoribb megfigyelesek, kozvett majd kovetlen targyi bizonyitekok, 1re hatarozottabb kormany-kijelentesek, nyilvanos kapcsolatfelvetel, celiranyos ismeretterjeszto musorok.. stb. Max fel ev es nem panikol senki.
Vietnam meg Iran biztos beprobalkozik vmivel, de ok mikor nem?
Ha 1 idegen faj fel akarja venni velunk a kapcsolatot, akkor nem hiszem h tobb ezer evig ilyen veletlenszeru cseszealjmegfigyelesekkel csinalna.. ha segiteni akar nekunk, akkor miert nem azt teszi? Miert ilyen eldugodt feszerekben kutato kuloncoknek adja a tudast, miert nem kollektive?

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Dehogy sértõdtem!
Szórakozom. :-)

Tetsuo
Most mi van, besertodtel? :) Nem akartalak megbantani, de nezd mar vissza hozzaszolasaidat! LOL

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Belegondolva, hogy mar a gorogok is hasznaltak primitiv mechanikus programozasu robotokat nem meglepo, hogy ismertek a mechanika alapelveit, mint pl. a fogaskerek. Mivel a matematikahoz is ertettek, ezert egy sima differencial fogaskerekrendszer sem jelenthetett nekik gondot. (a Heron fele szinhazi robot pl. a logo nyelv mukodeset koveti) Kesobb az arabok keszitettek erdekes programozhato rendszereket (meg mindig programdobot hasznalva, manapsag lasd hagyomanyos mosogepek es zenedobozok). Hasonlo volt a Leonardo altal keszitett valtozat is. Az 1700-as evekben mar egy halom ilyen szerkezet keszult beleertve egy viszonylag rovid (40 karakteres) memoriaval rendelkezo szovegszerkeszto/plotter rendszert, vegul az egyetlen iparilag is hasznalhato a Jacquard fele automata szovoszek lett.

Ez egy folyamat. A gorog robot programja az elore, hatra, kanyar jobbra/balra, varj parancsokbol allt. A fent emlitett szovegszerkeszto rendszer mar ket memoriat hasznalt (valtozo szoveg memoria /soros/ es grafikus fontkeszlet memoria /asszociativ/) Ha ezek utan valaki meglepodik, hogy a gorogok mar kepesek voltak egy fix attetelekre alapulo fuggvenytablat kesziteni, az valoszinuleg meglepodik azon is ahogy a mechanikus orak mukodnek.

Az iro robot videon: (a szoveg francia, de a lenyeg, hogy a programozhato szovegtarcsa valsztja ki az egyes betuk programjat, a mai napig igy tortenik a szamitogepen a szoveg megjelenitese, a videon levo gep vektorgrafikus fontokat hasznal)
http://www.youtube.com/watch?v=5ypKJWXFj48
dronkZero
Gondolod, hogy az egyiptomiak nem úgy tekintettek magukra, mint fejlett kultúrára? Az nem érv, hogy "pánik törne ki hogy van valaki aki még fejlettebb".

Meg egyébként de kurvajó fejek, hogy így törödnek a piciny lelkivilágunkkal... :P

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN