129
 • turul16
  #129
  Szabvanyositva az van, hogy hogyan fersz hozza libc(vagy testveren) -n keresztul a "kernelhez".

  pl. POSIX standard int aio_write(struct aiocb *aiocbp); -ot ad meg, ami Linuxnal
  "int io_submit(io_context_t ctx, long nr, struct iocb *iocbs[]);" (sys_io_submit -rendszerhivas) -t fog hasznalni.

  Es ahogy nezem, OSX -nel , mintha meg nagyobb furcsasagok lennenek a POSIX api alatt.
 • Turdus
  #128
  Tévedés. "Currently POSIX documentation is divided in three parts: POSIX Kernel APIs, POSIX Commands and Utilities, POSIX Conformance Testing".

  Hogy jön ez egyébként ide? A kérdés, amire válaszoltam az volt, hogy szabványosított-e felület, és a válasz egyértelműen igen.
 • turul16
  #127
  POSIX a libc -s interfacet irja elo, nem kernel interfacet.
  POSIX nem szol user space driverekrol.
 • Turdus
  #126
  Nekem a Sony VAIO 2 napig bírta a gyári Vistát. Semmi speciálisat nem csináltam, nem telepítettem (csak egy ff2-őt), nem registryztem, nem tettem fel új drivert, sem codec-et. Ennek ellenére a második nap végére csúnya hexa számokkal teli driver error ablakok ugráltak elő, és lefagyott a billentyűzet, ha bejött a képernyővédő.
  Gyorsan leszedtem az egészet, tettem rá Linuxot, azóta is megy, mint a kisangyal, könnyen, kényelmesen használható. (Megjegyzés: a gép a feleségé, aki számítástechnikai analfabéta, és azt mondja, jobb, mint a win, mert szereti a nagy bumszli indítóikonokat a gnome-panelen . Általában webezik (firefox), szövegszerkeszt (ooffice), rajzol (gimp, wine+photoshop) és stúdiózik (audacity) gond nélkül, de van passziánsz és aknakereső is, így mindet tud csinálni, amit winen szokott).
 • Turdus
  #125
  Azt a részt nem értettem, hogy a driverekről semmit nem ír. Elolvastad legalább a tartalomjegyzéket?!?

  "Majd áruld el , hogy POSIX -ot minek linkelted, és azt az user space API -val kapcsolatos pdf-et."

  Azért, mert a POSIX az a szabványos illesztőfelület, ami miatt megbízhatóbbak a driverek (gyk: Portable Operating System Interface for uniX). A driverek ezeket a hívásokat valósítják meg (sysctl a legspeciálissabb, ezt küldtem át, a többi triv), ugyanis UNIX-on az API az egész egyszerűen filekezelés. Pl.: ha olvasni akarsz soros vonalról, akkor egyszerűen megnyitod a "/dev/ttyS0"-t, és szabvány file olvasás művelettel olvasol belőle. VAGY: le akarod kérni a processzor paramétereit? Megnyitod a "/proc/cpuinfo"-t, és kiolvasod belőle sima ASCII formátumban. Hangkártya? Dettó, csak a filenév "/dev/audio". stb.

  A user space API-t pedig azért linkeltem, mert ha egy drivernek nem kell privilegizált hardware io portokat kezelnie, akkor azt user space-ben kell megírni, így ha el is hasal, semmiképp nem tudja magával rántani a rendszert (ilyen pl a network stack, filesystem driver stb.). Mindezzel arra akartam utalni, hogy a driver csatlakozási felület átgondolt, letisztult, és jól dokumentált, programozói oldalról pedig egyszerű fileműveletekkel kezelhető, ezért sosem lesz akkora gány, mint a winfosos driverek (a Vista esetében pont azért lázadtak fel a hardware gyártók, mert az ilyen illesztési felület specifikációt nem adta ki időben a picipuha).

  Ha nem erre voltál kiváncsi, hanem konkrétan a hardware driver programozásra, akkor a nemolyan rég linkelt I/O Kit-et javaslom (bár kétlem, hogy otthon új hardware eszközt forrasztgatsz).
 • Turdus
  #124
  "De a racionális kitétel nem mindig érvényes, ezért az is érthető, ha szakmabeliként mégis úgy dönt, hogy Apple terméket vesz - akár érzelmi alapon. Biztos van benne valamennyi plusz, ami miatt azt lehet mondani, megérte ezt magasabb árat."

  Úgy van, bár nem érzelmi alapon, hanem azért, mert a plusz a minőség. Én rengeteg PC-t raktam már össze (>100), de mindig volt vele valami nyűg. Azért döntöttem úgy, váltok Macre, mert egyrészt megbízható, másrészt mivel kompakt, mindent át lehet srófolni a szervízre. Azt mondhatom, hogy "nem érdekel, a gép és az os is a tietek, működjön". És mivel az árát ígyis-úgyis kitermeli (legrosszabb esetben 3-4 hónap alatt), innentől kezdve nem érdekel, hogy mennyibe kerül. Bőven megtérül, és ez a fő.
 • coolbboy83
  #123
  úgyértem val....

 • coolbboy83
  #122
  de ez relatív...nekem a Vista is tetszik...de csak Sony VAIO-vak :-D
 • coolbboy83
  #121
  ott valami más volt a gebasz...nekem geci gyors a netem, előbb nyílnak a weboldalak, mint a haver Vista PC-jén.... direkt összenéztük...
  PDF sokkal előbb nyílik....meg hasonlók..... keresés másodpercek...nem 2 perc winyócsavargatás, mint a windowsnál.
 • tarBubbles
  #120
  mac minit próbáltam, szörnyű... netezésre is lassú volt... szerintem szörnyű az egész, összeraknak egy pc-t, rá a saját oprendszert és geci drágán eladják, kösz nem.
 • turul16
  #119
  "Problémák vannak az iPhone 3G képességeivel, bugok vannak OS X Leopardban és a iPhone 2.0-s frissítésében, gyenge a MacBook Air akkumulátorának üzemideje... Vajon bírni fogja ezt a vállalat?"
 • Palinko
  #118
  Sajnos én sem láttam még mac et ezért nem fikázom és nem is dícsérem, látom jöttek páran a berögzültek, vagy azok akik "kalapácsot akartak fúrásra használni" és az ő rossz döntésükért a mac et hibáztatják, sőt volt olyan is aki a a rossz minőségröl beszéltek, biztosan vannak hibák de ekkor az jut eszembe hogy mikor raktuk össze a gépet elsőre nem volt jó a grafikus msi geforce Fx5700Le,Samsung DDR asszem "csak ennyi" probléma volt vele, de aznap cserélték a hibás termékeket és azóta egyikre sincs gondom, a macal ha van támogatás na nem olyan gyorsan mint itt mondták de lecserélnék gyorsabban és adna annyi garanciát mint dell a laptopokra 3 év , árból faragnának, akkor biztosan nagyon jó vétel lenne.

  Szerintem ezek a hibák miatt egy jó összeválogatott gépre egyes linux disztibúciók a legmegfelelőbbek, neki is vannak hibái, nem minden mentalitású embernek való, de nálam a legjobb op rendszer amit csak láttam és használhatok.

  Azért az is érdekes hogy a pc szóra mindenki windowsra gondolt...
 • Mardel
  #117
  Nem, csak olyan mintha egy teleshop reklámot olvasnék:
  Aki teheti szabaduljon meg a windows platform bilincsitől és kezdjen bele egy gondatlan és boldog életbe
 • FlyingV
  #116
  az meg, hogy SJ diktátor.. olvasgass kicsit ez ügyben. elég jó lenne, ha MO-t egy hozzá hasonló diktátor vezetné.

  tudom, bőrgyógyászok által tesztelve...
 • FlyingV
  #115
  ha a te véleményedtől eltér az már tuti fizetett hirdetés, mi?


 • Mardel
  #114
  Volt rá 6 éved, hogy kinődd "az én apukám erősebb, és okasabb!" stílust.
 • BRobee
  #113
  Ferrerrel egyetértek, az id3 tag alapú listázás borzasztó... Manapság már elterjedőben van, hogy az id3 tag-ek is szépen megvannak, de még mindig találhatóak filenév alapú copyk. Ez wa*ez, az apple pedig a store-t és a sima cd rippelés híve. Bosszantó, ha van 1x giga zenéd, nem kis munka árán tudod rendezni őket. Ja és ez a folyamatos szinkronizálás erőltetett, de hát ez van.

 • GregSB
  #112
  Nem, két sok-sok éve itt fórumozó user hiteles véleményét hallhattuk, amit az újregek fikáznak.
 • Mardel
  #111
  Kifelejtetted, hogy 10-ből 9 fogorvos ezt ajánlja.
 • Mardel
  #110
  Fizetett hírdetésünket olvashatták.
 • Gery1980
  #109
  Kizárólag egyetérteni tudok veled. Ugyan a felhasználási terület némileg más, de a minőségi változás a PC-hez képest oriási. Vége a perceken keresztül megnyíló PDF okumentumoknak, az időtlen időkig elhúzódó programhibából adódó újraindulásoknak. Ahogy mondtad, egy gombnyomás, és ott folytatom ahol előtte abbahagytam. Nekem egy Ipod-al indult a karrier, aztán év elején jött a MacBook illetve az Iphone. Mind a három termékkel tökéletesen elégedett vagyok, és mivel a játékos korszakon már vagy 4-5 éve túl vagyok, így munka szempontjából szintén csak ismételni tudlak: bár évekkel előbb váltottam volna.
  Aki teheti szabaduljon meg a windows platform bilincsitől és kezdjen bele egy gondatlan és boldog életbe:)
 • DjDano
  #108
  Mindjárt elsírom magam, a cikkíró ügyelt hogy egyetlen piszkálódó szót ne írjon az Apple-ről, bezzeg ha MS-os cikket készítene....

  A cikkhez annyit fűznék hozzá, nem biztos, hogy jó ha egyszemélyes diktátor vezeti a céget, és az se biztos, hogy az ő ötletreinél más nem tudna jobbat...
 • Ferrer
  #107
  Szerintem te egy képviselő vagy :|
 • G_ArchAngel #106
  nem tudom, hogy van e jogom hozzaszolni a vitahoz, mert 15 eves barkacsPC-s multammal szemben csak 4 honap Mac-es tapasztalattal rendelkezem...

  soha-semmilyen bajom nem volt a PiciPuhaval, rengeteg gepet epitettem, vettem, csereltem, nem gondoltam soha arra, hogy almas gepem lesz...
  iden marciusban meghalt a HP notebookom (XP SP2), magaval rantotta a kulso HDD-m, rajta as epiteszterveimmel, fotoimmal...

  ekkor elhataroztam, hogy eleg a jatekbol, nem vagyok fiatal, a geppel penzt keresek, nincs idom a Windows nevelgetesere, epitgetesre...

  mivel Londonban elek, nem kellett tartanom az elegtelen - Magyarorszagra jellemzo - szervizhattertol, ezert megrendeltem eletem elso Mac-jet, ugy, hogy soha nem lattam, nem hasznaltam elotte OSX-et sem...

  azota nincs kedvem leulni a Win-es gepek ele - miert?
  mert az Apple egy tokeletes felhasznaloi elmenyt es munkaeszkozt biztositott szamomra, amit epiteszkent es fotoriporterkent nagyra ertekelek...

  nagyon banom, hogy nem leptem meg elobb a cseret, aki nem hasznalta napi szinten, az elkepzelni sem tudja, hogy milyen kulonbseg van egy kreativ ember szamara a ket rendszer kozott: reggelenkent csak felnyitom a MBP tetejet es ott folytatom a munkam, ahol abbahagytam, valtogatom spaces-zel a munkaasztalokat, konnyeden lepek at az alkalmazasok kozott exposeval, nincs hang, nincs lassulas, csak a munka, ami az OSX-nek koszonhetoen majdhogynem szorakozassa valt...

  (jah, es ezeket a sorokat egy iPhone 3G-rol gepeltem pillanatok alatt, valahogy kenyelmesebb meg ez is a HP-mnal)
 • Molnibalage
  #105
  És neked mennyi van a FreeFalcban he?
 • turul16
  #104
  I/O kit :)
  Mert roszfej vagyok.

  Ez meg egy igen furcsa rendszernek tunik.
 • FlyingV
  #103
  ha érdekel, miért nem nézel utána gugliban? :)

  engem spec nem érdekel, én azért nem. bár lehet egyszer megismerkedem a Mac OS mélységeivel, mindig is érdekelt a programozás :)
 • vajon kiki
  #102
  Lehet hogy kicsit sablonos lesz amit mondok, nem ismerem annyira a Mac-et, de tetszik az egész, főleg hogy a régi Amiga és Commodore időkben megszoktott módszerekkel , mindent ők raknak össze, a géphez az utolsó csavarig...
  (Nem biztos egyébként, hogy pl. szoftver esetében ez 100% -ig a legjobb megoldás, mert sok szoftver a valóságós evolúcióhoz hasonlóan, akkor fejlődik a legjobban, ha azonos platformon van kellő konkurenciája, namármost egy szárazföldi élőlény (PC) és a repülő életmódot folytató élőlény (Mac) egymásnak nem lehetnek konkurenciái, mert nem is azonos az élőhelyük, de ráadásul még egy jó kontinens is elválasztja őket egymástól)
  Én már a PC-khez szoktam , lehet, hogy azért nem tudnék átállni. PC-k esetében viszont -és különösen igaz ez a hardverelemkre és szabványokra- ez az "evolúció" és konkurenica viszont már nem egészséges, ellenben a szoftverezés terén kiérződik a példa , amit említettem (Linux, Windows /bár erről is megoszlanak a vélemények, mert egyesek szerint a Linux és a Windows még ha azonos helyen is "élnek" , egymásnak ugyancsak nem konkurenciái mert leginkább "szimbiózisban élnek" egymással/ )

  A legjobban az azonos életmódot folytató , azonos platformon létező és azonos dologra használható alkalmatosságok, alkalmazások konkurenciái egymásnak.. Ilyenek ugye pl.: a vírusirtók, médialéjátszók, kodekek.. stb.

  Visszatérve a Mac-re , egy idő után minden bonyolult rendszer a káosz-elmélet (és a nagy számok törvénye) szerint magába zuhan, összeomlik , illetve megroskad... Nos én nem kívánom ezt a Mac-nek (OSX-nek) és bízom benne hogy a stabil nyílt forráskódú UNIX alapok erősen meg fogják tartani az egyre növekvő felhasználói igényeket a közel-távoljövőben is.

  Mindenesetre én már túlontól PC-s vagyok még ha a jelenlegi windowsxp-n használt szkinem Macis is :)
 • turul16
  #101
  Köszi.
  De ez még elég sovány, főleg, hogy kétszer linkelted ugyan azt csak más dizájnnal, egy 190 oldalas bevezetőt (guide) az OSX kernelről, de a driverekről szinte semmit sem ír (Érdekes olvasmánynak tűnik, elteszem későbbre).

  Majd áruld el , hogy POSIX -ot minek linkelted, és azt az user space API -val kapcsolatos pdf-et.
 • FlyingV
  #100
  akkor is külső hangkártyával használták a Mac-et, megtehették volna ugyanezt PC-vel is. Mégis mindenhol (studiókban, etc) csak Mac-et látsz. Vajh miért?
 • FlyingV
  #99
  #1: Jaja. Hivatalos Apple supportot MO-ra!

  #2: Szerintem egy hozzáértő ember az esetek 99%-ban csak magát hozzáértőnek nevező ember. Bár szerintem te nem teljesen erre gondolsz, de sokaknak az Apple-hez hasonló szintű rendszer a következőket jelenti: leveszi a polcról azt, amire ugyanaz van írva (pl c2d 2,6GHz), beleteszi egy 'jó kis' házba (ami vagy olyan csiricsáré, hogy a szépre fogékony emberek menten leokádják, vagy nónáme xD plusz codegen tép ugye ugye :D) oszt meg is vagyunk. Hurrá! Ó nem! Kihagytam a kalóz ikszpét vagy visztát :P

  #3: Az elméleti specifikációk mondom megegyezhetnek, gyakorlatban viszont valamiben mindig különlegesek (nem, nem azt mondom, hogy aki Apple-t vesz az bármivel is különlegesebb attól, aki örül a 14 forintos hosszúlépésnek). Mert pl össze lehet tenni az iMac-hez hasonló konfigot, de abban is pl a monitorba épített megoldás, illetve a halkság különleges. (arról nem is beszélve, hogy pl 400k-ból gyere ki egy 24 colos monitorral és egy hasonlóan halk géppel). Mac Pro (mert ugye az a másik, az csak egy 'sima' gép): szerintem ezt nem kell senkinek magyarázni, aki nézett már bele egy Mac Pro (vagy akár IBM server) házába. satöbbi.

  #4: lejjebb írták amúgy, hogy Grafikai/Audio/video munkákra eléggé sok helyen használják. Többire meg MS elterjedtebb (illetve mérnöki munkára általában valami speciálisan a feladatra összerakott Unix és társai). Mindennek meg van a maga helye.
 • ziipp
  #98
  Nem szokásom beleavatkozni az ilyen adok-kapokba, de most megteszem.

  Azzal, hogy ezt leírtad, semmit nem segítettél a helyzeten, sőt, te is csak egy résztvevő lettél. Erre még rájön az, hogy ebben a topikban most szólalsz meg először, tehát egyenlőre te is csak kötekedést tudsz felmutatni.
 • ziipp
  #97
  Úgy tudom, hogy régebben volt az, hogy a zenészek nagyon szerették az Macintosht, mert az 1/32-es ütem nem csúszott el, szemben a Windows-szal. De mára ez tovatűnt, mivel ugyanazokból az alkatrészekből készül a Mac is, mint a többi PC.
 • FlyingV
  #96
  komolyan már bocsánat, de gyorsan menj már innen a tapasztalat nélküli kötekedéssel meg az idegesítően gagyi frífalkonoddal thx!
 • ziipp
  #95
  Ez az, ami Magyarországon hiányzik Apple fronton.

  Ha esetleg bővíteni akarja az ember a Macintoshát, rengeteg pénzt kivesznek a zsebéből. Szinte aranyárban adják a perifériákat.

  Szerintem egy hozzáértő ember, ha racionálisan áll hozzá, nem vesz Macet, mert képes olyan szintű rendszer felépítésre, amit amúgy készen megkap Jobséktól.

  De a racionális kitétel nem mindig érvényes, ezért az is érthető, ha szakmabeliként mégis úgy dönt, hogy Apple terméket vesz - akár érzelmi alapon. Biztos van benne valamennyi plusz, ami miatt azt lehet mondani, megérte ezt magasabb árat.

  Ár/érték arányban sosem lesz első a Mac. Nem is ez a céljuk.

  #48 concrete:

  Azt írtad, hogy céges környezetben azért vesznek Apple terméket, mert megbízhatóan lehet vele dolgozni. Ez egy picit hamis érvnek tetszik, ugyanis erre vannak a rendszergazdák, mindenféle üzemeltetők, hogy ha probléma akad, orvosolják. Szóval csak ezért Macet venni, nem éri meg.
 • valamit
  #94
  Szvsz. amíg az Apple képes az elmúlt időszakhoz hasonlóan mindig egy új szegmensben (iPod és annak is több fajtája, mint a shuttlés vagy az érintőkijelzős ; aztán Iphone, stb.) újszerű termékkel megjelenni, addig a titoktartásuk segíti a fejlődésüket.

  Viszont az ilyen áttörő, jelentősnek tartott fejlesztéseket leszámítva, a többi helyzetben érdemes lenne nyitottnak lenniük. (bár a nyitottságnak komoly költségvonzata is van, a vele járó aparátus miatt, viszont reklám és PR értéke is)
 • Turdus
  #93
  Ferrer: szó sincs semmiféle hájpról. Mint írtam, a személyes tapasztalataim alapján mondom, hogy megbízható, stabil. (Egyébként nincs TV-m, és reklámokat se nézek.)

  Molnibalage: "Minden futtatható Mac-en ami PC-n" Hogyne :-) Ugyanaz a processzor. Csak épp figyelembe kell még venni az oprendszert is. Bármilyen nem-winfosos program kb fél perc alatt átültethető Macre (éljen a POSIX). Winfosost újra kell írni teljesen (megjegyzem nemcsak Mac-nél, bármi másra is igaz, sőt, ha WinXP-s proggit akarsz WinAlpha-ra tenni, akkor is, pedig mindkettő winfos).

  A supportról meg annyit, hogy megfelelő boltba kell menni (gyakorlatilag bárhova, ami nem iStyle), és el fogják fogadni. A World Wide Warranty egyébként semmit nem ér, Mo nem része a világnak, nem tudtad?
 • coolbboy83
  #92
  én is jártam pár cégnél, és én láttam jobb helyeken Mac gépeket....
  Hangstúdiókban film stúdiókban főleg.... AV platformon a Winfos nem kap lasztit. kérdezd a komoly filmeseket és zenészeket...

  De nem általános az tuti.... én szeretem a laptopokat és a designos gépeket.... de nekem le is szűkül két gyártóra ha designról beszélünk... Sony VAIO, Apple...

  szervízháttér....ez nem csak az Applenél lehet gáz....hanem másoknál is sajnos.....mert ez HUNGARY!!!

  Tény, hogy vannak különbségek is egyik másik rendszer javára, vagy hátrányára...... nekem ami tetszik a Winfosban, az hogy változtathatom a skinjét...ezáltal egyedibbé tehetem számomra... de hiányzik az Exposé kezelőfelület, a Dashboard vagy 4 desktop elkülöníthetősége.(Spaces)... ez a Mac-nél jól el lett sütve.....jó dolog.

  Tud jó lenni egy Windows is, ha megfelelően bánnak vele....nekem szokott menni...az első PC-m nagyon szerettem, mert az IBM winyót benne én szereltem össze a fehérvári IBM üzemben, egy ismerős által, szerintetek milyen matrica ment rá???? (amin alma volt!!! mert az apple gépekben IBM lemezek voltak többségében, amin ott volt: MADE IN HUNGARY !!!)
 • Molnibalage
  #91
  "(az apple support magyar földön sz.rt sem ér, ezért veszik ilyen kevesen. lenne lokalizáció és rendes szervíz, más lenne a helyzet)"

  És én mennyire vagyok kisegítve azzal, hogy külföldön jó? Magyarán az van amit te írtál. Gond van akkor malmozik az iroda. PC estében meg lemegyeke az első boltba, veszek hozzá cuccot és berakom. Az, hogy egyesek erre nem képesek az nem az én gondom. Jártam már pár cégnél, de egyetlen Apple gépet sem láttam soha sem. Vajon miért?
 • Molnibalage
  #90
  "megbízhatóság - bekapcsolod és megy"

  Az én PC-m és Mp3 playerem is és egyik sam Apple. Egy ismerősömnek volt Mac-e, de nem látthattam mert eladta mielőtt meglátogattam volna. Egyáltalán minden futtatható Mac-en ami PC-n?