17
  • eax
    #17
    A magyar magyar szabalyozas sem sokkal jobb.
  • homeless
    #16
    Hát én is eltudom mondani, hogy máshol mit kéne csinálni:)

    Mailserver azon a helyen nincs, ahol ez az eset történt, de máshol van, és ott szinte tökéletes a spam szűrés. Központilag korlátozott kliensek alatt az AD-t érted? Mert az nincs és nem is lesz soha, vagy ha tűzfalra gondoltál, akkor ott csak az van ki engedve ami kell. kvótát tudnék beállítani a home konyvtárakra is, de nem megoldható.

    Asszem ennyi:)
  • Dj Faustus #15
    Ezért kell olyan felhasználói szabályzatot csinálni, ami mindezeket megakadályozza; illetve jó spam- és vírusvédelmet, központilag korlátozott klienseket, levelezési-fiók kvótát.
  • homeless
    #14
    Na ez a 22-es csapdája. Vagy megbízok a felhasználóban és azt veszem észre, hogy vírusos a gépe + több10 gigás backupokat csinál miatta a szerver, vagy kérdés nélkül kitörlöm a szarjait és feljelent:D Vicces.
  • Dj Faustus #13
    A törvény (német nyelven) - a 4. oldalon van az emlegetett 202c paragrafus.

    "Azért azt sem árt ám tudni, hogy a hálózati adminisztrátorok (=rendszergazdák) használják a jelszófeltörő, jelszó-kiirató és más hasonló programokat is, hogy a hálózati gépeken dolgozók minden mappájába bele tudjanak lesni..."
    Jobb helyeken a jelszó elfelejtése esetén a jelszó újragenerálását szokták megtenni. Sőt erre a felhasználókat bizonyos időközönként kötelezik.
    Másrészt: személyes dolgokba a levéltitok illetve a magántitok (BTK 178, BTK 178/A paragrafusa) védelme miatt nem lehet beletekinteni.
    De általában a magánlevelezésedet nem a céges e-mail fiókon keresztül végzed, illetve a személyes dolgaidat nem a cég gépein tárolod - ugye?
  • kvp
    #12
    ""aki hackerprogramot használ..." vagy megadták hogy melyikek azok a programok amik tilosak?"

    Volt egy ilyen lista, de azon rajta volt a ping, a telnet, a netcat es a wget is. (az elso ketto minden windows-ban benne van, unix-okon meg mind a negy alapbol meg szokott lenni)

    Egyebkent a fenti programokbol pillanatok alatt keszitheto portscanner es webszerver exploit kereso, de meg spambot is. A torvenyhozok elfelejtettek, hogy szakemberek kezeben a hetkoznapi programok is lehetnek veszelyesek, a hozza nem erto bunozok/script kiddie-k meg nem fogjak betartani a torvenyeket.
  • tar86
    #11
    Na és kik azok a torz lelkűek, akik elhejezik a vírusokat az interneten szana-széjel (megfertőzve a gyanútlant)? heckerek? Erkölcs-csőszők? Ezeket kellene kiherélní + a PC-t engedély nélkűl átvizsgálókat, akik mint tudjuk tulnyomorész hatóságok.
  • mumpic
    #10
    Azért kíváncsi lennék vajon hogy szól a törvénycikk szövege.
    "aki hackerprogramot használ..." vagy megadták hogy melyikek azok a programok amik tilosak?

    A másik meg, hogy baromira zavar hogy mindenhova hackert írnak, opensource közösségi fejlesztők is hackerek, úgy is mutatkoznak be. Amennyire ért hozzá a politikai vezetés, még őket is lecsuknák beismerő vallomással. ;>
  • teddybear
    #9
    Nem a rendszergazda fogja olvasgatni a céges szerveren a leveleid, hanem a kíváncsi főnök. Neki meg joga van ellenőrizni. Meg pofája is hozzá.

    Ami a jelszótörőket illeti, arra már nekem is szükségem volt, mert a szerencsétlen elfelejtette saját jelszavát, de az adataira meg szüksége volt.
  • homeless
    #8
    redfish comentjére válaszoltam, mert azt írta, hogy a rendszergazdáknak szükségük van jelszófeltörő programokra ahoz, hogy belenézzenek a felhasználók mappáiba.

    A filmeket meg nemhiszem, hogy letöltötték, mert tiltva van a legtöbb ilyen szar, szerintem dvd-n vagy pendrive-on hozták.
  • Camouflage
    #7
    Ha rendszergazdanak nem is, de biztonsagi szakembernek szuksege lehet jelszófeltörő programokra. A liberalis hozzaallasnak koszonheto, hogy le mernek tolteni 20gb warezt.
  • homeless
    #6
    Mert egy rendszergazdának kúrvanagy szüksége van jelszófeltörő programokra, hogy belenézhessenek a dolgozók mappáiba vagy leveleibe:D:DD loool. Én is elolvashatnám az összes levelezésüket, de valahogy kurvára nem érdekel, meg az időmet se fogom ezzel tölteni. A mappákba viszont néha belenézek, és szó nélkül törlöm is a sok warez szart amit hoznak, vagy letöltenek. Legalább lenne annyi eszük, hogy nem a megosztott mapábba teszik. Múltkor pl 20 giga filmet töröltem le. Csodálkoztam is, hogy miért ilyen nagy a backup.
  • redfish
    #5
    Ja... Azért azt sem árt ám tudni, hogy a hálózati adminisztrátorok (=rendszergazdák) használják a jelszófeltörő, jelszó-kiirató és más hasonló programokat is, hogy a hálózati gépeken dolgozók minden mappájába bele tudjanak lesni...
    Na, ezt nem ártana már szabályozni, hogy a másik ember személyes mappáiba, leveleibe ne leshessen be sem a rendszergazda, sem senki más!
    Ha simán a biztonságról lenne szó, azt megoldja a vírusírtó, tűzfal, stb.
  • KarmaXXL
    #4
    De de de terroristák! Gyerekpornó! Istenkáromlás!

  • bugger
    #3
    A törvényszakasz emlékeim szerint nincs pár éves se... Már meghozatalakor is - mint ahogy a cikk is helyesen állítja - ezt nehezményezték.
  • nickwearby
    #2
    Nem kell minden mögött összeesküvéselméletet sejteni.
    Valószínű a törvényszakasz olyan régi,
    amikor még nem merültek fel ilyen jellegű problémák vele kapcsolatban.
    Nem tudom, még akár akkor ultramodern is lehetett,
    csak éppen elavult, és hirtelen komoly gondokat okoz,
    és azért nem foglalkoztak vele kiemelten, mert a törvényhozó általában nem informatikai szakember, akinek ilyesmi eszébe jut magától.

    Az viszont igaz, hogy a nem politikai szervezeteknek miért nem biztosítanak elég teret és lehetőséget arra, hogy közvetlenebbül, gyorsabban és nagyobb mértékben tudjanak kommunikálni a törvény-és döntéshozással....
    Ez itthonra is érvényes lehetne akár.Talán 1-200 év múlva...
  • waterman
    #1
    ebből is látszik, hogy az államot nem azok vezetik és nem azok hoznak döntéseket, akik képesek lennének rá, hanem akik jó időben jó helyen voltak és jó családból származnak.
    egyre többször érzem úgy, hogy egy adott területen működő döntéshozók tök dilettánsak a témában. most itt pl hacsak határon belül nézünk körül akkor a horváth á. féle egészségügyi reformok, amiket lenyomtak a torkunkon, plusz pár oktatási reform..
    hogy működhet? eccercsak valakinek kipattan valami az agyából (valaki megdobja zölddel), keresztülviszi a rendszeren úúgy, hogy egy egész országot kihagynak a döntéshozatalból és az állunk krosszog a pflaszteren, hogy ezt meg azt hogy gondolták, amikor egyszercsak már kész tényként bedobják a "közösbe".. én mindenkit elhajtanék a fenébe a parlamentből, meg a felelősségteljes munkaköréből, ha nincs egy legalább szimpla felsőfokú végzettsége, és ha nem ért hozzá akkor ne próbálja megérteni, törvényt meg amiről szavaznia kéne egyáltalán nem adnék a kezébe. a neve elé írja, hogy "dr", aztán lehet, hogy a csigák szaporodásáról írt diplomát 53-ban, most meg a szavazatát adja egy ilyen törvényre, mint itt cikkben, amihez lövése sincs. lehet, hogy mióta kikerült a padból azóta feltalálták a tüzet meg a kereket. nem hiszem, hogy ilyen törvényekhez adná a nevét valaki olyan, aki kompetens a témában. meg felmerül a kérdés, hogy hogyan vitték át a törvénytervezetüket, hogyan valósították meg mindezt a németek, hogy senkinek nem tűnt fel ez az "apróság"? ilyen módon minden informatikus tényleg a rendszer ellensége. agyrém.